keermit Posted April 7, 2018 Share Posted April 7, 2018 @jaq71 dywan jest, i do tego jest tam stol i krzesla, bardzo duzo czasu tam schodzi. Myślę czy nie dać pod niego listwy magnetycznej Xiaomi na dywanach i tak slabo sobie radzi. @Cygg odpada Link to comment Share on other sites More sharing options...
keermit Posted April 7, 2018 Share Posted April 7, 2018 Jak widac po baterii, czasie i metrażu, dywan w jadalni trzeba wyłączyć ze sprzątania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TonyMoSo Posted April 7, 2018 Share Posted April 7, 2018 @keermitja mam tak samo z krzesłami i stołem, jak są wsunięte to czas odkurzania wydłuża się 2krotnie, a to dla tego że robot jest bardzo uparty (mimo wszystko to na plus) Ja na szczęście mogę odsunąć krzesła (tylko 4) tak aby swobodnie przejeżdżał, a to rozwiązuje temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witek_Wojciechowski Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Ok, dzięki. Jakiś pomysł co mogłem zrobić źle ?Musicie mieć ten sam regionWysłane z mojego Lenovo YT3-X50L przy użyciu Tapatalka Dokładnie jak wyżej tryb SPOT przytrzymać domek na robocie 5 sekund lub z apki wybrać, sprząta obszar 1.5m x 1.5m jest nawet w instrukcji o tym, widać nikt nie czytał np. postawić go na środku dywanu i w 5min go ogarnieDzięki. Też nie wiedziałem.Wysłane z mojego Lenovo YT3-X50L przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
MalyGrzes Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Mój MAŁY Mi Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Panowie wylogowalo mnie z apki i co widze po zalogowaniu, opcje GO oraz ZONE Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekjow Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Szybki jesteś xD od chyba 2 tygodni o tym piszą Ja dzisiaj testowałem zone, ma mały problem z powrotem. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 4 minuty temu, tekjow napisał: Szybki jesteś xD od chyba 2 tygodni o tym piszą Ja dzisiaj testowałem zone, ma mały problem z powrotem. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Nie siedzę cale dnie na forum więc nie wiem co piszą. Ja przetestowalem wszystko i zadnego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Szybki jesteś xD od chyba 2 tygodni o tym piszą Ja dzisiaj testowałem zone, ma mały problem z powrotem. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaTo słabo piszą, bo jeszcze parę postów wyżej kolega pisał, ze do strefowego sprzątania trzeba dogrywać plugin...Tak więc żeby wszystko było jasne: z najnowszym MiHome i firmware jest oficjalnie dostępne sprzątanie strefowe w v1 ale trzeba się przelogować w aplikacji! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekjow Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 Ja się nie przelogowywałem. Po prostu się pojawiło po aktualizacji. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted April 8, 2018 Share Posted April 8, 2018 13 minut temu, Segor napisał: To słabo piszą, bo jeszcze parę postów wyżej kolega pisał, ze do strefowego sprzątania trzeba dogrywać plugin... Tak więc żeby wszystko było jasne: z najnowszym MiHome i firmware jest oficjalnie dostępne sprzątanie strefowe w v1 ale trzeba się przelogować w aplikacji! dokładnie tak, dodam że działa to świetnie i można powiedzieć/napisać że teraz jest to produkt kompletny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaq71 Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 @Segor czasami życie zaskakuje, więc czasami lepiej bez radykalnych zapewnień o przelogowaniu... nie było na żadnym z urządzeń przelogowanie, a.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 No ja miałem aktualizacje i nie było strefowego, dopiero wczoraj po tym poście przelogowałem i się pojawiło. Zatem jak ktoś nie widzi sprzątania strefowego mimo najnowszych wersji - warto przelogować się w aplikacji MiHome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unr3al2 Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 No ja miałem aktualizacje i nie było strefowego, dopiero wczoraj po tym poście przelogowałem i się pojawiło. Zatem jak ktoś nie widzi sprzątania strefowego mimo najnowszych wersji - warto przelogować się w aplikacji MiHome. Czasami warto czekać na swoją kolej.Ja dalej nie mam na tablecie. Nic nie daje. Nawet instalacja na nowo.Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawello1822 Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Dnia 5.04.2018 o 22:11, esk2 napisał: Powiedzcie czy u Was też od 2-3 aktualizacji Mi zniknęły powiadomienia że skończył sprzątanie? np.? przeinstalowałem apke ale nic to nie pomoglo.. tez tak mam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baryla Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Dnia 5.04.2018 o 23:23, keermit napisał: Panowie, a gdzies w ustawieniach jest opcja, aby odkurzacz zawracal do bazy np przy 10% baterii, a nis przy 20%? Bateria pada dosłownie przy samej koncowce sprzątania Spróbuj użyć strefowego odkurzania. W normalnym trybie odkurzacz dzieli sprzątaną powierzchnię na kwadraty, I sprząta je w losowej kolejności, a to oznacza, że może tracić prąd na niepotrzebne nawrotki czy wycieczki z jednego końca mieszkania na drugi. Przy strefowym sam określasz sobie prostokąty sprzątania i ich kolejność, w ten sposób możesz zoptymalizować czas pracy i energochłonność cyklu sprzątania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GadzetoPL Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Dnia 7.04.2018 o 15:13, Baryla napisał: Niestety nie będzie to działać. Chciałem zrobić tak u siebie. Robot musi widzieć tą ciemną szybkę na bazie, żeby do niej wrócić. Robot wystartuje ale nie znajdzie bazy po skończonej pracy. Natomiast pod komodą będzie odkurzone. Gdyby zawadzał kopułą trzeba zastosować trik z filcem. Mają komodę trochę na ukos (jakieś 20-25 stopni) - możliwe że tyle miejsca z tyłu wystarczy czy robot musi "widzieć" szybkę z większej odległości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baryla Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 (edited) 14 minut temu, GadzetoPL napisał: Mają komodę trochę na ukos (jakieś 20-25 stopni) - możliwe że tyle miejsca z tyłu wystarczy czy robot musi "widzieć" szybkę z większej odległości? Trzeba spróbować eksperymentalne, ale wydaje mi się, że musi to być odległość minimum średnicy odkurzacza plus kilka cm, odległość pozwalająca na wykonanie "procedury dokowania", czyli obrót o 180 i wjazd tyłem w bazę. Tak czy siak może być ciężko. Edit: W zasadzie podwójnej średnicy bo kopułka z laserem jest z tył... Edited April 9, 2018 by Baryla Link to comment Share on other sites More sharing options...
ralf102 Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Czy da się strefą wyłączyć jakiś obszar ze sprzątania? Chciałbym oznaczyć fragment z dywanem, tak żeby w tą okolice już nie jeździł i unikał blokowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 (edited) Nie ma się, ale tak jak koledzy wcześniej radzili, możesz stworzyć obszar do sprzątania z kilku stref i w ten sposób pominąć dywan (obudować dywan strefami, zostawiając tą przestrzeń gdzie leży). Edited April 9, 2018 by Segor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Czy ja dobrze rozumiem, że jeżeli mamy 2 i więcej kondygnacji, to te całe strefy można wybrać dopiero po sprzątnięciu? Jest jakaś baza tych map, bo widzę tylko ostatnią narysowaną - z ostatniego sprzątania. W takim przypadku, to mało użyteczny gadżet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VoytaS Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 @Tomasz_pb nie mozna, dlatego tez pisalem że to malo uzyteczne, mozesz co najwyzej mniej wiecej kliknac GO i moze uda sie odkurzaczowi dojechac i wtedy dopiero mozesz zaznaczyc obszar o ile ogarnie zeskanowac pokoj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macsim8 Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 2 godziny temu, Tomasz_pb napisał: Czy ja dobrze rozumiem, że jeżeli mamy 2 i więcej kondygnacji, to te całe strefy można wybrać dopiero po sprzątnięciu? Jest jakaś baza tych map, bo widzę tylko ostatnią narysowaną - z ostatniego sprzątania. W takim przypadku, to mało użyteczny gadżet... Ja używam przycisku "go" jedzie i po kolei skanuje obszar wokół siebie i jak już robocik zeskanował wszystko to wtedy zaznaczam strefy i do roboty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek84 Posted April 9, 2018 Author Share Posted April 9, 2018 U mnie ciągle nic. Wszystko działa, ale nowe funkcje, mimo, że dobrze wyglądają w apce, pięknie trasę pokazuje na apce, to odkurzacz ciągle wyjeżdża tyłem, czyli prosto w bazę ;/ Ktoś tak miał i sobie z tym poradził? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cygg Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 U mnie też nie potrafi wyjechać z bazy. Jedynie na zwykłym sprzątaniu umie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekjow Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Jakie macie firmware?Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 U mnie nie ma problemu, działa Go i strefowe, wyjeżdża i wjeżdża, z tym że wgrywałem Rosyjskie firmware. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acid85 Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 U mnie działa normalnie i opcja Go i strefowe. Wyjeżdża i wraca do bazy dobrze i bez problemów. Nie wygrywałem modyfikacji, nowe funkcje wczoraj same się pojawiły, nie przelogowywałem się jak niektórzy tu pisali że musieli. Dziwne jest to że jednym działa bez problemu a inni maja problem z powrotem lub wyjazdem z bazy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 U mnie też normalnie wszystko działa, w zasadzie idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 U mnie też nowe funkcje działają poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek84 Posted April 9, 2018 Author Share Posted April 9, 2018 (edited) Właśnie testuję. U mnie generalnie jest tak, że najpierw próbuje wjechać w stację. Tak się składa, że za stacją jest listwa przypodłogowa, więc kończy się to źle, baza się przewraca i unosi kółka. Gdy ją podparłem z tyłu, aby się nie pochylała, nadal tak jest, że próbuje wjechać w nią, ale jako, że ta się nie przewraca - to urządzenie znajduje się jakoś w końcu i wyjeżdza. Gdy juz wyjedzie prawidłowo nawiguje do miejsca wskazanego w aplikacji. Taki mój krótki Quick Fix: https://youtu.be/DNmiFjHRo8c Edited April 9, 2018 by lisek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted April 9, 2018 Share Posted April 9, 2018 Może jest jakiś błąd w oprogramowaniu i w specyficznych sytuacjach ma problemy z początkowa orientacja. Spróbuj postawić stacje o 90* obrócona. Albo wymuś, aby całkiem na nowo zbudował mapę pomieszczenia (może reset danych aplikacji?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cygg Posted April 10, 2018 Share Posted April 10, 2018 Też mam właśnie listwę za stacją i z 1 strony jest blisko łóżko tak jak u ciebie ściana, może to jest powód.Dodam że od dawna to mi się działo jak ręcznym sterowaniem próbowałem wyjechać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keermit Posted April 10, 2018 Share Posted April 10, 2018 pojawila sie aktualizacja do .26 i zony same się pokazały Link to comment Share on other sites More sharing options...
aluk Posted April 10, 2018 Share Posted April 10, 2018 3 godziny temu, keermit napisał: pojawila sie aktualizacja do .26 i zony same się pokazały Potwierdzam. Wczoraj usunąłem zmodyfikowaną wersję .24 i polskie pliki głosowe i zainstalowałem Mi Home ze Sklepu Play Google'a. Była to wersja .25 i zaraz po zainstalowaniu pojawiła się aktualizacja do .26. Po instalacji sprzątanie strefowe pojawiło się samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts