Jump to content

Czy działa u nas Volte i WiFi Calling?

Acid

Recommended Posts

Prawdopodobnie sprawdzałeś stan IMS dla innego slotu.
A działa ten myk z activity launcher na xiaomi.eu na miui 10? Mam ostatnią bedę na Mi Max i nie znajduje mi modem a band mam US, 800 i PCS. Wybrałem PCS ale nic się nie zmieniło.

Dnia 16.01.2020 o 08:35, marcin102_5 napisał:

Witam wszystkich

Mój przykład wygląda tak na Mi 9T

1. Wprowadziłem kody i pojawiły się opcje VOLTE VoWifi

2. Za pośrednictwem BOK w Play a dokładnie czatu Play uruchomił mi opcje VoWifi wraz z Volte

Po około minucie pojawiła się ikonka koło stanu baterii że Volte działa i naprawdę działało, pojawiła sie ikonka HD podczas wykonywania rozmów w usłudze IMS Volte jest dostepne

Jednak wystąpił błąd polegający na tym że nie widzę kto do mnie dzwoni i jest tylko numer nieznany, czyli  telefon nie czyta ID kontaktó

Drugim problemem to nie działające Vowifi, nie pojawiła się żadna ikonka na ekranie i w stanie usługi IMS Vowifi jest niedostepne

Jak mogę naprawić te problemy

A masz ustawione Karty SIM i sieci komórkowe -> wybrana karta -> Właściwości sieci -> preferuj Wi-Fi?
Bo ja dzisiaj też ten temat przerabiałem MIUI Global 11.0.3 na Mi 9T i dopiero po ustawieniu tej opcji mam ikonkę na belce u góry.

Odnośnie Orange

Miła Pani na czacie poinformowała wprost - każdy model telefonu nie ujęty w urządzeniach podanych na ich stronie - współpracujących z danymi formatami VoLTE, czy VoWiFi będzie

z automatu odłączany - co u mnie wystąpiło już po pół godzinie działania. Czemu ? Bo takie są ich ustalenia i dopóki się to nie zmieni (nie wiadomo kiedy) to tak będzie.

Na pytanie dlaczego w T-mobile akurat telefony Xiaomi działaja naVoLTE, czy VoWiFi bez żadnego ale - brak odpowiedzi.

Odnośnie Orange
Miła Pani na czacie poinformowała wprost - każdy model telefonu nie ujęty w urządzeniach podanych na ich stronie - współpracujących z danymi formatami VoLTE, czy VoWiFi będzie
z automatu odłączany - co u mnie wystąpiło już po pół godzinie działania. Czemu ? Bo takie są ich ustalenia i dopóki się to nie zmieni (nie wiadomo kiedy) to tak będzie.
Na pytanie dlaczego w T-mobile akurat telefony Xiaomi działaja naVoLTE, czy VoWiFi bez żadnego ale - brak odpowiedzi.
No to chyba normalne, że na to pytanie nie uzyskałeś odpowiedzi. Dzwonisz do Orange, konsultant Orange, nie pracuje w T-Mobile, nie zna tamtych ustawień itp. Dziwne pytania zadajesz. Skad niby ma to wiedzieć co i jak w T-Mobile?

@newelco "Orange" i wszystko jasne. Oni byli chyba ostatnim operatorem który zniósł simlocki, ale walczyli do końca. Dwa że przygoda Orange z Xiaomi trwa dosyć krótko. Tak naprawdę wszyscy operatorzy najchętniej pozwalali by na VoLTE i VoWiFi tylko w telefonach przez nich brandowanych (jakby wgrywali sami ustawienia modemu, to mogło by to mieć jakiś sensu, ale tego nie robią).

[mention=13110]newelco[/mention] "Orange" i wszystko jasne. Oni byli chyba ostatnim operatorem który zniósł simlocki, ale walczyli do końca. Dwa że przygoda Orange z Xiaomi trwa dosyć krótko. Tak naprawdę wszyscy operatorzy najchętniej pozwalali by na VoLTE i VoWiFi tylko w telefonach przez nich brandowanych (jakby wgrywali sami ustawienia modemu, to mogło by to mieć jakiś sensu, ale tego nie robią).
Oni to najchętniej wypuszczaliby wszyscy tylko takie rzeczy na Iphony i ewentualnie Samsungi.
Play i Orange(Nju) przełożone do Iphone 8 z telwfonów Xiaomi w których to nie działało, tam działa tak naprawdę od strzała, zarówno vowifi jak i volte. Orange załapało od razu. T-Mobile na kartę w Iphone także ma. Po przełożeniu Orange do Mi8 Lite Volte załapało bez problemu vowifi nie działa. Play działa.

4 minuty temu, k120 napisał:

Oni to najchętniej wypuszczaliby wszyscy tylko takie rzeczy na Iphony i ewentualnie Samsungi.

Problem polega na tym, że każdy z operatorów wprowadza te usługi po swojemu i dla każdego potrzebne są inne ustawienia modemu. Z iPhonami najłatwiej. Włączają VoLTE z automatu, ale w tym w którym uruchomiłem usługę nie działała, wywalało z LTE do 3G, a w ustawieniach opcji brak (bo iPhon wie lepiej i nie potrzebna). Tylko VoWiFi działało. W Mi 9 Lite działa jedno i drugie (odpukać w nie malowane, bo nie wiadomo jak długo, mogą zbanować)

Dnia 16.01.2020 o 08:35, marcin102_5 napisał:

Jednak wystąpił błąd polegający na tym że nie widzę kto do mnie dzwoni i jest tylko numer nieznany, czyli  telefon nie czyta ID kontaktó

Drugim problemem to nie działające Vowifi, nie pojawiła się żadna ikonka na ekranie i w stanie usługi IMS Vowifi jest niedostepne

Pojawiła się aktualizacja systemu dla Mi 9T do wersji V11.0.4.0  z Androidem 10.  Został w niej dodany profil Play Poland Commercial. Czy po zaktualizowaniu nadal masz problemy z CallerID i VoWIFI?

Edited by Pitero

Dnia 20.01.2020 o 14:11, Pitero napisał:

Pojawiła się aktualizacja systemu dla Mi 9T do wersji V11.0.4.0  z Androidem 10.  Został w niej dodany profil Play Poland Commercial. Czy po zaktualizowaniu nadal masz problemy z CallerID i VoWIFI?

Czy kolega może podać dane profilu IMS Play Poland Commercial?

Mam Redmi Note 7 i rom EU V11.0.4.0. Volte w Playu i Orange nie chce ruszyć. :( Uruchomiłem usługi w BOK, ale i tak to nic nie dało. Oczywiście kody na wyłączenie sprawdzania regionu wprowadziłem. Dziwne, że Orange mi działa na Redmi 6 a na RN7 nie.

Edited by marcin19883

10 godzin temu, marcin19883 napisał:

Czy kolega może podać dane profilu IMS Play Poland Commercial?

Tu nic się nie ustawia. Zresetij co najwyżej ustawienia apnow. 

Profile Qualcommowe dla opkow, zawarte w plikach.mbn, dodaja wpisy w plikach  systemowych pod poszczególnych opkow - są tam zawarte m. ustawienia apnow, IMS, dostępne kodeki audio i masę różnych rzeczy. 

Jaką masz taryfę w Play? 

5 godzin temu, Pitero napisał:

Tu nic się nie ustawia. Zresetij co najwyżej ustawienia apnow. 

Profile Qualcommowe dla opkow, zawarte w plikach.mbn, dodaja wpisy w plikach  systemowych pod poszczególnych opkow - są tam zawarte m. ustawienia apnow, IMS, dostępne kodeki audio i masę różnych rzeczy. 

Jaką masz taryfę w Play? 

Ok rozumiem. Mam Redbull mobile na kartę. Próbowałem ap. Ims wpisać i nie chciało dodać, więc pewnie już jest w systemie. Wychodzi na to, że Play blokuje Volte.

22 minuty temu, marcin19883 napisał:

Wychodzi na to, że Play blokuje Volte.

Nie to że blokuje, tylko w Play musisz uruchomić usługę VoWiFi, dopiero wtedy zadziała VoLTE. Na tel. Xiaomi automatem nie uruchomisz, tylko przez BOK, albo iPhona. Czy będzie po uruchomieniu działało na RN7 nie wiem. Sprawdzę w weekend.

Marcin, ja po wielu bojach z VoLTE Orange na różnych Xiaomi odpuściłem. Skończyła mi się umowa, przeszedłem do Flexa i działa od strzała. Mega wygodna oferta. Może jakoś tam najtaniej nie wychodzi ale 15GB+ social pass + no limit krzywdy nie robi

1 godzinę temu, FromWP napisał:

Nie to że blokuje, tylko w Play musisz uruchomić usługę VoWiFi, dopiero wtedy zadziała VoLTE. Na tel. Xiaomi automatem nie uruchomisz, tylko przez BOK, albo iPhona. Czy będzie po uruchomieniu działało na RN7 nie wiem. Sprawdzę w weekend.

3 razy prosiłem konsultantów na czacie. Zapewniali, że wifi calling włączone

43 minuty temu, tpawel napisał:

Marcin, ja po wielu bojach z VoLTE Orange na różnych Xiaomi odpuściłem. Skończyła mi się umowa, przeszedłem do Flexa i działa od strzała. Mega wygodna oferta. Może jakoś tam najtaniej nie wychodzi ale 15GB+ social pass + no limit krzywdy nie robi

Ja tylko neta potrzebuje. W redbull mobile siema pl, mam paczkę 50GB za 30zł, która na kilka miesięcy wystarcza.

Edited by marcin19883

Poszukaj kogoś z iphonem i tam włączysz i volte i vowifi.
U mnie co prawda vowifi nie działa, mimo, że na iphone działało ale volte działa w nju. To samo jest w Play. Też wcześniej dzwoniłem na Bok Play i była lipa.

15 minut temu, marcin19883 napisał:

3 razy prosiłem konsultantów na czacie.

Bardzo możliwe że na RN7 w Play nie zadziała. Włożę swoją kartę gdzie z Mi 9 Lite działa, do RN7 i zobaczę co on na to powie.

Na redmi 6 też nie uruchomiłem Volte w Playu. Zauważyłem, że i tak jakiś progress jest, bo już w Miui 11 nie ma ustawień IMS Playa w punktach dostępu. Więc pewnie jak Orange, są głęboko w systemie. Nie rozumiem tej polityki blokowania. Volte i VoWifi powinno być dla każdego uruchomione. Jak komuś nie działa, to sobie wyłączy. Prosta sprawa.

Edited by marcin19883

22 minuty temu, cincin27 napisał:

Ja mam taryfę RedBull Siema na kartę (bez PL) i na Mi 9 Lite działa mi VoLTE oraz VoWiFi. 

Z tego co czytałem to  Mi9, Mi9 lite nie mają z tym problemów. Może to się wiążę z tym, że posiadają Androida 10? Ja dalej na 9tce siedzę.

1 godzinę temu, marcin19883 napisał:

Ja dalej na 9tce siedzę.

Przykro mi bardzo, ale w RN7 nie działa VoLTE, ani VoWiFi w Play pomimo aktywowanej usługi na karcie. Nie oszukiwali Cię w BOK-u, uruchomili. Żony karta włożona do Mi9Lite i wszystko działa, czyli też iPhon uruchomił jej tą usługę, ale z RN7 nie działa. Mi 9 lite ma na razie Androida 9, czyli nie w wersji Androida problem, tylko w modemie i jego profilach.

13 minut temu, k120 napisał:

Czyli co twierdzicie, że na Miui 10 działa bo jest apn ims a w Miui 11 nie, na niektórrych telefonach?

W Miui 11 ten APN jest już w modemie gdzieś zapisany. Jak ręcznie wpisywałem APN IMS, to go nie chciało zapisać. A dzieje się tak, tylko wtedy, gdy już dany profil istnieje.

12 godzin temu, tpawel napisał:

To po co się męczysz z VoLTE? Ustaw sobie tryb tylko LTEw hidden menu i z głowy.

Raz na jakiś czas się dzwoni. A z Volte, chodzi też o to, że przy szczątkowym zasięgu jest płynna rozmowa, w porównaniu do 2G/3G, gdzie muszisz mieć dużo lepszy zasięg.

• Like 1

• 2 weeks later...
1 godzinę temu, avira napisał:

Mam sterowniki najnowsze ale próbowałem instalować różne wersje

W Dodaj/Usuń programy możesz zobaczyć jaka masz zainstalowaną wersję drajwerów od Qualcomm (Qualcomm USB Drivers for WIndows). Muszą być wyższe niż 1.00.32. 

W tej instalce QPST w katalogu Drivers masz sterowniki w wersji 1.00.40 - https://qpsttool.com/qpst-tool-v2-7-480

@Pitero No niestety zainstalowałem to najnowsze i w panelu też tak pokazuje, że mam 1.00.40 ale błąd wyskakuje dalej, Korzystam z tej instrukcji, żeby wpisać  su setprop sys.usb.config diag,serial_cdev,rmnet,adb w terminalu i potem jeszcze kod *#*#717717#*#* . Urządzenie mi wyszukuje ale wyskakuje ten błąd. Jeszcze jakieś pomysły?