Jump to content

[ROOT][FIX TUTORIAL] Network Signal Guru na problemy z zasięgiem. Używanie i konfiguracja.

Blom

Recommended Posts

Cześć, 

jak wiadomo nasz kochany Redmi 3S miewa problemy z zasięgiem, a właściwie zacinaniem się na 2G lub E, i nie powracaniem do 3G lub LTE.

Poza standardowym wsadzeniem drugiej karty SIM i pożegnaniem się ze slotem karty pamięci, na ratunek przychodzi aplikacja Network Signal Guru. 

Do działa. 

Wymagany jest ROOT 

- Aplikację pobierzemy stąd: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qtrun.QuickTest

- Należy ją zainstalować i nadać wszystkie uprawnienia wymagane w systemie Marshamallow oraz uprawnienia ROOT. 

Konfiguracja: 

1. Wchodzimy do aplikacji i wybieramy różdżkę: 

YIEXogg.png

2 Następnie BAND LOCKING

LQCHZYE.png

3. Wybieramy pozycję "GSM"

xAiuqXN.png

4. Odznaczamy wszystkie pola  tj: 1800, 900, 850, 1900

lSFCL5g.png

Klikamy OK.

Koniec. 

OSTRZEŻENIE: po tej operacji telefon zostaje pozbawiony dostępu do sieci 2G. W przypadku braku zasięgu 3G lub LTE telefon nie połączy się z siecią 2G i nie będziecie mieli zasięgu.

Aplikacja działa po resecie. 

Wszystko robisz na swoją odpowiedzialność i świadomie podejmujesz ryzyko uwalenia swojego urządzenia. 

Edited by Blom
  • Like 1

• 2 months later...

Znalazłem fix na losowe zrywanie zasięgu na najnowszych modemach(końcówka 38, 39, 40). Tylko nie wiem jaki ma to wpływ na drugą kartę sim, bo sam używam jednej. W pliku /system/build.prop zmieniamy "persist.radio.multisim.config=dsds"  na "#persist.radio.multisim.config=dsds" (dodajemy # przed). Potem resetujemy system. Od dwóch dni brak losowego rozłączania oraz zauważyłem system bez problemu zmienia sygnał z edge na 3G/Lte. 

Edited by kamilp2p
  • Like 2

• 4 weeks later...
  • 4 months later...

Do tej pory ukazywałem NSG na Samsungu S4 i aplikacja świetnie z nim współpracowała. Działało zarówno wymuszanie technologii i jak i bandu - wszystko w locie, bez restartu telefonu. W Redmi 4X nie działa RAT locking(wymuszanie technologii) , a Band Locking wymaga restartu po każdej zmianie. Czy w Waszych xiaomi tez tak to działa jak u mnie w R4X?

• 1 month later...