Jump to content

Xiaomi Vacuum Cleaner / MiJia / Robot Sprzątający


lisek84

Recommended Posts

U mnie jeździ codziennie jeden raz, prawie zawsze z mopem( chyba, że ktoś zapomni zamontować). Jest czysto, ale prawdziwego brudu to on na pewno nie da rady wytrzeć, nawet jak 5x przejedzie

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

No to przepraszam Was wszystkich, ale tak zostałem poinformowany przez sklep w momencie odbioru sprzętu.
Do dziś mopowania używałem tylko wybierając tryb Mop.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

Edit:

Cytat

Aby korzystać z tej funkcji, należy napełnić wodą (i płynem) przejściówkę do mopa, nałożyć na nią dołączoną do zestawu ściereczkę i całość podpiąć pod spód robota. Cała operacja razem z napełnianiem zbiornika trwa około 2 minuty.

Tutaj może pojawić się pewna niespodzianka.

Po założeniu końcówki mopującej, robot nie myje podłogi! W aplikacji Mi Home, w ustawieniach trybu odkurzania (Cleanup mode), należy wybrać opcję “MOP”. Bez aktywacji tej funkcji, odkurzacz posprząta pomieszczenie tak, jak zawsze.

Moim zdaniem, robot powinien wykrywać podłączenie dodatkowego akcesorium i sam aktywować funkcję mopowania, gdy mop jest podpięty — tak się jednak nie dzieje.

Info z:

https://medium.com/@Unknow_UW/xiaomi-vacuum-2-roborock-s50-recenzja-ddf4a772a497

Kurcze, tu też się mylą? 

Edited by keiw
Link to comment
Share on other sites

@keiw jest to ściema, ktoś kto to pisał sam sobie to wymyślił.

Po pierwsze, w pierwszych wersjach firmware dla S50 nie było takiej funkcji jak mop, która powodowała, że robot nie odkurza i co wtedy też mop nie działał? No trochę śmieszne...

jak wsadzisz mopa to zawsze działa, prawa fizyki działają i woda się sączy na ścierę koniec kropka ;)

Link to comment
Share on other sites

Dnia 1.02.2019 o 18:58, keiw napisał:

No to przepraszam Was wszystkich, ale tak zostałem poinformowany przez sklep w momencie odbioru sprzętu.
Do dziś mopowania używałem tylko wybierając tryb Mop.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

Edit:

Info z:

https://medium.com/@Unknow_UW/xiaomi-vacuum-2-roborock-s50-recenzja-ddf4a772a497

Kurcze, tu też się mylą? 

Fajny artykuł "kolega kolegi, powiedział mi, że..."

Ten mop jest w pełni analogowy, to jest po prostu manualna przystawka.

Dnia 1.02.2019 o 21:07, quiet napisał:

Hmm a może to chodzi o ochronę odkurzacza..żeby wody nie wciągnął..i może dlatego jego moc w trybie mop jest ograniczona..

Mało prawdopodobne, to nie są dwa gumowe walce jak w roombie.

Link to comment
Share on other sites

Jak ktoś ma problemy ze sprzątaniem z roborockiem to na swoim przykładzie powiem, że zapisywanie mapy jest jakieś zbugowane i żeby "naprawy" zaczynać od tego o ile opcja jest włączona. Co 5-6 przejazdów muszę czyścić mapę bo wygląda to jakbym przestawiał bazę a odkurzacz jeździł po starej? Mało kiedy używam sprzątania strefowego i chyba z funkcji zapisywania mapy zrezygnuje całkowicie. Na górze jest screen z normalnego sprzątania, na dole coś co powstało wczoraj po kilkunastu minutach. Wyłączyłem go w trakcie bo jeździł slalomem omijając jakieś niewidzialne ściany. Nawet nie mógł trafić do bazy i pojechał do innego pokoju. Reset mapy i wszystko wraca do porządku. Chyba że to pierwsze objawy ślepnięcia ;)

IMG_1899.JPG

Link to comment
Share on other sites

Orientuje się ktoś w skryptach IFTTT?

Znalazłem instrukcję jak zdefiniować sprzątanie strefowe przy pomocy komend głosowych (link).

Jednak nie jestem pewien czy to działa z Asystentem Google na smartfonie, czy przypadkiem nie tylko w z urządzeniami Google Home. Jeśli tak, to czy działa z polskim Asystentem Google ;)

Zajmował się ktoś z Was tym tematem?

Link to comment
Share on other sites

Witam xiaomi vacuum 1 gen wgrałem ok pół roku temu polski język do odkurzacza, wszystko było ok... do dziś... tzn gdy rozpoczyna czyszczenie to mówi po chińsku a nie po polsku "rozpoczynam czyszczenie" reszta komend mówi po polsku... czy ktoś spotkał się z tym? już wgrałem na nowo polski język  ale ta komenda cały czas jest po chińsku.... dziękuję za wszelkie podpowiedzi... pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam xiaomi vacuum 1 gen wgrałem ok pół roku temu polski język do odkurzacza, wszystko było ok... do dziś... tzn gdy rozpoczyna czyszczenie to mówi po chińsku a nie po polsku "rozpoczynam czyszczenie" reszta komend mówi po polsku... czy ktoś spotkał się z tym? już wgrałem na nowo polski język  ale ta komenda cały czas jest po chińsku.... dziękuję za wszelkie podpowiedzi... pozdrawiam
U mnie to samo się stało.
Link to comment
Share on other sites

U mnie dziś przy włączeniu również komenda rozpoczęcia czyszczenia po chińsku, reszta dalej po polsku.

Zrobiłem aktualizację do najnowszej wersji 3.3.9_003466, ale nadal jest tak samo. Widzę, że u rusków też się to samo dzieje, na razie nikt nie podał sposobu na naprawę.

Ot taki, psikus od chińczyków z okazji ich Nowego Roku :wink:

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że trzeba włączyć tryb mopa, ale podłoga umnie jest tylko wilgotna na początku potem są tylko 2 małe paski mokre u was też to tak wygląda? I nie wiem czy dobrze was rozumiem jak włączę tryb mopa to one wtedy nie odkurza tak? 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, grzech1991 napisał:

Da się coś zrobić z kodem 10, przeczyść filtr? Mam mieszkanie 50m2, odkurzana powierzchnia to 25m2. Podczas odkurzania błąd wyskakuje po 5-7 razy. Ile razy można ten filtr czyścić?

Co to jest kod 10? Masz oryginalne filtry czy zamienniki?

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, grzech1991 napisał:

Da się coś zrobić z kodem 10, przeczyść filtr? Mam mieszkanie 50m2, odkurzana powierzchnia to 25m2. Podczas odkurzania błąd wyskakuje po 5-7 razy. Ile razy można ten filtr czyścić?

Zobacz tu: https://www.roboter-forum.com/index.php?thread/25507-error-10-clean-or-replace-the-filter/

Jak z mocą ssania? Reaguje na zmiany? W ostatnim poście coś piszą o łożyskach dmuchawy...

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, qubap napisał:

Co to jest kod 10? Masz oryginalne filtry czy zamienniki?

Zatkany filtr HEPA. Odkurzacz nawet nie ma miesiąca, może go z 5x do tej pory puściłem. Masa syfu w mieszkaniu była, bardzo brudno.

Filtry myje, nawet piore ale nie wiele to daje.

4 godziny temu, Tomasz_pb napisał:

Zobacz tu: https://www.roboter-forum.com/index.php?thread/25507-error-10-clean-or-replace-the-filter/

Jak z mocą ssania? Reaguje na zmiany? W ostatnim poście coś piszą o łożyskach dmuchawy...

Bez problemu, odkurzacz mam 3 tygodnie, puściłem go 4-6x razy po mieszkaniu od nowości.

23 godziny temu, jaq71 napisał:

A lupka parzy?  <_<

 

Z tego co widzę to chodzi o filtr za silnikiem, a nie przed?

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że trzeba włączyć tryb mopa, ale podłoga umnie jest tylko wilgotna na początku potem są tylko 2 małe paski mokre u was też to tak wygląda? I nie wiem czy dobrze was rozumiem jak włączę tryb mopa to one wtedy nie odkurza tak? 
Dokładnie. Wtedy nie odkurza. Dlatego ten tryb nie ma sensu.
Jak długo masz odkurzacz? Wymieniałaś już ścierkę lub te uszczelki? Te dwa paski to normalne, kiedy mop się zużywa.
Traktuj to jako bajer, główną funkcją jest odkurzanie...

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, tekjow napisał:

Dokładnie. Wtedy nie odkurza. Dlatego ten tryb nie ma sensu.
Jak długo masz odkurzacz? Wymieniałaś już ścierkę lub te uszczelki? Te dwa paski to normalne, kiedy mop się zużywa.
Traktuj to jako bajer, główną funkcją jest odkurzanie...

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
 

Nie nie wymieniałam a mam go ok 3 miesięcy 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...