Jump to content

3s International vs china różnice

FromWP

Recommended Posts

Dostałem od kolegi z forum chińską wersję 3s (2016030) a sam posiadam 3s international (2016031) obydwa to czarno szare wersje. Okazuje się że wiele komponentów w tych wersjach się różni. Zdjęcie z hardware info, po lewej international, po prawej china:

hardware.jpg

Nie wiem na ile te różnice są stałe i być może to tylko przypadek, ale np ekran wizualnie jest wyraźnie lepszy w 2016031 czyli international.

Inne są płyty główne, moduły: fingerprint, akcelerometru, żyroskopu, alsps i bateria. Ciekawe jak wyglądają komponenty w innych egzemplarzach.

Dostałem tą chińską wersję żeby sprawdzić czy da się coś zrobić z problemami z internetem, ale okazuje się że różnice w pasmach i obsługiwanych standardach są większe i nie ograniczają się tylko do braku b20 LTE w chińskiej wersji. Zdjęcie info o systemie (po prawej china):

sinfo.jpg

Modem jest ten sam, ale inne EFS. Nie udało mi się zmusić tego chińskiego żeby poprawnie działał internet mobilny. Niezależnie od wgranego romu, czy to global stable, czy global dev wgrany od podstaw MiFlashem, czy na końcu odblokowanie i wgranie romu eu/pl (na china dev wgranym na czysto). Nie wiem czy to problem tego jednego egzemplarza, czy to jakaś specyficzna wersja. Nie jest to problem opisywany w innym wątku gdzie telefon ma problem z przejściem 2G do 3G. Tu po prostu mimo poprawnej konfiguracji nawet jak w 3G to często brak internetu a po jakimś czasie, czasami restarcie pojawia się H, H+. Do LTE zalogował się słownie raz na chwilę. Wygląd to tak jakby brakowało w chińskiej wersji innych pasm, nie tylko b20.

Edited by FromWP
Literówka
  • Like 1

4 godziny temu, Blom napisał:

Sprawdź Network Signal Guru czego brakuje. 

Sprawdziłem i 2016030 chiński obsługuje takie:

Screenshot_2016-12-15-16-14-44-329_com.qtrun.QuickTest.pngScreenshot_2016-12-15-16-15-07-965_com.qtrun.QuickTest.pngScreenshot_2016-12-15-16-18-26-021_com.qtrun.QuickTest.pngScreenshot_2016-12-15-16-18-10-937_com.qtrun.QuickTest.png

Niestety nie mam z czym porównać, bo nie chcę rootować swojego (mam globala i wszystko co ma działać działa). Jakbyś mógł sprawdzić co obsługuje wersja 2016031 to będę wdzięczny. Zauważyłem że chiński łączy się z B1-2100, pokazuje H, lub H+ ale dane wtedy nie działają. Tak naprawdę działają tylko jak połączy się z B8-900M. Gdzie szukać przyczyny i co z tym zrobić nie mam pojęcia.

Screenshot_2016-12-15-16-57-45-025_com.qtrun.QuickTest.png

Przed chwilą, Blom napisał:Próbowałeś tylko na karcie Play? Jak masz od innego operatora to sprawdź, może coś jest nie tak z siecią. 

Próbowałeś tylko na karcie Play? Jak masz od innego operatora to sprawdź, może coś jest nie tak z siecią.

To jest wersja S czy X?

Obok leży mój z włożoną kartą też Play i mam non stop LTE (raczej nie b20, bo chyba jeszcze nie uruchomili) czyli nie błąd sieci. CDMA może ci nie pokazywać bo twój prawdopodobnie tego nie ma, to nie pokazuje.

Przychodzi mi tylko na myśl, że albo strzelony modem albo dostał jakąś ichnią wersję chińską. ZA Redmi 3S już trudno nadążyć, Xiaomi tyle wersji naprodukowało, że już nie wiadomo co, gdzie działa. 

Na poprzednim Redmi, nie miałem problemu z LTE, oprócz zacinania się, za to nie działało pasmo 3G 900.

W tym tak naprawdę tylko to działa jeśli chodzi o dane. W sumie nie wiem na ile to Network Guru jest wiarygodne i nie rozumiem dlaczego pokazuje u ciebie pasmo B8: 900 GSM w sekcji LTE, ale na tych oznaczeniach zupełnie się nie znam.

Podsumowując różnice (według tego programu) są jedynie w pasmach LTE i w 2016030 (chiński) brakuje obsługi:

B4: AWS-1(1700/2100)

B5: 850

B8: 900 GSM

B20: 800DD

A jak to z interpretować i czy tu leży przyczyna braku danych komórkowych to nie mam pojęcia. Może rzeczywiście ma walnięty modem, albo coś pokopane w EFS czego wgranie romu Miflashem nie naprawia.

32 minuty temu, FromWP napisał:

albo coś pokopane w EFS czego wgranie romu Miflashem nie naprawia

MiFlash nie flashuje partycji EFS także nic tu nie naprawi.

Z pasmem B8 czyli 900 MHz jest na wersji Int. o tyle ciekawa sytuacja, że może być używane przez LTE i WCDMA.

Ja mam orange i LTE na B8 jeszcze nie widziałem ale WCDMA jak najbardziej:

Pasmo_8.png

32 minuty temu, FromWP napisał:

W sumie nie wiem na ile to Network Guru jest wiarygodne

Dozwolone pasma, które przedstawia Network Guru dokładnie pokrywają się z konfiguracją telefonu odczytaną z EFS, także nic nie zmyśla.

7 minut temu, fredek napisał:

Dozwolone pasma, które przedstawia Network Guru dokładnie pokrywają się z konfiguracją telefonu odczytaną z EFS, także nic nie zmyśla.

Skoro nie naprawi MiFlash, (wgranie złego romu potrafi popsuć) to tym bardziej aktualizacja romu recovery też tu nic nie zmieni. Moim zdaniem to taki telefon kwalifikuje się do reklamowania, niestety.

3 godziny temu, fredek napisał:

Na B1 i B3 powinno działać LTE, nawet na chińskiej wersji

Tak, sprawdziłem na Redmi2 813 (chiński) i w tej samej lokalizacji bez problemu ma LTE B3 100+. A pasma B1 w LTE nie ma.

Edited by FromWP

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...