miczab Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 9 godzin temu, lisek84 napisał: Wygląda na cutoff baterii. Bateria w tym urządzeniu jest fajnie zrobiona, modułowa i łatwa do wymiany. Rozebrał bym i ją miernikiem zmierzył, i ew. zamówił nowe ogniwa lub całosć jeśli to o to chodzi. Zmierzyłem, pokazuje 11,7V. Chyba nie jest to aż tak niskie napięcie zeby zdychał od razu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezner Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 Problem w tym, że takie mierzenie niewiele pokazuje. Trzeba by zmierzyć pod obciążeniem. Wtedy może się okazać, że napięcie szybko spada ponieważ pojemność jest bardzo mała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 4 godziny temu, ddozen napisał: niestety brak narazie prostej instrukcji w jezyku polskim lub angielskim. Najprostsza znajduje sie na 4pda.ru w jezyku rosyjskim w skrócie: Trzeba wyciaganc token (jest duzo instrukcji) a potem: mirobo --ip=#ipodkurzacza# --token=#token# raw_command dnld_install_sound '{"md5":"md5plikupkg","sid":1,"url":"http://ipserwereawww:port/pl.pkg"}' Czy mógłbyś udostępnić pliki z głosem polskim. Rozumiem że trzeba wgrać poszczególne pliki do odpowiednich zdarzeń? Link to comment Share on other sites More sharing options...
miczab Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 1 godzinę temu, cezner napisał: Problem w tym, że takie mierzenie niewiele pokazuje. Trzeba by zmierzyć pod obciążeniem. Wtedy może się okazać, że napięcie szybko spada ponieważ pojemność jest bardzo mała. Zgadzam się. Wykonałem jeszcze jeden test. Wsadziłem baterię, połączyłem robota z bazą kablem i wysłałem "na robotę". Ruszył i zwyczajnie pracował. To mnie przekonuje do regeneracji baterii. Ciekawe na ile wystarczy nowa, i czy pomoże... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddozen Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 1 hour ago, [email protected] said: Czy mógłbyś udostępnić pliki z głosem polskim. Rozumiem że trzeba wgrać poszczególne pliki do odpowiednich zdarzeń? https://ufile.io/trqcw md5 2b1d4f1322caa288d6edbc5caca59d04 to jest pelna paczka wygenerowana audio generatorem z: https://github.com/dgiese/dustcloud/tree/master/devices/xiaomi.vacuum/audio_generator 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 zrób jakis tutorial, albo daj linka do wschodnich Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 9 godzin temu, ddozen napisał: Trzeba wyciaganc token (jest duzo instrukcji) Czym wyciągałeś token? Czy Packet Sender? Link to comment Share on other sites More sharing options...
esk2 Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 (edited) 16 godzin temu, witek_77 napisał: zrób jakis tutorial, albo daj linka do wschodnich może ktoś zrobi jakiś tutek żona by się ucieszyła jakby Mi przemówił w języku polskim Edited March 7, 2018 by esk2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 (edited) Jak się okazuje sprawa nie jest dość oczywista, a zrobienie tutorial to jak napisanie książki. Kroki mniej więcej takie: 1. Posiadanie linuxa np. Ubuntu 2. Zainstalowanie pakietów python oraz python-miio 3. Odkopanie tokena odkurzacza (na podstawie starej app Mi Home maks wersja 5.0.0) 4. Postawienie serwera www do umieszczenia pakietu językowego 5. Wgranie pakietu. Na próbę mogę komuś wgrać zdalnie takie pakiet. Jednak taka osoba musi posiadać zewnętrzny adres IP od operatora internetu + możliwość skonfigurowania w routerze DMZ wskazującego na odkurzacz. Na chwilę udostępnianie odkurzacza dla mojego konta w MI HOME. Po wszystkim będzie można usunąć DMZ i udostępnienie. Jak ktoś chce spróbować zapraszam Edited March 7, 2018 by [email protected] 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 49 minut temu, [email protected] napisał: Na próbę mogę komuś wgrać zdalnie takie pakiet. Jednak taka osoba musi posiadać zewnętrzny adres IP od operatora internetu + możliwość skonfigurowania w routerze DMZ wskazującego na odkurzacz. Na chwilę udostępnianie odkurzacza dla mojego konta w MI HOME. Po wszystkim będzie można usunąć DMZ i udostępnienie. Jak ktoś chce spróbować zapraszam Pierwsza taka instalacja zdalna już zrobiona i działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 Jak takie wgranie pakietu może wpłynąć na gwarancję, mam w Polsce więc może się okazać że kiedyś skorzystam? Fajnie by było skoro już powstał taki pakiet wejść w kontakt z Xiaomi, może Admin by coś wskórał u nich, żeby udostępnili to na swoich serwerach. Redmi Note 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baryla Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 Dobra Pany troszkę off topem pojadę, za który z góry przepraszam. Ma ktoś jakiś namiar na jakiś konkretny odpowiednik robota tylko trawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 3 godziny temu, Baryla napisał: Dobra Pany troszkę off topem pojadę, za który z góry przepraszam. Ma ktoś jakiś namiar na jakiś konkretny odpowiednik robota tylko trawy? http://allegro.pl/nac-robot-koszacy-kosiarka-rlm2600-t-w-wa-i6256066213.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=plasma-nac4&ev_adgr=NAC1&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=Cj0KCQiAuP7UBRDiARIsAFpxiRIRuOXjU5W4azsfeo-JSjR3NsH5cvgnfjPhu5fZACwpXMXM2z8wxuUaApcXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CP7Fka2G29kCFYmrsgod_d4GIw Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 14 godzin temu, Gawronnek napisał: Jak takie wgranie pakietu może wpłynąć na gwarancję, mam w Polsce więc może się okazać że kiedyś skorzystam? Praktycznie ten język można pozamiatać z mi home ustawiając inny język. Co do gwarancji nie wiem. Wgrałem i nie ma problemu. Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada rozpakowany firmware do v2? Potrzebuję spisu plików z głosami ponieważ v2 ma więcej opcji a co za tym idzie więcej plików niż v1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baryla Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Xiaomi vacuum cleaner light? https://gizchina.com.pl/2018/03/07/xiaomi-pokazalo-nowy-odkurzacz-ktory-najdrozszych-nie-nalezy-xiaomi-xiaowa-robot-vacuum/amp/ Ciekawe czy ten będzie biegał po mieszkaniu jak pijany góral? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Praktycznie ten język można pozamiatać z mi home ustawiając inny język.Nie rozumiem tego stwierdzenia, możesz jaśniej napisać jak to zrobić z poziomu MiHomeRedmi Note 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 (edited) Z poziomu Mi Home można zmienić język np. na angielski. Ja podgrywam w to miejsce język polski i jeżeli zdarzy się sytuacja, iż będziesz chciał powrócić do angielskiego to wystarczy że przełączysz np na język chiński i następnie na angielski. Wgranie języka polskiego tylko za pomocą pakietu linuxowego. Edited March 8, 2018 by [email protected] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Nie mam Linuxa, a gdzie są przechowywane te dane, można je jakoś podmienić korzystając tylko z androida, np Ty wgrywasz w plik a ja go tylko podmieniam? Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale w tych sprawach jestem zielony.Redmi Note 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
[email protected] Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Niestety wgranie języka tylko za pomocą linuxa. W MiHome przy wgrywaniu wysyłane jest żądanie do tego odkurzacza by pobrał taki pakiet językowy jako wskazałeś w aplikacji MiHome. Pakiet znajduje się na zewnętrznych serwerach. W przypadku podmiany na inny pakiet językowy spoza MiHome możliwe jest tylko wysłanie żądania na chwilę obecną z pakietu Linuxowego by pobrał pakiet językowy. Ja umieściłem pakiet na swoim serwerze, który mam w domu i tym samym jestem w stanie wywołać go by został wgrany do odkurzacza. Podsumowując: wysłanie żądania dla odkurzacza by pobrał pakiet językowy tylko za pomocą pakietu (https://github.com/rytilahti/python-miio) zainstalowanego na linuxie. Do tej operacji jest potrzebny token jaki na chwilę obecną jest ustalony dla Twojego odkurzacza. To też jestem w stanie wyciągnąć np. kiedy udostępnisz mi swój odkurzacz dla mojego konta w MiHome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 4 godziny temu, Baryla napisał: Xiaomi vacuum cleaner light? https://gizchina.com.pl/2018/03/07/xiaomi-pokazalo-nowy-odkurzacz-ktory-najdrozszych-nie-nalezy-xiaomi-xiaowa-robot-vacuum/amp/ Ciekawe czy ten będzie biegał po mieszkaniu jak pijany góral? brak skanera = zamieszanie i szajs tak jak wynalazki od ilife Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddozen Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 (edited) 9 hours ago, [email protected] said: Praktycznie ten język można pozamiatać z mi home ustawiając inny język. Co do gwarancji nie wiem. Wgrałem i nie ma problemu. Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada rozpakowany firmware do v2? Potrzebuję spisu plików z głosami ponieważ v2 ma więcej opcji a co za tym idzie więcej plików niż v1. spis plikow do v2: https://pastebin.com/Py85Uw2s BTW ruscy maja cos na windowsa Wystarczy wygooglowac: WIN-MIROBO ale nie mam windowsa takze nie znam szczegolow. Edit: maja to od niemcow http://www.roboter-forum.com/showthread.php?25361-Win-mirobo-Eigene-Sprachpakete-installieren Edited March 8, 2018 by ddozen Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 moj robot wrócił z gwarancji. Błąd wentylatora był dlatego, że był podobno mega zabrudzony i gwarancja WARUNKOWA zrobiona. Jak się uchronić przed tym ? Wygląda na to, ze hepa nie jest skuteczna za bardzo. Spróbuje z chusteczką higieniczną ewentualnie. Tylko u mnie czasami 2x trzeba czyścić zbiornik podczas jednego odkurzania No nic zobaczymy, a jak nie to sam bede rozkręcał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cygg Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Dzięki użytkownikowi rkowalik mam język polski w odkurzaczu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Też chcę gorąco podziękować koledze Rafałowi, angielski mówiony nie jest moją mocną stroną, nie raz nie rozumiałem komunikatów, trzeba było się domyślać albo szukać tekstu w aplikacji, teraz nie będzie tego problemu. Redmi Note 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddozen Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 co do gwarancji to nie ma z tym zadnego problemu do wrzucenia pliku z audio wykorzystujemy ten sam proces ktory xiaomi uzywa do zmiany jezyka miedzy chisnkim i angielskim. Czyli po zmianie jezyka w apliakcji polski jezyk bedzie kompletnie nadpisany bez sladow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keermit Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 5 godzin temu, witek_77 napisał: moj robot wrócił z gwarancji. Błąd wentylatora był dlatego, że był podobno mega zabrudzony i gwarancja WARUNKOWA zrobiona. Jak się uchronić przed tym ? Wygląda na to, ze hepa nie jest skuteczna za bardzo. Spróbuje z chusteczką higieniczną ewentualnie. Tylko u mnie czasami 2x trzeba czyścić zbiornik podczas jednego odkurzania No nic zobaczymy, a jak nie to sam bede rozkręcał Odkurzaj częściej Może działo się tak przez przepełniony pojemnik właśnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 jezdzi codziennie Bede w pol domu go zatrzymywal na opróżnienie i dalej jazda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihauu Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 To ile Ty masz syfu, że raz dziennie jeździ i trzeba w trakcie pojemnik opróżniać?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 DO mnie odkurzacz przyszedł w we wtorek 27 lutego, 24 lutego w sobotę jak zawsze sprzątałem całe mieszkanie, nie jakoś dokładnie jak pedancik, po prostu kurze, odkurzanie i zmywanie. W dniu przyjścia przesyłki odpaliłem go z ciekawości bo czytałem tutaj że po pierwszym odkurzaniu jest cały pojemnik, mało tego, podobno brud wypada bokiem aż podnosi klapkę. Obleciał całe mieszkanie, w aplikacji było 45m2 sprzątania, aż bałem się otworzyć klapkę bo myślałem że buchnie na mnie kurz i brud z pojemnika. Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że nawet połowa pojemnika nie jest zapełniona... Więc pytam, jakim cudem nawet po 50m2 sprzątaniu pojemnik może być pełen? jaki syf ludzie muszą mieć w domach żeby to całe się napełniło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaq71 Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 Hej Koledzy, grzeczniej. Może są psy/koty i to nie jedna sztuka? 2 dzieci z kolegami koleżankami? Czasami pomyślcie, bo nawet królik też potrafi gubić co nieco Link to comment Share on other sites More sharing options...
geforc Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 U mnie są dwie osoby i nie sprzątam po każdym obiedzie albo kolacji, do tego pies kudłaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 No z jednej strony tak (ja się nie wypowiadam, co tam ludzie mają w domu) ale ten odkurzacz to nie jest chyba przeznaczony do sprzątania przemysłowego, tylko właśnie do codziennego delikatnego odkurzania, a nie odgruzowywania, żeby się w pojemniku nie mieściło (no chyba, że ze 100m wykładzin i dywanów). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaq71 Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 mam 100m (bez wykładzin i dywanów oraz psów i v1 starcza na 3/4 sprzątania (oczywiście "po podłodze" odkurzacz objeżdża 75/76m), ale dalej będę się upierał - co kto ma w domu to jego sprawa, a nie mnie oceniać. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 mam labradora, owczarka niemieckiego długowłosego i kota Dom 100m2 z czego odkurzacz wylicza 52m powierzchni sprzątanej. Wiosna idzie to i sierści 2x więcej. Owczarek jest 5 miesięczny i gubi swoją szczenięcą sierść. Jak był sam labrador to starczało spokojnie na cały dom i był prawie pełny. Psy idą na pole i przynoszą dodatkowy syf na łapkach a pogoda nie rozpieszcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted March 9, 2018 Share Posted March 9, 2018 Znaczy, że być może to nie jest sprzęt dla Ciebie... Jeżeli zatka się drugi raz, to przemyślałbym temat i ewentualnie zastanowił się nad jakimś mocniejszym egzemplarzem. Nie wiem, czy Dyson 360 by sie nadał? Wygląda na solidną maszynę... Możesz jeszcze co tydzień go rozkręcić i przeczyścić, myślę, że jest to spokojnie do wykonania - przynajmniej rozkręcanie jedynki to pikuś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts