Jump to content

Xiaomi Mi 5s Plus - unboxing, pierwsze wrażenia

grafiq

Recommended Posts

Jest i on.

Po rocznej, bardzo dobrej, przygodzie z Mi 4c przyszedł czas na zmianę. Tak się akurat złożyło, że udało mi się trafić na premierę 5s i 5s plus, a po dwóch dniach kupić.

Pierwsze wrażenie? Duży biorąc pod uwagę przesiadkę z Mi 4c. Wrażenie to jednak szybko mija. Telefon pomimo swoich rozmiarów bardzo dobrze leży w ręce. Aluminiowa obudowa obi robotę. Telefon nie jest lekki, ale z drugiej strony też nie za ciężki. Jak dla mnie waga telefonu jest w sam raz.

Jeśli chodzi o prędkość działania, to w porównaniu z Mi 4c jest dużo szybciej.

Jak wytrzymuje bateria? Jeszcze nie wiem. Ładowanie od 19 do 95% zajęło jakieś 40 minut.Na ile to wystarczy przekonam się wkrótce.

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z unboxingu oraz dla maniaków benchmarków wynik testu z Antutu oraz zestawienie "wnętrzności" telefonu.

Pewnie macie sporo pytań, także pytajcie śmiało i w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć.

68538923a4d9468am.jpg

9cdd1ecf001d0ee5m.jpg

3327047aa1cc1341m.jpg

6124e18ec2f1082dm.jpg

a190571c04a8f1e4m.jpg

65d1ad2740504d34m.jpg

02f229e5acf6d468m.jpg

6e1892e078791d3cm.jpg

cf94d8abba9d8015m.jpg

Mi 5s Plus z lewej i Mi 4c z prawej

88ac8394b1c0784bm.jpg

Wynik z Antutu i "bebechy"

3dac6096ccf097c2m.jpg

c9f949828e65761dm.jpg

5d2c670a642f136fm.jpg

f1304138d9e0cc00m.jpg

dcad810af9be4824m.jpg

3bf0400a6a348d74m.jpg

Edited by grafiq
  • Like 1

5 minut temu, buzias napisał:

Zgadza się. Mam nadzieję że nie powtórzą tego błędu. Ramka w mi5 jest porażką odgniata się jak puszka

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Możesz napisać coć więcej jak się odgniata? jakieś foto?

Zdjęcia smogu z każdego aparatu wyglądają tak samo ;)

Aluminiowa obudowa nie jest śliska i dobrze leży w dłoni. Bardziej trzeba uważać jeżeli telefon ma założone plecki, które są w zestawie, gdyż są one dość śliskie.

Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk

Masz może odniesienie co do trzymania go w porównaniu do Mi NotePro, bo mi5s+ jest o 1mm grubszy, ciekawe czy jest to odczuwalne, a druga kwestia to czy faktycznie te ramki wokół ekranu są cieńsze ?

Jak będę miał możliwość, to wstawię jakieś zdjęcia.
Jedyne porównanie mam do Mi 4c, który jest mniejszy. W tym porównaniu wg. mnie lepiej wypada 5s plus, którego aluminiowa obudowa przypadła mi bardziej do gustu.

Wysłane z Mi 4c 32GB

Kilka zdjęć z lotniska. Niektóre robione w trybie "stereo", czyli chyba w wykorzystaniem obu aparatów.
d6b1e99e976ab1fb1e92363f5a5dc8d8.jpg
c0db9e07af9c4d97bc209155b852aeda.jpg
daaacd639a721b9afe65efe99e83d6bb.jpg
Mono:
78ea6f7bd0c324e26da17b04e35f4ba9.jpg
Stereo:
8e92d4358d213e168d9b3792762dc2ad.jpg

Przepraszam moderatorów za post pod postem ;)
86ec65bcf0adaeecc769434b7c1d6b0f.jpg
86f43bc79657c36884d24b7459d8007d.jpg

3a0b15f6fa6996972ee83365d14aa424.jpg

19 godzin temu, dave napisał:

Czekamy na jakieś przykładowe zdjęcia wykonane nowym telefonem :) .

I filmy! Ciekawe, czy nie ma problemów z dźwiękiem w filmach. A także z makroblokami w filmach 4K.

18 minut temu, massek napisał:

Przydałoby się więcej zdjęć "z zewnątrz", te które wstawiłeś to jakoś szczególnie dobre jakościowo nie są :( a ja głównie dla aparatu chciałbym kupić ten telefon :(

Choć jestem fanboyem Xiaomi/MIUI, to szczerze mówiąc, boję się, że jeśli to jest Twoje główne kryterium zakupu, to możesz się rozczarować.

:( Poczekam na jakieś zdjęcia z zewnątrz w normalnych warunkach. Właśnie tego się obawiam, że aparat może nie być z najwyższej półki :( a chciałbym godnie zastąpić swoje LG g2

Edited by massek

13 minut temu, massek napisał:

:( Poczekam na jakieś zdjęcia z zewnątrz w normalnych warunkach. Właśnie tego się obawiam, że aparat może nie być z najwyższej półki :( a chciałbym godnie zastąpić swoje LG g2

Zdjęcia na zewnątrz w dobrych/normalnych warunkach będą dobre. Trzeba by się chyba bardzo postarać, aby nie były. Tryby HDR też tu sporo pomagają. Jakich "wad" czy usterek być szukał na tego typu zdjęciach?

Głównie zależy mi na ostrości/szczegółowości zdjęcia, odpowiednim naświetleniu, żeby nie były zbyt jasne oraz żeby były choć trochę zbliżone do rzeczywistości pod względem odwzorowania kolorów :) przypuszczam, że jeśli pierwsze kryterium będzie zachowane to resztę można albo manualnie ustawić lub automat dobierze odpowiednie wartości :)

Patrząc po wykresach baterii liczę, że 5S plus będzie mi wytrzymywać do wieczora. MI5 ma z tym problem. Pytanie jescze kiedy IBG raczy mi go przysłać :-D

No i liczę na małe żółte rączki, że ogarną szybko TWRP.

Edited by PanPreza

Te zdjęcia w pełnej rozdzielczości nie zachwycają, szczerze powiedziawszy to wydaje mi się że nawet mój lg g2 robi przyjemniejsze dla oka fotki. Ciekaw jestem czy to wina oprogramowania czy ten model już tak będzie miał. Trochę jestem rozczarowany, aczkolwiek poczekam jeszcze z werdyktem na inne zdjęcia w szczególności krajobraz/natura. Teraz jest nad czym myśleć, kupować czy nie heh :)

2 godziny temu, massek napisał:

Te zdjęcia w pełnej rozdzielczości nie zachwycają, szczerze powiedziawszy to wydaje mi się że nawet mój lg g2 robi przyjemniejsze dla oka fotki. Ciekaw jestem czy to wina oprogramowania czy ten model już tak będzie miał.

Jak to często mówią o Xiaomi - super sprzęt, super cena, skopany soft. Jeśli jest w tym trochę prawdy (a myślę, że jest), bo w szczególności dotyczy to systemowej aplikacji Aparat.

Sugestia: poproś jeszcze posiadaczy modelu o jakieś próbki z flashem.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...