Jump to content

Tryb inny niż MTP

Athame

Recommended Posts

W temacie http://miuipolska.pl/forum/topic366.html na pytanie:

2. Czy można połączyć telefon w innym trybie niż MTP? Tak jak na "zwykłym" androidzie jako pamięć masowa?
Acid odpowiedział:
2. Wszystko można. Na Ubuntu podpinasz telefon i tyle. Masz dostęp. W Windows faktycznie czasem trzeba kombinować.

Tak więc na Ubuntu podpinam telefon i mam dostęp - niestety jako MTP. Niesie to za sobą pewne konsekwencje. Bez wdawanie się w szczegóły wolałbym by działało to jako pamięć masowa. Jeśli macie jakąś konkretną wiedzę na ten temat, to proszę - podzielcie się. Niestety lektura anglojęzycznych stron skłania mnie do tezy, że jednak nie można. Byłbym bardzo zadowolony, jeśli okazałoby się że jest inaczej.

Jaki masz Ubuntu? Najnowszy 13.10? Musi działać. Od 13.04 bodaj nic nie trzeba robić z MTP. Pamiętam jak miałem 12.04 i 12.10 to trzeba było kombinować. Na świeżym 13.04 od razu miałem zamontowaną pamięć SD card bo rozumiem to chcesz zamontować tak?

Ale upewnijmy się. U mnie jest tak:

1. Podłącz MI-2 (typ połączenia USB: Pliki)

2. W terminalu wpisz:

lsusb
U mnie jest pierwszy wiersz to MI-2:
Bus 002 Device 007: ID 2717:9039
3. Zamontowany w Nautilusie MI-2 pokaże dymek:
mtp://[usb]/
Czyli prawidłowo. 4. Ponadto polecenie mount daje to:
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=bartek)
[/code] Czyli zamontowany MI-2. Jeśli masz starsze Ubuntu spróbuj tego:
[code]sudo apt-get install mtp-tools mtpfs

BTW: MI-2 łączy się przez MTP lub PTP (widać /sdcard/DCIM/Camera). Nie ma inaczej.

Jak nie ma inaczej to lipa. Oczywiście wiem co jest potrzebne by połączyć w trybie MTP. Niestety nie o to chodzi bo, wystarcza to co prawda do przerzucenia plików, ale tryb pamięci masowej potrzebny jest mi do innych celów.

Ok ale jaki tryb pamięci masowej? Co on daje prócz dostępu do sdcard0? Pytam bo nie wiem co chcesz uzyskać (jak zwykle... ;P). MI-2 zawsze się łączył w linuksie/windowsie jako MTP lub PTP - tak jak i cała reszta Nexuso-podobnych urządzeń począwszy od Galaxy Nexusa, który wprowadził MTP.

Ok ale jaki tryb pamięci masowej? Co on daje prócz dostępu do sdcard0? Pytam bo nie wiem co chcesz uzyskać (jak zwykle... ;P).

Jak to co daje? Mogę np. podłączyć do innego telefonu lub np. telewizora (nie z Androidem) i przekopiować pliki. Telefon oczywiście bez problemu czyta pendrive'y z dowolnym systemem plików (fat, ntfs, ext 2/3/4 itp.). Niestety nie rozumie co to MTP.

Ja przykładowo podłączając telefon pod tv kablem usb by odczytał mi kartę muszę pobrać apkę z google play i w niej włączyć mass storage mode.

A możesz napisać jak ta apka się nazywa? Przy okazji może istnieje też apka, która ustawia telefon tak, by przy podłączaniu w trybie tethering'u USB był widziany w systemie jako modem (RAS), a nie karta sieciowa (NDIS)?

• 3 weeks later...

rzecz w tym ze w MI2 nie ma FAT32 itp tylko jakąs linuxowa partycja dlatego windows (i cala reszta) nie jest w stanie zobaczyc telefonu jako normalnego pendriva

a nie ma bo bardzo czesto przewijaja mi sie przez pamiec pliki grubo wieksze niz 4GB... ;p jakos nigdzie nie moge znalesc jaki to dokladnie system plikow, Acid ma linuxa na PCcie to powinien nam powiedziec ;)

rzecz w tym ze w MI2 nie ma FAT32 itp tylko jakąs linuxowa partycja dlatego windows (i cala reszta) nie jest w stanie zobaczyc telefonu jako normalnego pendriva

a nie ma bo bardzo czesto przewijaja mi sie przez pamiec pliki grubo wieksze niz 4GB... ;p jakos nigdzie nie moge znalesc jaki to dokladnie system plikow, Acid ma linuxa na PCcie to powinien nam powiedziec ;)

/dev/block/platform/msm_sdcc.1/by-name/storage /storage_int ext4

ext4 - standardowy system plików Linuxa.

niee cos Ty, normalnie trybem MTP mozesz, ew moze wyskoczyc ostrzezenie o braku zgodnosci

poza tym mozesz wyslac po bluetooth, airdroidem po wifi czy zgrac na pendriva i wtedy go podpiac do telefonu... ale to tylko moj windows ma problemy z usb (sterownikami) i musze troche do okola kombinowac :D a za nic nie chce mi sie formata robic...

Było by głupio gdyby tak było. Jaki kiedyś próbowałem Mi2 na Windows 7 to łączył się ładnie. Jakieś sterowniki musiał dociagniac. Zapomniałem sprawdzić na Windows 8 bo akurat miałem nie dawno u siebie laptopa z tym systemem. Może jeszcze będę go miał to sprawdzę.

Wysłane z mojego MI 2

Było by głupio gdyby tak było. Jaki kiedyś próbowałem Mi2 na Windows 7 to łączył się ładnie. Jakieś sterowniki musiał dociagniac. Zapomniałem sprawdzić na Windows 8 bo akurat miałem nie dawno u siebie laptopa z tym systemem. Może jeszcze będę go miał to sprawdzę.

Czyli - reasumując - nie jest to zwykłe podłączenie, jakie ma Hong Me, gdzie Windows XP bez problemu zobaczy całą zawartość EMMC i SD, tylko jakiś inny tryb, który wymaga trochę zachodu (sterowniki) ale suma sumarum da się "zobaczyć" zawartość i kopiować co się chce, right?

Tak. MI2 ma strukturę tak jak Nexus 4 i nośnik USB jest partycją jednej pamięci 16 GB. Zresztą i dobrze bo format plików ext4 jest znacznie lepszy niż ten stary FAT32 co go Microsoft używał. Nie ma limitu 4 GB.

Ext4 jest nowoczesny, szybki i ma journaling.

Hongmi ma inaczej bo to tania platforma MTK więc i firmware nie musi być zaawansowany.

Wysłane z mojego MI 2

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...