grafiq Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 (edited) Jest i on. Po rocznej, bardzo dobrej, przygodzie z Mi 4c przyszedł czas na zmianę. Tak się akurat złożyło, że udało mi się trafić na premierę 5s i 5s plus, a po dwóch dniach kupić. Pierwsze wrażenie? Duży biorąc pod uwagę przesiadkę z Mi 4c. Wrażenie to jednak szybko mija. Telefon pomimo swoich rozmiarów bardzo dobrze leży w ręce. Aluminiowa obudowa obi robotę. Telefon nie jest lekki, ale z drugiej strony też nie za ciężki. Jak dla mnie waga telefonu jest w sam raz. Jeśli chodzi o prędkość działania, to w porównaniu z Mi 4c jest dużo szybciej. Jak wytrzymuje bateria? Jeszcze nie wiem. Ładowanie od 19 do 95% zajęło jakieś 40 minut.Na ile to wystarczy przekonam się wkrótce. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z unboxingu oraz dla maniaków benchmarków wynik testu z Antutu oraz zestawienie "wnętrzności" telefonu. Pewnie macie sporo pytań, także pytajcie śmiało i w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć. Mi 5s Plus z lewej i Mi 4c z prawej Wynik z Antutu i "bebechy" Edited September 30, 2016 by grafiq 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Brak... Z Mi5 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted September 30, 2016 Author Share Posted September 30, 2016 Tak, jest możliwa i działa bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wtbn Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Ciekawe czy to aluminium jest tak delikatne jak ramka alu w mi5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buzias Posted October 1, 2016 Share Posted October 1, 2016 Zgadza się. Mam nadzieję że nie powtórzą tego błędu. Ramka w mi5 jest porażką odgniata się jak puszka Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiuso Posted October 1, 2016 Share Posted October 1, 2016 5 minut temu, buzias napisał: Zgadza się. Mam nadzieję że nie powtórzą tego błędu. Ramka w mi5 jest porażką odgniata się jak puszka Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Możesz napisać coć więcej jak się odgniata? jakieś foto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 1, 2016 Author Share Posted October 1, 2016 Ciekawe czy to aluminium jest tak delikatne jak ramka alu w mi5 Nie wiem jak to wyglada w mi5, ale tu to aluminium wyglada porzadnie. Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamKli Posted October 1, 2016 Share Posted October 1, 2016 Masz może jakieś fotki wykonane urządzeniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buzias Posted October 2, 2016 Share Posted October 2, 2016 chodzi o to że ramka jest bardzo miękka i od byle czego zostają na niej ślady/ wgniecenia. Zdjęcia zrobię jak będę miał chwilę Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanPreza Posted October 2, 2016 Share Posted October 2, 2016 Jak chwyt telefonu? MI5 pro ceramiczny jest śliski jak diabli. Aż sie boje go używać bez etui, a serdecznie nie znoszę żadnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted October 2, 2016 Share Posted October 2, 2016 Ja noszę ceramiczny bez żadnego etui. Ani razu mi nie wypadł z ręki aczkolwiek parę razy poleciał. Moim zdaniem ceramiczny tył nie jest tak śliski jak szkło w MiNote. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 Zdjęcia smogu z każdego aparatu wyglądają tak samo Aluminiowa obudowa nie jest śliska i dobrze leży w dłoni. Bardziej trzeba uważać jeżeli telefon ma założone plecki, które są w zestawie, gdyż są one dość śliskie.Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
BIZON Posted October 3, 2016 Share Posted October 3, 2016 Masz może odniesienie co do trzymania go w porównaniu do Mi NotePro, bo mi5s+ jest o 1mm grubszy, ciekawe czy jest to odczuwalne, a druga kwestia to czy faktycznie te ramki wokół ekranu są cieńsze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dave Posted October 3, 2016 Share Posted October 3, 2016 Czekamy na jakieś przykładowe zdjęcia wykonane nowym telefonem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 Jak będę miał możliwość, to wstawię jakieś zdjęcia.Jedyne porównanie mam do Mi 4c, który jest mniejszy. W tym porównaniu wg. mnie lepiej wypada 5s plus, którego aluminiowa obudowa przypadła mi bardziej do gustu.Wysłane z Mi 4c 32GB Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 3, 2016 Author Share Posted October 3, 2016 Kilka zdjęć z lotniska. Niektóre robione w trybie "stereo", czyli chyba w wykorzystaniem obu aparatów.Mono:Stereo:Sent from my MI 5s Plus using TapatalkPrzepraszam moderatorów za post pod postem Sent from my MI 5s Plus using TapatalkSent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 19 godzin temu, dave napisał: Czekamy na jakieś przykładowe zdjęcia wykonane nowym telefonem . I filmy! Ciekawe, czy nie ma problemów z dźwiękiem w filmach. A także z makroblokami w filmach 4K. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 6, 2016 Author Share Posted October 6, 2016 A tak prezentuje się bateria przy jednej SIMce.Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
massek Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Przydałoby się więcej zdjęć "z zewnątrz", te które wstawiłeś to jakoś szczególnie dobre jakościowo nie są a ja głównie dla aparatu chciałbym kupić ten telefon Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 18 minut temu, massek napisał: Przydałoby się więcej zdjęć "z zewnątrz", te które wstawiłeś to jakoś szczególnie dobre jakościowo nie są a ja głównie dla aparatu chciałbym kupić ten telefon Choć jestem fanboyem Xiaomi/MIUI, to szczerze mówiąc, boję się, że jeśli to jest Twoje główne kryterium zakupu, to możesz się rozczarować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
massek Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 (edited) Poczekam na jakieś zdjęcia z zewnątrz w normalnych warunkach. Właśnie tego się obawiam, że aparat może nie być z najwyższej półki a chciałbym godnie zastąpić swoje LG g2 Edited October 9, 2016 by massek Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 13 minut temu, massek napisał: Poczekam na jakieś zdjęcia z zewnątrz w normalnych warunkach. Właśnie tego się obawiam, że aparat może nie być z najwyższej półki a chciałbym godnie zastąpić swoje LG g2 Zdjęcia na zewnątrz w dobrych/normalnych warunkach będą dobre. Trzeba by się chyba bardzo postarać, aby nie były. Tryby HDR też tu sporo pomagają. Jakich "wad" czy usterek być szukał na tego typu zdjęciach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
massek Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Głównie zależy mi na ostrości/szczegółowości zdjęcia, odpowiednim naświetleniu, żeby nie były zbyt jasne oraz żeby były choć trochę zbliżone do rzeczywistości pod względem odwzorowania kolorów przypuszczam, że jeśli pierwsze kryterium będzie zachowane to resztę można albo manualnie ustawić lub automat dobierze odpowiednie wartości Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 9, 2016 Author Share Posted October 9, 2016 Jakby od tygodnia nie lało i nie było pochmurnie to wrzuciłbym jakieś zdjęcia zrobione w normalnych warunkach.Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanPreza Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 (edited) Patrząc po wykresach baterii liczę, że 5S plus będzie mi wytrzymywać do wieczora. MI5 ma z tym problem. Pytanie jescze kiedy IBG raczy mi go przysłać No i liczę na małe żółte rączki, że ogarną szybko TWRP. Edited October 9, 2016 by PanPreza Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 9, 2016 Author Share Posted October 9, 2016 Kilka zdjęć ze spaceru:- mono:- stereo:- mono:- stereo:- b/w Co do baterii, to jeden dzień na dwóch kartach SIM bez problemu pociągnie.Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 (edited) Wrzucasz miniatury, wrzuć w pełnej rozdzielczości. Chociaż - patrząc na to co widzę - mam wrażenie, że jest sporo gorzej niż w MI5. :/ Edited October 9, 2016 by sp4ubw Link to comment Share on other sites More sharing options...
massek Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 No właśnie wrzuć w pełnej rozdzielczości bo te zdjęcia to jakaś jakościowa tragedia może być jakiś zewnętrzny serwer do pobrania np. na dropbox itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekBB Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Wynik antutu mam identiko na Mi5 64 z ostatnim dev miui polska Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 9, 2016 Author Share Posted October 9, 2016 Jutro wrzucę zdjęcia gdzieś indziej. Ponuro na dworze, także szału nie ma.Co do Antutu to ostatnio coś koło 151k było i nie zapominajmy, że to chińskie miui jest...Sent from my MI 5s Plus using Tapatalkhttps://www.dropbox.com/s/te8mt58y09637sj/mi5splus_photos.zip?dl=0Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
massek Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Te zdjęcia w pełnej rozdzielczości nie zachwycają, szczerze powiedziawszy to wydaje mi się że nawet mój lg g2 robi przyjemniejsze dla oka fotki. Ciekaw jestem czy to wina oprogramowania czy ten model już tak będzie miał. Trochę jestem rozczarowany, aczkolwiek poczekam jeszcze z werdyktem na inne zdjęcia w szczególności krajobraz/natura. Teraz jest nad czym myśleć, kupować czy nie heh Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 2 godziny temu, massek napisał: Te zdjęcia w pełnej rozdzielczości nie zachwycają, szczerze powiedziawszy to wydaje mi się że nawet mój lg g2 robi przyjemniejsze dla oka fotki. Ciekaw jestem czy to wina oprogramowania czy ten model już tak będzie miał. Jak to często mówią o Xiaomi - super sprzęt, super cena, skopany soft. Jeśli jest w tym trochę prawdy (a myślę, że jest), bo w szczególności dotyczy to systemowej aplikacji Aparat. Sugestia: poproś jeszcze posiadaczy modelu o jakieś próbki z flashem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vdr Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Pytanie zasadnicze. Telefon kupiłeś na miejscu w Chinach, czy dorwałeś w jakimś sklepie wysyłkowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grafiq Posted October 12, 2016 Author Share Posted October 12, 2016 Na miejscu w Chinach w sklepie stacjonarnym xiaomiSent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Zobaczcie, jak słabo wypada jakość filmów (i zdjęć w sumie też) z Mi5s Plus w porównaniu do Mi5s (choć i ten drugi pozostawia sporo do życzenia, zwłaszcza w wideo) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts