Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie forumowicze,

mam problem z moim świeżo co zakupionym Mi5. Otóż mój Xiaomi upadł niefortunnie na podłogę. Na szczęście nic poważnego się nie stało - wszystko działa, szkło się nie zbiło, ani nie skruszyło. Jedynie (albo aż) tylna klapka zaczęła odstawać w okolicach aparatu(w załącznikach zdjęcia). Z tego co zauważyłem, to w tym miejscu znajduje się zaczep mocujący klapkę. Niestety, ale kiedy próbuję ręcznie wcisnąć klapkę, nie wchodzi na miejsce, a nie chce próbować narzędziami, czy bardzo dużą siłą, bo obawiam się o szkło i większe uszkodzenia. Czy miał ktoś z Was podobny problem, albo ma pomysł jak mogę to naprawić w domowym zaciszu? Z góry dziękuję za pomoc!

Poniżej zdjęcia, jak to wygląda.

DSC04367.JPG

DSC04369.JPG

DSC04370.JPG

Posted

Być może ulamal Ci się ten zaczep został na swoim miejscu i klapka odstaje. Musiałbyś ściągnąć przyssawka tylna klapkę i sprawdzić. Raczej nic innego nikt nie wymyśli. Albo przyzwyczaić się. ;)

Napisane z Xiaomi Mi5

Posted
Przed chwilą, daniel.wu napisał:

Albo przyzwyczaić się. ;)

Szczerze mówiąc, nie jest to może wielki problem, ale obawiam się, że ta szpara może zacząć się powiększać. A nawet jeśli zaczep został na miejscu, to w grę wchodzi tylko serwis, tak?

Posted

Wiesz co, w jednym wątku@Acid pisał że czasami przy ściąganiu klapki zaczep się ulamie i on przykleja później to na kropelke. Ale o szczegóły to już musisz pytać jego. :)

Napisane z Xiaomi Mi5

Posted
Przed chwilą, daniel.wu napisał:

Wiesz co, w jednym wątku@Acid pisał że czasami przy ściąganiu klapki zaczep się ulamie i on przykleja później to na kropelke. Ale o szczegóły to już musisz pytać jego. :)

Napisane z Xiaomi Mi5

Zastanawiam się teraz nad tym, żeby faktycznie spróbować zdjąć tą klapkę. Ale jak ją później włożyć, skoro już teraz mam problem, żeby tą odstającą część wcisnąć na miejsce? Nie widać może tego na zdjęciach, ale szkło zachodzi na ramkę w tamtym miejscu dosłownie na pół milimetra. Więc nie wiem, czy po zdjęciu klapki nie będzie tylko gorzej.

Posted

Co się cykasz... bierz przyssawkę i odczep obudowę, bo co innego pozostaje? serwis zrobi to samo. Są dwie możliwości: 

• podczas upadku mogła się wygiąć pokrywa kamery w rogu i stąd nie dochodzi klapka
  • ułamał lub wygiął się zaczep i blokuje 

Gdyby zaczep się ułamał to można go przykleić...

Posted
1 minutę temu, Acid napisał:

Co się cykasz... bierz przyssawkę i odczep obudowę, bo co innego pozostaje? serwis zrobi to samo. Są dwie możliwości: 

• podczas upadku mogła się wygiąć pokrywa kamery w rogu i stąd nie dochodzi klapka
  • ułamał lub wygiął się zaczep i blokuje 

Gdyby zaczep się ułamał to można go przykleić...

No cykam się, mam telefon od wtorku i taki pech. Ale chyba nic innego mi nie pozostaje. Jakaś rada w przypadku zdejmowania obudowy?

Posted

No przyczep ssawkę bliżej góry telefonu by pierwsza odeszła. Górne zaczepy łamią się najczęściej... Albo... jak masz cienką kartę kredytową albo toola do telefonów to wsadź delikatnie w tą szczelinę i systematycznie podważaj zaczepy po obwodzie ramki. To alternatywna metoda zamiast ssawki. Często tak robię dla MINote/MINotepro by niczego nie ułamać lub by nie pękła ta klapka.

Posted
Przed chwilą, Acid napisał:

No przyczep ssawkę bliżej góry telefonu by pierwsza odeszła. Górne zaczepy łamią się najczęściej... Albo... jak masz cienką kartę kredytową albo toola do telefonów to wsadź delikatnie w tą szczelinę i systematycznie podważaj zaczepy po obwodzie ramki. To alternatywna metoda zamiast ssawki. Często tak robię dla MINote/MINotepro by niczego nie ułamać lub by nie pękła ta klapka.

Okej, w takim razie spróbuję. Wiadomo coś na temat utarty gwarancji w przypadku samodzielnego zdjęcia klapki? Kupiony w iBuyGou

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...