jojoro Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 2 godziny temu, homman napisał: 2. Coś poplątałeś w mi chome. Czujnik działa poprawnie. Co mogłem poplątać w takiej scenie If "jest ciemno i wykrywa ruch" then "włącz lampkę" - nie działa vs If "wykrywa ruch" then "włącz lampkę" - działa Zamieniam tylko pierwszą opcje w czujniku ruchu na ostatnią. 2 godziny temu, homman napisał: Jojoro żaden system nie ma nawet takich opcji jak napisałeś... a co dopiero więcej. OK. Mogę zrozumieć jeszcze te pętle, bo może producent chce się zabezpieczyć przed nieudolnością userów gdyby nie dało się wyjść z petli i się coś przywiesiło. Ale czemu nie ma możliwości zrobienia warunku na odczytaniu stanu z żarówki (on/off). Co to za problem? W domoticzu też są takie ograniczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipO21 Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 (edited) Ktoś z was korzysta z tej lampki nocnej z czujnikiem ruchu? Po przyklejeniu jej, można ją przekręcić i wymienić baterię, czy trzeba ją całą ściągać ? I z jakiej odległości łapie ona człowieka ? Głównie mi chodzi o to, czy jeżeli ją zamontuje na wysokości powiedzmy 20-25cm, to czy mnie wykryje jeśli będę 2,5m od niej, i albo 1-2m wyżej, albo 1-2m niżej od niej. Edited January 27, 2018 by filipO21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowohucianin Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 OK. Mogę zrozumieć jeszcze te pętle, bo może producent chce się zabezpieczyć przed nieudolnością userów gdyby nie dało się wyjść z petli i się coś przywiesiło. Ale czemu nie ma możliwości zrobienia warunku na odczytaniu stanu z żarówki (on/off). Co to za problem? W domoticzu też są takie ograniczenia?W domoticzu zrobisz znacznie więcej. Możesz pisać eventy np w Pythonie ewentualnie układać klocki w Scratchu. Obecnie testuje to rozwiązanie, to moje początki z raspberry Pi i Linuxem ale w sieci jest sporo materiałów po polski i angielsku. Dzięki temu steruje elementami xiaomi oraz oświetleniem Mi Light. Dodatkowo w jednym miejscu monitoruje temperature, smog, prędkość łącza internetowego ping itpWysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 (edited) @NowohucianinJakiego RbPi używasz? Dasz namiary jaki sprzęt kupić na początek. Podpinasz się przez wifi czy po kablu? Jak monitorujesz PM2.5 i PM 10? Edited January 27, 2018 by jojoro Link to comment Share on other sites More sharing options...
homman Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 1. USUŃ SCENE I DODAJ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nowohucianin Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 [mention=38247]Nowohucianin[/mention]Jakiego RbPi używasz? Dasz namiary jaki sprzęt kupić na początek. Podpinasz się przez wifi czy po kablu? Jak monitorujesz PM2.5 i PM 10?RbPi 3 zamówione z Gearbest.com. Połączone po Wi-Fi, w przyszłości chyba będzie kablem. Do monitorowania Smogu jest napisany skrypt w Pythonie przez Łukasza Rybaka. Dane są ciągnięte z urządzeń Airly https://map.airly.eu/pl/ - akurat jestem z Krakowa więc liczba "stacji" jest ogromna Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 12 godzin temu, filipO21 napisał: Ktoś z was korzysta z tej lampki nocnej z czujnikiem ruchu? Po przyklejeniu jej, można ją przekręcić i wymienić baterię, czy trzeba ją całą ściągać ? I z jakiej odległości łapie ona człowieka ? Głównie mi chodzi o to, czy jeżeli ją zamontuje na wysokości powiedzmy 20-25cm, to czy mnie wykryje jeśli będę 2,5m od niej, i albo 1-2m wyżej, albo 1-2m niżej od niej. Jeśli pytasz o tą lampkę https://www.gearbest.com/night-lights/pp_672506.html to można przykleić, a później wymieniać baterie bez konieczności odrywania. Odległość zadziałania mogę sprawdzić wieczorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipO21 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Tak, o ta chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
homman Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 W związku z pytaniami na PW a raczej o tym pisałem. Bo ktoś tu napisał że nie. Czujnik kwiatków łączy się z gatewayem na BT ja mam bedside lamp. Natomiast działa tylko w aplikacji MI HOME. W niej czujnik kwiatków jest po chińsku. W sklepie jest aplikacja flower care która jest w 100% po angielsku. Ale ona łączy się tylko przez BT. Dodatkowo nie można używać jedne j i drugiej. Jak połączymy z flower care to nie mamy czujnika w mi home tzn mamy ale bez danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 23 godziny temu, filipO21 napisał: Głównie mi chodzi o to, czy jeżeli ją zamontuje na wysokości powiedzmy 20-25cm, to czy mnie wykryje jeśli będę 2,5m od niej, i albo 1-2m wyżej, albo 1-2m niżej od niej. 2,5 metra spokojnie wykrywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
