marglcia Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Witam, Od tygodnia mam redmi 3s prime (MIUI 7 Global - zaktualizowałam przez OTA z 7.5.8.0 do 7.5.9.0 Malmide, Android 6.01). Zauważyłam, że gdy rozmawiam dłużej > 5 min to ekran robi się czarny i blokuje wszystkie funkcje Nie mogę np. zakończyć rozmowy (np. rzucić facetowi słuchawką ) tylko muszę czekać aż osoba po drugiej stronie zakończy rozmowę... Najpierw myślałam, że to wina nova launcher - ale taka sama sytuacja jest na różnych motywach miui. W ustawieniach połączeń przychodzących nie mam zaznaczonej opcji wygaszania przy twarzy.... co może być przyczyną - jakieś pomysły?
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 40 minut temu, marglcia napisał: W ustawieniach połączeń przychodzących nie mam zaznaczonej opcji wygaszania przy twarzy.... co może być przyczyną - jakieś pomysły? To może włącz tą funkcję wygaszania przy twarzy, wtedy po odsunięciu od twarzy może się ekran zaświeci. Może się po prostu włącza wygaszacz ekranu. Tak czy inaczej jak jest ciemny ekran w trakcie rozmowy to po krótkim naciśnięciu power powinien się włączyć.
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 właśnie próbowałam z opcją włączoną i wyłączoną - to samo kurcze.... nie pamiętam niestety czy miałam to samo przed aktualizacją - może to jakiś bubel po aktualizacji....
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Za chwilę będzie aktualizacja global stable z miui8, może będzie to działać. Na global dev tego nie zauważyłem, ale fakt, rzadko tak długo gadam.
Zexon72 Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Spróbuj wgrać system "na czysto" po full wipe. Ewentualnie zainstaluj xiaomi.eu i problemy znikną.
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 na moim nexusie 7 bawiłam się w odblokowanie, ale tutaj to mnie jakoś przeraża.... poza tym komputer (win10 64 bit) ma problem z widocznością telefonu - zainstalowałam mi pcsuite i sterowniki i mimo to nie mogę nic skopiować na telefon ani na kartę sd - komputer widzi tylko ikonkę redmi 3s ale nic się da zrobić.... więc nawet nie bawię się w instalowanie xiaomi.eu pewnie zaczekam na miui 8 a jak to nic nie zmieni to jak Zexon72 napisał spróbuję wgrać system po full wipe.... ale gdyby koledzy jeszcze mieli jakieś sugestie to z góry dziękuję
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 10 minut temu, marglcia napisał: poza tym komputer (win10 64 bit) ma problem z widocznością telefonu - zainstalowałam mi pcsuite i sterowniki i mimo to nie mogę nic skopiować na telefon ani na kartę sd - komputer widzi tylko ikonkę redmi 3s ale nic się da zrobić.... Po podłączeniu telefonu do komputera, zamknij MiPcSuite i odblokuj ekran w telefonie. Wtedy windowsowy eksplorator powinien zobaczyć po kliknięciu w ikonę telefonu pamięć wewnętrzną i kartę SD.
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 (edited) kurcze nadal to samo (debugownie usb oraz mtp włączone) - mam coś takiego: Edited August 29, 2016 by marglcia
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 3 minuty temu, marglcia napisał: kurcze nadal to samo (debugownie usb włączone) - mam coś takiego: Tak masz po kliknięciu w ikonę telefonu, czy przy kopiowaniu pliku? Nie można kopiować plików eksploratorem bezpośrednio pomiędzy pamięcią wewnętrzną a kartą SD. Trzeba to robić krokami, najpierw z pamięci wewnętrznej na komputer, potem z kompa na kartę sd.
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 Pierwsze foto to to co widzę wchodząc w Mój komputer - jak klikam ikonę redmi to mam puste okno.... Drugie foto - to próba kopiowania z komputera do tego pustego okna właśnie.... Komputer w ogóle nie widzi żadnych plików z telefonu ani z karty sd...
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 U mnie też tak się zdarza, ale jak kliknę w ikonę telefonu dopiero po odblokowaniu ekranu w telefonie to pokazują się foldery pamięci wewnętrznej i karty sd. Niestety to raczej wina Windowsa i trudno cokolwiek doradzić, może po restarcie zadziała?
