jolusia Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Witam , zamierzam sprzedać telefon i moje pytanie jak przywrócić ustawienia fabryczne ?? Rom to MIUI 8.1.1.0 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Ustawienia-dodatkowe ustawienia-kopia i kasowanie danychWysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Pamiętaj też, aby wylogować konto Xiaomi, bo bez tego telefon dla przyszłego użytkownika będzie bezużyteczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolusia Posted December 11, 2016 Author Share Posted December 11, 2016 14 minut temu, Zexon72 napisał: Pamiętaj też, aby wylogować konto Xiaomi, bo bez tego telefon dla przyszłego użytkownika będzie bezużyteczny. Ale ja sie nie logowałam na tym koncie , proszę o wyjaśnienie jak to zrobić ?? Po prostu kupiłam telefon , włożyłam kartę sim i pobrałam kilka apek ze Sklepu i to wszystko . Czyżby automatycznie logowało sie na konto ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 (edited) 3 minuty temu, jolusia napisał: Ale ja sie nie logowałam na tym koncie , proszę o wyjaśnienie jak to zrobić ?? Po prostu kupiłam telefon , włożyłam kartę sim i pobrałam kilka apek ze Sklepu i to wszystko . Czyżby automatycznie logowało sie na konto ?? Rozumiem że nie masz konta xiaomi, nigdy nie zakładałaś i się nie logowałaś więc nie powiązałaś telefonu z kontem. Edited December 11, 2016 by slimdick 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 @jolusia jeśli konto nie było uruchomione, to nie musisz nic z nim robić 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolusia Posted December 11, 2016 Author Share Posted December 11, 2016 (edited) 2 minuty temu, Zexon72 napisał: @jolusia jeśli konto nie było uruchomione, to nie musisz nic z nim robić Nie nic zakładałam ani się nie logowałam . Ok a sprzedający nie mógł tego zrobić ?? Edited December 11, 2016 by jolusia Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 @jolusiasprawdź w ustawieniach zakładka konta, jakie tam są dodane i czy jesteś zalogowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolusia Posted December 11, 2016 Author Share Posted December 11, 2016 Mam tak jak na fotce poniżej : Link to comment Share on other sites More sharing options...
wulfel Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Czyli masz ok, z kontem wygląda to tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Materius1994 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Hmm a w jaki sposób konto Xiaomi wiąże się z naszymi telefonami? Przecież kartę sim można zmienić, a jeżeli nie będzie blokady ekranu to inny użytkownik spokojnie będzie mógł z niego korzystać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wulfel Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Do konta/telefonu przypisujesz nr telefonu i wymiana karty nic nie daje, jeśli go zgubisz lub go ukradną to możesz go zablokować chyba że ktoś wgra inny room niż oficjalny, tak to chyba działa. Były już przypadki że ktoś z forum kupił telefon a sprzedający nie wykasował go z konta i był problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 (edited) 1 godzinę temu, Materius1994 napisał: Hmm a w jaki sposób konto Xiaomi wiąże się z naszymi telefonami? Przecież kartę sim można zmienić, a jeżeli nie będzie blokady ekranu to inny użytkownik spokojnie będzie mógł z niego korzystać. Polecam tu się zapoznać co to jest IMEI https://pl.wikipedia.org/wiki/IMEI Przy zakupie na allegro należy uważać, telefon przypisany do konta xiaomi można jedynie odblokować hasłem tego konta. Już na forum był taki temat że sprzedawca odpisał że nie pamięta hasła do konta W takim przypadku zostaje jedynie instalacja CM. Tak że brawa dla @jolusiaza właściwe podejście w kwestii sprzedaży telefonu PS. @jolusiajak masz zamiar wystawić na allegro to podeślij mi link na PM Edited December 11, 2016 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 2 godziny temu, slimdick napisał: W takim przypadku zostaje jedynie instalacja CM. Pod warunkiem, że dla danego modelu istnieje CM i odblokowany został bootloader 3 godziny temu, Materius1994 napisał: Przecież kartę sim można zmienić, a jeżeli nie będzie blokady ekranu to inny użytkownik spokojnie będzie mógł z niego korzystać. W przypadku aktywnego konta xiaomi zmiana karty sim skutkuje prośbą o podanie hasła do konta xiaomi. Formatowanie telefonu, wgranie MIUI od nowa nic nie daje - telefon przy pierwszym uruchomieniu woła, albo o autoryzowaną kartę sim lub połączenie z internetem, a jak już się połączy - hasło do konta xiaomi. Ominięcie tego jest raczej niemożliwe (testowane osobiście na kilku sprzętach z 2016 roku - na starszych typu Mi4c wystarczy wgrać starsze MIUI) Czyli Chińczykom zabezpieczenie antykradzieżowe udało się całkiem nieźle - także zapamiętujcie dobrze swoje hasła do MiClouda, bo bez niego du*a blada Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 13 minut temu, Zexon72 napisał: Pod warunkiem, że dla danego modelu istnieje CM i odblokowany został bootloader W przypadku aktywnego konta xiaomi zmiana karty sim skutkuje prośbą o podanie hasła do konta xiaomi. Formatowanie telefonu, wgranie MIUI od nowa nic nie daje - telefon przy pierwszym