zmylna Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 Wersja MIUI: Jakim użytkownikiem jesteś? -- używam MIUI od pewnego czasu Opis znalezionego błędu Dzisiaj robiąc zdjęcia w słoneczny dzień zauważylem, że aparat ma problem z balansem bieli. Kiedy stanie się w cieniu i robi zdjęcia czegoś co znajduje się na słońcu aparat zaczyna "migać" (w odstępie sekundowym robi się raz ciemny a raz jasny). Wygląda to tak jakby nie mógł się zdecydować jaki balans bieli jest odpowiedni dla sceny. W efekcie zdjęcie wychodzi albo prześwietlone albo za ciemne - zależy jak się trafi. Logcat Dodatkowe informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 Być może bug. Choć ja zawsze staram się ręcznie ustawić balans z profili albo ewentualnie wprowadzić kompensację ekspozycji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
StrangeFruit Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 Balans bieli nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o dobranie odpowiedniej ekspozycji. Jeżeli część fotografowanej sceny jest silnie nasłoneczniona a część jest w cieniu, automatyka aparatu nie radzi sobie po prostu z doborem odpowiednich parametrów ekspozycji - czasu naświetlania i przysłony, gdyż kontrast oświetlenia jest zbyt duży. Jest to problem stricte fotograficzny i nie dotyczy jedynie aparatów z telefonu. Jedynym wyjściem jest robić zdjęcia scen całkowicie naświetlonych bądź całkowicie zacienionych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmylna Posted February 23, 2014 Author Share Posted February 23, 2014 Balans bieli nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o dobranie odpowiedniej ekspozycji. Jeżeli część fotografowanej sceny jest silnie nasłoneczniona a część jest w cieniu, automatyka aparatu nie radzi sobie po prostu z doborem odpowiednich parametrów ekspozycji - czasu naświetlania i przysłony, gdyż kontrast oświetlenia jest zbyt duży. Jest to problem stricte fotograficzny i nie dotyczy jedynie aparatów z telefonu. Jedynym wyjściem jest robić zdjęcia scen całkowicie naświetlonych bądź całkowicie zacienionych. Samsung Galaxy S2 w tych samych warunkach na stockowym romie nie miał tego problemu więc myślę, że jednak to problem software'owy. Zwłaszcza, że tak jak pisałem wcześniej obraz nienaturalnie migał (nie wiem jak to inaczej określić, czas zmiany z ciemnego obrazu na jasny był bardzo krótki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
StrangeFruit Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 Po prostu S2 najwidoczniej ma lepsze oprogramowanie. Co nie znaczy, że to co pisałem wcześniej, to nieprawda. Jeżeli scena jest bardzo kontrastowa, to automatyka głupieje - nie wie czy ma zrobić pomiar dla sceny jasnej czy ciemnej, i to może objawiać się takim miganiem (chyba). Spróbuj użyć jakiegoś oprogramowania alternatywnego z GP, może lepiej sobie poradzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmylna Posted February 23, 2014 Author Share Posted February 23, 2014 Po prostu S2 najwidoczniej ma lepsze oprogramowanie. Własnie to sugerowałem Co nie znaczy, że to co pisałem wcześniej, to nieprawda. Jeżeli scena jest bardzo kontrastowa, to automatyka głupieje - nie wie czy ma zrobić pomiar dla sceny jasnej czy ciemnej, i to może objawiać się takim miganiem (chyba). Nie twierdze, że to nieprawda. Soft jednak powinien umieć sobie z tym poradzić. Spróbuj użyć jakiegoś oprogramowania alternatywnego z GP, może lepiej sobie poradzi. Dobry pomysł. Spróbuję jutro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
StrangeFruit Posted February 23, 2014 Share Posted February 23, 2014 W sumie przyszło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie. Nie wiem jak w MI3, ale w ustawieniach MI2S można sobie ustawić pomiar punktowy. Wtedy robisz pomiar na tę część, którą chcesz mieć dobrze naświetloną, i powinno być OK. Z tym, że ta druga część będzie albo niedoświetlona albo prześwietlona. Jeżeli chcesz mieć względnie dobrze naświetlone zarówno sceny ciemne jak i jasne na jednym zdjęciu, to pozostaje Ci HDR - po to w końcu jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmylna Posted February 23, 2014 Author Share Posted February 23, 2014 W sumie przyszło mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie. Nie wiem jak w MI3, ale w ustawieniach MI2S można sobie ustawić pomiar punktowy. Wtedy robisz pomiar na tę część, którą chcesz mieć dobrze naświetloną, i powinno być OK. Z tym, że ta druga część będzie albo niedoświetlona albo prześwietlona. Jeżeli chcesz mieć względnie dobrze naświetlone zarówno sceny ciemne jak i jasne na jednym zdjęciu, to pozostaje Ci HDR - po to w końcu jest. hmm. Nie rzuciła mi się w oczy taka możliwość ale skoro jest w MI2S to powinno być w MI3. Sprawdzę jeszcze raz i popróbuje. Dzięki StrangeFruit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athame Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 Balans bieli nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o dobranie odpowiedniej ekspozycji. Jeżeli część fotografowanej sceny jest silnie nasłoneczniona a część jest w cieniu, automatyka aparatu nie radzi sobie po prostu z doborem odpowiednich parametrów ekspozycji - czasu naświetlania i przysłony, gdyż kontrast oświetlenia jest zbyt duży. Jest to problem stricte fotograficzny i nie dotyczy jedynie aparatów z telefonu. Jedynym wyjściem jest robić zdjęcia scen całkowicie naświetlonych bądź całkowicie zacienionych. Jest na to sposób czysto programowy: zdjęcia HDR. Jeśli aparat tego sam nie umożliwia to wystarczy zrobić 3 zdjęcia tego samego obiektu z ekspozycją odpowiednio -2, 0, +2 i wrzucić je do programu tworzącego jedno zdjęcie HDR. Link to comment Share on other sites More sharing options...
StrangeFruit Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 Tak, wspomniałem o HDR 2 posty wyżej. Z tym, że HDR uśrednia kontrast całej sceny, a nie każdemu musi się to podobać, mnie się nie podoba na przykład Co do regulowania ekspozycją, to jak najbardziej, tyle tylko że aparat powinien posiadać możliwość manualnego ustawienia parametrów ekspozycji, bo automatyka robi co chce, i nie ma żadnej gwarancji, że tę korektę ekspozycji uwzględni, a nawet jeśli, to czy nie uwzględni tego na swój pokrętny sposób. Nie wiem jak w MI3, ale w MI2S nie mam manualnych ustawień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athame Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 Co do regulowania ekspozycją, to jak najbardziej, tyle tylko że aparat powinien posiadać możliwość manualnego ustawienia parametrów ekspozycji, bo automatyka robi co chce, i nie ma żadnej gwarancji, że tę korektę ekspozycji uwzględni, a nawet jeśli, to czy nie uwzględni tego na swój pokrętny sposób. Że co? Nie ma manualnego ustawiania ekspozycji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 W MI2S nie ma wszystkich funkcji. Dopiero MI3 ma o dwie chyba funkcje więcej: - Ręczna ekspozycja (można ustawić ISO i Czas ekspozycji). W MI2 tylko ISO. - Balans bieli. W MI3 można dodatkowo ustawić ręcznie (w Kelwinach) i przez Pomiar (na białej kartce) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalo Posted February 27, 2014 Share Posted February 27, 2014 W MI2S nie ma wszystkich funkcji. Dopiero MI3 ma o dwie chyba funkcje więcej: - Ręczna ekspozycja (można ustawić ISO i Czas ekspozycji). W MI2 tylko ISO. - Balans bieli. W MI3 można dodatkowo ustawić ręcznie (w Kelwinach) i przez Pomiar (na białej kartce) O można ustawić przez pomiar najlepsze wyjście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablitto83 Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Dodam, ze po zainstalowaniu apki procapture zniknely moje problemy z ostroscia i doswietleniem zdjec. Porownywalem wielokrotnie fotki zrobione w tychbsamychbwarunkach na stokowej apce i procapture roznica byla jak dla mnie bardzo widoczna. Soft do aparatu moglby byc duuuuzo lepszy. ps. ostatnio miałem problemy z zacinajacymi sie apkami aparatu i ostroscia, okazalo sie ze byl fizyczny problem z aparatem. Po ktoryms razie jak go rozbieralem cos musialo sie stac z mechanizmem poruszającym soczewka, przetarcie i lekki docisk patyczkiem do uszu naprawiło sprawe. Wysłane z mojego MI 2S Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Czy wam też w trybie HDR zmniejsza ostrość obrazu? W normalnym trybie aparatu mam bardzo ostry obraz, natomiast gdy przełączę na HDR, to malutkie elementy się trochę pogrubiają w podglądzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalo Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 Ogólnie HDR to sklejka z paru zdjęć w różnych ekspozycjach np. z 3 zdjęć o ekspozycji -1, 0, +1. Juz wiesz dlaczego tak się dzieje... Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganjax Posted March 30, 2014 Share Posted March 30, 2014 W dobrym świetle spróbuj ustawić ISO z auto na 100, i wartość ekspozycji na -1, daj znać efektów. ISO jest najczęściej zmienną wartością w obiektywach smartfonowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts