yoyoazs1 Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 (edited) Może macie podobny problem albo wiecie jak to rozwiązać, a mianowicie: W moim telefonie Xiaomi Redmi 3s (Android 6.0.1, MIUI Global 7.3) mam problem z niską jakością/głośnością po stronie odbiorcy, czyli jeżeli do kogoś dzwonię to ta osoba mnie bardzo słabo słyszy. Próbowałem instalować apk MTK Engineer Mode (MTK setting nie działa - Mediateck chipset is mandatory and stock ROM must be installed), wpisywać kody: *#*#13411#*#* , *#*#3646633#*#* ale nic się nawet nie wyświetla (jest tylko prosty test elementów, bez możliwości zmiany) Czy da się zmienić jakoś tryb głośności? Edited September 27, 2016 by yoyoazs1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cukru Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 Zły dział. MTK Engineer Mode nie mogłeś odpalić, bo przecież Redmi 3S nie ma Mediateka tylko Snapdragona. Wrzuć screen z informacji o telefonie, bo pewnie masz syfiasty soft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipp Posted September 27, 2016 Share Posted September 27, 2016 przyznaje, że również mój telefon cierpi chyba na tę przypadłość - kilka osób zwróciło mi uwagę, że słabo(cicho) mnie słychać. Ja słyszę czysto i wyraźnie, czyli to tak jakby jakiś problem z mikrofonem (a nie jakością połączenia) Soft mam jak najbardziej po linii i na bazie czyli 6.8.25EU Link to comment Share on other sites More sharing options...
dongron Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 U mnie też czasami pojawia się takie problem, ale raczej znam przyczynę. W telefonie są 2 mikrofony, z czego jeden(górny) służy do wyciszenia dźwięków tła. W pomieszczeniach z echem, lub gdy telefon jest bardziej oddalony, ten system filtrowania dźwięku nie działa poprawnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
styk147 Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Mialem ten sam problem na 7.5.9. Myslalem, ze aktualizacja do 8.0.3.0 pomoze... Niestety dalej to samo. Ktos juz rozwiazal ten problem czy poprostu ten typ tak ma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa52 Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 (edited) Czy ktoś ma na to jakąś radę? Telefon jest praktycznie bezużyteczny bez możliwości rozmawiania (a tak to aktualnie wygląda, ledwie mnie słychać - dopiero głośnomówiący działa poprawnie ale to nie jest żadne rozwiązanie). Mam soft 8.0.3.0 global Edited October 25, 2016 by mrowa52 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 Na uszkodzony mikrofon, to chyba tylko wymiana pomoże. Przetestuj górny i dolny mokrofon w menu serwisowym, albo nagraj film z dźwiękiem zakrywając naprzemian mikrofony, a potem odsłuchaj to w stereo na słuchawkach. Będziesz wiedział czy obydwa mikrofony działają prawidłowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa52 Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 W menu serwisowym opcji testu nie widzę, a na nagraniu wszystko jest prawidłowo (oba działają bez problemowo, dźwięk jest bardzo czysty). Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 Jest tam audio test w którym możesz przetestować wszystko, łącznie z mikrofonem w podłączonych słuchawkach. Tam ogólnie mikrofony testuje się z podłączonymi słuchawkami. Ktoś wspomniał w wątku o aktualizacjach, że zdarza się błąd w wyniku którego zamienione są miejscami mikrofony, górny działa jako główny, a dolny jak kasujący szumy otoczenia. Możesz sprawdzić w trakcie rozmowy, czy mówienie do górnego zamiast dolnego coś zmienia. W menu testowym też to można sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa52 Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 (edited) W rozmowie nie są zamienione, ten dolny działa ale po prostu bardzo słabo. Na nagraniu dolny działa prawidłowo. Lekki offtop - masz może jakiś link albo źródło do innych miejsc pobierania MIUI niż oficjalna strona? Pobieram z niej Dev 6.10.20 ale pobiera się 70kb/s Edited October 25, 2016 by mrowa52 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 13 minut temu, mrowa52 napisał: Lekki offtop - masz może jakiś link albo źródło do innych miejsc pobierania MIUI niż oficjalna strona? Pobieram z niej Dev 6.10.20 ale pobiera się 70kb/s Mówisz o global dev? Jedyne jakie znam linki to z tego wątku http://en.miui.com/thread-389726-1-1.html na bigota, ale z tą prędkością bywa różnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa52 Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 No właśnie z tego teraz pobieram ale z tą prędkością to cała noc zejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matiass Posted October 26, 2016 Share Posted October 26, 2016 U mnie to samo,ledwo mnie słychać jak z kimś gadam,tragedia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted October 26, 2016 Share Posted October 26, 2016 (edited) Też mam ten sam problem, ja słyszę dobrze, ale ktoś już mnie nie. Mam nadzieje wyjdzie aktualizacja MIUI, która naprawi ten problem. Edited October 26, 2016 by aero Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matiass Posted October 27, 2016 Share Posted October 27, 2016 (edited) Poradziłem sobie z tym problemem zmieniając wzmocnienie mikrofonu w: system/etc/ w pliku: mixer_paths_qrd_sku1.xml są tam ustawione wartości: <ctl name="DEC1 Volume" value="84" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="84" /> zmieniłem na: <ctl name="DEC1 Volume" value="100" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="100" /> teraz mikrofon pięknie zbiera zarówno przy połączeniach jak i nagrywaniu dźwięku operacji tej dokonałem przy użyciu aplikacji Root Browser ,oczywiście trzeba mieć dostęp do roota w telefonie Dodam tylko że jak ktoś chce zrobić wymienioną modyfikację to robi to na własne ryzyko i nie odpowiadam za ewentualne szkody Edited October 28, 2016 by Matiass 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted October 27, 2016 Share Posted October 27, 2016 Ja to muszę zrobić, bo raczej nie doczekam się poprawki w aktualizacji MIUI, a dzwoniąc gdzieś ciągle słyszę, powtórz jeszcze raz, bo słabo cię słychać. Jak ktoś ma odblokowanego roota to niech sprawdzi i potwierdzi słowa kolegi wyżej, bo też chcę spróbować to zrobić, ale jeszcze nie odblokowałem roota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipp Posted October 28, 2016 Share Posted October 28, 2016 (edited) Dnia 27.10.2016 o 18:42, Matiass napisał: Poradziłem sobie z tym problemem zmieniając wzmocnienie mikrofonu w: system/etc/ w pliku: mixer_paths_qrd_sku1.xml .... zrobiłem, będę jutro testował(teraz nie za bardzo można do kogoś dzwonić:-) Dziękuję za tipsa. (a skąd on, jeśli można wiedzieć?) Ta przypadłość Redmi 3S z mikrofonem jest żenująca i jeśli ten tips to rozwiązuje to niech to xiaomi się pieprzy. Co za szmaciarze. Może ktoś powinien im wyjaśnić, że telefon służy do dzwonienia, pozostałe funkcje nawet bardzo użyteczne są tylko dodatkiem... edit: wygląda, że ten sposób jest skuteczny, słychać mnie znacznie lepiej... Edited October 29, 2016 by zipp 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 A próbowaliście wyłączyć "Ok Google" w usługach googla? Podobno to często powoduje problemy ze słyszalnością po drugiej stronie na niektórych romach. U siebie nigdy nie miałem tego problemu, ale nie używam "Ok google" i sprawdziłem mam to w ustawieniach wyłączone. Tu źródło z rozwiązaniem tego problemu, co prawda dla Redmi 2 ale problem i Miui to samo: http://techsarjan.com/2016/04/redmi-2-mic-problem-solved.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matiass Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 23 godziny temu, zipp napisał: Ta przypadłość Redmi 3S z mikrofonem jest żenująca i jeśli ten tips to rozwiązuje to niech to xiaomi się pieprzy. Co za szmaciarze. Może ktoś powinien im wyjaśnić, że telefon służy do dzwonienia, pozostałe funkcje nawet bardzo użyteczne są tylko dodatkiem... No racja, w tych plikach konfiguracyjnych powtarza się nazwa "MI2S" , więc może tak namieszali, że są one z tamtego modelu, pewnie jest w nim inny mikrofon czy wzmacniacz mikrofonowy, i być może dlatego po zaimplementowaniu ich w redmi 3s pojawiają się takie problemy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa52 Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Dnia 27.10.2016 o 18:42, Matiass napisał: Poradziłem sobie z tym problemem zmieniając wzmocnienie mikrofonu w: system/etc/ w pliku: mixer_paths_qrd_sku1.xml są tam ustawione wartości: <ctl name="DEC1 Volume" value="84" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="84" /> zmieniłem na: <ctl name="DEC1 Volume" value="100" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="100" /> teraz mikrofon pięknie zbiera zarówno przy połączeniach jak i nagrywaniu dźwięku operacji tej dokonałem przy użyciu aplikacji Root Browser ,oczywiście trzeba mieć dostęp do roota w telefonie Dodam tylko że jak ktoś chce zrobić wymienioną modyfikację to robi to na własne ryzyko i nie odpowiadam za ewentualne szkody Potwierdzam, sposób działa. Przy okazji jestem dość miło zaskoczony czasem jaki czekałem na zezwolenie na odblokowanie BL. Po jakiś 8 godzinach otrzymałem zgodę i mogłem działać. Szkoda, tylko, że w ogóle musiałem coś kombinować w telefonie...trochę się zawiodłem na Xiaomi pod tym względem. Dzięki wszystkim, którzy pomogli w rozwiązaniu usterki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 (edited) Potwierdzam działa, teraz gdy rozmawiam, każdy mnie słyszy dobrze, dziękuję za rozwiązanie problemu @Matiass Edited November 4, 2016 by aero Link to comment Share on other sites More sharing options...
maludroid Posted November 4, 2016 Share Posted November 4, 2016 (edited) @Matiass super tip! Zmieniłem na 96 i na dyktafonie słyszę dużo głośniejsze nagranie. Czas pokaże czy rozmowy też są lepsze. Edited November 4, 2016 by maludroid Link to comment Share on other sites More sharing options...
grv2 Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 jest jakas szansa ze ten problem zostanie szybko naprawiony czy raczej bez szans i samemu siadać do roota? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipp Posted November 30, 2016 Share Posted November 30, 2016 " <ctl name="DEC1 Volume" value="100" /> <ctl name="DEC2 Volume" value="100" /> " obniżyłem wartości 100 na 90 bo słyszałem duży pogłos (echo swojego głosu) przy wielu połączeniach. Po zmniejszeniu zjawisko ustąpiło, tak więc 100 jest chyba za dużą wartością... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doki Posted December 18, 2016 Share Posted December 18, 2016 Czy na najnowszych wersjach zostało to zmienione czy dalej mamy po 84? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted December 19, 2016 Share Posted December 19, 2016 dalej jest 84, ale u mnie rozmówcy nie zgłaszają problemów, a naprawdę duuuużo rozmawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danjou Posted December 20, 2016 Share Posted December 20, 2016 Mam problem jak powyżej z telefonem Żony. Mam roota i root browser, ale nie mogę zapisywać zmian. Nie mam możliwości zmiany uprawnień. Ktoś miał podobny problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Ja po prostu otworzyłem to w edytorze wbudowanym w Solid Explorera, znalazłem i wyedytowałem co trzeba, zapisałem zmiany, reboot i działa. Bez żadnej podmiany plików. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Zainstaluj sobie ze sklepu aplikację Root Browser i nie będzie problemu z uprawnieniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danjou Posted January 10, 2017 Share Posted January 10, 2017 Problemem było to (uwaga noob content), że nie miałem roota. Już mam. Poddałem pliki edycji i nie przyniosło to spodziewanego efektu. Mikrofon dalej nie działa jak powinien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doki Posted January 11, 2017 Share Posted January 11, 2017 A instalowałeś najnowszy 7.1.5? Tam podobno grzebali coś z mikrofonem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szysia Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 Cześć wszystkim! Jestem tu nowym użytkownikiem, więc trochę liczę ns Waszą pomoc. Korzystam z telefonu od jakiegoś miesiąca (Xiaomi Redmi 3S), mam karte w sieci Play. Rozmawiając z narzeczonym przez telefon - on słyszy mnie bez problemu, wszystko jest okej (takze jest w sieci play). Natomiast kiedy rozmawiam z innymi osobami to wszyscy wkoło narzekają, że bardzo słabo mnie słychać oraz że to co mówię jest niewyraźne... Być może ktos z was ma taki sam problem i znalazł sensowny sposób na rozwiązanie tego? Na słuchawkach z dźwiękiem jest wszystko w porządku. Jeśli temat byl poruszony a problem rozwiązany, to odeslijcie mnie do konkretnego wątku Proszę o pomoc, gdyż uciążliwe jest takie użytkowanie telefonu, gdy osoby z którymi rozmawiam mnie kiepsko słyszą :/ z góry bardzo dziękuję za pomoc!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasiek Posted March 30, 2017 Share Posted March 30, 2017 Miałem podobny problem na innym telefonie. Okazało się, że w "oko" mikrofonu dostał się jakiś paproch. Może u Ciebie jest podobnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szysia Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 Myślę, że to nie paproch jest przyczyną takich jakości rozmów Link to comment Share on other sites More sharing options...
bad Posted March 31, 2017 Share Posted March 31, 2017 Na aktualnym oprogramowaniu Miui Global poprawili to i nie ma już problemu z mikrofonem.Sprawdź jakie masz oprogramowanie i czy dostępna jest aktualizacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts