SHIRIvetn Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Witam forumowiczów, Od jakiegoś czasu borykam się z problemem związanym z mikrofonem. Rozmówca prawie w ogóle mnie nie słyszy, chyba że trzymam usta i mówię bardzo głośno bezpośrednio w mikrofon(trzymając telefon w poziomie przy ustach). Co dziwniejsze raz użyłem sprężonego powietrza i psiknąłem w dziurkę od mikrofonu i zaczęło działać, ale teraz już nie pomaga. Co jeszcze dziwniejsze raz na jakiś czas słychać mnie dobrze i nawet w trakcie rozmowy mikrofon potrafi prawie przestać działać. Czy wiecie czym to może być spowodowane ? Sprawdzałem sytuację na dwóch wersjach miui i niestety dalej to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cake Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Przeszedłeś na andka 6.0? Też mam teraz słaba jakośc i nie wiem czy to wina redmi czy moze mojego mi4. Xiaomi ma juz taka jakośc rozmów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiekbu Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 mozesz miec rowniez zabrudzone gniazdo (moze cos dostalo sie do gumki ktora "kieruje" dzwiek do mikrofonu. Jesli nie pomoże zmiana softu to ja bym zdjął obudowę i wyczyścił tamto miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHIRIvetn Posted September 22, 2016 Author Share Posted September 22, 2016 33 minuty temu, grzesiekbu napisał: mozesz miec rowniez zabrudzone gniazdo (moze cos dostalo sie do gumki ktora "kieruje" dzwiek do mikrofonu. Jesli nie pomoże zmiana softu to ja bym zdjął obudowę i wyczyścił tamto miejsce. Jest jakiś tutorial jak go rozłożyć ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiekbu Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Poszukaj na YouTube Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHIRIvetn Posted September 22, 2016 Author Share Posted September 22, 2016 Niestety rozebranie go nie pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
xiaomiowicz Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 To nie jest problem sprzętowy. Poczytajcie sobie to: http://en.miui.com/thread-208294-1-1.html Podobno trzeba wyłączyć funkcję "google ok". Dam znać czy to coś pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 8 godzin temu, xiaomiowicz napisał: To nie jest problem sprzętowy. Poczytajcie sobie to: http://en.miui.com/thread-208294-1-1.html Podobno trzeba wyłączyć funkcję "google ok". Dam znać czy to coś pomogło. To dziwne, że po wymianie portu mikrofon zaczyna działać. Inną sprawą jest to, że wkleiłeś link do tematu, który dotyczy wersji z procesorem MTK, a nie Snapdragon - jakby istotny szczegół, bo telefony jedyne, co mają ze sobą wspólnego to... panel LCD. Reszta (nawet obudowa) jest inna, a co dopiero oprogramowanie odpowiadające za hardware. Także ogromna prośba na przyszłość - dobrze doczytaj temat znam się wypowiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xiaomiowicz Posted October 15, 2016 Share Posted October 15, 2016 (edited) Dnia 11.10.2016 o 09:36, Zexon72 napisał: To dziwne, że po wymianie portu mikrofon zaczyna działać. Inną sprawą jest to, że wkleiłeś link do tematu, który dotyczy wersji z procesorem MTK, a nie Snapdragon - jakby istotny szczegół, bo telefony jedyne, co mają ze sobą wspólnego to... panel LCD. Reszta (nawet obudowa) jest inna, a co dopiero oprogramowanie odpowiadające za hardware. Także ogromna prośba na przyszłość - dobrze doczytaj temat znam się wypowiesz. To co że, inny procesor jak to nie wina sprzętowa? Oba mają 2 mikrofony, oba są na Androidzie, oba mają MIUI. Zexon72, doczytaj ten temat, który wysłałem - strona 9. Tam też jest mowa o Snapdragonach. Pomogło na Snapdragonie 650. Trzeba wyłączyć "OK, Google". Problem z mikrofonem jest zarówno na MKT jak i Snapdragonach, Na Redmi Note 2, na Redmi Note 3, Redmi Note 3 Pro/SE. To jest problem softwarowy, bo na testach mikrofonu jest rewelacja, a podczas rozmowy telefonicznej głos jest poszarpany. Wyłączenie tej opcji pomaga natychmiast. W MediaTekach jeszcze ludzie wchodzą w MTK Engineer Mode i modyfikują ustawienia mikrofonu z pozytywnym skutkiem. Edited October 17, 2016 by xiaomiowicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiofish Posted October 19, 2016 Share Posted October 19, 2016 Panowie lakoniczne pytanie a gdzie jest OK Google ?Tzn w opcjach,systemie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xiaomiowicz Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 5 godzin temu, krzysiofish napisał: Panowie lakoniczne pytanie a gdzie jest OK Google ?Tzn w opcjach,systemie ? 1. Dłużej przytrzymaj home. Włączy się wyszukiwarka google. 2. Wirtualny przycisk menu - trzy poziome kreseczki w górnym lewym rogu 3. Ustawienia 4. Wyszukiwanie głosowe 5. Wykrywanie "OK, Google" - wyłączyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiofish Posted October 20, 2016 Share Posted October 20, 2016 Dzięki za odpowiedź ale u mnie taka historia nie występuje.Pod żadnym "przyciskiem" nie pojawia się wyszukiwarka google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xiaomiowicz Posted October 21, 2016 Share Posted October 21, 2016 (edited) Przycisk Home to jest ten środkowy. Trzeba go przytrzymać 1 sekundę. Jeśli to nie działa, to wyszukiwarka google na pulpicie. U mnie ona z kolei nie występuje, bo jak przeszedłem chwilowo na tryb Lite, to mi zniknęła i nie wiem jak z powrotem przywrócić ten widżet. Edited October 21, 2016 by xiaomiowicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
xiaomiowicz Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Jeszcze inna ciekawa rzecz. Kupiłem słuchawki Xiaomi Piston z mikrofonem no i z nich rozmówca słyszał mnie jeszcze gorzej niż przez mikrofon wewnętrzny. Następnie te same słuchawki podłączyłem do Ulefone i rozmówca słyszał mnie głośno i wyraźnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts