Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po raz pierwszy trafił w moje ręce telefon ze stajni Xaomi. Czy ktoś z Was mógłby poprowadzić mnie step by step do instalacji polskiego MIUI tak bym nie uceglił telefonu?

Posted

Witam

Jestem tu nowy, mam dopiero zamiar kupić redmi pro tylko jedno mnie powstrzymuje - czy dam sobie radę z wgraniem oprogramowania z j.polskim.

Jestem w tej kwesti zielony, czy mógłby ktoś krok po kroku opisać jak to zrobić? 

Posted
1 godzinę temu, Michal0214 napisał:

A ta co jest tutaj opisywana miui 8 jest z polskim?

Tak. Ktoś złośliwy by dodał "Oczywiście, że tak!" ;-)

Posted
13 minut temu, Michal0214 napisał:

No to super, dzięki za odpowiedź. Mam tylko nadzieje że dam radę to sam zainstalować

To dość skomplikowany proces, pełen mniej lub bardziej często występujących pułapek. Ale jakoś ludzie dają radę. Niektórzy przynajmniej ;)

Posted (edited)

Czy ktoś z Was odblokowywał już bootloader w Redmi Pro? Czy można to robić według poradnika na stronie:

czy w jakiś inny sposób? Po 24 godzinach dostałem już zgodę Xaomi na odblokowanie i nie wiem co robić dalej?

Proszę o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.

Co w/w poradniku oznacza zapis:

Dnia 29.01.2016 o 13:08, Zenderable napisał:

*UWAGA! AKTUALNIE NARZĘDZIE NIE WSPIERA WERSJI STABLE, DLATEGO PROCEDURA ODBLOKOWANIA MOŻLIWA JEST TYLKO Z WERSJI DEVELOPERSKIEJ (CHINA DEV)

Skąd wiadomo jaką wersję ROM-u posiadam?

Skąd wziąć Rom chiński dev dla Redmi Pro? Czy ten drugi ROM na stronie http://www.miui.com/download-317.html nadaje się do wykorzystania?

Edited by Jacky
Edycja treści
Posted
8 godzin temu, Jacky napisał:

Czy ktoś z Was odblokowywał już bootloader w Redmi Pro? Czy można to robić według poradnika na stronie:

czy w jakiś inny sposób? Po 24 godzinach dostałem już zgodę Xaomi na odblokowanie i nie wiem co robić dalej?

Proszę o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.

Co w/w poradniku oznacza zapis:

Skąd wiadomo jaką wersję ROM-u posiadam?

Skąd wziąć Rom chiński dev dla Redmi Pro? Czy ten drugi ROM na stronie http://www.miui.com/download-317.html nadaje się do wykorzystania?

Ja jestem po tygodniowej wojnie wgrywania i szukania programów pod ten telefon, wczoraj się udało nareszcie. Dzięki cennym wskazówkom na forum i Pana z serwisu:)

Posted
1 minutę temu, Wojto napisał:

Ja jestem po tygodniowej wojnie wgrywania i szukania programów pod ten telefon, wczoraj się udało nareszcie. Dzięki cennym wskazówkom na forum i Pana z serwisu:)

No to opisz jak trzeba to zrobić, jak telefon się teraz sprawuje?

Posted

Może nie zabrzmi to bardzo profesjonalnie ale jak chcesz to opiszę:

Telefon po zakupie i pierwszym uruchomieniu od razu zresetowałem i pobrałem najnowszy ROM MIUI 8 0.1 chyba, po czym ściągnąłem stąd http://en.miui.com/download-304.html  Developer ROM>Full ROM pack   Version: 6.8.25 (MIUI8  i zaktualizowałem telefon poprzez "Choose update package"

Następnym krokiem była wysłana prośba o odblokowanie telefonu, nie wiem czemu u mnie wziął się inny numer xiaomi w telefonie niż ten w otrzymanym smsie od chińczyka.

W każdym bądź razie jak się już kapnąłem telefon był odblokowany.

Wgrałem TWRP_omega tą metodą:

3.1 Instalacja recovery (alternatywna)

Metodę stosujemy w przypadku gdy posiadamy roota na telefonie.
Np przez Kingroot lub mając rom dev china.

1. Przechodzimy do aplikacji Pliki (Files) i próbujemy zainstalować Flashify (zgadzając się na odblokowanie instalacji z nieznanych źródeł), klikamy na plik .apk, a następnie musimy odczekać kilka sekund aż przycisk Allow once stanie się dostępny.
  2. Uruchamiamy Flashify (przycisk Launch w instalatorze). Po informacji o braku root wychodzimy (przycisk Home)
  3. Przechodzimy na pulpicie do Security > Permissions > ROOT i zaznaczamy dostęp do root dla Flashify (będziemy musieli wybrać „Next” kilka razy i na końcu „Accept”). Należy także wyrazić zgodę na pobranie ROOTa gdyż domyślnie w romie dev nie jest on już dodawany.
  4. W aplikacji Flashify > Recovery image > Choose a file i wybieramy pobrane wcześniej recovery (plik .IMG)
  5. W komunikacie Flashify wybieramy Reboot now co w efekcie przeniesie nas do recovery TWRP.

Na moje nieszczęście TWRP był po chińsku i zanim się kapnąłem gdzie jest angielski coś spierdzieliłem i mi się nie odpalał już ROM, tak więc dla mnie telefon był do wysłania na serwis.

Okazało się, że przy czyszczeniu całego telefonu wywaliłem również ROM i MIUI Polska. Facet z serwisu podpowiedział mi "Trzeba by wykonać format data z poziomu twrp i zrobić restart recover" tak uczyniłem po czym telefon rzeczywiście zobaczył partycje wewn. Podłączyłem telefon do kompa przez TWRP i wgrałem MIUI Polska i telefon ożył:)

Teraz jest petarda.

Posted
2 minuty temu, Michal0214 napisał:

Ja znalazłem też na allegro za 1399

Teraz pewnie będą schodzili z ceny bo coraz więcej się ich pojawi.

Posted

a fakt, dlatego pewnie go nie zauważyłem bo klikałem w  filtrze dziesięciordzeniowe...a ten nie ma tego parametru pokazanego.

Posted

a ktoś z was ma problem wiecznie migającej diody kolor biały - choć w ustawieniach są przypisane inne kolory? Dodam, że w powiadomieniach nie ma żadnego alertu czy powiadomienia.

• 3 weeks later...
Posted

U mnie tak miga ale nie przeszkadza mi to jeszcze:) oznacza że żyje:).

A mam pytanie dot. w jaki sposób aktualizować. Jak w aplikacji "Aktualizacje" kliknę "Szukaj aktualizacji" to mi nic nie znajduje, mówi że mam "The latest". A mam zainstalowane MIUI 8 6.8.25 rozwojowa. 

Posted
2 godziny temu, gerardcool napisał:

U mnie tak miga ale nie przeszkadza mi to jeszcze:) oznacza że żyje:).

A mam pytanie dot. w jaki sposób aktualizować. Jak w aplikacji "Aktualizacje" kliknę "Szukaj aktualizacji" to mi nic nie znajduje, mówi że mam "The latest". A mam zainstalowane MIUI 8 6.8.25 rozwojowa. 

Aktualizacje pobiera się ręcznie stąd: https://miuipolska.pl/download/

Posted

Nieśmiało chciałem zauważyć, że wątek jest o instalacji polskiego MIUI na telefonie Redmi PRO.

Swoją instalację opisałem w poście:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...