uruchomieniu woła, albo o autoryzowaną kartę sim lub połączenie z internetem, a jak już się połączy - hasło do konta xiaomi. Ominięcie tego jest raczej niemożliwe (testowane osobiście na kilku sprzętach z 2016 roku - na starszych typu Mi4c wystarczy wgrać starsze MIUI) Czyli Chińczykom zabezpieczenie antykradzieżowe udało się całkiem nieźle - także zapamiętujcie dobrze swoje hasła do MiClouda, bo bez niego du*a blada A co jeśli np. ja nigdy nie logowalem sie na konto xiaomi u siebie w tel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 Dnia 11.12.2016 o 10:21, slimdick napisał: Rozumiem że nie masz konta xiaomi, nigdy nie zakładałaś i się nie logowałaś więc nie powiązałaś telefonu z kontem. Dnia 11.12.2016 o 10:49, jolusia napisał: Mam tak jak na fotce poniżej : Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 2 minuty temu, kamillm napisał: A co jeśli np. ja nigdy nie logowalem sie na konto xiaomi u siebie w tel? Wówczas nie masz np kopii bezpieczeństwa logu połączeń, smsów, i ustawień konfiguracji telefonu, a jest to przydatne przy zmianie telefonu, czy po pełnym formacie. Osobiście używam 3-5 egzemplarzy xiaomi miesięcznie i gdybym miał ręcznie przenosić te dane to byłoby, to nieco uciążliwe. No i oczywiście kwestia bezpieczeństwa - potencjalny znalazca, czy złodziej Twojego telefonu będzie miał mały prezent ;)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Materius1994 Posted December 11, 2016 Share Posted December 11, 2016 4 godziny temu, Zexon72 napisał: Czyli Chińczykom zabezpieczenie antykradzieżowe udało się całkiem nieźle - także zapamiętujcie dobrze swoje hasła do MiClouda, bo bez niego du*a blada Du*a blada, ale nie u mnie. Właśnie testowałem na swoim mi4c, różne karty. Pierwszy raz po włożeniu obcej pojawił się komunikat o ponownym wpisaniu hasła xiaomi, ale po anulowaniu można było spokojnie korzystać z telefonu, żadnej różnicy. Po restarcie, podmianach kart żadnej różnicy nie było, zalogowany wciąż byłem na konto xiaomi, lokalizacja działa. Wersja xiaomi.eu 6.10.20 rozwojowa. Jakieś pomysły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tesseract Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Witam, Chciałem przed sprzedażą przywrócić telefon do ustawień fabrycznych i mam problem. Wchodzę w Ustawienia -> Kopia i kasowanie -> Ustawienia Fabryczne -> zaznaczam, potwierdzam itd.. Telefon się wyłącza i tyle. Po ponownym włączeniu wszystko jest jak było - nic się nie kasuje. W telefonie zaraz po zakupie wgrywałem MIUI Polska, potem jeszcze z raz aktualizowałem. Obecna wersja MIUI to 8.6 by xiomi.eu 7.6.22 (rozwojowa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Zrób wipe data, cache, dalvik i pamięci wewnętrznej w TWRP i uruchom ponownie telefon - bedzie telefon jak z fabryki.tapnięte z Redmi 4a Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tesseract Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Nie wchodzi mi w TWRP. Przytrzymuje VOL UP+POWER, zapala się logo MI po czym gaśnie i tyle. Możliwe, że po aktualizacji MIUI zablokowało mi bootloader i wywaliło TWRP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Pamiętasz może jaki miałeś rom na początku? Sprawdź w fastboot po wpisaniu komendy fastboot devices później fastboot oem device-info , co masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tesseract Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Cytat ... (bootloader) Device tampered: false (bootloader) Device unlocked: false (bootloader) Device critical unlocked: false (bootloader) Charger screen enabled: true (bootloader) Display panel: OKAY [ 0.060s] finished. total time: 0.062s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 (edited) Instalacja MIUI z Andkiem 7 na Andku 5 blokuje bootloader w przypadku mi4c. Musisz odblokować go oficjalną metodą przez miunlock a potem wgrać twrp pod androida 7 - wtedy będziesz mógł zrobić wipe. Edited October 13, 2017 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tesseract Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 No to lipa Zaraz wyśle wniosek o odblokowanie. Wiesz może które konkretnie TWRP trzeba wgrać? BTW. Nie ma jakiejś innej metody wyczyszczenia telefonu, która nie potrzebowała by TWRP? Bo w sumie to zależy mi jedynie na wykasowaniu danych. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 (edited) Niestety na eu chyba nie ma innej opcji. ewentualnie z chmury xiaomi ale nie wiem czy to coś w ogóle da. lepiej odblokować i zainstalować twrp. TWRP najlepiej najnowsze stąd: https://dl.twrp.me/libra/ po odblokowaniu i wipe później już na pewno pójdzie - i dalsze aktualizacje można spokojnie instalować, nie zablokują bl. Edited October 13, 2017 by Orjon Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz642 Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Jak mogę odblokować telefon nie znając hasła? Przywracanie do ustawień fabrycznych oraz recorvery przestało działa po przejściu do androida 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Odblokowywałeś bootloader, tak? Wgraj przez ADB najnowsze dostępne oficjalne TWRP i w nim skasuj kilka plików, łatwo znaleźć to w google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts