Jump to content

Plama na ekranie

Tartary

Recommended Posts

Dwa miesiące temu kupiłem mi5 na ibuygou i jakiś czas temu zauważyłem, że mam plamę na ekranie, która jest widoczna tylko wtedy, kiedy zatłuszczę ekran palcami. Kiedy ekran przetrę  i wyczyszczę ściereczką i to plamy nie ma. Na początku myślałem, że czymś po prostu przybrudziłem ekran w tym miejscu, ale jak plama zaczęła mi przeszkadzać to żadne tarcie palcem, czy ściereczką nie eliminuje problemu, a nawet jakby w tym miejscu stał się bardziej podatny na rysy. Jest to w miejscu, gdzie najczęściej go dotykam, czy to przy odebraniu połączenia, czy to podczas grania i wydaje mi się, że ekran się po prostu wyciera. Szczerze to przeszkadza mi to już na tyle, że mogę na to patrzeć i co chwilę przecieram ekran, żeby nie było widać tej plamy. Co prawda użytkuję intensywnie, ale nigdy nie miałem takiego problemu z żadnym telefonem, a z każdego korzystam podobnie. Może po prostu ekran w mi5 jest delikatny, albo tylko mój ma taką wadę. Zna ktoś może podobny problem? Czy powinienem pisać w tej sprawie do ibuygou?

IMG-20161204-WA0000.jpg

IMG-20161204-WA0001.jpg

Nie lubię szkła na ekranie, więcw moim przypadku odpada. Uważam, że nie powinno się coś takiego zrobić, bo świadczy to o jakości materiałów z jakich telefon jest wykonany. Może to jakaś wada w moim egzemplarzu. Ma ktoś jakieś doświadczenia z reklamacją czegoś podobnego? Praktycznie nowy telefon, więc może ibuygou powinno mi wymienić na model bez takiej wady? 

14 minut temu, Tartary napisał:

Nie lubię szkła na ekranie, więcw moim przypadku odpada. Uważam, że nie powinno się coś takiego zrobić, bo świadczy to o jakości materiałów z jakich telefon jest wykonany. Może to jakaś wada w moim egzemplarzu. Ma ktoś jakieś doświadczenia z reklamacją czegoś podobnego? Praktycznie nowy telefon, więc może ibuygou powinno mi wymienić na model bez takiej wady? 

Nie do Ibg, ale do MiCenter napisz, lepiej to im wytłumaczysz a oni tobie odpowiedzą, w końcu masz gwarancję polską :D

34 minuty temu, Tartary napisał:

Bez przesady, dobre szkło 0.2mm jest niewyczuwalne, co do samej plamy, nie dramatyzuj, skargi składaj do GG, nie do Xiaomi, w końcu to ich produkt chroni wyświetlacz. 

19 minut temu, wojtekmarchewka napisał:

Nie do Ibg, ale do MiCenter napisz, lepiej to im wytłumaczysz a oni tobie odpowiedzą, w końcu masz gwarancję polską :D

MiCenter tutaj nic nie pomoże, co najwyżej wymienią wyświetlacz, ale czy to jest opłacalne? Wymieniać sprawny i oryginalny wyświetlacz z GG, na jakąś podróbkę, bo wszyscy wiemy, że oryginałów to Xiaomi nie udostępnia...

14 minut temu, wojtekmarchewka napisał:

Napisz  najpierw do IBG [email protected]  opisująć szczegółowo problem, oni zdecydują jak to załatwić.  Jeżeli zakwalifikują do naprawy gwarancyjnej otrzymasz   ticket, następnie zgłaszasz do MiCenter.

Przed chwilą, Nezumi napisał:

Bez przesady, dobre szkło 0.2mm jest niewyczuwalne, co do samej plamy, nie dramatyzuj, skargi składaj do GG, nie do Xiaomi, w końcu to ich produkt chroni wyświetlacz. 

MiCenter tutaj nic nie pomoże, co najwyżej wymienią wyświetlacz, ale czy to jest opłacalne? Wymieniać sprawny i oryginalny wyświetlacz z GG, na jakąś podróbkę, bo wszyscy wiemy, że oryginałów to Xiaomi nie udostępnia...

Nie pisałem w sensie wymiany wyświetlacza, a ogólnie pomocy w wyjaśnieniu tego zjawiska i doradzeniu ( mnie także by to denerwowało :D) . Uznałem że jak już bierzemy z IBG z gwarancją polską to zgłaszamy to do podległemu nam serwisu, nawet gdyby miano nam odmówić naprawy. Nie wiadomo czy to pierwszy przypadek a zapewne MICenter miałby takie informacje

5 minut temu, Grzesiuso napisał:

Napisz  najpierw do IBG [email protected]  opisująć szczegółowo problem, oni zdecydują jak to załatwić.  Jeżeli zakwalifikują do naprawy gwarancyjnej otrzymasz   ticket, następnie zgłaszasz do MiCenter.

Ciężko jest opisać to co przydarzyło się koledze, nawet podparte zdjęciami uznają, że to jest tłusty ekran z odbiciem palca, zapewne nie bardzo zrozumieją o co chodzi. Reklamowałem kilka telefonów w chinach, chcą tony zdjęć filmów, oczywiście zawsze chętni pomóc, a jak już wysłałem na gwarancje to nie widzą żadnego problemu związanego z opisu i zdjęć

6 minut temu, wojtekmarchewka napisał:

Nie pisałem w sensie wymiany wyświetlacza, a ogólnie pomocy w wyjaśnieniu tego zjawiska i doradzeniu ( mnie także by to denerwowało :D) . Uznałem że jak już bierzemy z IBG z gwarancją polską to zgłaszamy to do podległemu nam serwisu, nawet gdyby miano nam odmówić naprawy. Nie wiadomo czy to pierwszy przypadek a zapewne MICenter miałby takie informacje

Sprawę zgłaszasz do IBG, do MiCenter jeżeli chcesz prywatnie...

• Like 1

1 godzinę temu, Nezumi napisał:

Nie dramatyzuję tylko mi to po prostu przeszkadza, bo telefon nie kosztuje 1 zł, jest prawie nowy i pokazał się babol, który nie powinien mieć miejsca. Skargi mogę mieć tylko i wyłącznie do Xiaomi, bo Twoim tokiem rozumowania, gdyby przestał mi działać aparat w mi5 to powinienem mieć pretensje do Sony... A skoro nie lubię szkła na ekranie to "bez przesady", ale 0.2mm to też szkło. 

Edited by Tartary

• Acid unlocked this topic
Dnia 4.12.2016 o 17:31, Nezumi napisał:

bo wszyscy wiemy, że oryginałów to Xiaomi nie udostępnia...

Udostępnia. Mam oryginalne LCD z ramką do serwisów.

Dnia 4.12.2016 o 17:31, Nezumi napisał:

MiCenter tutaj nic nie pomoże, co najwyżej wymienią wyświetlacz, ale czy to jest opłacalne?

Serwis decyduje jak naprawić urządzenie a nie użytkownik. Jeśli naprawia to jest to opłacalne. Nie ma co dyskutować nad tym.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...