Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam

Wczoraj udało mi się (dzięki pomocy @Zexon72 :) ) odblokować bootloader, więc zainstalowałem od razu xiaomi.eu przez twrp. I tutaj właśnie pojawiają się moje problemy, na które mam nadzieję ktoś bardziej doświadczony mi odpowie. Wyjściowo miałem MIUI Global Stable 8.0.1.0 (LHOMIDG). W chwili obecnej  stable od xiaomi.eu 

Od godziny 6 rano do 8 spadło mi 15% baterii - sęk w tym, że cały ten czas telefon był podłączony do komputera w pracy (kabel od samsunga) żeby korzystać z internetu który mam na PC za pomocą Mi PC Suite. Telefon nagrzał się do 41 stopni w tym czasie, zero ładowania, internet przez USB jednak działał.

Czy taka sytuacja może być spowodowana wgraniem innego romu? Czy może prędzej jakimś konfliktem między kablem a telefonem?

Na global stable używałem go i co prawda nie ładował baterii mimo wyświetlania ładowania, ale telefon był podłączony do komputera i nie grzał się.

Istnieje możliwość że zrobiłem coś nie tak i właśnie dlatego wolę spytać się co Waszym zdaniem jest nie tak w tej sytuacji i czy powinienem wracać na global stable czy jednak jakieś inne sugestie - czytałem że softowi trzeba dać kilka dni na ustabilizowanie się na telefonie ale nie wiem czy to powinno obowiązywać również w tej sytuacji. Na razie telefonu nie podłączam do tego komputera, tak prewencyjnie :)

Edited by Kicksaw
Posted

Po podłączeniu do USB i udostępnianiu internetu nie utrzyma Ci poziomi baterii a tym bardziej nie będzie ładować. USB posiada prąd ładowania 500mA Jest to zbyt mało.

Nagrzanie się telefonu całkowicie normalne. 41 stopni to jeszcze nie jest dużo. Poczekaj parę dni, zrestartuj go od czasu do czasu i zweryfikuj działanie.

Gdybyś źle wgrał soft, skończyłoby się na tym, że nie byłbyś w stanie włączyć telefonu :)

Posted

No to tak... 

1) Brak ładowania z komputera podczas włączonego tetheringu USB normalna sprawa. Port USB jest w stanie dać ok 0.4-0.5A a telefon w tym czasie z baterii może pobierać nawet powyżej 1A, więc bilans jest ujemny  

2) Grzanie się sprzętu - tutaj też raczej nie ma się, co martwić. To że teraz (po zmianie romu) grzeje się mocniej może być spowodowane tym, że procesor pracuje wydajniej, albo innym skalowaniem jego pracy przez kernela. 

P.S. Jeśli jest to kabel Samsunga z plastikowymi wtyczkami i nie pochodzi z modeli, które mają szybkie ładowanie to wyrzuć go do kosza. Kable, które były dołączane do S2 - S4 i Note1 - Note3 miały sprawność poniżej 0.6A. 

Posted (edited)

Czyli wynika z tego że nie jestem tak beznadziejny i udało się wszystko wgrać jak trzeba. Poczekam te kilka dni, zobaczę jak się zachowuje. Najlepiej będzie to widać przez noc. w tym momencie mam 77% baterii (w 3 godziny 30 minut poszło 20%) ale tu klikam, tam się GPS łapie (i nie może bo "bunkier" w pracy) itp.

I jeżeli mogę sobie pozwolić na pytanie offtopowe żeby nie bawić się w zakładania nowego tematu i tak dalej:

Czy istnieje możliwość żeby aplikacje "nie rozłączały się" w momencie blokady ekranu? Oczywiście mogę wyłączyć usypianie, jednak ekran cały czas chodzi niepotrzebnie.

Przykładowo WoW Armory loguje się po uśpieniu od nowa.

Dane pakietowe w tle działają, dałem uprawnienia do autostartu, zablokowałem w menu, oszczędzanie baterii wyłączyłem.

Edited by Kicksaw
  • mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...