j_klopotek Posted October 27, 2016 Posted October 27, 2016 Witam Na moim Xiaomi Redmi 3 przy skanowaniu pojawił się komunikat o trojanie. Podjąłem próbę usunięcia jednak jest to niemożliwe. Próbowałem już w kilku programach antywirusowych i bez rezultatu (pojawia się komunikat że nie mam możliwości usunięcia aplikacji systemowych). Aplikacja ta ma dziwną nazwę "ETYKIETA". Nie wiem co ten trojan robi na moim telefonie... i jak bardzo jest szkodliwy. Proszę o jakąś radę jak mam go usunąć. Zamieszczam zdjęcia Może ktoś miał coś takiego. Proszę o pomoc j_klopotek
mrosi Posted October 28, 2016 Posted October 28, 2016 12 godzin temu, j_klopotek napisał: Witam Na moim Xiaomi Redmi 3 przy skanowaniu pojawił się komunikat o trojanie. Podjąłem próbę usunięcia jednak jest to niemożliwe. Próbowałem już w kilku programach antywirusowych i bez rezultatu (pojawia się komunikat że nie mam możliwości usunięcia aplikacji systemowych). Aplikacja ta ma dziwną nazwę "ETYKIETA". Nie wiem co ten trojan robi na moim telefonie... i jak bardzo jest szkodliwy. Proszę o jakąś radę jak mam go usunąć. Pozostaje: albo zakup pełnopłatnego programu antywirusowego, co wiąże się ze sporymi kosztami i (dodatkowo) z ryzykiem, że program nie poradzi sobie z tym świństwem, albo przywrócenie telefonu do wartości fabrycznych (wipe all w TWRP). Ta ostatnia opcja musi odbyć się bez przywracania kopii ustawień i aplikacji z chmury Xiaomi - to bardzo ważne. Jeśli przywrócisz dane, wirus też powróci. Swoją drogą, po jakich warezach tudzież stronach "przyrodniczych" chodzisz, że zainstalowałeś taki syf...?
Matixx Posted October 28, 2016 Posted October 28, 2016 A może przez ADB?https://developer.android.com/studio/command-line/shell.html najpierw force-stop <PACKAGE> lub kill [options] <PACKAGE> a potem uninstall [options] <PACKAGE> nie robiłem tego nigdy ale wydaje mi się, że może zadziałać
j_klopotek Posted October 30, 2016 Author Posted October 30, 2016 Telefon posiadam od około dwóch tygodni. Jak zacząłem z niego korzystać to zainstalowałem tylko te aplikacje z których korzystałem na poprzednim telefonie. W chwili obecnej nie mem pakietu internetowego..., a też nie jestem takim napaleńcem żeby na "brzydkie" strony wchodzić więc to jest wykluczone (standardowo odpalam wp.pl, gazeta.pl i jakieś linki z wiadomościami zamieszczonymi na tych stronach). Z aplikacji mam dwie dające dostęp do kont bankowych, do nauki angielskiego, do gmaila, a z gier to tylko sudoku (taki ze mnie nudziarz). Nie wiem jak mogłem zainfekować ten telefon. Dziwne jest to że trojana wykrywa ESET i Malwarebytes... ale Kaspersky już go nie widzi (dostałem z pracy kod do płatnej wersji Kasperskyego). Zrobiłem zgodnie z radą mrosi przywrósenie ustawień fabrycznych - jednak aplikacja ETYKIETY nie zniknęła a antywirusy pokazują identyczne komunikaty jak wcześniej. Moja żona korzysta z identycznego telefonu już od ponad miesiąca i jak porównywałem jej telefon ze swoim to ona nie ma tej aplikacji (i żaden antywirus nic nie wykrywa). Matixx ma ciekawy pomysł na usunięcie wirusa..., ale dla mnie jako dla zwykłego użytkownika telefonu wygląda to jak magiczne zaklęcie (nie mam pojęcia jak to zrobić). Na chwilę obecną wyłączyłem tą aplikację (to jedyna opcja którą mogłem wybrać) i się teraz zastanawiam czy takie wyłączenie jest wystarczające do bezpiecznego korzystania z telefonu???
cukru Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 @j_klopotek Możesz mieć wgrany tzw. "syfiasty" soft. Dla pewności wklej screena z informacji o telefonie.
j_klopotek Posted October 30, 2016 Author Posted October 30, 2016 4 minuty temu, cukru napisał: @j_klopotek Możesz mieć wgrany tzw. "syfiasty" soft. Dla pewności wklej screena z informacji o telefonie. Poniżej screeny
cukru Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 @j_klopotek No to mamy rozwiązanie, zapoznaj się z Kompendium wiedzy w dziale Redmi 3S i wgraj Globala lub Xiaomi.eu.
j_klopotek Posted October 30, 2016 Author Posted October 30, 2016 Wydaje mi się że mam Globala (jest tam napisane MIUI Global 7.8). Jeśli chodzi o grzebanie w oprogramowaniu telefonu to chyba będę musiał poszukać kogoś kto się na tym zna, dla mnie to raczej magia. Jeśli możesz podać mi linka do strony z informacjami na ten temat to oszczędzi mi to dużo czasu i nerwów. I cały czas mnie zastanawia mnie czy to trojan czy jakiś błąd (mam się tym przejmować czy to olać)?
cukru Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 @j_klopotek To jest udawany Global, oficjalnie nigdy nie było wersji 7.8. Tutaj masz wspomniany temat https://miuipolska.pl/forum/topic/10752-kompendium-wiedzy-redmi-33spro-rom-bootloader-recovery-root-faq/ Moim zdaniem używanie przerobionego softu jest co najmniej nieodpowiedzialne. Zawsze możesz wysłać telefon do MiCenter.
j_klopotek Posted October 30, 2016 Author Posted October 30, 2016 Dziękuję za pomoc i informację. Mam kogoś kto jest bardziej biegły ode mnie w sprawach oprogramowania telefonu więc udam się do niego z telefonem i wskazówkami od Ciebie. Mam nadzieję że się pozbędę tego świństwa.
mrosi Posted October 30, 2016 Posted October 30, 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Recommended Posts