Adrjan95 Posted September 11, 2016 Share Posted September 11, 2016 Witam. Otóż robiąc dziś aktualizację do Androida 6 na telefonie Redmi Note 3 Pro wszystko wydawało się okej, telefon się uruchomił, ale po włączeniu ciągle samoistnie blokował ekran po każdym odblokowaniu. Vipe Dalvik nie pomógł, więc zrobiłem wipe wszystkiego poza kartą pamięci i pamięcią wewnętrzną. Chcąc zrobić reboot pojawiło się że żaden system nie jest zainstalowany, czy kontynuować, wtedy wybrałem że nie, potem wrzuciłem ten system z androidem 6 na pendrajwa OTG, zainstalowałem w menu instalacja, potem dałem wipe dalvika i reboot. Telefon się uruchomił, ale nie mogę przejść przez ten samouczek startowy miui, bo po wyborze konta Google, w momencie logowania do konta Xiaomi pojawia się komunikat że "stan lokalizacji urządzenia nieznany", i nie mam pojęcia jak to obejść. Jakieś pomysły co jest przyczyną i jak to naprawić? Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jack78 Posted September 11, 2016 Share Posted September 11, 2016 Pyta o lokalizację, więc może zsuń górny pasek i włącz mi GPS. Ale tylko strzelam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrjan95 Posted September 11, 2016 Author Share Posted September 11, 2016 @jack78No właśnie na tym etapie pasek powiadomień nie działa, nie można go zsunąć. Nawet wychodziłem na dwór żeby może złapało jakąkolwiek uśrednioną lokalizację, ale nic to nie daje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herdziol Posted September 11, 2016 Share Posted September 11, 2016 Mam dokładnie ten sam problem. Już w sumie nie wiem jak to ugryźć. Zastanawiam się, czy nie próbować wgrać poprzedniej wersji. Ogólnie również zrobiłem wipe, nigdy go nie robiłem przy aktualizacjach, ale w tym wypadku również nie mogłem odblokować telefonu ani za pomocą dotyku, ani przy pomocy hasła dotykowego. Po zrobieniu full wipa i ponownym wgraniu aktualizacji, w pierwszej chwili wszystko wydawało się okej, dopóki nie pokazał się ten komunikat o lokalizacji i ani rusz dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herdziol Posted September 11, 2016 Share Posted September 11, 2016 (edited) @Adrjan95 Piszę ponownie, ponieważ udało mi się rozwiązać problem. Nie wiem co dokładnie naprawiło sprawę, dlatego napiszę co zrobiłem. 1. Pobrałem ponownie Recovery (kenzo) i wgrałem przez twrp, który miałem zainstalowany wcześniej przez sklep, w którym kupowałem telefon (wydaje mi się, że to była inna wersja, choć wcześniej działało), 2. Ponownie zrobiłem wipe factory reset 3. Zainstalowałem aktualizację (wipe) i po uruchomieniu pominąłem logowanie do google, bo można to zrobić później (nie wiem czy to ostatnie może mieć wgl jakiś związek, ale piszę co zrobiłem) Komunikat o lokalizacji nie pojawił się, mogłem normalnie zalogować się na konto xiaomi, chmura itc Edited September 11, 2016 by Herdziol 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted September 11, 2016 Share Posted September 11, 2016 (edited) Choć teoretycznie update powinien pójść bez problemu prawda jest taka, że zawsze przy przesiadce na inne API (czyli np. z androida 5.1.1 na 6.0.1) lepiej zrobić full wipe - oczywiście przed instalacją nowej wersji. Wipe: - system - data - art/dalvik cache - cache Wprawdzie znacznie więcej zabawy, ale jest 99.999% pewność, że wszystko pójdzie ok. Edited September 11, 2016 by Zexon72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrjan95 Posted September 13, 2016 Author Share Posted September 13, 2016 Wydaje mi się że to jednak pierwsze wydanie szóstki po prostu ma jakiś bubel w sobie. Bo ja nie mogąc obejść tej lokalizacji, ponownie zrobiłem full wipe, ściągnąłem z archiwum pobierania ostatnią wersję piątki, zainstalowałem, i poszło bez problemu. W tej wersji również sprawdzało tą lokalizację ale tutaj po 2 s komunikat się zamykał i można było przejść dalej. Więc jeśli chodzi o mnie to problem zniknął, ale razem z Androidem 6. Więc przy kolejnej aktualizacji również spróbuję i sprawdzimy efekty. Póki co dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 Po wpisaniu emaila zamiast numeru konta, oraz po wpisaniu captcha, zalogowałem się bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 (edited) Zainstalowałem na czysto xiaomui.eu 6.9.15 i u mnie też pojawił się ten sam problem :/ Edited September 20, 2016 by Gazda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belanos Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 (edited) 16 godzin temu, Gazda napisał: Zainstalowałem na czysto xiaomui.eu 6.9.15 i u mnie też pojawił się ten sam problem :/ Mam dokładnie ten sam problem. Udało Ci się jakoś to obejść? Dnia 9/13/2016 o 15:43, Adrjan95 napisał: Wydaje mi się że to jednak pierwsze wydanie szóstki po prostu ma jakiś bubel w sobie. Bo ja nie mogąc obejść tej lokalizacji, ponownie zrobiłem full wipe, ściągnąłem z archiwum pobierania ostatnią wersję piątki, zainstalowałem, i poszło bez problemu. W tej wersji również sprawdzało tą lokalizację ale tutaj po 2 s komunikat się zamykał i można było przejść dalej. Więc jeśli chodzi o mnie to problem zniknął, ale razem z Androidem 6. Więc przy kolejnej aktualizacji również spróbuję i sprawdzimy efekty. Póki co dzięki za pomoc Żeby zrobić downgrade do andorida 5 wystarczy poprostu sciagnać strszą wersje miui polska i zainstalowac przez TWRP? Czy może są jakieś dodatkowe kroki. Aktualnie mam zainstalowaną wersję xiaomui.eu 6.9.15. Edited September 21, 2016 by Belanos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrjan95 Posted September 21, 2016 Author Share Posted September 21, 2016 (edited) 1 godzinę temu, Belanos napisał: Mam dokładnie ten sam problem. Udało Ci się jakoś to obejść? Żeby zrobić downgrade do andorida 5 wystarczy poprostu sciagnać strszą wersje miui polska i zainstalowac przez TWRP? Czy może są jakieś dodatkowe kroki. Aktualnie mam zainstalowaną wersję xiaomui.eu 6.9.15. Ja osobiście po zauważeniu tego problemu, po prostu wyłączyłem telefon i ręcznie wszedłem do recovery. Tam zrobiłem wipe wszystkiego, poza pamięcią wewnętrzną i sd (katalog system też). W tym czasie sciągnąłem na kompie z archiwum wersji taką wersję Xiaomi.eu jaką miałem ostatnio, z 18 sierpnia bodajże. Wrzuciłem ją na pendrajwa OTG, podłączyłem do telefonu, zamontowałem pendrajwa w twrp, skopiowałem plik z pendrajwa na pamięć wewnętrzną telefonu (bo bezpośrednio z pendrajwa po instalacji nie mogło przejść czarnego ekranu MI), i zainstalowałem poprzez menu instalacja jak każdy inny .zip. Potem jeszcze raz wybrałem wipe dalvika i uruchomiłem ponownie. Telefon się uruchomił, i co najważniejsze bez problemu zweryfikował swoją tą lokalizację, więc mogłem ukończyć cały ten samouczek początkowy. Kopii zapasowej nie miałem, więc system zainstalowany został na czysto, ale wszystkie aplikacje i ustawienia przywróciły się z kopii w chmurze. Ja taki problem miałem na 6.9.8, ale skoro wy na 6.9.15 dalej macie to samo, to dalej czekam z aktualizacją. Bo trochę nie na rękę mi tak bugować telefon, tym bardziej że to telefon siostry, ja używam Mi4. Edited September 21, 2016 by Adrjan95 Dopisek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belanos Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 1 minutę temu, Adrjan95 napisał: Ja osobiście po zauważeniu tego problemu, po prostu wyłączyłem telefon i ręcznie wszedłem do recovery. Tam zrobiłem wipe wszystkiego, poza pamięcią wewnętrzną i sd (katalog system też). W tym czasie sciągnąłem na kompie z archiwum wersji taką wersję Xiaomi.eu jaką miałem ostatnio, z 18 sierpnia bodajże. Wrzuciłem ją na pendrajwa OTG, podłączyłem do telefonu, zamontowałem pendrajwa w twrp, skopiowałem plik z pendrajwa na pamięć wewnętrzną telefonu (bo bezpośrednio z pendrajwa po instalacji nie mogło przejść czarnego ekranu MI), i zainstalowałem poprzez menu instalacja jak każdy inny .zip. Potem jeszcze raz wybrałem wipe dalvika i uruchomiłem ponownie. Telefon się uruchomił, i co najważniejsze bez problemu zweryfikował swoją tą lokalizację, więc mogłem ukończyć cały ten samouczek początkowy. Kopii zapasowej nie miałem, więc system zainstalowany został na czysto, ale wszystkie aplikacje i ustawienia przywróciły się z kopii w chmurze. Dziękuję za odpowiedź. Po powrocie do domu spróbuję zgodnie z tym co napisałeś zainstalować wersję na androidzie 5 i dam znać czy problem zniknął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belanos Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Po powrocie na androida 5 problem zniknął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 W piątek spróbuje na przyszłej aktualizacji i dam wam znać czy problem dalej istnieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Niestety nie wiem czy dam dziś radę zrobić aktualizacje ze względu powolnego pobierania paczki z ROM-em ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Niestety w dalszym ciągu brak możliwości zalogowania się czy też pominiecia konta xiaomi. (6.9.22) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoritosPL Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Niestety u mnie jest ten sam problem, a nie mam romu do androida 5.1, żeby to naprawić :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Możesz pobrać starszy ROM 8 godzin temu, DoritosPL napisał: Niestety u mnie jest ten sam problem, a nie mam romu do androida 5.1, żeby to naprawić :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoritosPL Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Zrobiłem downgrade i mam kolejne problemy. Nie widzi kart sim, a z wifi nie chce się połączyć. I teraz co chwilę się włącza i wyłącza. Nie dam rady go chyba naprawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrjan95 Posted September 24, 2016 Author Share Posted September 24, 2016 1 godzinę temu, DoritosPL napisał: Zrobiłem downgrade i mam kolejne problemy. Nie widzi kart sim, a z wifi nie chce się połączyć. I teraz co chwilę się włącza i wyłącza. Nie dam rady go chyba naprawić Ściągnij sobie z archiwum wersji wersję 6.8.18. Potem podłącz telefon do kompa i wrzuć ściągnięty plik do pamięci telefonu (albo wrzuć go za pomocą pendrajwa w twrp jeśli jest jakiś problem z połączeniem z kompem). Potem uruchom telefon w recovery (TWRP). W kafelku Wipe zrób wipe dalvika, cache, system i data. Pamięć i SD zostaw. Potem w kafelku Instalacji wybierz plik systemu 6.8.18 i zainstaluj jak każdy inny plik .zip. Dla pewności daj jeszcze raz wipe dalvika który powinien się zasugerować obok ponownego uruchomienia. Potem uruchom telefon i wszystko powinno działać. @Gazda Ja już nie wiem co to się dzieje. I w czym dokładnie tkwi problem. W każdym razie 3 aktualizacje pod rząd są w zasadzie nie do użytku. Chyba że faktycznie trzeba probowac to przejść do skutku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoritosPL Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 No OS installed wyskoczyło. Co teraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Jeśli przy próbie reboot po instalacji paczki z ROM-em ( w TWRP ) wyskoczyło ci to no OS installed po prostu daj yes reboot ( po prostu kontynuuj restart ). Chwilę bedzie na logi mi aż w końcu sie uruchomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoritosPL Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Ok, uruchomiłem, nadal występuje ten błąd ze statusem lokalizacji pomimo zrobienia wipe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrjan95 Posted September 25, 2016 Author Share Posted September 25, 2016 @DoritosPL A jaki rom wgrałeś? Pewnie najnowszy 6.9.22. Wgraj starszy rom 6.8.18 i problem zniknie, bo na razie nie tylko Ty masz problem z tą lokalizacją w nowszych romach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Huzdy Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 (edited) Wszedłem na archiwum romów xiaomi.eu i najnowsza wersja jaką znalazłem to: xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_6.9.9_v8-6.0.zip Dlaczego, więc nawet w karcie Pobierz MIUI jest 6.9.22 pokazana jako najnowsza? edit: Na 6.9.9 jest to samo Edited September 25, 2016 by Huzdy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Jak ma zmienić na +48 skoro ten błąd wyskakuje od razu na tej stronie. Nie da się nic zmienić tu totalnie nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Huzdy Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 30 minut temu, Redmi2 napisał: To nie jest zaden problem, blad itp, po kazdym full wipe czy miflash wyskoczy wam to okno z kontem xiaomi. Ja zawsze to robie na wyjetej karcie sim, lacze z wifi podczas konfiguracji, potem wklepuje tylko haslo do swojego konta xiaomi i kod captcha i tyle. A na pierwszym screenie to jak ma dzialac skoro podany jest +91 a nie +48? Sent from my MI 4LTE using Tapatalk To jest problem. Błąd pokazuje się na MM (sprawdzałem 6.9.22 i 6.9.9) i błąd wyszukiwania sprawia, że od razu wracasz do poprzedniego ekranu. Nie możesz nic wpisać przez co nie możesz aktywować telefonu. Wgrałem przed chwilą 6.8.18 i od razu załapało. Na początku zawsze będzie +91. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Huzdy Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Ale problem dotyczy Redmi note 3 pro Chodzi mi o to, że to właśnie aktualizacje do MM mają taki problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Hmm nie próbowałem bez karty SIM jeszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazda Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 (edited) Ok udało mi się w końcu ominąć ten błąd. W punktach napisze co zrobiłem. 1. Wgrałem na nowo TWRP 2. Wipe wszystkiego ( wraz z internal storage ) 3. Instalacja z .zip 6.8.18 ( 5.1.1.) 4. Dla pewności factory reset 5. Instalacja z .zip 6.9.29 ( 6.0.1) 6. Znów factory reset 7. Restart do systemu Dodatkowo po wgraniu systemu wyciągłem kartę SIM i SD Możliwe że to nowa aktualizacja 6.9.29 naprawia ten błąd albo trochę mojej kombinacji. Edited September 30, 2016 by Gazda Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodd Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 Witam. Mam problem z zalogowaniem się z telefonu xiaomi redmi note 3 pro na konto xiaomi. Czy to po wpisaniu numeru telefonu i hasła, czy po kliknięciu w "inne sposoby logowania", czy po kliknięciu w utwórz nowe konto dzieje się dokładnie to samo. Przez kilka sekund napis "Pobieranie danych bezpieczeństwa urządzenia" i później komunikat "Nie udało się sprawdzić statusu funkcji ... wystąpił błąd" anuluj i spróbuj ponownie. Co ciekawe gdy włączę drugą przestrzeń to normalnie się loguję bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki! Posted June 11, 2017 Share Posted June 11, 2017 Odczekaj kilka godzin. Może to chwilowy problem po stronie xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kodd Posted June 11, 2017 Share Posted June 11, 2017 Od kilku dni ten sam błąd, przywrócenie ustawień fabrycznych też nie pomogło. W drugiej przestrzeni bez problemu się loguje na konto xiaomi. Do moderatora który scalił poprzedni post i dał mi ostrzeżenie: używałem opcji szukaj, oraz przeszukałem google i takiego błędu jak ja mam nigdzie nie znalazłem, nawet po angielsku ciężko o rozwiązanie. Temat do którego przeniesiono mój wpis też nie pasuje do mojego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts