damian49841

Hard brick. Miga tylko dioda powiadomień.

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem nowy na forum więc wypada się ładnie przywitać :)
Wczoraj doszedł do mnie nowy xiaomi note 3 pro (SD 650). Przy próbie włączenia telefon nie reaguje, miga tylko dioda powiadomień. Po podłączeniu do PC w menadżerze urządzeń wyświetlał QHSUSB_BULK. Drzwoniłem do sprzedawcy i mówił ze przed wysłaniem telefonu flashował polski rom i wszystko działało. Kazał podłączyć na jakiś czas pod ładowarkę i sprawdzić czy ruszy..Ładowałem całą noc i nic. Udało mi się zrobić kabel do deep flash i zainstalować sterowniki. PC widzi go jako qualcomm hs-usb qdloader 9008 a XiaoMiFlash rozpoznaje urządzenie lecz przy próbie flashu wywala błąd (Poniżej LOG). Jesteście w stanie jakoś pomóc? Zanim wyslę telefon na gwarancje to troszkę czasu minie, więc póki co próbuję go jakoś naprawić. Z góry dzięki za wszelaką pomoc ;)
 

[email protected]
LOG

[0,00  COM30]:[COM30]:start flash.
[2,05  COM30]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status!
[4,58  COM30]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status!
[7,11  COM30]:try to reset status.
[7,11  COM30]:Switch mode back
[7,11  COM30]:cannot receive hello packet,MiFlash is trying to reset status!
[7,11  COM30]:Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu.
 

Edited by damian49841

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałeś zapewne zainstalowany Global Stable V8.0.1.0 na Android 6.0 - wszystko powoli wskazuje, że to właśnie on jest źródłem problemów. 

Procedura naprawy, nie jest prosta - może wymagać otwarcia sprzętu, więc jeśli nie masz doświadczenia ślij telefon na gwarancję. A gdzie był kupowany? 

Edited by Zexon72

Share this post


Link to post
Share on other sites

Telefon został zakupiony na allegro od użytkownika GSM-World. Pamiętam ze wcześniej miałem identyczny problem z HTC 816. Te same błędy itp. Nie pamiętam jak, ale ostatecznie udało się go odratować, wiec nie tracę nadziei jeśli chodzi o xiaomi, bo doświadczenie jakieś jest, ale przy tym telefonie to ręce rozkładam :( Mały offtopic: Czytając xda i en.miu zuważam ze to dość częsty problem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, ale ten tutorial działa pod warunkiem, że możesz wejść w tryb fastboot, a tym wypadku nie ma takiej opcji. 

Po drugie - tutaj nie ma problemu z wejściem w EDL, bo telefon jest w tym stanie cały czas. 

Edited by Zexon72

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, skay77 napisał:



Powyższa procedura nie działa, ponieważ telefon nie wchodzi ani w tryb download nie fastboot, więc o adb mogę zapomnieć. XiaoMiFlash widzi go na porcie COM30 ale wywala błędy przy próbie flashowania i wszystko stoi w miejcsu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, luki! napisał:

Spróbuj wgrać najnowszym MiFlashem

A próbowałeś wgrać soft manualnie przez fastboot?

 

Telefon nie wchodzi w tryb fastboot niestety >,<

Edited by damian49841

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, damian49841 napisał:

Telefon nie wchodzi w tryb fastboot niestety >,<

Najnowszy MIFlash również nie pomógł?
W tryb edl wchodzi?
Tak jak piszę @Zexon72 prawdopodobnie trzeba będzie otworzyć urządzenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najnowszy MiFlash również zatrzymuje flashowanie po wyświetleniu tego błędu. Jeśli chodzi o otwieranie to już to zrobiłem w celu chwilowego odłączenia baterii i gniazda USB. No chyba że jest jeszcze jakiś sposób któwy wymaga otworzenia urządzenia :D

Edited by damian49841

Share this post


Link to post
Share on other sites

@luki! Test pointy na płycie dają dokładnie to samo, co kabel deep flash. Jeden punkt to data in, a drugi to masa :-)

Jestem w trakcie testów 'patentu' na naprawę tego problemu. Dam znać nieco później, czy się udało:-)

Edited by Zexon72
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Zexon72 napisał:

@luki! Test pointy na płycie dają dokładnie to samo, co kabel deep flash. Jeden punkt to data in, a drugi to masa :-)

Jestem w trakcie testów 'patentu' na naprawę tego problemu. Dam znać nieco później, czy się udało:-)

Dzięki za info.

Jak skończysz to podziel się z Nami wynikami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foto sprzed minuty. 

Telefon się bootuje, ładuje tak jak należy, czyli 2A (na mijającej diodzie idzie max 0.8A) - reszta, jak się nieco podładuje. IMG_20160921_132600.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@damian49841 dokładnie tak. Zero reakcji - tylko mrugająca czerwona dioda nawet tylko pod ładowarką

Znaki na niebie i ziemi wskazują, że sprzęt ożył - system ruszył, łączność z sieciami jest, ładuje się :)
Teraz unlock bootloadera i instalacja xiaomi.eu

Więcej fotek - będę dodawać sukcesywnie

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Zexon72 Ogromną prośbą skierowaną do ciebie byłoby podzielenie się informacją jak tego dokonałeś. Nie mam teraz pieniędzy aby oddawać telefon do serwisu lub wysyłać telefon na gwarancje i ponosić koszty wysyłki. Jakakolwiek moja metoda nie zadziałała, a widzę że tobie się udało, więc miło byłoby naprawić go w domowych warunkach ;)
Z góry dzięki za pomoc! :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobną sytuację w dniu wczorajszym. Stan po wgraniu przez przypadek romu nie od tego co trzeba. Czerwona dioda migała do czasu naładowania a potem zero oznak w systemie rozpoznawany był jako nieznane urządzenie. U mnie poszło bezboleśnie. odpięcie złącza baterii na kilkanaście sekund. Podpięcie , wciskamy VOL+ i VOL- i wpinamy kabel USB sprzęt wykryty jako Qualcomm coś tam port USB10 , MIFlash rom z tgz i znów wszystko działa.

A nic się nie bać plomby są na wkrętach płyty głownej , otwieranie obudowy nie powoduje utraty gwarancji. 

Edited by casper9350

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, casper9350 napisał:

Miałem podobną sytuację w dniu wczorajszym. Stan po wgraniu przez przypadek romu nie od tego co trzeba. Czerwona dioda migała do czasu naładowania a potem zero oznak w systemie rozpoznawany był jako nieznane urządzenie. U mnie poszło bezboleśnie. odpięcie złącza baterii na kilkanaście sekund. Podpięcie , wciskamy VOL+ i VOL- i wpinamy kabel USB sprzęt wykryty jako Qualcomm coś tam port USB10 , MIFlash rom z tgz i znów wszystko działa.

 

Próbowałem. Wywala błędy opisane wyżej. Czuje że będzie potrzebny QPST i grzebanie z eMMC ;-;
Pozostaje tylko czekać i modlić się o pomoc od @Zexon72

Edited by damian49841

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie sprawa wygląda następująco. Ostatnie dni spędziłem nad tym problemem korespondując m.in. z miłym Chińczykiem z Guangzhou, który sporo mi podpowiedział w którą stronę zmierzać. Miał jednak wielką prośbę, aby procedury póki ,co nie upubliczniać :( Siedzę w branży od blisko 20 lat i w pełni go rozumiem - "kuchnie" serwisową nie zawsze się udostępnia - myślę, że postaracie się to zrozumieć.
Chcąc uszanować jego prośbę nie mogę Wam wyłożyć tematu w stylu "kawa na ławę", ale podpowiem, że winowajcą problemu jest bootloader, który znalazł się w kompilacjach STABLE V8.0.1.0_6.0 czyli ten na Androidzie 6.0

Więcej, jak coś piszcie na priv - pomogę ile mogę... Testowy egzemplarz właśnie zabootował się z xiaomi.eu na pokładzie.

Edited by Zexon72
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powracam z kolejnym pytaniem. Menadżer urządzeń widzi urządzenie po reinstalacji sterowników jako Qualcomm HS-USB diagnostic 900E. Na tym sterowniku nawet MiFlash go nie wykrywa więc lipa. Ma ktoś proszę jeszcze jakikolwiek pomysł ? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odinstaluj sterowniki i odpal kompa w trybie zaawansowanym bez podpisywania sterowników. Ewentualnie manualnie zmień sterowniki

Share this post


Link to post
Share on other sites

@luki! Tak jak wyżej pisał zexon72, problemem był wadliwy bootloader w wersji stable v8 ;)
Telefon śmiga teraz na wersji dev  v6.9.15, Czekam teraz na pozwolenie odblokowania bootloadera i wgrywam en.miui albo miui polska.
Problem został rozwiązany, telefon w pełni sprawny. Temat do zamknięcia :) 
P.S. raz jeszcze bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi w rozwiązywaniu problemu ;) 

Edited by damian49841

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjaśni mi ktoś łopatologicznie krok po kroku jak uratować telefon z tego hard bricka? Fastboot nie dziala, tylko jak podepne usb to czerwona dioda miga. Łatwo sie zdejmuje tylna klapke i potem spowrotem naklada? Pomocy 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, damian49841 napisał:

@luki! Tak jak wyżej pisał zexon72, problemem był wadliwy bootloader w wersji stable v8 ;)
Telefon śmiga teraz na wersji dev  v6.9.15, Czekam teraz na pozwolenie odblokowania bootloadera i wgrywam en.miui albo miui polska.
Problem został rozwiązany, telefon w pełni sprawny. Temat do zamknięcia :) 
P.S. raz jeszcze bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi w rozwiązywaniu problemu ;) 

To już wiemy ale jak widać nie jesteś odosobnionym przypadkiem i warto podzielić się z tą wiedzą z innymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ansuported tylną klapkę można łatwo ściągnąć przy pomocy paznokcia, wrzucam filmik.

EDIT
W razie problemów proszę o kontakt na PW. Z chęcią udzielę wszelakiej pomocy :)

Edited by damian49841

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Podobny problem. Telefon przestał działać po próbie wgrania romu przez miflasha. Po wpięciu do komputera miga dioda na czerwono. Komputer go widzi w menagrze urządzeń (Port 30) ale mifash nie. Gdy nacisnę przycisk power słychać w kompie jakby się restartował, tzn znika na kilka sekund i się pojawia. Próbowałem odpinać baterię ale na nie pomaga. Czy jest jakaś szansa żeby go wprowadzić w tryb EDL czy tylko zwarcie pinów?

Edited by zwierze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej niestety, bo jeśli była gwarancja to już przepadła ;)
To co robi się na płycie to po prostu zwarcie Data+ i GND. Zamiast rozkręcać telefon i tracić gwarancje wystarczy zrobić kabel deepflash. Rozcinamy izolacje przewodu USB i odsłaniamy zielony (Data+) oraz czarny (GND) przewód. Upewniamy się że telefon jest wyłączony (nie miga czerwona dioda). Teraz robimy zwarcie na zielonym i czarnym przewodzie (ja połączyłem je kawałkiem kabelka) i taki kabel podpinamy pod telefon. Teraz najważniejsza część. Podpinamy drugi koniec kabla pod komputer i czekamy 8 sekund po czym usuwamy zwarcie między kablem zielonym i czarnym. Wtedy nasz telefon zostaje prawidłowo rozpoznany przez PC jako Qualcomm hs-usb qdloader 9008 i możemy przystąpić do instalacji softu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.