Jump to content

API Vulcan na Redmi 3S

DKFeniks

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Dnia 21.12.2016 o 16:00, DKFeniks napisał:

Dlaczego niby Redmi 3S nie dostanie Androida 7.0 ma niecałe pół roku i nie ma dostać aktualizacji? Trochę to było by dziwne, nawet Samsung nie porzuca tak modeli.

Dlatego, że to numerek, a zmiana całej bazy Androida tylko dla zmiany numerka nie ma sensu, bo zajmuje zbyt dużo czasu developerom. Kupując telefon Xiaomi godzisz się z tym, że kupujesz go dla MIUI i interesują Cię tylko wersje MIUI, a nie Androida.
Co do Vulkana to nie jest magiczna różdżka, która daje lepszą grafikę. To niskopoziomowe API, które w odpowiednich rękach pozwala odciążyć CPU, przez co nie jest ono wąskim gardłem. Oczywiście na high-end to będzie się równać z możliwością zwiększenia detali grafiki, ale na naszych budżetowych urządzeniach nie powinniśmy zauważyć większej różnicy, bo i GPU nie są superwydajne.

• Like 1

39 minut temu, DKFeniks napisał:

Dałem link z modelami, które dostaną Androida 7.0, a Wy czym potwierdzacie swoją tezę, że nie dostanie?

to, że ktoś zarejestrował sobie domenę xiaomiadvices.com i coś sobie na niej napisał nie znaczy, że ma źródła zbliżone do dobrze poinformowanych

od razu zaznaczę, że nie posiadam żadnej tajnej/poufnej wiedzy na temat planów xiaomi, może @Redmi2 jako alfa/beta/meta czy inny tester coś więcej wie

przeczytaj sobie dokładnie ostatni fragment: "Note: The following list is just  an assumption from our side..." kilometry od potwierdzenia, że cokolwiek dostaną

Edited by MiD
  • Like 1

Każdy się napalił na 7.0 i Vulcana, tak jakby telefon miał zaraz wskoczyć na poziom wydajności iPhone'a 7 czy S7, a przyjdzie co do czego to nikt nawet tej legendarnej vulcanowej wydajności nie zauważy, za to przybędzie nowych bugów i problemów. Świetnym przykładem są posiadacze Mi5. Rzucili się na 7 jak łysy na promocję grzebieni, a tylko trup się ścieli i płacze.

• Like 3

Podobnie było, nawiasem mówiąc, przy pojawieniu się pierwszych 64bitowych SoC. Ludki zamiast brać urządzenia na snapdragonach 80x, wybierali kaszlaki na snapach 410, bo 64bit, przyszłość etc. :)

Ale takie pytanie techniczne mam w sumie. Widziałem już urządzenia na owym snapdragonie 410 z adreno 306 które oficlanie vulkana nie wspiera, lecz nugata oficjalnego mają (np. urządzenia z projektu Android One) - działają one na API Vulkan, czy jest też opcja, że jadą na starych bibliotekach? 

Chodzi mi o to, że nawet jeśli 3S dostanie 7.0, to od Xiaomi zależy, czy w ogóle będą chcieli skorzystać z nowego API. 

Ja może korzystając 5 minut czasu po raz kolejny jak byk napiszę jaka jest sytuacja z update do 7.0:

• nikt, żaden portal, żadne media nie wiedzą nic o aktualizacjach. Wszystkie listy to fake i wróżenie z d.... Xiaomi nigdy nie dzieli się planami z update. 
  • na en.miui.com są listy i czasem pokrywają się z prawdziwym faktem ale to dlatego, że osoby takie jak ja czy @Redmi2 są w beta testach więc widzą co chińczyki piszą po chińsku w tych aktualizacjach. Bo tylko tam (wewnętrznie) jest to napisane. 
  • dodatkowo ja jeszcze mam większy dostęp przez swoje wtyczki do serwerów Xiaomi takich już w ogóle ukrytych i wiem o kompilacjach takich, które jeszcze do beta nie trafiły. Tego nie mają media żadne na świecie tylko ja i parę innych wtajemniczonych osób.

Update teraz dostaje w kolejności MIMAX, Note pro/mi4c/mi4s gdzie już wstrzymano w tym tygodniu regularny update. Potem pewnie MI5s/Plus i Note 2 i MIX. Tyle. 

Nie ma Redmi nawet wewnętrznie. Może będzie kiedyś, może nie. Aktualnie nie ma.

• Like 4

Podobnie było, nawiasem mówiąc, przy pojawieniu się pierwszych 64bitowych SoC. Ludki zamiast brać urządzenia na snapdragonach 80x, wybierali kaszlaki na snapach 410, bo 64bit, przyszłość etc.

Ale takie pytanie techniczne mam w sumie. Widziałem już urządzenia na owym snapdragonie 410 z adreno 306 które oficlanie vulkana nie wspiera, lecz nugata oficjalnego mają (np. urządzenia z projektu Android One) - działają one na API Vulkan, czy jest też opcja, że jadą na starych bibliotekach? 

Chodzi mi o to, że nawet jeśli 3S dostanie 7.0, to od Xiaomi zależy, czy w ogóle będą chcieli skorzystać z nowego API. 

Mylisz się. Snapek 410 dostał nugata. Właśnie od początku grudnia na nim siedzę w redmi 2 pro

A ty czytać nie umiesz.

Dokładnie o tym piszę. Snapdragon 410 oficjalnie nie wspiera API Vulkan, ale jednak ROMy 7.0 na takie urządzenia się pojawiają. Pomijam już jakieś ROMy od garażowców z XDA, bo oni nie taki hacki już wyczyniali (np. uruchomienie OMXa na arm v6 to było coś). Ale nawet są oficjalne aktualizacje dla takich smartfonów (@ urządzenia z Googlowskiego programu Android One). 

Edited by meccaryn

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...