Red8 Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 W moim Mi Note po wybraniu opcji "dźwięk hi-fi" głośność się wyraźnie zmniejsza. Chyba powinno być odwrotnie skoro działa wzmacniacz słuchawkowy. (Miuipolska 6.9.29). Kupiłem ten telefon głównie dla odtwarzacza audio. Testowałem na różnych słuchawkach i różnych appkach. Dźwięk na wbudowanym odtwarzaczu daleki od ideału. Będę wdzięczny za informacje jak ktoś sprawdzi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemed Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Dźwięk hi-fi i ten systemowy mają oddzielne regulacje głośności. Sprawdź ich poziom.Wysłane z Mi Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 1 godzinę temu, Red8 napisał: Dźwięk na wbudowanym odtwarzaczu daleki od ideału. Pytanie, czy rozumiesz pojęcie Hi-Fi. To oczywiste, że dźwięk po włączeniu tej funkcji jest cichszy, a przede wszystkim w pierwszym wrażeniu gorszy od "normalnego". Pamiętaj, że dźwięk w standardzie Hi-Fi nie ma być podbity sztucznie sopranami, basami i innymi sztucznymi tworami. Ma być jak najbliżej zbliżony do naturalnego. Rozumiem, że słuchasz muzyki w mp3 z najlepszym bitrate 320 Kb/s? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Red8 Posted October 10, 2016 Author Share Posted October 10, 2016 38 minut temu, nemed napisał: Dźwięk hi-fi i ten systemowy mają oddzielne regulacje głośności. Sprawdź ich poziom. Wysłane z Mi Note Rzeczywiście po włączeniu hi-fi zawsze ustawia się na 1/3 skali mimo tego że wcześniej był wyżej. Dzięki M 6 minut temu, mrosi napisał: Pytanie, czy rozumiesz pojęcie Hi-Fi. To oczywiste, że dźwięk po włączeniu tej funkcji jest cichszy, a przede wszystkim w pierwszym wrażeniu gorszy od "normalnego". Pamiętaj, że dźwięk w standardzie Hi-Fi nie ma być podbity sztucznie sopranami, basami i innymi sztucznymi tworami. Ma być jak najbliżej zbliżony do naturalnego. Rozumiem, że słuchasz muzyki w mp3 z najlepszym bitrate 320 mb/s? Słucham utworów 96 i 192khz, 24 bit. Korzystam z Poweramp. Nie szukam sztucznie podbitego ale naturalnego i pelnowymiarowego brzmienia. Pozdr M Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 11 minut temu, Red8 napisał: Słucham utworów 96 i 192khz, 24 bit. Korzystam z Poweramp. Nie szukam sztucznie podbitego ale naturalnego i pelnowymiarowego brzmienia. Pozdr M Pytałem, czy korzystasz z plików mp3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Red8 Posted October 10, 2016 Author Share Posted October 10, 2016 20 minut temu, mrosi napisał: Pytałem, czy korzystasz z plików mp3? FLAC, od mp3 nie oczekuję cudów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 9 minut temu, Red8 napisał: FLAC, od mp3 nie oczekuję cudów. W MIUI dźwięk był na bezdyskusyjnym poziomie w wersji 6 i niżej, kiedy to składową systemu był Viper. Teraz to już nie to, choć wciąż jakościowo Mi Note/Mi Note Pro deklasuje wszystkich rywali (nie tylko ze stajni Xiaomi. Co do samego odtwarzacza, to przełącznik Hi-Fi zachowuje się tu bardziej jak przełącznik Dolby B czy NR. Sprowadza się do tylko do redukcji szumów kosztem jakości. Niestety. Jeśli chcesz do posłuchania uzyskać lepszą jakość dźwięku, korzystaj z MiSound. Wiem, że to substytut, ale w obecnej chwili nic lepszego nie wymyślisz. BTW. Przy przełączeniu na Hi-Fi, głośność spada o jakieś 30%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Red8 Posted October 10, 2016 Author Share Posted October 10, 2016 10 minut temu, mrosi napisał: W MIUI dźwięk był na bezdyskusyjnym poziomie w wersji 6 i niżej, kiedy to składową systemu był Viper. Teraz to już nie to, choć wciąż jakościowo Mi Note/Mi Note Pro deklasuje wszystkich rywali (nie tylko ze stajni Xiaomi. Co do samego odtwarzacza, to przełącznik Hi-Fi zachowuje się tu bardziej jak przełącznik Dolby B czy NR. Sprowadza się do tylko do redukcji szumów kosztem jakości. Niestety. Jeśli chcesz do posłuchania uzyskać lepszą jakość dźwięku, korzystaj z MiSound. Wiem, że to substytut, ale w obecnej chwili nic lepszego nie wymyślisz. BTW. Przy przełączeniu na Hi-Fi, głośność spada o jakieś 30%. Czyli software nie do końca wykorzystuje hardware? Zmieni coś wgranie miui global? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Dnia 10.10.2016 o 22:03, Red8 napisał: Czyli software nie do końca wykorzystuje hardware? Zmieni coś wgranie miui global? Obawiam się, że nie. Próbowałem na MIUI 7 i 8. Dnia 10.10.2016 o 22:03, Red8 napisał: Czyli software nie do końca wykorzystuje hardware? Zmieni coś wgranie miui global? Ewentualnie możesz spróbować tego: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ik`ey Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 I nie ma za bardzo nad czym się zastanawiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dramir Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Wrócę do tematu dla zainteresowanych. Walczyłem jakiś czas temu z wydobyciem dobrego dźwięku z Mi Note. Największym problemem są aplikacje do odtwarzania muzyki. Nie radzą sobie z tym sprzętem w tym Poweramp poszedł do kosza. Dopiero Neutron okazał się zdolnym wykorzystać możliwości telefonu, ale trzeba pogrzebać w opcjach i wyłączyć korzystanie m.in. ze sterownika standardowego.Do tego opcja Hi-Fi w opcjach i można się delektować swoją kolekcją muzyki bezstratnej.Viper też do kosza, jest to sztuczny polepszacz, który w tym wypadku bardziej zniekształca dźwięk zamiast pomóc. Sprawdza się tylko w telefonach ze słabszymi układami audio.Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rockmonster Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Dokładnie, Viper to gówno, oprócz zniekształcenia dźwięku podbija szumy. Zawsze zastanawiałem się skąd te zachwyty nad nim. Mi Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 18 godzin temu, dramir napisał: Wrócę do tematu dla zainteresowanych. Walczyłem jakiś czas temu z wydobyciem dobrego dźwięku z Mi Note. Największym problemem są aplikacje do odtwarzania muzyki. Nie radzą sobie z tym sprzętem w tym Poweramp poszedł do kosza. Dopiero Neutron okazał się zdolnym wykorzystać możliwości telefonu, ale trzeba pogrzebać w opcjach i wyłączyć korzystanie m.in. ze sterownika standardowego. Do tego opcja Hi-Fi w opcjach i można się delektować swoją kolekcją muzyki bezstratnej. Viper też do kosza, jest to sztuczny polepszacz, który w tym wypadku bardziej zniekształca dźwięk zamiast pomóc. Sprawdza się tylko w telefonach ze słabszymi układami audio. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Czy znalazł byś czas aby zrobić poradnik co konkretnie zmieniłeś w tej aplikacji aby wydobyć najlepszy dźwięk? Link to comment Share on other sites More sharing options...
johny303 Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Mam Neutrona od SGS3 do tej pory, bo to najlepszy jak na tę chwilę odtwarzacz. Zainteresowało mnie zdanie wystarczy pogrzebać w opcjach i wyłączyć obsługę wbudowanego sterownika- czy coś takiego. Gdzie, jak- królu złoty. Też Mi Note Pro kupiony dla dźwięku. I tak jest kozak a reszta mdleje poza lgv10i v20- te grają równie dobrze. Jeszcze mamy Meizu tam również bardzo dobra implementacja. No ale my to o Xiaomi- the best of the world. Link to comment Share on other sites More sharing options...
johny303 Posted April 16, 2018 Share Posted April 16, 2018 tak, po przelaczeniu trybów ( wszystkich) nastepuje obnizenie glosnosci- taki soft, i tyle. przecież dajesz glosniej jeden z drugim, qr** mać- w czym problem, ze scisza?- a to dlatego, zebyś nie cierpiał od nadmiaru ddcybeli. trudne, nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts