Tomasz_pb Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Niestety. Kupiliśmy lampę z taką podstawą i od razu dokupiłem pasek magnetyczny. Włożyłem ją pod spód na krawędzi podstawy i odkurzacz nadal wjeżdża. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
roberto369 Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Zainstalowaliscie najnowszą aktualizację 1886? Gdzieś czytałem, że lepiej nie instalować - prawda to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtek.92 Posted September 24, 2019 Share Posted September 24, 2019 Odnośnie filtra to ja go poprostu odkurzam zwykłym odkurzaczem i jest jak nowy. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ravenpoz Posted September 24, 2019 Share Posted September 24, 2019 (edited) ja przedmuchuję dmuchawą filtr i odkurzacz i też przynajmniej wygląda wszystko dobrze. Edited September 24, 2019 by ravenpoz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulo300 Posted September 25, 2019 Share Posted September 25, 2019 Dnia 28.08.2019 o 16:16, SMART HOME PL napisał: mam roborocka s50/55 podłączonego pod amazon alexe i powiem tylko,że odkurzacz w aplikacji mi home musiał być na serwerze singapur!! Niestety mam to samo. Mnóstwo sprzętu (Xiaomi czy Yeelight) chodzi mi na chińskim serwerze w Mi-Home, a roborock w pełni jest obsługiwany na singapurskim. Muszę za każdym razem przełączać serwery by móc coś zrobić, co jest mocno uciążliwe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted September 25, 2019 Share Posted September 25, 2019 6 godzin temu, Paulo300 napisał: Niestety mam to samo. Mnóstwo sprzętu (Xiaomi czy Yeelight) chodzi mi na chińskim serwerze w Mi-Home, a roborock w pełni jest obsługiwany na singapurskim. Muszę za każdym razem przełączać serwery by móc coś zrobić, co jest mocno uciążliwe... ja często tego nie robię, ponieważ w 98% sprząta mi cały dom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted September 25, 2019 Share Posted September 25, 2019 Niestety mam to samo. Mnóstwo sprzętu (Xiaomi czy Yeelight) chodzi mi na chińskim serwerze w Mi-Home, a roborock w pełni jest obsługiwany na singapurskim. Muszę za każdym razem przełączać serwery by móc coś zrobić, co jest mocno uciążliwe... Zmień soft odkurzacza na Chiny i już. Operacja w pełni odwracalna. Ja tak zrobiłem i zapomniałem o temacie. Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulo300 Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 12 godzin temu, acidmk napisał: Zmień soft odkurzacza na Chiny i już. Operacja w pełni odwracalna. Ja tak zrobiłem i zapomniałem o temacie. Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka W jaki sposób? Masz jakiegoś tutka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 W jaki sposób? Masz jakiegoś tutka ?Tak, jest tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/40850-tutorial-mi-robot-zmiana-oprogramowania-usuni%C4%99cie-b%C5%82%C4%99du-local-serwer/ I działa Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam_m Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 @Gawronnek Jak poradziłeś sobie z odwracaniem się mapy w V1? Zdefiniowałem sobie strefy, odpowiednie sceny podłączyłem pod przycisk i wszystko jest fajnie dopóki mapa się nie odwróci. Wtedy jest komunikat, że do niektórych obszarów nie można dotrzeć i na tym sprzątanie się kończy. Masz jakiś pomysł żeby to zautomatyzować? Jeszcze mi chodzi po głowie żeby utworzyć sekwencje: start pełnego sprzątania (zacznie tworzyć się nowa mapa) - pauza (np. po 10sek.) - start strefowego sprzątania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulo300 Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 6 godzin temu, acidmk napisał: Tak, jest tutaj: https://miuipolska.pl/forum/topic/40850-tutorial-mi-robot-zmiana-oprogramowania-usuni%C4%99cie-b%C5%82%C4%99du-local-serwer/ I działa Dzięki bardzo. Znajdę czas to programuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 [mention=5132]Gawronnek[/mention] Jak poradziłeś sobie z odwracaniem się mapy w V1? Zdefiniowałem sobie strefy, odpowiednie sceny podłączyłem pod przycisk i wszystko jest fajnie dopóki mapa się nie odwróci. Wtedy jest komunikat, że do niektórych obszarów nie można dotrzeć i na tym sprzątanie się kończy. Masz jakiś pomysł żeby to zautomatyzować? Jeszcze mi chodzi po głowie żeby utworzyć sekwencje: start pełnego sprzątania (zacznie tworzyć się nowa mapa) - pauza (np. po 10sek.) - start strefowego sprzątania.Przestałem puszczać odkurzacz komendą sprzątaj, całe mieszkanie sprzątam strefowo, jedną komendą ze zdefiniowanymi wszystkimi strefami. Od tej pory mapa się nie odwróciła, ale nie wiem czy tak będzie zawsze.Dodatkowa korzyść to mieszkanie sprzątane 34 minuty zamiast 42. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 Do forum zostały dodane poddziały dla różnych odkurzaczy. Polecam rozdzielić dyskusję i zakładać wątki tam w odpowiednich dla siebie działach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam_m Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 13 godzin temu, Gawronnek napisał: Przestałem puszczać odkurzacz komendą sprzątaj, całe mieszkanie sprzątam strefowo, jedną komendą ze zdefiniowanymi wszystkimi strefami. Od tej pory mapa się nie odwróciła, ale nie wiem czy tak będzie zawsze. Jeżeli sprzątamy strefowo to zostaje stara mapa więc się nie przekręca. Jeśli sprzątasz tylko tak - będzie ok. Niby mógłbym przejść na taki schemat ale do zaznaczenia całości potrzebuję minimum 6 stref (a w V1 można zaznaczyć max 5) . A jak puszczam pełne sprzątanie mapka się czasem odwraca - może raz na pięć - a rzadko bo rzadko ale zdarza się, że odkurzacz wjedzie np. na kapcie, potańczy na nich trochę i mapa jest kompletnie skrzywiona tak, że ledwo do bazy wraca. A miało być tak pięknie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 To zrób 1 strefę na całe mieszkanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorus Posted September 27, 2019 Share Posted September 27, 2019 (edited) Obracająca mapa to żaden problem, ja muszę hokery w kuchni wymienić bo mój biedny Marian kiedyś ducha na nich wyzionie Edited September 27, 2019 by Gorus Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaq71 Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Mam to samo - dwa hokery i marnotrawienie czasu, leciutkie rysowanie ich stóp - nie mam pomysłu. Mam też stojącą lampę, jej stopa jest wyższa i kwadratowa, ale sama lampa relatywnie lekka i taśmy też nie zawsze pomagają, a lampa bez tego by wędrowała. Nie chcę aby paski taśmy magn. leżały kilka cm przed, leżą dotykając stopy - to zbyt krótko, aby robot (V1) się zatrzymał, choć oprogramowanie z przed roku jakby lepiej sobie z tym radziło (bardziej czuły to chyba adekwatne określenie ówczesnego stanu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
oat1 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 On 9/1/2019 at 8:22 AM, rezmus said: usun mi home, zainstaluj ten stary 5.5.25 https://ufile.io/i2xz243l zrob edycje tego automation.json https://ufile.io/m5xxsn87 zamiast 123456789 wstaw swoj did, czyli taki numer seryjny urzadzenia, ktory znajdziesz jak wejdziesz w modzie w s5 > opcje ogolne > informacje o sieci. dodalem testowo 2 akcje, zone clean i find me. do zone clean musisz zamienic 1000,1000,1000,1000 na koordynaty strefy, ktora chcesz sprzatac. po edycji plik wrzucasz do pamiec_wewnetrzna/SmartHome/ (powinien byc ten katalog). zrestartuj mi home. jesli wszystko zrobiles dobrze to odkurzacz pojawi sie na liscie warunkow/akcji do wyboru dwukrotnie, ta druga instancja jest zaladowana z automation.json, zrob jakas scene manual i zobacz, czy dziala. potem mozesz juz dac normalne warunki wykonania akcji. Rezmus czy mógłbyś wstawić łopatologiczną instrukcję jak skonfigurować ten json, by mieć sceny do sprzątania kilku pokoi. Bo linijka z koordynatami jest tylko jedna, a potem co? skopiować ten fragment kodu i wkleić obok z innymi koordynatami ? jak je ponazywać ? Nie jestem programistą i pierwszy raz w życiu otworzyłem plik json BTW. skąd wziąć dokładne koordynaty pokoju? Jest taka możliwość czy trzeba to robić na chybił trafił ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 (edited) jesli chcesz miec osobne akcje dla kazdego pokoju to tak {"sa_id":967,"model":"roborock.vacuum.s5","name":"kuchnia","keyName":"kuchnia","type":0,"groupInfo":[],"tr_id":201,"payload":{"did":"","command":"roborock.vacuum.s5.app_zoned_clean","value":[[1000,1000,1000,1000,1]]}},{"sa_id":968,"model":"roborock.vacuum.s5","name":"salon","keyName":"salon","type":0,"groupInfo":[],"tr_id":201,"payload":{"did":"","command":"roborock.vacuum.s5.app_zoned_clean","value":[[1000,1000,1000,1000,1]]}},{"sa_id":969,"model":"roborock.vacuum.s5","name":"przedpokoj","keyName":"przedpokoj","type":0,"groupInfo":[],"tr_id":201,"payload":{"did":"","command":"roborock.vacuum.s5.app_zoned_clean","value":[[1000,1000,1000,1000,1]]}} a jesli chcesz miec kilka stref na 1 akcji to tak {"sa_id":970,"model":"roborock.vacuum.s5","name":"salon kuchnia","keyName":"salon kuchnia","type":0,"groupInfo":[],"tr_id":201,"payload":{"did":"","command":"roborock.vacuum.s5.app_zoned_clean","value":[[1000,1000,1000,1000,1],[2000,2000,2000,2000,1]]}} itd. wspolrzedne podobno flolevac podaje, ale to musisz pytac kogos kto ma odkurzacz Edited October 1, 2019 by rezmus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam_m Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 1 godzinę temu, oat1 napisał: skąd wziąć dokładne koordynaty pokoju? Jest taka możliwość czy trzeba to robić na chybił trafił ? Współrzędne stref najprościej wziąć z flolevac. Zaznacz strefę i przytrzymaj przycisk sprzątania - współrzędne zostaną skopiowane do schowka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
oat1 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Dzięki wielkie protestuje w domu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProZak Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Witajcie, od paru dni mam problem z moim V1. Przy puszczaniu go do sprzątania strefowego robot wyjeżdża do tyłu z bazy ładującej. Przez co zawisa na niej i wyrzuca błąd. Tak za każdym razem. Dopiero jak go wyciągnę z bazy i dam strefę, wtedy normalnie rusza. Nie podziałał twardy reset do ustawień fabrycznych. Spotkaliście się z czymś takim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 moze to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProZak Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 Kurde, rzeczywiście miałem tak samo za blisko stacja dokująca szafki. Dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
akir19 Posted October 1, 2019 Share Posted October 1, 2019 (edited) Dla wersji v1 mi Robot vacuum wpisujemy tylko did na początku kodu i kordynaty? Na liście urządzeń mam tylko swojego bez dodatkowych scen jak zoned clean czy też find me. Edit zmieniłem nazwę urządzenia i dodatkowe strefy są aktywne. Co poradzić na odwracająca się mapę? Edited October 1, 2019 by akir19 Link to comment Share on other sites More sharing options...
oat1 Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Wszystko działa jak należy, dzięki jeszcze raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Segor Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Mam też stojącą lampę, jej stopa jest wyższa i kwadratowa...Ja umieściłem taką lampę na podstawce, tak, że stopą jest jeszcz wyżej i trafia już w zderzak odkurzacza. Tyle że u mnie ta noga jest schowana za kanapą, więc wygląd nie jest dla mnie jakiś bardzo ważny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 (edited) moja wersja to juz antyk, wiec jak chcecie sie bawic w custom automatyzacje to zostala dodana od wersji vevs 5.5.66_2 (lub 5.6.0, ale tej jeszcze nie polecam, bo to na bazie rozwojowego mi home i moga byc bugi). https://cloud.mail.ru/public/33J3/t817u4Snr/ tu jest troche inna metoda modyfikacji, szukamy w pamiec_wewnetrzna katalogu SmartHome i robimy tam katalog automations, do niego wrzucamy plik json z danym modelem, przykladowo jesli chcemy zmienic automatyzacje w roborock s5 to bedzie pamiec_wewnetrzna/SmartHome/automations/roborock.vacuum.s5.json analogicznie mozna zmieniac automatyzacje dla innych urzadzen. warunki / akcje sa dynamicznie doklejane do tych, ktore ida z api. w kolejnych wersjach moda beda fabrycznie dodane opcje dla roznych urzadzen (te, ktore mozna dodac bez personalizacji). { "action_list":[ { "sa_id":964, "model":"roborock.vacuum.s5", "name":"Start zone cleaning", "keyName":"Start zone cleaning", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"roborock.vacuum.s5.app_zoned_clean" "value":[ [ 1000, 1000, 1000, 1000, 1 ] ] } }, { "sa_id":965, "model":"roborock.vacuum.s5", "name":"Find me", "keyName":"Find me", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"roborock.vacuum.s5.find_me" } } ] } Edited October 4, 2019 by rezmus Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Dziś kupiłem taki odkurzacz. Po naładowaniu połączeniu go nie rusza. Wywala za każdym razem taki błąd. Odkurzacz oczywiście nowy.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
quiet Posted October 2, 2019 Share Posted October 2, 2019 Sprawdź na innej podłodze..być może rozpoznaje ją jako przepaść. Czujniki też nie zaszkodzi wyczyścić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minek3 Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 Witam mam problem gdyż po ostatniej aktualizacji mój s50 przestał rysować mapę. Nawet jak wejdę w historię to tez nie może jej wczytac. Jak mogę wrucic do poprzedniej wersji? Jestem na serwerze polskim próbowałem tez na chińskim i niemieckim(to samo) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 Rezmus, zrobiłem wszystko z Twojego ostatniego posta i nic się nowego w Xiaomi Home nie pokazało. Może mógłbyś napisać jeden szczegółowy post z tutorialem? Chciałbym mieć wydzielone pokoje w s5. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 nie wiem co mialbym wiecej dopisac, przeciez wszystko tam jest podaj ktora dokladnie masz wersje zainstalowana, zawartosc pliku json i gdzie go wrzuciles. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 Pobrałem wersję MiHome_5.5.66_vevs_2. Utworzyłem plik .json w pamiec_wewnetrzna/SmartHome/automations/roborock.vacuum.s5.json w niego wkleiłem Spoiler { "action_list":[ { "sa_id":964, "model":"roborock.vacuum.s5", "name":"Start zone cleaning", "keyName":"Start zone cleaning", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"roborock.vacuum.s5.app_zoned_clean", "value":[ [ 1000, 1000, 1000, 1000, 1 ] ] } }, { "sa_id":965, "model":"roborock.vacuum.s5", "name":"Find me", "keyName":"Find me", "type":0, "groupInfo":[ ], "tr_id":201, "payload":{ "did":"", "command":"roborock.vacuum.s5.find_me", } } ] } Chciałbym mieć osobno poszczególne pomieszczenia w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 4, 2019 Share Posted October 4, 2019 (edited) i jak robisz scene z akcja na roborocka to jakie masz akcje dostepne, wklej screena. Edited October 4, 2019 by rezmus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts