aldora Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Próbowałem ale się nie zmieniło pisze że zwiększy przy następnym uruchomieniu a wiem źe się da bo już to robiłem tylko nie kojarzę gdzie zmieniałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Przedewszystkim wylacz opcje full ssania w ustawieniach bo jest ona zbedna i niczemu nie sluzy. Moc ssania i tak zapamietuje ostatnio uzywana. Zmieniasz ja w prawym dolnym rogu Tapniete z SGS6 Edge+ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthuryankovski Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Ja mam po 18-19cm z każdej strony odkurzacza. W praktyce oznacza to, że w tym kącie, a w szczególności przy listwie po obu stronach bazy odkurzacz nie jest w stanie posprzątać. Ale nigdy nie miał żadnego problemu z wyjazdem i powrotem do bazy. Ale wybrałem to miejsce, żeby nie rzucał się zbytnio w oczy. I tak mniej więcej raz w tygodniu odkurzam "analogowym", więc wtedy przelatuję miejsca niedostępne dla Xiaomi. Ja mam natomiast inny problem. Dziś znów podczas odkurzania straciłem połączenie z odkurzaczem. Nie mogłem mu wydać żadnych dyspozycji i nie odświeżała mi się mapa. Nie zdarza się to często. Może drugi, albo trzeci raz. Internet w domu hula. Może to problem z połączeniem z serwerem. Mieliście kiedyś coś takiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Wydaje mi sie ze to normalne ze ci nie odkurza tam bo ciezko mu sie zmiescic? A jak odstawisz to cos metalowego po prawej? Tapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 15 minut temu, arthuryankovski napisał: Ja mam natomiast inny problem. Dziś znów podczas odkurzania straciłem połączenie z odkurzaczem. Nie mogłem mu wydać żadnych dyspozycji i nie odświeżała mi się mapa. Nie zdarza się to często. Może drugi, albo trzeci raz. Internet w domu hula. Może to problem z połączeniem z serwerem. Mieliście kiedyś coś takiego? Mapa często każe na siebie czekać, bo to idzie zdaje się przez ichnie serwery, ale polecenia mogę wydawać zwykle po 2-3 sek., mimo niewczytania mapy, Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthuryankovski Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 15 minut temu, kamil004 napisał: Wydaje mi sie ze to normalne ze ci nie odkurza tam bo ciezko mu sie zmiescic? A jak odstawisz to cos metalowego po prawej? Nie no. Ja wiem, dlaczego on tam nie odkurza. Oczywiście się nie mieści. Ale ustawiłem go tam, jak napisałem, z premedytacją. "Tego czegoś metalowego" (świecznik) nie bardzo mam gdzie postawić, więc godzę się na kompromis i nie rozliczam Xiaomi z nieposprzątania w tym miejscu... Generalnie nie mam z tym problemu. Opisałem swoje ustawienie w odpowiedzi na Waszą dyskusję @Drissom @vip @kamil004. Jest tam ciasno, ale odkurzacz nigdy się o bazę nie obijał. 7 minut temu, Tomasz_pb napisał: Mapa często każe na siebie czekać, bo to idzie zdaje się przez ichnie serwery, ale polecenia mogę wydawać zwykle po 2-3 sek., mimo niewczytania mapy, Tak, to wiem. Ale zdarzyło mi się również, że odkurzacz nie reagował na wciśnięcie pauzy, czy zmianę siły ssania, a mapa się nie odświeżała wcale, aż do końca odkurzania. Jak pisałem dziś to był drugi, albo trzeci taki przypadek na ~40 odkurzań. Po zakończeniu pracy, jak już się odkurzacz ładował, po n-tej próbie pokazała się cała mapa sprzątania. Wyglądało mi to na brak połączenia z serwerem. I stąd moje pytanie, czy zaobserwowaliście kiedyś coś podobnego u siebie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 2 godziny temu, Tomasz_pb napisał: Mapa często każe na siebie czekać, bo to idzie zdaje się przez ichnie serwery, ale polecenia mogę wydawać zwykle po 2-3 sek., mimo niewczytania mapy, Potwierdzam --- @arthuryankovski A ok, no mi tez sie nigdy nie obija o baze tylko wie ze stoi i dyskretnie ja omija Nie ja nie mialem nigdy problemu z komunikacja z serwerami, aczkolwiek ojciec np. mial taki problem ze mu mapy nie ladowalo i czytalem ze niektorym wlasnie cos tam sie dzieje ze nie maja komunikacji, byc moze kwestia jakiegos przeciazenia chwilowego serwerow? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthuryankovski Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 4 godziny temu, kamil004 napisał: U mnie stoi w takiej ogleglosci od sciany, i nigdy problemu nie bylo. @kamil004 a u Ciebie wjeżdża tam w róg, między stacją dokującą, a grzejnikiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 (edited) Tak EDIT W dodatku przesuwajac baze blizej sciany (grzejnika) rozwiazalem problem odkurzania raz północ-południe a raz wschod-zachod. Pisalem o tym pare stron wczesniej, i teraz jezdzi optymalnie tak jak powinien wzdłuż pokoju zamiast w poprzek Edited April 18, 2017 by kamil004 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aldora Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Kamil004 bardzo dziękuję wszystko gra 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fens Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Deal cebula. Zamawiałem na urodziny Ali. 325 - 8kupon Ali. I - 250zl Cashback Planet plus. Akurat była akcja promocyjna i załapałem się na 18%. Taloon ociagal się 3 tygodnie z wysyłką. I cudem ani złotówki VAT w DHL chciałem aby zadeklarował 29$ a było zadeklarowane 19. Łącznie wyszedł mnie 1k zł z groszami:) Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Wjeżdża Ci na ten dywan? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fens Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Na ten na luzie moim zdziwieniem było że radzi sobie na tymWysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 A mi na ten nie wjeżdża... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fens Posted April 18, 2017 Share Posted April 18, 2017 Widać po zdjęciu twój ma grubszy włos. Mój co prawda trochę się mota jak pod kątem chce wjechać. Zanim otrzymałem przesyłkę już chciałem taśmę magnetyczną zamawiać bo byłem przekonany że nie da sobie rady. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Ja mam w lazience ciemno brazowe dywaniki cos jak u ciebie@Tomasz_pb, w leroyu kupowalem i bez problemu wjezdza a wlos gruby. wroce z pracy to zrobie fotkiTapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthuryankovski Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Dnia 30.03.2017 o 00:00, arthuryankovski napisał: Mój dywanik łazienkowy wygląda podobnie. Generalnie odkurzacz nie potrafi na niego wjechać. Raz na ruski rok mu się uda, ale tak się z tym męczy i tak go przesuwa po łazience, że chyba jednak zdecyduję się podkleić go taśmami. Ani ten dywan nie jest specjalnie wysoki, ani bardzo kudłaty. Tak, wiem że takie odkurzacze raczej sobie z tego typu nawierzchnią nie radzą, ale serio, trochę jestem zażenowany tym, że nie potrafi na niego wjechać. Rozumiałbym jeszcze, że mógłby mieć problemy z jazdą po takim dywaniku (małe kółko prowadzące + szczotka na mimo wszystko bardziej kudłatej niż wykładzina nawierzchni), no ale ze swoimi kołami niczym w traktorze, to przynajmniej wjechać na niego powinien. ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Nie wiem o co chodzi z tymi dywanami... Radzi sobie z taką przeszkodą: A tu już porażka, to kwestia software, a nie mechanicznej niemożności wjechania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondejmarek Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 To nie jest kwestia software a rodzaju zastosowanych elementów, typ sensora oparty na promieniach iR. Jeśli wiązka nie wróci to traktuję to jako Klif czyli przepaść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Takie cos mam w lazience, grubosc wloskow jakies 5mm moze deko wiecej. Jezdzi po tym bez najmniejszego problemu, panele w domu mam tez brazowe i nigdy nie bylo problemu ze cos sie nie odbija wiazka czy glupieje Tapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthuryankovski Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 (edited) Mój dywanik ma podobne owłosienie, z tym, że już nieco przechodzone, więc odkurzacz powinien mieć łatwiej. A tymczasem:https://drive.google.com/open?id=0BxEReY1Nz9g2WWVNM3ZOU3dpS2c Dla niecierpliwych akcja od 02:00, a akcja właściwa od 03:05. Czyli generalnie jak bardzo chce, to by umiał, ale jak widać na mapce, nawet jak już po 137 próbie wjechał na dywanik i tak go nie posprzątał do końca i pojechał dalej... Deseru dziś za karę nie będzie. Edited April 19, 2017 by arthuryankovski Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 na filmie kiepako widac ale:Podloz pod dywanik mate antyposlizgowa. Moj tez tak kółkami chrobocze jak nie moze wjechac. Nie wiem co go blokuje, zbijak mu sie cofa? Czujnik odleglosci wychwytuje wloski? Kota bym nauczyl zeby nie ruszal tego co nie powinien. Chyba tyle nie widze powodu czemu mu tak kiepsko to idzie Tapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulek35 Posted April 19, 2017 Share Posted April 19, 2017 Kupował ktoś może swój odkurzacz w sklepie aze? Wiem, że opinie są różne, ale cena dobra...1699 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Ja kupowalem jeden z AZE, szybko wysylaja. Tapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 @arthuryankovski Tak, u Ciebie moim zdaniem kwestia unieruchomienia dywanika. Z tymi dywanami chyba rzeczywiście chodzi raczej o kolor, mam też brązowe panele u góry, jak widać na filmie i żadnych problemów nie ma. Być może kolor połączony ze specyficzną fakturą? Chociaż też nie do końca, bo na ten szary z drugiego mojego filmu kilka razy wjechał, pokręcił się na środku i zjechał, ale może ze 2-3 razy na 100 odkurzań. Dzisiaj wymieniłem filtr, bo wg aplikacji skończył żywot. Pokazała się taka czerwona kropka, jak w przypadku aktualizacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zvtldz Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Mam pytanie, czy jest jakaś mozliwość ustawienia sprzątania w konkretnym miejscu domu? Chodzi o to ze mam aneks kuchenny i wiadomo ze tam zawsze jest najwiecej syfu wiec fajnie bylo by miec mozliwość wysłania odkurzacza w to miejsce po skończeniu przygotowywania jedzenia. Wiadomo, że zawsze można go w dane miejsce zaprowadzić przez zdalne sterowanie, ale mi chodzi raczej o jedno naciśnięcie ikonki i gotowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 dobry pomysł, ale raczej nie możliwe przy tym oprogramowaniu... Chyba tylko ręcznie, albo postawić tam bazę i włączać local cleaning. Link to comment Share on other sites More sharing options...
QraJr Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Jeżeli nie macie schodów to spróbujcie zakleić czujniki spadania. Wtedy kolor dywanu nie będzie mieć żadnego znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arthuryankovski Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 @kamil004, @Tomasz_pb w sumie nie pomyślałem o tak oczywistym rozwiązaniu, jak mata antypoślizgowa... Jak dywanik będzie stawiał opór, może wjazd stanie się łatwiejszy? Przetestuję i dam znać. Dzięki! Natomiast kolor raczej nie powinien (w moim przypadku) mieć znaczenia. To taki "brudny niebieski", niebiesko-szary? Odkurzacz jeździ u mnie bez zająknięcia* po czarnej, błyszczącej terakocie w kuchni, czy ciemnobrązowych deskach. Dlaczego miałby mieć problem z niebieskim? *mam biało-czarną podłogę i jak wjeżdża na czarne elementy, to czasem zdarza mu się zwolnić, ale nie zatrzymać. Generalnie jeździ i sprząta. Nie omija żadnych fragmentów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zvtldz Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Na taki dywan nie wjeżdża Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Ja mam i siebie w lazience właśnie maty antyposlizgowe podczepione pod dywaniki na goracy klej jak unieruchomi sie dywan to predzej czy pozniej wjedzie po kilkusekundowym mieleniu kolami w miejscu. normalka Tapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
QraJr Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Ja mam z czarnymi wstawkami i robot ciągle starał się je omijać. Zaklejenie czujek rozwiązało sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawgaw Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Kupowałem na aze - dostawa na drugi dzień, drugi kupiony przedwczoraj przez kolegę tez na aze i dostawa dzisiaj. Kupowałem tez od nich wagę i dostawa na drugi dzień. Opinie były różne więc wcześniej brałem od nich pobraniową. Kolega wziął już zwykłą przesyłką. Kolor dywanu chyba nie ma znaczenia bo u mnie na beżowy shaggy wjeżdża ale blokuje się na nim. Wydaje mi się że problemem jest wkręcanie się włosia dywanu w szczotki - może jakby wykrywać softwareowo coś takiego i wyłączać obroty szczotek to by chociaż ciągiem powietrza zassal kurz a może by przejechał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil004 Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 a jak wyjmiesz szczotke? xDTapniete z SGS6 Edge+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sondejmarek Posted April 20, 2017 Share Posted April 20, 2017 Czy Wy poza czubkiem swojego emejzingu widzicie/czytacie posty kogoś kto z wiązkami iR/laser ma do czynienia na co dzień od ponad 10 lat?Kolor czarny pochłania promienie iR, ale gęste runo w dywanie nawet białego koloru też nie odbije promieni zostaną pochłonięte lub zbyt mało ich wraca do odbiornika, rozmieszczenie elementów nadajnik/odbiornik to kilka stopni ale tak jest .przy odległości do przeszkody np 5cm, natomiast przy odległości do przeszkody 1cm (gęste i wysokie runo) będzie to 90° Powtarzam więc: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts