byczasty Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Witam. Od pewnego czasu próbuje wgrać rom Global Dev. Posiadam obecnie najnowszy global stable. Próbowałem praktycznie wszystkiego. Od próby uruchomienia skryptami, minimal adb and fastboot również, sposoby z kompendium wiedzy też nie działają(Przy pierwszym wgrywaniu romu tryb edl działał poprzez wciśnięcie klawisza vol+, później przy drugim wgrywaniu dało się tylko poprzez komendę "fastboot oem edl" w minimal adb and fastboot, teraz nie da się nawet przez wiersz poleceń gdyż wyskakuje komunikat z treścią "FAILED (remote: device locked, oem edl is not allowed)" . Mam tylko tyle ,że mogę wejść w tryb fastboot i do systemu android. Ostatnio miałem sporą aktualizację w systemie windows 10 może to ma jakiś związek? Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Oj to nie wszystkie metody wejścia w EDL - nawet nie połowa. Metoda na klawisze - odłącz telefon, wciśnij i przytrzymaj jednocześnie vol+ i vol- podłącz telefon do komputera i po ok 5-6 sekundach puść klawisze. Metoda kabel deep flash - poszukaj w sieci schemat - nie wymaga żadnej głębszej wiedzy o elektronice. Jest to prostsza wersja tzw test pointow. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Przy metodzie na klawisze telefon ma być wyłączony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 3 minuty temu, byczasty napisał: Przy metodzie na klawisze telefon ma być wyłączony? Oczywiście, że tak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Próba nie powiodła się, telefon najzwyczajniej ładuje baterię ( pojawia się ikona baterii). Próbowałem parę razy :). Tą metodę przy grzebaniu w kablach wolałbym zostawić na koniec jako ostatnią deskę ratunku ( nie chciałbym pomylić schematów albo skorzystać ze złego poradnika ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 (edited) Niestety innej metody już nie ma, a schemat nie jest jakiś kosmiczny. Nie trzeba montować sweetcha - wystarczy zawrzeć kabelki na odłączonym telefonie - podłączyć do kompa i po ok 5-6 sekundach rozlaczyc - komputer w menadżerze urządzeń powinien wykryć port HS-USB QDLOADER 9008 Edited October 5, 2016 by Zexon72 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Zawrzeć powiadasz. Ale zmostkować je jakąś blaszką czy muszę rozebrać izolację przewodu i tam to zrobić. I pytanie czy może być to kabel z innego smartfona ( takie samo złącze po starym huawei g300) Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Ja bym spróbował na innym komputerze, bo prawie na bank to wina Windows bo rozumiem że nawet jak byłeś w edl to nie udało się wgrać. Kiedyś miałem podobnie i pomogło postawienie systemu od nowa (w komputerze oczywiście i też win10) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Nie nie FromWP. Udało mi się rom wgrać 2 razy . Pierwszy przypadek to pierwsza instalacja miui. Miałem miui 7 i chciałem wgrać 8semkę w wersji stable global. Wciskam vol + i power potem download mode i poszło. Potem próba druga gdyż czytając komentarze dużo ludzi zachwalało wersję global dev no to do dzieła. wciskam kombinację klawiszy a tu bach nie da rady wejść w tryb edl telefon samoczynnie się restartuje i uruchamia normalnie system. No to próbowałem przez minimal adb and fastboot i wuala poszło. Później po wgraniu deva telefon zaczął szwankować z kartą sim. Poczytałem komentarze i okazało się że najnowsza wersja global dev ma jakieś niedociągnięcia. No to z powrotem hop na wersję global stable. I teraz chciałem wgrać global dev tyle ,że tą troszeczkę starszą ale działającą prawidłowo. I tu klops bo ani przez minimal adb and fastboot nie idzie ani przez kombinację klawiszy próbowałem skryptem również nie pomagało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 No to może być większy problem z tym 6.9.29 mógł coś jeszcze zepsuć, bo przechodzenie do download z menu serwisowego to zepsuł już global stable w tym telefonie. Teoretycznie możliwe że zablokował tryb EDL, czego wcześniej w Redmi3 czy 3s nie było. Jeżeli tak to pozostaje tylko magiczny kabelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 (edited) Kabelek to podstawa dla każdego, kto często wgrywa software via MiFlash. Chwila pracy nad nim, a ogromnie ułatwia sprawę - swojego muszę zreanimować, bo switch po roku używania ledwo zipie Dnia 5.10.2016 o 16:07, FromWP napisał: Teoretycznie możliwe że zablokował tryb EDL Nie ma takiej fizycznej możliwości - trybem EDL zarządza bezpośrednio procesor (stąd skrót Emergency DownLoad) także jeśli tylko dostaje zasilanie i nie ma hardwarowego uszkodzenia po drodze - komunikacja musi być. Przed 2 tygodniami miałem u siebie całkowicie padnięty egzemplarz RMN3pro i EDL miał na sztywno włączone - wystarczyło zapiąć go pod USB i z marszu był wykrywany HS-USB QDLOADER 9008. Edited October 8, 2016 by Zexon72 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 No jest, programowo w Mi5 i bodajże Mi4c blokują od pewnego czasu. Można wejść tylko przy pomocy kabelka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Sytuacja wygląda następująco. Trik z kabelekiem pomógł co lepsza po wgraniu wersji 6.9.22 dev mogę z powrotem uruchomić edl za pomocą minimal adb and fastboot. Może komuś ta infromacja przyda się na przyszłość. Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie za pomoc i chęci. Lecą repy, a temat można zamknąć ;). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 (edited) To by niestety znaczyło że ten rom zablokował ci możliwość wejścia w edl komendą. A tak poza tym global dev 6.9.22 to chyba najlepsze wydanie ze wszystkich globali, a 6.9.29 należy unikać, na zwykłym Redmi3 też Edited October 5, 2016 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Na to wygląda. I co ciekawe to również działa wstecz odnoszę takie wrażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Na szczęście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 @byczasty Parafrazując reklamę Maca "no i fajnie" Patent z kabelkiem zapamiętaj - sprawdza się w wielu telefonach z procesorami Qualcomm'a, ja go zaczynałem stosować dla Lenovo, a teraz przydaje m.in. się w XIaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
byczasty Posted October 5, 2016 Author Share Posted October 5, 2016 Zapamiętam :D, ale wiesz czasami trzeba coś zepsuć żeby potem wynieść z tego lekcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 16, 2016 Share Posted October 16, 2016 Dnia 5.10.2016 o 18:26, Zexon72 napisał: @byczasty Parafrazując reklamę Maca "no i fajnie" Patent z kabelkiem zapamiętaj - sprawdza się w wielu telefonach z procesorami Qualcomm'a, ja go zaczynałem stosować dla Lenovo, a teraz przydaje m.in. się w XIaomi Czy można gdzieś kupić taki kabelek? (nie piszcie "zrób sam", nie ma takiej opcji). Link to comment Share on other sites More sharing options...
cointreau Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 Nie mogę u nas nigdzie takiego kabelka znaleźć....Pozostaje chyba tylko aliexpress. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 5 godzin temu, cointreau napisał: Nie mogę u nas nigdzie takiego kabelka znaleźć....Pozostaje chyba tylko aliexpress. A na Ali znalazłeś? Podaj link proszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 Depth Flash Cable For Xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 15 minut temu, fredek napisał: Depth Flash Cable For Xiaomi Dziękuję. Od razu sobie zamówiłem – "na czarną godzinę" Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 (edited) 20 minut temu, latet napisał: Dziękuję. Od razu sobie zamówiłem – "na czarną godzinę" Kabelek 10 zł, przycisk monostabilny 1 zł, kawałek izolacji lub koszulki termokurczliwej i max 5 min roboty... ale kto bogatemu zabroni Edited October 19, 2016 by fredek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 42 minuty temu, fredek napisał: Kabelek 10 zł, przycisk monostabilny 1 zł Ja użyłem przełącznika bistabilnego i jakiegoś kabelka kątowego, bo to miałem pod ręką, bez wychodzenie z domu. Może 10min (starannego lutowania i izolowania) i działa. Nawet kolory żył w kabelku się zgadzały z tymi ze schematu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 2 godziny temu, fredek napisał: Kabelek 10 zł, przycisk monostabilny 1 zł, kawałek izolacji lub koszulki termokurczliwej i max 5 min roboty... ale kto bogatemu zabroni Gratuluję Jednak do pewnych rzeczy trzeba mieć co najmniej 1 prawą rękę, a ja akurat mam 2 lewe 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dug696 Posted October 21, 2016 Share Posted October 21, 2016 Potwierdzam zrobienie tego kabla jest banalnie proste. Jeśli ktoś jednak się boi rozcinać kabel lub coś że coś źle połączy to jest jeszcze inny sposób który też działa. http://en.miui.com/thread-310325-1-1.html Dzięki za ten wątek. Dzięki niemu rozwiązały się wszystkie moje problemy. Najpierw bootloop potem gdy wreszcie udało mi się zainstalować china dev rom to nie mogłem ani odblokować bootloadera ani zmienić na global dev, a używanie chińskiego miui to tortura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts