Jump to content

Wymowa "Xiaomi" - jest wiele sposobów, jaki jest wasz?

maniel

Wymowa "Xiaomi"  

53 members have voted

1. 1. Wymowa "Xiaomi"

• Ksiaomi (miękkie 's', jak w 'książka')
      7
    • Ksjaomi (twarde 's', jak w 'słońce')
      8
    • siaomi
      31
    • sjaomi (twarde 's')
      0
    • sjaumi (j.w.)
      0
    • szjaomi
      2
    • szjaumi
      0
    • szaumi
      0
    • szaomi
      3
    • sajomi
      1
    • szajomi
      1
    • szoumi (szołmi - 'Show me'?)
      0

Recommended Posts

Na YT i z ust znajomych słyszałem różne wersje wypowiadania 'Xiaomi', czy polska czy zagraniczna, każda inna. Jak WY odpowiadacie babci/mamie/sąsiadce/dresowi pytającym o markę waszego telefonu?

Edited by maniel

• 8 months later...

Z chinskiego 小米, czyli xiǎomǐ - po naszemu najblizej siaomi, z tym ze "siao" powinno byc w tonie rosnacym (xiáo), a "mi" w opadajaco-rosnacym (mǐ), czy jak sie to poprawnie po polsku okresla.

Link: Wymowa na wiki

Edited by nob
  • Like 1

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Ja chyba zacznę wymawiać szmelc, kupiłem 3 dni temu Mi Note Pro, chciałem sflaszować inny soft i wykasowałem przez recovery partycję system i już mi ręce opadły przy próbach postawienia na nowo systemu.Mam jeszcze Redmi Note 3 Pro który działał bez zarzutu do dzisiaj, zgubił zasięg, i loguje się już tylko do Playa w LTE, z strasznymi oporami. Myślałem, że to wina karty, może operatora, ale nie. Zmieniłem soft na Lineage, Nitrogena, bez zmian... Na zwykłej starej nokii loguje się do 2g/3g normalnie. Na forum nikt nie odpisał na mój post, tylko dostałem pakiet ostrzeżeń, za zdublowanie tematu i jego edycję. Także zostałem z dwoma złomami. Mi Note kosztował 9 stówek i zdążyłem chwilę się nim pobawić. Fakt, że sam narobiłem z nim bigosu, bo za szybko się zabrałem za twrp i niopatrznie usunąłem za dużo, a recovery i fastboot nie rusza. Cztery telefony tej marki miałem. Chyba na tym będzie koniec. Proponuję z mojej strony Szajsomi.

• Like 1

1 godzinę temu, BogdanU napisał:

Proponuję z mojej strony Szajsomi.

Aha... Czyli... reasumując... rozwaliłeś fon... i obwiniasz o to producenta? Kurna serio? Witki opadają... Co do RN3Pro... Wiesz po co są rękojmie/gwarancje nie?

Nie obwiniam o nic producenta, do tej pory nie narzekałem. Gwarancji nie mam, Mi Note Pro, juz nie mam pomysłu, różne wersje MiFlasha i softy, proby w trybie EDL, program tylko błędy wywala. Po prostu jestem strasznie wkur... bo wydałem sporo pieniedzy i nie mogę go postawić na nogi. A do tego padł rezerwowy i zostałem bez telefonu.

1 godzinę temu, BogdanU napisał:

Nie obwiniam o nic producenta, do tej pory nie narzekałem. Gwarancji nie mam, Mi Note Pro, juz nie mam pomysłu, różne wersje MiFlasha i softy, proby w trybie EDL, program tylko błędy wywala. Po prostu jestem strasznie wkur... bo wydałem sporo pieniedzy i nie mogę go postawić na nogi. A do tego padł rezerwowy i zostałem bez telefonu.

GW/rękojmia dotyczyła RN3Pro... A jeżeli kupowałeś w Chinach to... sorry, ale "widziały gały co brały"... Z NotePro czekaj cierpliwie, aż ktoś odpisze, to nie piekarnia, nie na wszystko można odpowiedzieć w 2minuty...

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 7 months later...
  • 4 weeks later...