Qhrek Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Witam, posiadam redmi note 3 pro od zeszłego tygodnia wszystko działało idealnie lecz od wczoraj może przed wczoraj nie można normalnie rozmawiać tzn podczas rozmowy muszę wlączyć tryb głośno mówiący ponieważ dolny mikrofon nie działa a działał. Czasem podczas rozmowy zadziała ale rzadko. Zrobiłem dziś uruchom recovery po czym telefon się zresetował i mikron działał lecz znów pojawił się ten sam problem a reset nic nie daje. Co robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qhrek Posted August 25, 2016 Author Share Posted August 25, 2016 Dodam, że jak podłącze ładowarkę to mikrofon działa lecz jak wyłącze dyktafon i włączę go ponownie to już nie działa i wtedy muszę wyłożyć ładowanie i wtedy chwile działa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Na 99.99% zawilgocony dolny port - do wymiany. Tak to wyglądało w Redmi 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qhrek Posted August 25, 2016 Author Share Posted August 25, 2016 Ale czasem działa ;/ A telefon mam od 5 dni. Czy droga wymiana? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted August 26, 2016 Share Posted August 26, 2016 (edited) Pięć dni powiadasz? A miał okazję być wystawiony na większą wilgotności? Bo jeśli nie, to możliwe jest, że wada fabryczna portu. Gdzie kupowany? Edited August 26, 2016 by Zexon72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qhrek Posted August 26, 2016 Author Share Posted August 26, 2016 W sumie był wystawiony na wilgotność. Droga taka wymiana portów? Dodam że gdy mikrofon nie działa (sprawdzam w dyktafonie) i włożę kabel do ładowania zaczyna on działać. Gdy już wyłoże czasem działa i gdy z powrotem włożę przestaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszOPO Posted January 3, 2017 Share Posted January 3, 2017 Witam! Mam telefon od trzech tygodni i problem niemal taki sam - również po mniej więcej tygodniu od oclenia i odebrania paczuszki z CHRl... Mikrofon górny działa OK, a więc rozmowa głośnomówiąca jest OK. Jedyna różnica to to, że dolny mikrofon nie działa w ogóle. Nawet podczas ładowania. Dmuchanie w mikrofon podczas nagrywania na dyktafon zostawia tylko brzydkie ślady trzasków, a jak bardzo krzyczę do mikrofonu coś tam delikatnie się nagrywa. Sprzedawca radzi mi wgrać softa od nowa. Trochę się boję samemu instalować oprogramowanie w telefonie. Boję się, że nowe oprogramowanie nie zainstaluje się albo zostanie przerwane, padnie płyta główna etc. Zablokuje mi to telefon całkowicie i i tak będę go musiał odesłać do CHRl. Odeślę go i mi powiedzą, że gwarancja nie obejmuje instalacji przez użytkownika na własną rękę oprogramowania... Z tego, co czytam w necie wygląda na to, że mikrofon się zawiesił/zawilgocił (pytanie tylko czy na zawsze?) i nie jest to niby winą oprogramowania. Nie wiem, rzecz stała się podczas połączenia - rozmawiałem i nagle mój rozmówca przestał mnie słyszeć... Niczego do dzisiaj nie instalowałem na telefonie. Nie pobierałem nawet żadnych aktualizacji! Mikrofon mogę wymienić w serwisie za koszt ok 130 zł tylko nie wiem czy jednak nie jest to wina softu... Pomożecie? Telefon aktualnie nie służy do dzwonienia... a więc do podstawowej funkcji PS Wersja Pro Prime z 3GB Gb RAMU Link to comment Share on other sites More sharing options...
koncior Posted January 8, 2017 Share Posted January 8, 2017 Gdzie można zamówić taki modem mc proszę o linki Link to comment Share on other sites More sharing options...
koncior Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 Panowie wymienilem modul Ichodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted January 27, 2017 Share Posted January 27, 2017 2 godziny temu, koncior napisał: Panowie wymienilem modul Ichodzi Może zacznij w końcu pisać po polsku? Kolejny Twój post i nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juveadamo Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 U mnie problem wygląda tak że co którąś rozmowę nie słyszy mnie rozmówca ( ja go słyszę ). Przeważnie jak się rozłączy i zadzwoni ponownie to wszystko jest ok. Problem nie występuje jak ja dzwonię do kogoś. Myślicie że to też będzie wina tego modułu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorbi Posted April 22, 2017 Share Posted April 22, 2017 Witam W córki telefonie od czwartku również występują problemy z mikrofonem.Czasami zamiast córki słychać tylko trzaski lub córkę i trzaski.Rozebrałem telefon ale nie znalazłem żadnych paprochów czy tym podobnych rzeczy.Wyłączyłem google now ( wyszukiwanie głosowe ) ale nie wyczyściłem pamięci podręcznej bo telefon nie jest odblokowany. Zastanawiam się na kupnem elementu z mikrofonem i wymianą we własnym zakresie Kupiłem moduł z głośnikiem, wymieniłem i śmiga jak nowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antspaoini Posted June 26, 2017 Share Posted June 26, 2017 Dnia 22.04.2017 o 21:31, Gorbi napisał: Witam W córki telefonie od czwartku również występują problemy z mikrofonem.Czasami zamiast córki słychać tylko trzaski lub córkę i trzaski.Rozebrałem telefon ale nie znalazłem żadnych paprochów czy tym podobnych rzeczy.Wyłączyłem google now ( wyszukiwanie głosowe ) ale nie wyczyściłem pamięci podręcznej bo telefon nie jest odblokowany. Zastanawiam się na kupnem elementu z mikrofonem i wymianą we własnym zakresie Kupiłem moduł z głośnikiem, wymieniłem i śmiga jak nowy Witam, mógłbym prosić o namiary gdzie owy moduł można kupić ? Z góry dzięki ! Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaPPe Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Witam, Przez 6 miesięcy telefon się bardzo fajnie sprawował. Niestety ostatnimi czasy doszły mnie słuchy że jak się ze mną rozmawia przez telefon to jest bardzo cicho. Więc włączyłem dyktafon, i ku mojemu zdziwieniu, ta fala nie ruszała się. dopiero gdy przystawiłem mikrofon do ust, było mnie słychać, chociaż ciągle za cicho. Zaktualizowałem więc miui Polska na najnowszą wersję 7.6.10, i problem zniknął. niewiele później znowu ledwo mnie było słychać. wróciłem do domu, włączyłem dyktafon i znowu mnie nie było słychać. na mikrofonie w słuchawkach wszystko jest cacy. Przeglądając internet zauważyłem że sporo ludzi miało/ma taki problem, jednym pomagało wyłączenie wykrywania "ok google", drugim zmiana czegoś w ustawieniach. mi nic nie pomaga. Telefon jednak służy do dzwonienia, mam nadzieję że pomożecie mi z tego wybrnąć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Może zwyczjnie zapchał się otwór jakimś paprochem . Szpilka i próbuj delikatnie przeczyścić . Potem spraedź w menu serwisowym czy działa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaPPe Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 6 minut temu, mariusz.ur napisał: Może zwyczjnie zapchał się otwór jakimś paprochem . Szpilka i próbuj delikatnie przeczyścić . Potem spraedź w menu serwisowym czy działa . próbowałem, nic. W menu serwisowym to samo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 @HaPPe możesz jeszcze sprawdzić moduł do Magisk , Android Mic Fix , podobno pomaga w niektórych przypadkach. Sam nie testowałem. Spoiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaPPe Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 1 minutę temu, slimdick napisał: @HaPPe możesz jeszcze sprawdzić moduł do Magisk , Android Mic Fix , podobno pomaga w niektórych przypadkach. Sam nie testowałem. Ukryj treść a mogę to zrobić ręcznie? nie bawiłem się w moduły z magiska, czy xposed. Bo tutaj jak widzę mam zmienić tylko 4 wartości w build.prop? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLiM Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 (edited) @HaPPe pewnie tak. Tu masz te wpisy do edycji. Cytat ro.qc.sdk.audio.fluencetype=none persist.audio.fluence.voicerec=true persist.audio.fluence.speaker=false use.voice.path.for.pcm.voip=true EDIT: tu znalazłem jeszcze wątek na xda https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/help/bug-t3630473 Edited July 20, 2017 by slimdick Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaPPe Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 (edited) @slimdick poczytałem ten wątek, popróbowałem, nic się nie zmienia. te wpisy też zmieniłem i nic. teraz wsłuchałem się w nagrania, słychać szumy. Cholera, nie chcę oddawać telefonu na gwarancję. może mikrofon jest uszkodzony? edit: sprawdziłem mikrofon w aparacie i wszystko ładnie słychać. Tylko że aparat korzysta z mikrofonu przy kamerze przedniej... Edited July 20, 2017 by HaPPe Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Jeśli masz gwarancje w Polsce to oddawaj . Prawdopodobnie mikrofon do wymiany . Albo sam mikrofon , albo cała płytka usb . Lub dokładne wyczyszczenie po zdjęciu obudowy . Ale to już tylko w przypadku braku gwarancji . Dla pewności możesz zainstalować miui z zaznaczoną opcją clean all w miflash . Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaPPe Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 @mariusz.ur @slimdick Chciałem zrobić factory reset, no i nie mogę. chcę to zrobić przez ustawienia, podaję hasło, klikam "dalej", telefon się resetuje i nic. nie mogę nawet hard resetu zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 Zrób w takim razie factory reset w twrp Link to comment Share on other sites More sharing options...
HaPPe Posted July 20, 2017 Share Posted July 20, 2017 @mariusz.ur @slimdick Zrobiłem factory reset. nie pomogło, ciągle to samo. po jakichś dwóch godzinach dla picu włączyłem dyktafon, i mikrofon znowu normalnie działa... tak samo bez problemu jest w menu serwisowym. Niby fajnie, ale wtedy też zaczęło działać i przestało, a jednak chciałem znać tego przyczynę, bo znowu może przestać działać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts