Jump to content

Sugerowana lista zmian

Lokator

Recommended Posts

Sugerowana lista zmian:

• poprawa spójności adresów url i tytułów artykułów (poradników);
  • poprawa struktury treści;
  • ujednolicenie sposobu pisania artykułów, poradników;

Jeżeli chodzi o punkt pierwszy to zdarza się, że np. tytuły tematów są zmianie, a adresy url do tematów pozostają zbudowane w oparciu o stary tytuł. Przydałoby się to poprawić, i dodać jakąś formę aktualizacji adresów (stary adres przekierowywuje na nowy, a artykuł, czy wpis jest już pod nowym). Łatwiej w ten sposób będzie dotrzeć użytkownikom do interesujących ich treści. Przykładem niech będzie https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/ - w adresie jedno, a w tytule "Instalacja miui 2015" i treść dotycząca nie jednego, a 4 urządzeń.

Punkt drugi dotyczy złego lokowania treści z perspektywy pozycjonowania, jak i wyszukiwania treści przez użytkownika. Przykładem niech będzie wpisanie w Google wyrażenia "instalacja miui". W wynikach wyszukiwania pojawia się https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/https://miuipolska.pl/instalacja/https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/. Mamy rozbicie instalacji miui na kilka różnych stron. Nie lepiej zamieścić to w jednym odpowiednio zbudowanym artykule, bądź na jednej stronie umieścić niezmienne działania dla wszystkich wersji, a kolejne (różne) kroki instalacji rozdzielić na podstrony dla każdego z urządzeń?

Punkt trzeci sugeruje ujednolicenie, ustalenie jakiegoś formatu przekazywania wiedzy, czy to w poradnikach, artykułach, czy wpisach o nowościach. Dzięki temu użytkownikom posiadającym mniej czasu będzie wygodniej znaleźć konkretną wiedzę, zresztą - każdemu użytkownikowi będzie łatwiej. Chodzi mi o taki szablon, jaki jest używany na przykład na forum przy cotygodniowych aktualizacjach wersji rozwojowej miui - oddzielone, wyróżnione od siebie punkty cały czas w tej samej kolejności. Jeżeli nie stosować tego wszędzie, to chociaż przy poradnikach.

Miałem jeszcze kilka drobnych uwag (ale zapomniałem), jednak te są chyba kluczowe.

++ a właśnie, i spora część materiałów nie jest aktualna, i nijak ma się do dnia dzisiejszego. Kilka takich informacji znajdowanych przez szarego Kowalskiego wprowadza go w zamęt, i kieruje do umieszczania na forum pytań (ciągle tych samych pytań), nic nie wnoszących dyskusji, czy ostrej wymiany zdań w niektórych przypadkach. Tym również dobrze byłoby się zająć.

Edited by Lokator

• 10 months later...

Proszę o zaktualizowanie cotygodniowych informacji na temat wyjątków w aktualizowaniu MIUI – chodzi mi o Mi4c. Obecna wersja brzmi:

Spoiler

Aktualizacja Mi4c/Mi4s/MiNotePro do 7.0

Pierwsza aktualizacja do nowego Androida dla wyżej wymienionych modeli niestety wymaga nowego bootloadera (bez niego system nie wstaje), stąd też nasz niezablokowany bootloader, który funkcjonował do tej pory nie może być użyty do dalszych aktualizacji. Instalacja Xiaomi.eu z 6.12.22 (Android 5.1) na Android 7.0 jest możliwa tylko raz, ponieważ po niej bootloader w Waszych telefonach zostanie ZABLOKOWANY i będzie wymagał odblokowania oficjalną metodą przez pozwolenie na koncie Xiaomi. Wymagane jest też ręczne zaktualizowanie TWRP recovery po odblokowaniu bootloadera.

Procedura instalacji Xiaomi.eu Android 7.0 prosto na 6.12.22:

1. Usunąć wzór lub kod blokady ekranu
  2. Instalacja Xiaomi.eu Android 7.0 bez wipe przez aplikację Aktualizacje lub z TWRP 3.0.1*
  3. Odblokowanie bootloadera oficjalną metodą przez Mi Unlock Tool
  4. Instalacja nowego TWRP przez fastboot flash recovery twrp.img
  5. Instalacja następnych aktualizacji standardowo przez Aktualizacje

* – w pkt 1 aktualizacja blokuje bootloader. Próba przejścia do recovery wyłącza telefon.
W razie problemów z błędnym kodem ekranu blokady ten poradnik pomoże.
Nowe TWRP dla Androida 7 do instalacji po odblokowaniu bootloadera*:

a to powoduje, że ludzie wgrywają najnowszy ROM i mają problem ze złym bootloaderem. Wzmianka o 6.12.22 też nie jest już za bardzo przydatna, raczej myląca. Przede wszystkim brakuje info o konieczności zainstalowania najpierw ROM-u 7.2.9 lub na temat alternatywnej sztuczki opisanej tutaj:

• 4 weeks later...
2 godziny temu, Kamil33 napisał:

W sumie to też coś dorzucę: Czemu nie dajecie linku do ROMa w cotygodniowych aktualizacjach? :(

Bo uważamy, że wejście na miuipolska.pl i kliknięcie "Pobierz MIUI" nie jest trudne, tym bardziej, gdy są aktualizacje OTA...

Czy ta pusta, biała przestrzeń między "MIUI i Xiaomi - co to?" a "MIUI Polska - czym się zajmujemy?" jest zamierzona?

59e8e1eedbd6f_Przechwycenieobrazuekranu_2017-10-19_19-31-48.thumb.png.24c0d239edb8a4f3992132a80597fefe.png

Materiał video z MIUI8 nad tym właśnie elementem nie działa, no i mamy już MIUI 9, więc zmiana tu by się przydała. :)

edit: nie działa link do Twittera na samej górze. nie wiem czy odnośnik do google+ które nie jest aktualizowane od 5 lat jest tu potrzebne.

edit2: Najlepiej oceniane urządzenia po prawej stronie są nieaktualne. tak samo poradnik instalacji MIUI, linkujący do instalacji dla Mi4 a nie nowych telefonów...

Strona "Zgłoś błąd" będąca w stopce nie działa zupełnie. Tak samo Mapa strony. Pod artykułami jest tag [AuthorRecommendedPosts], który nie działa - można by go wywalić.

Edited by Orjon

• 1 year later...

Jako, że właśnie teraz poprawiam rzeczy, które są nieaktualne na stronie - proszę o informację, jeśli znaleźliście coś, co warto byłoby poprawić. Trochę rzeczy już poprawiłem, ale jeśli coś Wam się rzuca w oczy, co można dostosować do istniejących teraz realiów - zapraszam ;)

• 9 months later...