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 właśnie od początku się męczę z połączeniem z komputerem - w pracy mam windows 7 i to samo - ale nie próbowałam z odblokowanym ekranem telefonu.... generalnie to akurat odpuściłam - bo pliki można przenieść do kompa przez adapter albo chmurę zaczekam na miui 8 i jak nadal będą problemy zacznę kombinować... w każdym razie dziękuję za pomoc
simonsimon1980 Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Bo Redmi 3S jest na Androidzie 6 prawda? Bo nie wiem jak to jest zaimplementowane i czy w ogóle jest zaimplementowane - karta SD może być zainstalowana jako "normalna" karta SD, ale też jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej (takie przynajmniej miałem pytanie na CM13 na moim Redmi 3) Zrobienie z karty pamięci wewnętrznej powoduje zaszyfrowanie karty i jest ona niedostępna przy podłączeniu do komputera Czy u Ciebie MIUI pytało się o to w jaki sposób kartę traktować?
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 hmmm teraz to już nie pamiętam na 100% jak ją instalowałam, ale widzę, że mam jako pamięć współdzieloną - jako to ewentualnie zmienić?
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Powinno tak czy inaczej pokazać pamięć wewnętrzną. Na CM 13 na tablecie pyta się czy włączyć tryb przesyłania plików po podłączeniu do kompa. 4 minuty temu, FromWP napisał: Powinno tak czy inaczej pokazać pamięć wewnętrzną. Na CM 13 na tablecie pyta się czy włączyć tryb przesyłania plików po podłączeniu do kompa. 6 minut temu, marglcia napisał: hmmm teraz to już nie pamiętam na 100% jak ją instalowałam, ale widzę, że mam jako pamięć współdzieloną - jako to ewentualnie zmienić? W Redmi 3 na androidzie 5.1 też pokazuje SD jako pamięć współdzieloną i widzi SD w eksploratorze. Tu musiał by się wypowiedzieć ktoś z Miui na andku6.0 bo to inaczej wygląda na CM13.
marglcia Posted August 29, 2016 Author Posted August 29, 2016 puki co jutro jeszcze przetestuje na win7 w pracy ...
simonsimon1980 Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 40 minut temu, FromWP napisał: Powinno tak czy inaczej pokazać pamięć wewnętrzną. Na CM 13 na tablecie pyta się czy włączyć tryb przesyłania plików po podłączeniu do kompa. W Redmi 3 na androidzie 5.1 też pokazuje SD jako pamięć współdzieloną i widzi SD w eksploratorze. Tu musiał by się wypowiedzieć ktoś z Miui na andku6.0 bo to inaczej wygląda na CM13. To była raczej taka sugestia... My na Redmi 3 oficjalnego Androida 6 nie mamy więc ciężko się wypowiedzieć jak MIUI to rozwiązało - ale w print screenie nie widzę żadnej opcji od formatowania karty jako pamięci wewnętrznej - więc być może problem z widocznością telefonu wynika z jakichś albo źle wgranych albo niedobrych sterowników - mogę w pracy u siebie sprawdzić jak widzi mój telefon system bo też mam Windowsa 10 W sumie u mnie na Windows 8.1 też mam czasem problemy z kopiowaniem na kartę SD - po dłuższym czasie połączenie jakby się zawiesza i muszę wyciągnąć kabel usb z komputera i na nowo podłączyć - ale windows widzi Redmi 3 jako 2 pamięci - wewnętrzną i kartę SD
FromWP Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Tablet z CM13 Win10 widzi normalnie jako dwie oddzielne pamięci (ale przy karcie sformatowaniem jako pamięć wymienna) Ogólnie potwierdza się to że funkcje w Miui wybierają do przodu i zależą od wersji Miui nie androida. Tak czy inaczej brak widoczności pamięci to raczej wina Winzgrozy.
marglcia Posted August 30, 2016 Author Posted August 30, 2016 Jest postęp właśnie sprawdziłam w pracy na win7 z włączonym ekranem i telefon pięknie widzi i pamieć z telefonu i SD Dzięki za pomoc!
Recommended Posts