Jump to content

Smart Home od Xiaomi

Ren

Recommended Posts

Ja takiego Gateway a też mam, pisałem wcześniej i pytałem o różnice między V2 a V3.
Trzeba będzie sprawdzić czy ma pomiar natężenia światła.

Pomiar światła ma być w nowym czujniku Pir. W tym, który wygląda jak chatka Baby Jagi.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Zamówiłem dziś ten nowy czujnik ruchu. Sprawdzimy jak z pomiarem oświetlenia.

Też jestem ciekawy, czy będzie można go użyć w scenie z innym czujnikiem ruchu. Tzn. ten daje info o natężeniu światła, a drugi o ruchu.
Lector daj znać jak przyjdzie.

Jestem ciekawy czy mi universal IR Remote controller będzie współpracował z takimi prostymi odbiornikami: KLIK 

Chciałbym wcisnąć je w puszki z włącznikami światła i sterować za pomocą smartfona.

Może Ktoś coś...?

Jestem ciekawy czy mi universal IR Remote controller będzie współpracował z takimi prostymi odbiornikami: KLIK 
Chciałbym wcisnąć je w puszki z włącznikami światła i sterować za pomocą smartfona.
Może Ktoś coś...?

Te odbiorniki działają na falach radiowych, a IR Remote na podczerwień, więc chyba się nie dogadają

• Like 1

Dokładnie IR Remote ma podczerwień, zadaniem jego jest sterowanie sprzętem w domu z telefonu/tabletu. Można "klonować" klawisze z naszego pilota aby wszystko działało poprawnie.

Ostatnio dodałem sterowanie taką kolejką córki, która jeździ po drewnianych torach.

Różnica między IR Remote a IR w budowanym w telefon jest taka, ze możemy sterować z poza domu poprzez internet sprzętem które jest w obrębie naszego kontrolera.

Edited by Lector

Dokładnie IR Remote ma podczerwień, zadaniem jego jest sterowanie sprzętem w domu z telefonu/tabletu. Można "klonować" klawisze z naszego pilota aby wszystko działało poprawnie.
Ostatnio dodałem sterowanie taką kolejką córki, która jeździ po drewnianych torach.

Różnica między IR Remote a IR w budowanym w telefon jest taka, ze możemy sterować z poza domu poprzez internet sprzętem które jest w obrębie naszego kontrolera.

Lector mam pytania o Twojego IR Remote:
1. Czy IR ma odbiornik do zaczytywania komend z naszych oryginalnych pilotów? To co prawda wynika z Twojej wypowiedzi, ale chcę się upewnić.
2. Jaką aplikacją obsługujemy IR? MI Home, Mi pilot, jeszcze inną?
3. W jakim języku jest apka?
4. Czy można tworzyć sceny w postaci: włącz tv, włącz dekoder, włącz amplituner; czy tylko można sterować pojedynczymi urządzeniami.
5. Czy w komplecie jest zasilacz?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. IR odczytuje i wysyła kody, więc jak pisałem można z czytywać kody i zapisywać w aplikacji (tworzysz swój pilot, lub na gotowym szablonie przypisujesz klawisze.

2. Mi Home pobiera plugin Mi Remote.

3. Niestety ja ma po Chińsko i nie znalazłem sposobu na zmianę (ale też jakoś specjalnie nie szukałem).

4. Tak można tworzyć sceny, jak w całym systemie Mi Home.

5. Niestety jest tylko kabel USB bez zasilacza, ja akurat podpiąłem pod NAS który i tak chodzi cały czas.

Tu filmik nie opublikowany - troszkę zaniedbałem swoje MI Home :P

Edited by Lector
  • Like 1

Witam,

Chciałbym tę lampę połączyć (sparować) z tym włącznikiem natynkowym (Xiaomi WXKG02LM Aqara Smart Light Switch Wireless Version). Czy w związku z tym potrzebuję jeszcze Gateway?

Xiaomi-Yeelight-LED-Ceiling-Light.jpg

zukzoq1487838359309.jpg

6 godzin temu, Cebul napisał:

Witam,

Chciałbym tę lampę połączyć (sparować) z tym włącznikiem natynkowym (Xiaomi WXKG02LM Aqara Smart Light Switch Wireless Version). Czy w związku z tym potrzebuję jeszcze Gateway?

Można to rozpoznać po opisie - urządzenia oznaczone jako ZigBee wymagają Gateway. Ale gdybyś nawet nie miał opisu, to jest jeszcze jedna zasada - wszystkie urządzenia od Xiaomi, które są zasilane pastylkowymi bateriami używają łączności ZigBee, czyli wymagają bramki.

Dnia 11.07.2017 o 22:26, Lector napisał:

1. IR odczytuje i wysyła kody, więc jak pisałem można z czytywać kody i zapisywać w aplikacji (tworzysz swój pilot, lub na gotowym szablonie przypisujesz klawisze.

2. Mi Home pobiera plugin Mi Remote.

3. Niestety ja ma po Chińsko i nie znalazłem sposobu na zmianę (ale też jakoś specjalnie nie szukałem).

4. Tak można tworzyć sceny, jak w całym systemie Mi Home.

5. Niestety jest tylko kabel USB bez zasilacza, ja akurat podpiąłem pod NAS który i tak chodzi cały czas.

Tu filmik nie opublikowany - troszkę zaniedbałem swoje MI Home :P

U siebie będę potrzebował dwóch Mi Remote. Jeden muszę zamknąć w szafce, aby sterować dekoderem UPC. Drugi na zewnątrz do sterowania telewizorem i amplitunerem. 