homman Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Czujnik pir wykrywa baaardzo daleko. U mnie na altance na zewnątrz jest znacznie więcej niż 9m deklarowane przez producenta. Ale wystarczy minimalna przeszkoda np taśma klejąca na czujniku w celu zawężenia pola. I już danego miejsca nie obejmuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipO21 Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 A w którym miejscu lampki jest ten czujnik ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Czy jest gdzieś lista urządzeń współpracujących z MiHome (bramką ZigBee)? Bo tak sobie szukam po różnych stronach i nie wszędzie te same elementy są sprzedawane. Na gearbest nie znalazłem czujników do kwiatków, gdzieś tam nie było czujki gazu itp. Wiem, że coś tam mogę podejrzeć w MiHome ale chińskie znaczki + często wizualnie te same miniaturki urządzeń nie pomagaja w ogarnieciu sytuacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Otwórz Mi Home i wybierz dodanie manualne urządzeń, będzie lista co obsługuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 @Lector Tyle to i ja wiem, ale liczyłem na jakąś fajną stronę, bo sam przyznasz - czytelność tej listy w Mihome (kilka urządzeń różniących się jakimś detalem na ikonce) + chińskie znaczki jest średnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 (edited) Nie, raczej nie ma jakiejś gotowej listy. Edited January 29, 2018 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 A co mi powiecie na temat paska LED? https://www.gearbest.com/smart-lighting/pp_424884.html Czy można to pociąć na na kawałki i sterować każdym osobno? Czy są dostępne np. same sterowniki do tego (bez taśmy LED), jeśli tak to czy da sie je zastosować do innych taśm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bezi Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Jak pociąć na kawałki? I do każdego osobno prąd dokładać plus BT? Nie wyobrażam sobie tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browcofil Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Pasek jest fajny. Mocny klej, sterowanie z apki lub włącznika na kablu. Ja do sterowania używam kostki - można sobie fajnie zaprogramować zmianę koloru Obciąć możesz, ale to co obetniesz możesz co najwyżej wyrzucić O dodatkowych sterownikach nie słyszałem, ale kto wie... może w czeluściach Ali się jakaś samoróbka znajdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 No szkoda. Czy wyłącznik na kablu to tylko wyłącznik czy też da sie sterować np. jasnością czy kolorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browcofil Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 Sprawdzę, więczorem i napiszę. Nie korzystam z tego, więc nie pamiętam, jakie dokładnie są możliwości No to sprawdziłem. Można też zmieniać kolory przez przytrzymanie przycisku. Jasności w ten sposób nie zmienisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latoking Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 (edited) Witam Kupiłem ostatnio Gateway, czujniki ruchu Aqara i żarówki Yeelight. Mam problem z czujnikami. Ustawiłem zapal żarówki jak czujnik wykryje ruch, odczekaj 30s i zgaś żarówki (godziny działania 17-7). w pierwszym dniu wszystko działa bez problemu. Jak światło zgaśnie to wystarczy się ruszyć i znów się zapala. Niestety na drugi dzień wszystko się psuje. Światło zapala przy wykryciu ruchu, później gaśnie po 30s ale niestety nie zapala się natychmiast po wykryciu ruchu. Musi się zmienić minuta i dopiero wtedy wykrywa ruch. Ma ktoś na to jakiś sposób. pozdrawiam Mateusz Edited January 29, 2018 by latoking Link to comment Share on other sites More sharing options...
obtu Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 W ustawieniach czujnika tzn podczas tworzenia sceny jest możliwość ustawienia zwłoki pomiędzy reakcją czujnika na powtarzający się ruch przed nim (co minutę). Link to comment Share on other sites More sharing options...
latoking Posted January 29, 2018 Share Posted January 29, 2018 1 godzinę temu, obtu napisał: W ustawieniach czujnika tzn podczas tworzenia sceny jest możliwość ustawienia zwłoki pomiędzy reakcją czujnika na powtarzający się ruch przed nim (co minutę). Ja nie widzę w ustawieniach reakcji czujnika na powtarzający się ruch. możesz mi napisać gdzie to znaleźć i czy można ustawić krócej niż minutę Link to comment Share on other sites More sharing options...
mihauu Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Kupiłem drugi Gateway. W jaki sposób mam przepiąć czujnik z jednego Gatewaya do drugiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Usuń z pierwszego i dodaj do drugiego. Oczywiście sceny też trzeba utworzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadunia Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Fajne porównanie kamer jakby ktoś się zastanawiał. Wychodzi na to ,że dafang 1080 nJLEPSZY. Link to comment Share on other sites More sharing options...
obtu Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 (edited) 18 godzin temu, latoking napisał: Ja nie widzę w ustawieniach reakcji czujnika na powtarzający się ruch. możesz mi napisać gdzie to znaleźć i czy można ustawić krócej niż minutę Ja mam 2 minuty, opcja powyżej to reakcja natychmiastowa. Edited January 30, 2018 by obtu Kolejność Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Opcję z minutami, to zwłoka jeśli nie ma ruchu przez ten czas.Redmi Note 4X Link to comment Share on other sites More sharing options...
latoking Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 23 godziny temu, obtu napisał: 3 godziny temu, obtu napisał: Ja mam 2 minuty, opcja powyżej to reakcja natychmiastowa. To niestety nie jest reakcja natychmiastowa. Już jeden kolega mi wytłumaczył, że czujnik niestety łapie ruch raz na minutę i później "odpoczywa" Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Tydzień lub dwa tygodnie temu wymieniłem router na Xiaomi Router 3G. Od tego czasu zaczęły mi się problemu ze Smart home. Na początku bardzo szybko rozłączało mi całkiem wszystkie urządzenia (nie tylko Smart home), musiałem resetować router, żeby przywrócić poprawne działanie WIfi. Ustawiłem DNSy googlowskie i się poprawiło. Aktualnie co jakiś czas rozłącza mi urządzenia, niektóre szybko łapią ponownie sieć, a na przykład oczyszczacz muszę odłączyć od zasiania, żeby połączył się z powrotem z siecią. Co gorsze zaczęły mi się problemy z działaniem scen. Co jakiś czas (kilka razy w ciągu dnia) przestają działać, po krótkim czasie same się przywracają do działania. Na pewno jest problem ze scenami LAN, nie zdążyłem jeszcze zweryfikować czy problem dotyczy też scen Cloude. W logach mam informację przy żarówce, że nie mogło włączyć sceny (Couldn't run). Tak jakby scena była aktywna, ale nie mogła włączyć żarówki mimo, że żarówka jest online. Problemy ewidentnie zaczęły się od zmiany routera. Ma ktoś pomysł co mogę zmienić w ustawieniach routera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ik`ey Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 A jak masz teraz skonfigurowaną sieć? Dwie sieci, jedną, automaty itd.Mam router xiaomi na dwie sieci (druga na 5 GHz) DHCP i działa bardzo stabilnie.Sent from my MI 5s Plus using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 Mam również Xiaomi 3G ustawiony na automat (2 i 5 GHz), działa bez zarzutu ze Smart Home.Ssid oraz hasło zostawiłeś po staremu? MI 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted January 31, 2018 Share Posted January 31, 2018 @ik`ey @czesiek SSid oraz hasło ustawiłem tak samo jak na poprzednim routerze. Mam dwie sieci. Kanał ustawiłem na sztywno 1, tak mi wychodziło najlepiej po przeskanowaniu sieci. To co podejrzewałem to przepustowość, Miałem ustawione na '40M'. Wczoraj wieczorem ustawiłem na '20M' i przez pół dnia dzisiaj wszystko działało, ale wieczorem znowu sceny chwilowo przestały działać. Być może w dzień po prostu mniej się używało scen ze światłem. Dam dziś na 'Automatycznie'. Siłę sygnału mam 'Standardową'. Zmieniałem jeszcze tylko DNSy, reszta raczej bez zmian. Ma ktoś jeszcze pomysł na co zwrócić uwagę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojoro Posted February 1, 2018 Share Posted February 1, 2018 1. Czy są jakieś głowice grzejnikowe działajace z systemem MiHome? 2. Czy są jakieś żarówki E27 jaśniejsze niż te białe 600lm działające z MiHome? 3. Czy ta puszka https://www.tim.pl/puszka-60mm-pt-71mm-71x-60mm-czerwony-batibox-080161?context=Njg4YTU1NWM3 pomieści włącznik https://www.gearbest.com/alarm-systems/pp_610096.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts