Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Zakupiłem mi5 pro. Miała być wersja ceramica i nie jestem pewien czy taką właśnie otrzymałem. Jak sprawdzić czy jest to wersja ceramica czy glass ?

Posted

Jak masz pro czyli 128 GB i 4 Ram to na pewno masz ceramikę. Jeżeli jeszcze dodatkowo jest black to na 100%. Wychodziły jeszcze białe 4/128 ze szkłem ale dotyczyło to tylko białych.

Posted
20 godzin temu, fabian19 napisał:

Witam.

Zakupiłem mi5 pro. Miała być wersja ceramica i nie jestem pewien czy taką właśnie otrzymałem. Jak sprawdzić czy jest to wersja ceramica czy glass ?

Sprawdź pudełko, to jest z czarnej wersji Pro (ceramicznej):

eyfOvrk.jpg

Posted

Tak samo mam na naklejce, tylko jak wchodzę w informacje o telefonie to numer modelu to MI 5, a nie MI 5 pro. Wersja MIUI 8 Global 6.11.10 Beta.

Posted (edited)
2 godziny temu, fabian19 napisał:

Tak samo mam na naklejce, tylko jak wchodzę w informacje o telefonie to numer modelu to MI 5, a nie MI 5 pro. Wersja MIUI 8 Global 6.11.10 Beta.

Bo teoretycznie nie istnieje coś takiego jak Mi5 Pro, to tylko nazwy które mają ułatwić rozpoznawanie danej wersji. Kernel, system etc. są te same, tylko RAM i procesor są osłabione w wersji 32 GB (można podkręcić procesor poprzez custom kernel, ale nie ma takich dla MIUI tylko dla tych opartych na CM/AOSP). Ważne, że masz 4 GB RAM'u i odpowiednie taktowanie procesora (2,15 GHz).

Edited by Mathias
Posted
Bo teoretycznie nie istnieje coś takiego jak Mi5 Pro, to tylko nazwy które mają ułatwić rozpoznawanie danej wersji.

Mówisz? 73cb4a0e26187d5965682f0ba1b0f430.jpg

Wysłane z mojego X-PRO przy użyciu Tapatalka

Posted

Właśnie dlatego się zastanawiam. dlaczego dostałem telefon w białym pudełku a nie czarnym. Czy wszystkie co maja 4gb to są PRO ? Jak odróżnić Glass od Ceramic ? Bo ponoć oba modele są bardzo podobne.

Posted (edited)

No i ceramika jest bardziej śliska od szkła ale do tego musiał byś mieć dwa warianty by porównać.

Metoda z wagą też jest bardzo dobra :)

Edit:

Poniżej masz fajne zdjęcie Mi5 Glass (z lewej) obok Mi5 Ceramic (z prawej)

glassceramic.jpg

Edited by MaxPrime
Posted
8 godzin temu, m4ci3k_sz napisał:

Mówisz? 73cb4a0e26187d5965682f0ba1b0f430.jpg

Żadna różnica imo, ale masz rację. Szkoda, że nie jest to nigdzie wyszczególnione w sofcie.

Najlepiej sprawdzić pudełko i będziesz pewien. Gdzie kupowałeś?

Posted

Wydaje mi się że dostałem glass , a nie ceramic jak zamawiałem :( , niestety zamawiałem w aze.com.pl . Nie wiem czy mi się będzie chciało oddawać i czekać na wymianę :(

Posted
9 minut temu, fabian19 napisał:

Wydaje mi się że dostałem glass , a nie ceramic jak zamawiałem :( , niestety zamawiałem w aze.com.pl . Nie wiem czy mi się będzie chciało oddawać i czekać na wymianę :(

"Wydaje mi się" to troszku za mało, nie istnieje wersja Black 4/128 w szkle, tylko biała.

• Like 1
Posted
Dnia 30.11.2016 o 11:28, fabian19 napisał:

sprawdzalem apka CPU-Z i mam total ram 3712 MB i Procek Qualcomm 820 2,15 GHz

20 godzin temu, Mathias napisał:

Bo teoretycznie nie istnieje coś takiego jak Mi5 Pro, to tylko nazwy które mają ułatwić rozpoznawanie danej wersji. Kernel, system etc. są te same, tylko RAM i procesor są osłabione w wersji 32 GB (można podkręcić procesor poprzez custom kernel, ale nie ma takich dla MIUI tylko dla tych opartych na CM/AOSP). Ważne, że masz 4 GB RAM'u i odpowiednie taktowanie procesora (2,15 GHz).

Przecież napisał, że ma 3GB RAMu, czyli nie ma wersji z ceramiką.

Posted (edited)
26 minut temu, fabian19 napisał:

Jeśli to prawda to ale sobie Panowie reklamę zrobili.

To dawne xiaomi.com.pl, "oficjalny dystrybutor PL". Zmienili nazwę ale jakość pozostała. 

Też miałem z nimi styczność. Nie polecam.

Dawaj go na wagę.....

Edited by Poohacz79
Posted

Przecież napisał, że ma 3GB RAMu, czyli nie ma wersji z ceramiką.

Ma 4, apki zawsze pokazują mniej niż w rzeczywistości a 3700MB nie może oznaczać 3gb

Posted

Ta ceramika nie jest jakaś za***ista. Nie ma się czym podniecać. Śliskie to, palcuje strasznie i u mnie klika po naciśnięciu.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Posted

dzięki wszystkim za pomoc, dałem sobie już spokój zostawię tak jak jest.

Natomiast mam problem jeszcze taki że telefon nie jest widoczny w aplikacji MIFlash, chciałem sobie wgrać MIUI Polska. Odblokowałem bootloader.

Chyba coś ze sterownikami jest nie tak . Mam windows 7

Posted

Jak masz odblokowany to nie trzeba miflash. Ładuj twrp przed adb a później z poziomu twrp miuipolska. Jest przecież instrukcja. Dosłownie 5 minut roboty. Sam przechodziłem przez to kilka dni temu

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Posted
Dnia 1.12.2016 o 17:51, fabian19 napisał:

jest na pewno 4 gb , bo storage jest 128 GB. A wersja czarna ze szkłem istnieje

np. tu jest http://www.geekbuying.com/item/Xiaomi-Mi5-4GB-128GB-Smartphone-3D-Glass-Back-Cover---Black-373021.html

Wersja Ceramiczna jest trochę droższa, A ze szkłem tańsza

Ciekawe, mają coś, czego nie ma Xiaomi na swojej stronie :D. Na oficjalnym forum również zaprzeczają, jakoby istniała Mi5 4/128 w szkle czarna... Może sklep nie odróżnia szkła od ceramiki? Kto ich tam wie... IBG posiada tylko i wyłącznie ceramikę.

• Like 1
  • Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...