Lector, czy nie widzisz w takiej konfiguracji zagrożenia, że dwa Mi Remote "pogryzą" się ze sobą. Czy będę mógł ustawić scenę, w której będą włączane/wyłączane jednocześnie telewizor, amplituner, dekoder, czyli w jednej scenie będą musiały zadziałać dwa Mi Remote. 

I jeszcze drugie pytanie, czy zaczytane kody z innych pilotów (zaczytane przez Mi Remote) można używać z pilotem wbudowanym w telefon (poprzez IR w telefonie).

1 godzinę temu, wolf napisał:

Można to rozpoznać po opisie - urządzenia oznaczone jako ZigBee wymagają Gateway. Ale gdybyś nawet nie miał opisu, to jest jeszcze jedna zasada - wszystkie urządzenia od Xiaomi, które są zasilane pastylkowymi bateriami używają łączności ZigBee, czyli wymagają bramki.

No chyba że gniazdko, ono bez Gatewaya z tego co pamiętam. Mam je aktualnie odłączone ale chyba było na pulpicie w Mi home?

@milenium17 Tytuł aukcji: Original Xiaomi Mi Smart WiFi Socket - ZigBee Version  -  XIAOMI SOCKET  WHITE

Więc musi być bramka - mam to gniazdo, mam również to stare z USB które działa na WiFi. Nie mam nowego na WiFi.

@wolf Myślę ze dwa urządzenia nie będą robiły sobie problemu. No ale sprawdzić nie mam jak ;)

Po to się z czytuje kody, aby sterować z telefonu :D

Ale jeżeli chodzi Ci o sterowanie bezpośrednio telefonem (bez urządzenia Xiaomi Universal IR Remote Controller) to się nie da. Są tą dwie rożne aplikacje, choć nazwy u mnie mają te same.

Edited by Lector

@Lector Tak, chodziło mi o to, aby kod zaczytany przez IR Remote używać później również bez tego urządzenia, za pośrednictwem samego telefonu. Szkoda, że się nie da :( .

Na początek zamówię jedno urządzenie i przetestuję. Sprawdzę czy będzie mi odpowiadać, jeśli tak to wtedy zamówię kolejne.

Edited by wolf

Zakupiłem czujnik temperatury. Jestem w stanie podłączyć go bezpośrednio do mihome czy trzeba gateway ? 

Coś mi nie idzie jego skonfigurowanie, ale chińskie znaczki i nie rozumiem. Ktoś może pomóc ?

EDIT:

Zdaje się, że bez gateway się nie obędzie. Ktoś poleci gdzie najtaniej zamówić?

Edited by Gravis

20 minut temu, Gravis napisał:

Zakupiłem czujnik temperatury. Jestem w stanie podłączyć go bezpośrednio do mihome czy trzeba gateway ? 

Coś mi nie idzie jego skonfigurowanie, ale chińskie znaczki i nie rozumiem. Ktoś może pomóc ?

Ten okrągły?

Jeśli tak to wymaga gatewya.

Ja (Android) mam w apce MiHome obsługę czujnika po angielsku.

jeśli za 21 to rewelka :)

EDIT: - znalazłem kupon: RCGWIT za 22,99 USD

https://goo.gl/KB5tKD

P.S. dostałem dziś aqara switch - ten 1 klikowy na ścianę zewnętrzny - 2 szt - przetestuje i dam znać ale najpierw muszę trochę pobawić się w elektryka

i zamówiłem na testy ciśnieniomierz xiaomi ;)

jest już na GB Presale na czujkę wody  - http://www.gearbest.com/home-smart-improvements/pp_668897.html za 18,99 USD

Edited by milenium17

21 minut temu, abc00 napisał:

Tak z ciekawości: https://www.aliexpress.com/item/2016-Newest-Original-Xiaomi-Smart-Home-Kit-Gateway-Door-Window-Sensor-Human-Body-Sensor-Wireless-Switch/32658320818.html

Czy do czujnika ruchu / temperatury trzeba podłączać jakieś zasilanie czy one działają na bateriach (zwykłych, jakiś dziwacznych)? I ew. ile czasu?

Działają na baterie, nie potrzebujesz dodatkowego zasilania.

Nie pamiętam dokładnie symbolu, ale są to bateryjki - pastylki bez problemu dostępne w PL.

• Like 1

Czujnik temperatury, okrągłe klawisze (pewnie i Aqara) CR2032 (bateria szerokiego zastosowania: liczniki rowerowe, wagi, piloty samochodowe i bram oraz TV), czujnik ruchu CR2450 (mniej spotyka, ale dostępna w Polsce - widziałem w Castoramie).

Edited by Lector
  • Like 1

Dziękować! - mam kolejne dwa pytania, pierwsze czy to jest najnowsza wersja i można śmiało brać:

https://www.aliexpress.com/item/New-Original-xiaomi-2-MIJIA-Smart-Home-wireless-Multifunctional-Gateway-Activity-sensor-Temperature-Socket-Wireless-Switch/32809495493.html

+ https://www.aliexpress.com/item/Xiaomi-Smoke-Alarm-Fire-Alarm-Detector/32820130924.html

+ ew. przejściówka do Gateway'a bo chyba nie dodają...

2. Czy w domu można mieć np. dwa czujniki temperatury w różnych pokojach i to ze sobą nie koliduje?

Edited by abc00

• mrosi changed the title to Xiaomi smart plug basic - nie działa zdalne sterowanie przez wifi/lte