Jump to content

Problem z instalacją TWRP

Falcon337

Recommended Posts

Witam,

Redmi 3S

mam problem z instalacją TWRP - po próbach instalacji komendami, TWRP Installer i innych - za każdym razem telefon restartuje się do logo, a później do systemu - w ogóle nie chce się zrestartować do Recovery

Gdy wbijam do fabrycznego i klikam "zangloszczone" Recovery - restartuje do loga, później do systemu - jak wyżej

Bootloader odblokowany, na telefonie nabity MUI Polska ( jakimś cudem 1 raz się TWRP włączyło, ale tylko raz z dziesiątek prób )

Jakieś pomysły?

Włącz telefon w trybie fastboot, podłącz do kompa, sprawdź czy widzi go jako "Android Bootloader Interface", zainstaluj TWRP używając skrypt https://drive.google.com/file/d/0B2nl3rTqSisELWJUOGdVTHJjQ0k/view?usp=sharing 

1.Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (kombinacja vol- i power; lub alternatywnie z menu serwisowego vol+ i power i opcja fastboot)

2.Podłączamy telefon

3.Uruchamiamy plik flash.bat

4.Naciskamy enter, enter, enter...aż skrypt zakończy działanie

5.Telefon powinien uruchomić się w trybie recovery. Uwaga! Przy pierwszym uruchomieniu przez skrypt zmiany w konfiguracji, jak np zmiana języka nie zapiszą się - polecam opcję reboot - recovery.

*jeśli mamy pytanie czy zezwolić na modyfikacje - zgadzamy się (allow)

*jeśli wyskoczy zapytanie czy zablokować podmianę recovery, zgadzamy się (przesuwamy suwak)

Poźniej odpalasz TWRP wciskając na raz vol+, vol- i power

Wczoraj robiłem to pierwszy raz i poszło bez żadnych problemów.

TWRP wgrywa się poprawnie, lecz telefon nie restartuje to owego TWRP
Próbując wejść do TWRP przez Volume + i Power - nie da sie
aktuzalizacja i reboot to recovery - nie da sie
przez Volume +, Volume - i Power- nie da sie

Za każdym razem chwila logo MIUI, restart, normalne ładowanie systemu

Jakieś pomysły?

Mam dokładnie taki sam problem.

Nowe Redmi3S. Odblokowałem BL.

TWRP udało się tylko "doraźnie" uruchomić (poprzez fastboot boot twrp.img), udało się wtedy zrobić "format data", przerzucić zip z ROM-em, zainstalować MIUI EU.

Tak więc mam MIUI.EU/PL, działa, wszystko OK, ale nie mam TWRP – nie mogę więc zaktualizować systemu do najnowszej wersji MIUI.EU, nie mogę zrobic faqctory reset – a tel nie dla mnie, przydałoby się, nie mogę też zainstalować SuperSU.

Co najgorsze – przestało też mi działać możliwość takiego odpalenia TWRP, jak zrobiłem na początku (czyli przez fastboot boot twrp.img).

Co do Volume+&- Power to raczej jest to wejście  w EDL, na pewno nie w Recovery.

Nie mam w tym momencie żadnego Recovery w tym telefonie, więc trochę kicha, choć sam system działa OK.

Co robić?

11 minut temu, wojtekmarchewka napisał:

@latet

Pobierz ten plik Recovery.rar  gdy inne instalatory Twrp zawodziły ten zawsze był pomocny i tylko teraz jego używam (plik z nazwą twrp zmień na recovery)

Dzięki, niestety niczego to nie zmieniło. Skrypt działa (błędów nie ma), ale potem dzieje się dokładnie tak samo, jak przy metodzie "ręcznej" – nie przechodzi do TWRP, bootuje do systemu. Patrząc do środka tego .bat to widzę, ze to to samo co robiłem ręcznie, tylko nazwa pliku z obrazem inna.

Jak robię ręcznie, to też błędów nie ma - wszystko OK, OK (screen).

Najgorsze że jeszcze wczoraj i raz dziś udało mi się włączyć TWRP (problemem było jedynie to, że nie zostaje ono na stałe). Teraz w ogóle nie mogę uruchomić TWRP nawet "doraźnie".

A może jakieś starsze TWRP do "land" by zadziałało? Bo to z którym się bujam jest najnowsze. Mógłby ktoś jakieś ciut starsze udostępnić?

DziękI!

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2016-10-21 164455.jpg

16 minut temu, latet napisał:

A może jakieś starsze TWRP do "land" by zadziałało? Bo to z którym się bujam jest najnowsze. Mógłby ktoś jakieś ciut starsze udostępnić

Sprzed trzech miesięcy i tylko pod Redmi 3s

http://xiaomitips.com/getfile/3492/

Edited by wojtekmarchewka

4 godziny temu, wojtekmarchewka napisał:

Sprzed trzech miesięcy i tylko pod Redmi 3s

http://xiaomitips.com/getfile/3492/

Dzięki, ale niestety to jest dokładnie ta sama wersja (bajt w bajt) TWRP, którą mam ze strony https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=50678

A np tu w ogóle nie mają dla "land": https://twrp.me/Devices/

13 minut temu, wojtekmarchewka napisał:

@latet

A może spróbuj taki myk zrobić, podłącz telefon w fastboot, uruchom konsole CMD wydaj polecenie "fastboot device" i dopiero wydawaj komendy do Twrp

Zawsze zaczynam od komendy fastboot devices, aby zobaczyć, czy w ogóle "jest z kim gadać".

Chyba że źle zrozumiałem to, co napisałeś...

1 minutę temu, latet napisał:

Zawsze zaczynam od komendy fastboot devices, aby zobaczyć, czy w ogóle "jest z kim gadać".

Chyba że źle zrozumiałem to, co napisałeś...

Dobrze zrozumiałeś :D Kurcze ratunku brakuje mi już pomysłów :P. Nie bardzo znjadziemy starego Twrp Land bo i telefon nie jest stary....... czekaj jeszcze jeden pomysł, trzymaj przycisk Volume Up dopóki nie zniknie logo MI 

3 minuty temu, wojtekmarchewka napisał:

Dobrze zrozumiałeś :D Kurcze ratunku brakuje mi już pomysłów :P. Nie bardzo znjadziemy starego Twrp Land bo i telefon nie jest stary....... czekaj jeszcze jeden pomysł, trzymaj przycisk Volume Up dopóki nie zniknie logo MI 

Trzymałem... I to za tym pierwszym razem, kiedy udało się odpalić TWRP i zainstalować MIUI Polska. Niestety, potem już trzymanie nic nie zmienia.

Sprawdziłem też już 2 różne wersje TWRP dla tego telefonu. Bez różnicy.

Edited by latet

14 minut temu, fredek napisał:

fastboot erase recovery

Nie nie dało (choć samo w sobie "erase" zakończyło się komunikatem OK).

Ale żeby było jeszcze dziwniej, to przed chwilą (zanim spróbowałem z erase) to udało mi się zwykłymi/standardowymi komendami fastboota metodą (z trzymaniem klawisza głośności w górę) jeden raz znów wejść do TWRP. Jak to się udało? Nie wiem! Robiłem to samo co podczas kilkunastu wcześniejszych prób! Niestety znów, jak za pierwszym razem, gdy się udało wejść w TWRP - nie zostało ono na trwale, znów go nie ma, znów nie mogę go odpalić ani zainstalować. Ale gdy w nim byłem, to wykorzystałem okazję i zainstalowałem paczkę SuperSU. Tak więc mam ROOT-a w systemie, a to już coś. Zaraz spróbuję instalacji TWRP przez jakiegoś Flashify czy coś.

Edited by latet

13 minut temu, fredek napisał:

Aktualizacje -> trzy kropki -> Uruchom w recovery też nie działa ?

Oczywiście, że nie działa.

Zawiodła też próba instalacji TWRP z poziomu systemu poprzez Flashify. Niby komunikat, że ok, zadnych błędów, ale reboot zaowocował jedynie powrotem do systemu i śladu po TWRP nie ma.

Czy mój egzemplarz ma jakieś nietypowe/nowe zabezpieczenie przed wgraniem Recovery? Czy raczej coś się stało po drodze... tylko co i dlaczego? Czemu za 1. razem (tuż po odblokowaniu BL) udało się odpalić TWRP (nie zainstalować, jedynie odpalić) TWRP, a potem 30x nie? A potem nagle jeden raz tak? I znów uparcie nie?

Czy to są 2 niezależne problemy? (jeden z trwałym wgraniem TWRP - fastboot flash recovery recovery.img -  drugi zaś z jego doraźnym odpaleniem poprzez fastboot boot recovery.img ?

Może sekret tkwi w tym trzymaniu przycisku Volume up? Może to nie można ani za długo, ani za krótko, dlatego tylko 2 razy mi się udało? Instukcje też nie precyzują co z kablem USB, tzn. w którym momencie go odłaczyć po wydaniu ostatniej komendy? Próbowałem różnie - odłączać szybko, odłączać po chwili, pozostawać... Nie widzę różnicy.

Czas się poddać.

Edited by latet

to żadne pocieszenie ani pomoc, ale jesteś przynajmniej drugą osobą na forum, która ma taki problem z TWRP

widzę, że znalazłeś temat @Falcon337, odpalił raz, zainstalował MIUI Polska i koniec, nie udało uruchomić po raz kolejny

Edited by MiD

5 godzin temu, MiD napisał:

to żadne pocieszenie ani pomoc, ale jesteś przynajmniej drugą osobą na forum, która ma taki problem z TWRP

widzę, że znalazłeś temat @Falcon337, odpalił raz, zainstalował MIUI Polska i koniec, nie udało uruchomić po raz kolejny

Zgadza się, czytałem jego relację.

Zastanawia mnie jeszcze taka rzecz - i tu mam prośbę o sprawdzenie tego do osób, którym się w pełni udało na trwałe zainstalować TWRP na R3s.
Czy po włączeniu telefonu z trzymaniem Volume Up nadal jest to chińskie menu serwisowe i dopiero z niego można przejść do TWRP, czy też skuteczne wgranie TWRP usuwa to menu serwisowe?

A może w tym menu serwisowym jest jakaś funkacja, która mogłaby pomóc?

Myślę, że to nie przypadek, że i mi i Falcon337 udało się za pierwszym razem, a potem już gorzej. To tak jakby potem (na etapie instalcji MIUI PL?) działo się coś, co "psuje"/blokuje możliwość wgrania TWRP.

Edited by latet

9 godzin temu, latet napisał:

Czy to są 2 niezależne problemy? (jeden z trwałym wgraniem TWRP - fastboot flash recovery recovery.img -  drugi zaś z jego doraźnym odpaleniem poprzez fastboot boot recovery.img

Tak

Czy po włączeniu telefonu z trzymaniem Volume Up nadal jest to chińskie menu serwisowe i dopiero z niego można przejść do TWRP, czy też skuteczne wgranie TWRP usuwa to menu serwisowe?

Tak jest to chińskie menu serwisowe.

11 minut temu, MiD napisał:

nadal mam chińskie menu serwisowe i mogę z niego przejść do TWRP

Dokładnie u mnie to wygląda tak:

1. Power + Volume UP
  2. menu serwisowe
  3. klikam na "Recovery"
  4. ekran gaśnie, słychać wibrację
  5. pojawia się logo MIUI
  6. po chwili znów ekran gaśnie i słychać wibację
  7. pojawia się logo MIUI i ładuje sie system

Czyli gdzieś pomiędzy 4. a 5. podejmowana jest nieudana próba wejścia do TWRP (którego najwyraźniej nie ma).

Bardzo podobnie to widać (i słychać) gdy próbuję odpalić TWRP "w RAM-ie", czyli fastboot boot twrp.img

Dodam też, choć to off-topic, że z tego menu serwisowego mogę skutecznie (sprawdziłem na 100%) przejść do trybu EDL. No i oczywiscie do fastboota też.

Intrygują mnie jednak inne funkcje, w które nie śmiem kliknąć nie znając chińskiego...

Edited by latet

5 godzin temu, wojtekmarchewka napisał:

No to zmień na Angielski :P . Prawy przycisk brązowy nad niebieskim :D 

Dzięki :) Jakiż to musiał być geniusz, który wymyślił, że aby zmienić język na angielski to trzeba kliknąć na przycisk z napisem "Chiński" po chińsku...

No nic, warto sobie wygląd tego słowa  中文 (2 w sumie proste znaczki) zapamiętać, może się jeszcze nie raz przydać :)

Anyway, w głębi tego menu serwisowego nie znalazłem niczego, co by mogło w jakikolwiek pomóc mi w opisywanym problemie :(

Dzięki :) Jakiż to musiał być geniusz, który wymyślił, że aby zmienić język na angielski to trzeba kliknąć na przycisk z napisem "Chiński" po chińsku...

No nic, warto sobie wygląd tego słowa  中文 (2 w sumie proste znaczki) zapamiętać, może się jeszcze nie raz przydać :)

Anyway, w głębi tego menu serwisowego nie znalazłem niczego, co by mogło w jakikolwiek pomóc mi w opisywanym problemie :(

Nie zbadane są wielkie umysły, małych główek "naszych przyjaciół" :D

Sprawdziłem to przed chwilą na redmi 3s z naszym romem .20 i twrp jest ok. 

• ze stanu wyłączonego kombinacja przycisków przenosi to chińsko-angielskiego menu gdzie po wybraniu przycisku "recovery" przenosi do TWRP
  • przez Aktualizacje > Uruchom w recovery także poprawnie przenosi
  • fastboot boot twrp.img także ok

I zrobiłem to po podwójnej instalacji .20.

1 godzinę temu, Acid napisał:

Sprawdziłem to przed chwilą na redmi 3s z naszym romem .20 i twrp jest ok. 

• ze stanu wyłączonego kombinacja przycisków przenosi to chińsko-angielskiego menu gdzie po wybraniu przycisku "recovery" przenosi do TWRP
  • przez Aktualizacje > Uruchom w recovery także poprawnie przenosi
  • fastboot boot twrp.img także ok

I zrobiłem to po podwójnej instalacji .20.

Dzięki Acid za zainteresowanie się tym dziwnym i przykrym problemem. Może uda Ci się nam pomóc znaleźć rozwiązanie, albo choć na nie naprowadzić, pomimo że na Twoim egzemplarzu z TWRP wszystko ok?... (jak i u większości posiadaczy tego modelu – niestety miałem pecha się znaleźć w mniejszości).

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...