Jump to content

Xiaomi Vacuum Cleaner / MiJia / Robot Sprzątający

lisek84

Recommended Posts

27 minut temu, keermit napisał:

Dziękuję, nie za duże te uprawnienia? 

Capture+_2018-04-05-12-26-24.png

Capture+_2018-04-05-12-26-29.png

Wymagane przy instalowaniu, potem spokojnie sobie powyłączaj czego nie potrzebujesz.

Wgrałem elegancko sprzątanie strefowe, dziękówa. Pozostaje tylko pytanie czy da sie ustawić harmonogram sprzątania, przy sprzątaniu strefowym? Nie chcę żeby mi wjeżdżał do jednego z pomieszczeń.

1 hour ago, kyml said:

btw. apka na IOS dostała też sprzątanie strefowe (wersja V4.7.5)

x.png

Jakoś dziwnie to działa, bo mam 4.7.5 od dwóch dni, a sprzątania strefowego brak... Serwer Chiny oczywiście.

Edited by yoyek

1 godzinę temu, Gawronnek napisał:

Działa bez problemu, wyjeżdża po kilka cm poza zaznaczony obszar. Wkurza mnie tylko, że jak skończy to wraca przez obszary, których nie sprzątał, więc nadal usiłuje mi wjechać na krzesła w kuchni.

Hmm, to dziwne bo mi po strefowym wracał tą samą trasą. Jak u Ciebie? Wraca inną niż dojechał?

Może źle się wyraziłem, jedzie i wraca przez obszary, które są wykluczone że sprzątania, np. w kuchni stół a w pokoju dywanik. Rozumiem jednak, że tak się nie da, bo z reguły dojeżdża przez miejsca, który nie sprząta. Fajna jednak by była funkcja odwróconego obszaru, czyli zaznaczamy to gdzie nawet ma nie wjeżdżać (tak wirtualna ściana).

Tak, właśnie robię, zaznaczam na całym mieszkaniu kilka prostokątów omijając miejsca w który ma nie odkurzać, super by było gdyby jeśli się da to nie jeździł po tych nie zaznaczonych miejscach.
Ale za dużo oczekuje i tak sprzątanie strefowe do super sprawa, w sumie mam listwy magnetyczne to sobie odgradzam taki obszar.

Tak, działa. Mam plugin ze strefami a odkurzacz codziennie sam wyjeżdża sprzątać w godzinach porannych, jak jestem w pracy.

Sprawdź strefę czasową, no i oczywiście DND (godziny ciszy)

Powiedzcie czy u Was też od 2-3 aktualizacji Mi zniknęły powiadomienia że skończył sprzątanie? np.?
przeinstalowałem apke ale nic to nie pomoglo..
Tak, nie ma powiadomień.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

8 godzin temu, yoyek napisał:

Jakoś dziwnie to działa, bo mam 4.7.5 od dwóch dni, a sprzątania strefowego brak... Serwer Chiny oczywiście.

Ja też nie mam strefowego sprzątania. A mam 4.7.5 na iOS, najnowsze wersje na Androidzie oraz najnowszy firmware w odkurzaczu oraz serwer Chiny. Coś tu jest zdrowo pop...lone

@keermit

z tego co wiem nie ma takiej możliwości (chyba, że hacking firmware), producent wręcz zaleca taki procent w związku z żywotnością akku. Doładuje się do 80% i wróci posprzątać te kawałki.

ALE u Ciebie przelatuje (po podłodze) 94m2 i zostaje mu 19%, u mnie (po podłodze) 76m2 i prądu 52% i wiem, że muszę "zoptymalizować jeszcze mieszkanie" aby tracić mniej prądu/czasu robocika (próbuje wbijać się na podstawy hokerów) - u mnie samo drewno na podłodze, a co u Ciebie zżera prąd? dywany?

Witam, mam pytanie wychodzące poza główny nurt obecnej rozmowy - kupiłem V1 na prezent dla rodziców i myślę o "skamuflowaniu" go pod komodą (jest odpowiednio miejsca z tyłu żeby baza się zmieściła) - specjalnie wcześniej zadbałem o zakup na wyższych nóżkach tak że mam tam 10cm prześwitu. A więc właściwe pytanie - czy robot poprawnie będzie startował z bazy? W razie czego mogę filcem zyskać kilka mm.

u mnie stoi pod łóżkiem, jedyny minus to do opróżnienia zbiornika musza go wyciągnąć lub kazac wyjechać. Jeśli baza się mieści i jesy widoczna to wjedzie, u mnie za dużo miejsca też nie ma i sobie radzi, na dwa miesiące jazdy dzień w dzień tylko raz nie trafił bo jakoś przesunął sobie baze tzn odwrócił ją nie wiem czy parkując czy odkurzajać bo sprząta kiedy w domu nikogo nie ma,.

Jeśli czujnik LIDAR'a jest poniżej twojej szafki to dla niego ta sprzestrzeń jest wolna i on w ogóle twojej komody nie widzi.

Panowie, a gdzies w ustawieniach jest opcja, aby odkurzacz zawracal do bazy np przy 10% baterii, a nis przy 20%? Bateria pada dosłownie przy samej koncowce sprzątania
5ac693c29364c_Capture_2018-04-05-23-17-08.thumb.png.6b0feb247d16fa4658647ec55b42eea5.png
Odkurzaj na balanced zamiast Turbo to starczy.

Dnia 6.04.2018 o 12:58, GadzetoPL napisał:

Witam, mam pytanie wychodzące poza główny nurt obecnej rozmowy - kupiłem V1 na prezent dla rodziców i myślę o "skamuflowaniu" go pod komodą (jest odpowiednio miejsca z tyłu żeby baza się zmieściła) - specjalnie wcześniej zadbałem o zakup na wyższych nóżkach tak że mam tam 10cm prześwitu. A więc właściwe pytanie - czy robot poprawnie będzie startował z bazy? W razie czego mogę filcem zyskać kilka mm.

Niestety nie będzie to działać. Chciałem zrobić tak u siebie. Robot musi widzieć tą ciemną szybkę na bazie, żeby do niej wrócić. Robot wystartuje ale nie znajdzie bazy po skończonej pracy. 

Natomiast pod komodą będzie odkurzone. Gdyby zawadzał kopułą trzeba zastosować trik z filcem.