Denail Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 (edited) Witam wszystkich Próbowałem znaleźć informację, czy ktoś miał podobną sytuację ale bez skutku. Mianowicie wczoraj dotarł do mnie Redmi Note 3 Pro Prime zakupiony na Ali w Hong Kong Goldway. Pierwsze co pojawił się update do MIUI 8, ściągnął się i ładnie wszystko śmiga. Problem pojawił się jak sprawdzilem Malwarebite telefon, wykrył on w MiCredit zagrożenie. Android/PUP.Riskware.Umpay /system/app/Payment Service.apk Czytałem, że zdarzały się sytuacje o wgrywaniu złośliwego oprogramowania. Czy ktoś z was posiada podobny problem? Edited August 31, 2016 by Denail
cukru Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Podaj wersję MIUI. Może to być zwyczajne false-positive.
Denail Posted August 31, 2016 Author Posted August 31, 2016 MIUI Global 8.0 | Stable 8.0.1.0 (LHOMIDG) Więcej szczegółów w załączniku.
cukru Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Raczej nie masz się czego obawiać. Aplikacja może być wykrywana jako malware, bo wymaga danych z konta bankowego do zakupu MiCredit (a raczej z tego nigdy nie skorzystasz).
Denail Posted August 31, 2016 Author Posted August 31, 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź, ciekawe czy u innych użytkowników również Malwarebite wykrywa tą aplikacje jako potencjalne zagrożenie.
Denail Posted August 31, 2016 Author Posted August 31, 2016 10 minutes ago, cukru said: @Denail Chodzi o Malwarebytes Anti-Malware? Tak dokładnie
cukru Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Na Redmi 3 i xiaomi.eu 8.0.1.0 nic mi nie wykrywa, ale nie powinien to być powód do niepokoju. Xiaomi.eu może mieć po prostu dokładniej wycięte chińskie usługi. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko jest w porządku to sam zainstaluj Globala, lub Xiaomi.eu (albo czekaj aż ktoś z tym samym systemem przeskanuje).
Zexon72 Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Mnie niedawno któryś z antymalware, jak niebezpieczną wykrył dropbox.apk - także czasem z tymi skanerami różnie bywa
Conor Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Co jak co ale Malwarebytsowi bym zaufał. Ew możesz wpaść do nich na forum i zapytać czy to FP.
Denail Posted August 31, 2016 Author Posted August 31, 2016 (edited) On 8/31/2016 at 5:22 PM, Conor said: Co jak co ale Malwarebytsowi bym zaufał. Ew możesz wpaść do nich na forum i zapytać czy to FP. Tak też zrobiłem, z tego co wiem przyjrzą się sprawie. Podesłałem im zipa z apką i pewnie za jakiś czas otrzymam jakąś odpowiedź. Mogę potwierdzić, że ten malware jest wykrywany na wersji, którą przedstawiłem w poście. Kolegą wczoraj otrzymał ten sam model telefonu, ale z miuipolska, także to albo false postive, albo jakiś błąd softu. Edited September 2, 2016 by Denail Update
Denail Posted September 3, 2016 Author Posted September 3, 2016 @cukru właśnie sprawdziłem z ciekawości przez Mi PC Suite i wersja Mi Credit 5.1.1-V8.0.1.0.LHOMIDG pokrywa się z wersja Global ROM'u. Ciekawostką jest, że mój kolega zamówił z polskiej dystrybucji ten sam model telefonu i posiadał on również ten sam Globalny softem. Malwer również wskazał aplikacje Mi Credit jako zagrożenie. Dziwne trochę, że wersja EU jest w porządku w stosunku tej do Global. @cukru jeśli chcesz sprawdź pod Mi Pc Suite jaką dokładnie masz wersje aplikacji Mi Credit.
Recommended Posts