lisek84

Xiaomi Vacuum Cleaner / MiJia / Robot Sprzątający

Recommended Posts

Witam, od 2 miesięcy mam roborock s50. Na początku wszystko było w porządku, ale z czasem pojawił się problem z Internetem a przynajmniej pojawia się komunikat w telefonie ze za wolne połączenie i odkurzacz nie sprząta zadanego obszaru. Żeby było miłej wohole sprzsta jak chce. Raz pół pomieszczenia a czssci mieszkanianie widzi. Części którą kiedyś sprzątał. 

Dziwne z tą prędkością połączenia ponieważ jest szybki Internet i inne urządzenia nie mają problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Rose napisał:

Witam, od 2 miesięcy mam roborock s50. Na początku wszystko było w porządku, ale z czasem pojawił się problem z Internetem a przynajmniej pojawia się komunikat w telefonie ze za wolne połączenie i odkurzacz nie sprząta zadanego obszaru. Żeby było miłej wohole sprzsta jak chce. Raz pół pomieszczenia a czssci mieszkanianie widzi. Części którą kiedyś sprzątał. 

Dziwne z tą prędkością połączenia ponieważ jest szybki Internet i inne urządzenia nie mają problemu

Wyczyść mapę i sprawdź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zresetuj odkurzacz i nie łącz go z siecią wifi,tylko naciśnij na odkurzaczu sprzątanie(power) przecież ten odkurzacz nie musi mieć internetu,żeby sprzątał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

generalnie sprawa wgląda u mnie tak,że na początku patrzałem jak sprząta,a teraz włączam go i nie interesuje mnie on,zrobi swoje,wraca do bazy i tyle.

PS : nie miałem/widziałem(zawsze jest czysto po sprzątaniu)

Edited by bobo123

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, bobo123 napisał:

zresetuj odkurzacz i nie łącz go z siecią wifi,tylko naciśnij na odkurzaczu sprzątanie(power) przecież ten odkurzacz nie musi mieć internetu,żeby sprzątał.

Dzisiaj tak sprzatał i tradycyjnie nie odkurzył tej części mieszkania co zazwyczaj. Jest to kuchnia, łazienka i holl już zastanawiałamsię czy coś nie zakłóca wifi, ale w kuchni jest thermomix ktory ma zasięg... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Gawronnek napisał:

U mnie nie wjeżdżał mi do jednego pokoju, też się głowiłem a pomogło wyczyszczenie lasera, co chyba już robiłeś.

czym to czyścisz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Rose napisał:

Dzisiaj tak sprzatał i tradycyjnie nie odkurzył tej części mieszkania co zazwyczaj. Jest to kuchnia, łazienka i holl już zastanawiałamsię czy coś nie zakłóca wifi, ale w kuchni jest thermomix ktory ma zasięg... 

Wyczyść mapę w aplikacji. Odkurzacz sprzątać może bez wifi tak więc to nie ma znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Gawronnek napisał:
5 godzin temu, bobo123 napisał:
czym to czyścisz ?

Pędzelkiem i mikrofibrą.

Jeszcze psikałem sprężonym dla pewności.

57 minut temu, Rose napisał:

A jak wyczyścić tą mapę? 

W ustawieniach odkurzacza wyłącz zapisywanie mapy. Jak przejedzie to włącz na nowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam że piszę tak chaotycznie,  ale mam małe dziecko ktore cały czas na mnie wisi.

Wyłączyłam zapamiętywanie mapy i jest tak samo. Poprostu dojeżdża do przejścia salonu z hollem i tył zwrot. Zupełnie jakby była blokada(której nie ma). A jak mapa była zapisana to mimo że te pomieszczenia były na niej to pomijał je lub sprzatnął 1/3 pomieszczenia a reszty nie.

Ah a kiedy zanioslam go do kuchni to wyczyścił wszystko-począwszy od omijanych pomieszczeń kończąc na reszcie mieszkania. Baza stoi pośrodku więc nie jest to raczej problem bazy.

Moze spróbować przywrócić go do fabrycznego ustawiania?  Albo zupełnie odinstalować i zainstalować na nowo ? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

wywal odkurzacz z aplikacji(nie łącz się pomiędzy odkurzaczem a siecią wifi) i włącz sprzątanie,musi zadziałać nie ma bata.włącz odkurzacz z przycisku na obudowie i sprawdź

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, bobo123 napisał:

wywal odkurzacz z aplikacji(nie łącz się pomiędzy odkurzaczem a siecią wifi) i włącz sprzątanie,musi zadziałać nie ma bata.włącz odkurzacz z przycisku na obudowie i sprawdź

 

9 godzin temu, Rose napisał:

Dziękuję. 

Bazę przestawiam, jutro będę próbować dalej

Na początku stycznia miałem podobny problem i nie odłączałem od wifi. Wyłączyłem/włączyłem odkurzacz, czyściłem mapę, wszystkie czujniki (spód, boki, wieżyczka) i to pomogło. Jak wyczyszczenie czujników nie pomoże to może faktycznie jednorazowe przestawienie bazy da rade.

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Radian69 napisał:

Trochę z innej beczki - czy namierzył ktoś sklep gdzie można kupić czarne szczotki boczne do S50??

nie ma u nas czarnych szczotek,i żadnych innych elementów w kolorze czarnym,na aliexpress nie ma,na gearbest też nie ma,jedynie znalazłem jeden sklep w niemczech który takie ma,ale z tego co wiem to nie wysyła do polski plus oczywiście cena zaporowa bo na zł wychodzi ponad 100 zł :D

 

tutaj gość też opowiada o tym że jest problem z kupnem czarnych akcesoriów(bez znaczenia jaki kraj)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepraszam że piszę tak chaotycznie,  ale mam małe dziecko ktore cały czas na mnie wisi.
Wyłączyłam zapamiętywanie mapy i jest tak samo. Poprostu dojeżdża do przejścia salonu z hollem i tył zwrot. Zupełnie jakby była blokada(której nie ma). A jak mapa była zapisana to mimo że te pomieszczenia były na niej to pomijał je lub sprzatnął 1/3 pomieszczenia a reszty nie.
Ah a kiedy zanioslam go do kuchni to wyczyścił wszystko-począwszy od omijanych pomieszczeń kończąc na reszcie mieszkania. Baza stoi pośrodku więc nie jest to raczej problem bazy.
Moze spróbować przywrócić go do fabrycznego ustawiania?  Albo zupełnie odinstalować i zainstalować na nowo ? 
 
Może masz tam chodnik z czarnym pasem? U mnie nie wjeżdża w jednym pokoju na chodnik z tego powodu. Traktuję kolor czarny jak przepaść

Wysłane z mojego MI PAD 4 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ktoś jest ciekawy - przyjęli nasza gwarancję, wymienili baterie. Będę go jutro sprawdzać, ale te objawy, o których pisałam to bateria :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na dzien dzisiejszy wygląda to tak:

Po przedstawieniu bazy zgłupiał to baza wróciła na poprzednie miejsce.

Włączyłam go przyciskiem i odkurzył tradycyjnie ominął część mieszkania, ale kiedy zaznaczylam w aplikacji zone to raz pojechał- odkurzył a drugi raz juz wrócił. 

Jednak problem chyba wynika z progu z listwą na który musi podjechać plus/minus 1,5cm bo podłożyłam dywanik i bezproblemowo przejechał- wcześniej być moze w zależności od kąta jak podjechał to raz trafiał a raz nie.

Jutro sprawdzę przy całościowym sprzątaniu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 @Ola97 - a w opcjach (Cleanup mode) wybierasz mopowanie?
Tryb mop działa tylko jak go się ustawi i jednorazowo, tzn. po zakończeniu zawsze ustawia się zwykle odkurzanie. Przed każdym mopowaniem trzeba to ręcznie zmienić.

eGM1O6c.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edited by keiw

Share this post


Link to post
Share on other sites

teorytycznie można wybrać np quiet lub balanced i zamiast mopowania,tyle że odkurza i mopuje w jednym czasie(to chyba lepiej co ?) 

Edited by bobo123

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, keiw napisał:

@bobo123 - niestety ale nie. Tylko tryb "Mop" mopuje. 

 

tzn co jak ktoś ma ustawiony tryb balans lub max i wsadzę zbiornik z wodą to nie będzie mył i sprzątał ?

chyba że robi to inaczej to nie wiem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czego tu nie rozumiesz :-D

Robocik nie ma czujnika, który rozpoznaje włożenie mopa i nie odpala mopowania automatycznie. Tylko w trybie "Mop" uruchamiane jest mopowanie.

Pozostałe tryby służą do regulowania pracy samego odkurzania.

Oczywiście podczas trybu "Mop" też następuje wcześniejsze odkurzenie powierzchni, mop jest "ciągniony" za szczotką wciągającą syf. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem czego tu nie rozumiesz :-D
Robocik nie ma czujnika, który rozpoznaje włożenie mopa i nie odpala mopowania automatycznie. Tylko w trybie "Mop" uruchamiane jest mopowanie.
Pozostałe tryby służą do regulowania pracy samego odkurzania.
Oczywiście podczas trybu "Mop" też następuje wcześniejsze odkurzenie powierzchni, mop jest "ciągniony" za szczotką wciągającą syf. 
Co ty w ogóle mówisz? Przecież mopuje zawsze, gdy założony jest mop. W trybie mopa po prostu nie odkurza

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, tekjow napisał:

Co ty w ogóle mówisz? Przecież mopuje zawsze, gdy założony jest mop. W trybie mopa po prostu nie odkurza

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka
 

DOKŁADNIE O TO MI CHODZIŁO :D ktoś tego nie zrozumiał,czyli jak mam włączony tryb np balance lub max i dam zbiornik z wodą to nie będzie mokra podłoga ? :D

chyba że jeździ inaczej roborock to ok :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego ten tryb mopa jest trochę bez sensu. Jedynie mniej prądu, ale po co na 2x?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now