SlenderJr Posted October 22, 2016 Share Posted October 22, 2016 (edited) Witam, Niewiem czy dobrze nazwałem temat ale sam nie wiem jak to nazwać i jak zapytać o to o co mi chodzi mianowicie dowiedziałem się że wyświetlacze w naszych Mi5 wykonane są w dwóch rodzajach JDI bądź LGD, co to oznacza w praktyce? Czytałem trochę na xda że niektórzy z jednym bądź drugim typem mają pewne problemy z przyciskami fizycznymi na niektórych custom ROMach, przyciski nie działają jak trzeba, moje pytanie brzmi co oznaczają te typy wyświetlaczy, jakie są różnice nawet w samym działaniu przycisków bądź wyświetlacza? Czy jeden typ od drugiego jest gorszy/lepszy? Czytałem też na forum miui en że któryś typ ma gorsze odwzorowanie kolorów itp. Następne pytanie to czy coś z moim Mi5 jest nie tak ponieważ z tego co się dowiedziałem w pliku z /proc/hwinfo/ powinno wynikać czy mam panel LGD lub JDI a u mnie widnieje coś takiego: SHARP FHD NT35695 CMD PANEL Co to oznacza? Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź EDIT: Posiadam Mi5 pro ceramic white Edited October 22, 2016 by SlenderJr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 22, 2016 Share Posted October 22, 2016 Do Mi5 jest chyba 3 producentów, Jdi, lg i sharp. A Jdi jeszcze ma dwie rewizje i nowsze modele mają Jdi j1. Ogólnie różnica jest w temperaturze kolorów. Wysłane z mojego MI 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaiketsu Posted October 23, 2016 Share Posted October 23, 2016 Wiadomo, który jest najbliższy 6500K? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathias Posted October 23, 2016 Share Posted October 23, 2016 13 godzin temu, SlenderJr napisał: Czytałem trochę na xda że niektórzy z jednym bądź drugim typem mają pewne problemy z przyciskami fizycznymi na niektórych custom ROMach, przyciski nie działają jak trzeba, moje pytanie brzmi co oznaczają te typy wyświetlaczy, jakie są różnice nawet w samym działaniu przycisków bądź wyświetlacza? Czy jeden typ od drugiego jest gorszy/lepszy? Czytałem też na forum miui en że któryś typ ma gorsze odwzorowanie kolorów itp. Co do xda, trzeba poczekać aż bgcngm znajdzie kogoś kompetentnego z wyświetlaczem LGD, kto pomoże mu znaleźć błąd (on sam ma JDI). Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlenderJr Posted October 23, 2016 Author Share Posted October 23, 2016 5 godzin temu, Mathias napisał: Co do xda, trzeba poczekać aż bgcngm znajdzie kogoś kompetentnego z wyświetlaczem LGD, kto pomoże mu znaleźć błąd (on sam ma JDI). Ja mam sharp jak widać i nie wiem pod który typ się to wpisuje ale sam na niektórych romach miałem problem z przyciskami fizycznymi, teraz nie testowałem najnowszego official CM 13 bo czekam na jakieś bardziej dopracowane wydanie i mam nadzieję że w końcu zniknie problem z przyciskami. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathias Posted October 23, 2016 Share Posted October 23, 2016 1 godzinę temu, SlenderJr napisał: Ja mam sharp jak widać i nie wiem pod który typ się to wpisuje ale sam na niektórych romach miałem problem z przyciskami fizycznymi, teraz nie testowałem najnowszego official CM 13 bo czekam na jakieś bardziej dopracowane wydanie i mam nadzieję że w końcu zniknie problem z przyciskami. Chyba nie ma zbyt wielu osób z wyświetlaczem Sharpa, ja bym napisał do bgcngm i mu pomógł znaleźć błąd. Mam wyświetlacz JDI i u mnie wszystko działa, więc niezbyt jestem tym zainteresowany, ale pewnie osoby z LGD/Sharpem tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlenderJr Posted October 23, 2016 Author Share Posted October 23, 2016 22 minuty temu, Mathias napisał: Chyba nie ma zbyt wielu osób z wyświetlaczem Sharpa, ja bym napisał do bgcngm i mu pomógł znaleźć błąd. Mam wyświetlacz JDI i u mnie wszystko działa, więc niezbyt jestem tym zainteresowany, ale pewnie osoby z LGD/Sharpem tak. Chyba tak zrobię i przysłuże się ludzkości a i się czegoś nauczę a z tego że mam wyświetlacz Sharpa to nie wiem czy się cieszyć że jestem jednym z nielicznych czy martwić Link to comment Share on other sites More sharing options...
knox69 Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 Tutaj opisywalem swoj problem odnosnie wyswietlacza LGD, w ktorym nie dzialaly przyciski nawigacyjne, jak sie szklo hartowane zalozylo, do wersji ROMu 6.10.13. Pozniej to zostalo naprawione. Porownywalem wyswietlacz z modelem kolegi, ktory ma JDI i praktycznie innych roznic nie widzialem. Kolejnym problemem moze byc TWRP, jesli sie uzywa, dev na xda wydal specjalne wersje pod wyswietlacze LGD i JDI, bo generyczna wersja nie chciala dzialac (nie dzialal dotyk). Link to comment Share on other sites More sharing options...
STomasz Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Do Mi5 jest chyba 3 producentów, Jdi, lg i sharp. A Jdi jeszcze ma dwie rewizje i nowsze modele mają Jdi j1. Ogólnie różnica jest w temperaturze kolorów. Wysłane z mojego MI 5A jak dowiedzieć się jaki ma się panel? Pytam, bo dzisiaj przyszedł żony Mi5 3/64 i mój Mi5 pro, położony obok powiem delikatnie, wypada dużo gorzej. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 No to normalne. Ja położyłem obok siebie Pro, i dwa 64. Każdy miał inny odcień. Panel masz w Diagnostyce MIUI > Wersja systemu > LCM information. Ja mam np: jdi fhd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
STomasz Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 No to normalne. Ja położyłem obok siebie Pro, i dwa 64. Każdy miał inny odcień. Panel masz w Diagnostyce MIUI > Wersja systemu > LCM information. Ja mam np: jdi fhd.Sprawdziłem ja też mam jdi a w 3/64 jest jdi j1. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Tak j1 jest nowszą rewizją jdi. I jest przy tym inny odcień kolorów. Wysłane z mojego MI 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 ja mam jdi j1 w Mi5 Pro i mi się bardzo podoba wyświetlacz. Mam kolory ciepłe ustawione a mimo to biały to biały a nie żółty. Ale nie mam porównania z innymi wyświetlaczami z Mi5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piechox Posted January 23, 2017 Share Posted January 23, 2017 ja mam lgd fhd cmd incell dsi panel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrianus1980 Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Ja tez, czyli mamy Sharpa? Powinniśmy się cieszyć czy martwić Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted February 28, 2017 Share Posted February 28, 2017 11 godzin temu, Adrianus1980 napisał: Powinniśmy się cieszyć czy martwić Jak Sharpa to raczej cieszyć, dobra firma Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtrac Posted March 2, 2017 Share Posted March 2, 2017 U mnie Mi5 Pro zakupiony w sierpniu wyswietlacz Jdi j1 a w drugim Mi5 64GB zakupiony 26.02.2017 tez Jdi j1 oba telefoniki z ibuygou Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts