Lector Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 14 godzin temu, homman napisał: Da sie tak zrobić Przycisk ma 3 opcje. Długie naciśniecie Dwuklik Klik I powyższe pytanie też się da To spróbuj ustawić aby klikiem zapaliło czerwone światło na Gateway, a dwuklik zielone. Nie da się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 (edited) Teraz ja mam pytanie jak tą kamerę http://www.gearbest.com/ip-cameras/pp_620813.html połączyć w trybie WiFi, bez łączenia do obecnej sieci? Wiem ze ona działa na dwa sposoby, ale jak to już nie wiem. Edited June 5, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
homman Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Jak nie ma. USTAWIASZ SCENE i jako scene ustawiasz klik > lampa on i ustawiasz jasność dwu klik > lampa on i ustawiasz jasność przytrzymanie > żarówka off. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Mamy nową żarówkę od Xiaomi - Philips - kupiona do testów - białych mam 8 szt i zobaczę czy jest jakaś różnica Xiaomi Philips Smart LED Ball Lamp Kupon: XPBulbs za 9,99 USDhttp://www.gearbest.com/smart-lighting/pp_644095.html?lkid=10812342 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Dziś kolejne zakupy i zakupiłem kostkę i żarówkę LED RGB. @homman próbuje na Gateway, daje zapal i nie mogę dodać już jasności. Jak daje samą jasność to nie ma możliwości ustawienia na ile. Kolory też losowo ustawia, więc nie mogę zapalić pojedynczym klikiem zielonego a podwójnym czerwonego. Przyjdzie żarówka i kostka będą testy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
homman Posted June 9, 2017 Share Posted June 9, 2017 (edited) Na gatewayu się tak nie da Da sie tylko on off i zmień kolor. Można jedynie scenami czyli scena taka i taka i do niej ustawiony gateway. Przy żarówce nie ma problemu. Dajesz set color i masz ustawiony set light i masz tryby np nocny, randka itd Albo np ustawiasz sobie że 25% białe światło. I o to mi chodziło w odpowiedzi do ruskiego. A nie zauważyłem że ty chcesz gatewaya sterować. Ta żarówka philipsa nie ma sensu. Ona ma tylko 6,5W xiaomi maja 7 i 9W. A też szału nie ma z jasnością. Jako lampka nocna jedynie Edited June 9, 2017 by homman Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 @homman Pamiętaj ze pobór Watów nie zawsze się przekłada na moc świecenia. Więc moc świetlna wszystkich może być taka sama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted June 10, 2017 Share Posted June 10, 2017 (edited) 4 godziny temu, Lector napisał: @homman Pamiętaj ze pobór Watów nie zawsze się przekłada na moc świecenia. Więc moc świetlna wszystkich może być taka sama. Nowa jest slabsza o 25%. Stara 600lm a nowa 450lm, ale jest mniejsza i kulka to w zyrandolach bedzie lepiej wygladac. Nowe przyciski Aqary nie dzialaja z Mihome trzeba do nich aplikacje aqary. Edited June 10, 2017 by Mielcar Link to comment Share on other sites More sharing options...
homman Posted June 11, 2017 Share Posted June 11, 2017 Czyli kolejna marka się wyłamie xiaomi. Pierwsze byłą MIA potem YI teraz agara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 (edited) Która aplikacja jest do obsługi nowej Aqary? OK pobrałem z kodu z filmiku Edited June 12, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 (edited) 11 godzin temu, Lector napisał: Która aplikacja jest do obsługi nowej Aqary? OK pobrałem z kodu z filmiku dostales SMS aktywacyjny? U mnie na iOS nie dochodzi sms aktywacyjny, a na Androidzie .apk w ogole nie chce sie zainstalowac. Edited June 12, 2017 by Mielcar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 U mnie na MI4 zainstalowało się, ale SMS brak. Ciekawe czy te wszystkie rozłąki firm od Xiaomi to nie przypadkiem zadłużenie, a może nie wypłacalność za otrzymany towar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 3 minuty temu, Lector napisał: U mnie na MI4 zainstalowało się, ale SMS brak. Ciekawe czy te wszystkie rozłąki firm od Xiaomi to nie przypadkiem zadłużenie, a może nie wypłacalność za otrzymany towar. z tych nowych "Aqar" dzialac beda tylko automatyczne zaluzje bo sa w MiHome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 (edited) Jeszcze nic nie zamówiłem z nowych czujników, ale może po prostu będą te same tylko w bardziej eleganckiej obudowie? I raczej nic nowego dość szybko nie kupię, bo jakoś nie mam ciśnienia na nic. To co potrzebowałem to już mam i działa Edited June 12, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 13, 2017 Share Posted June 13, 2017 Ja czekam jeszcze na nowe czujniki drzwi/okien - zobaczymy czy zadziałają no i żarówkę Xiaomi - Philips. Dam znać. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted June 14, 2017 Share Posted June 14, 2017 Wracam do mojego problemu z radiem w Gatewayu. Problem polega na tym, że radio regularnie przerywa. Z internetem w domu nie mam problemów (żadnych zaników sieci cały czas na wysokiej prędkości śmiga), więc tego nie brałem pod uwagę, ale wczoraj z ciekawości odłączyłem router, a udostępniłem z telefonu Hotspota do którego podłączył mi się Gateway i przez jakieś 20 minut radio ciągle grało, co przy połączeniu z routerem się nie zdarza. W sprawach sieciowych nie jestem obeznane i router ma standardowo skonfigurowany - zabezpieczenie sieci + ustawienia, aby podłączyć się z dostawcą internetu. Ma ktoś jaki pomysł co to może być? Nie mam niestety 2 routera, aby skontrastować sam router. Ale może jest to kwestia ustawień w samym routerze? Nie wiem coś przerywa połączenie czy działa na zbyt obciążonym paśmie? Jeśli ma ktoś jakiś pomysł to chętnie coś przetestuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mielcar Posted June 16, 2017 Share Posted June 16, 2017 Też mam w xiaofangu "this product is only used in mainland china" jakes rozwiazanie poza hakiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
EBE97400 Posted June 19, 2017 Share Posted June 19, 2017 Witam serdecznie, chciałbym rozpocząć zabawę z Xiaomi. Mam kilka pytań. Chciałbym by baza pracowała m.in jako nocna lampka oraz dzwonek do drzwi. Czy da się ustawić by baza załączała światło od godziny 22.00 na 15 sek po wykryciu ruchu? Pod jakim kątem wykrywa ruch? duży/ mały zakres? Jak sprawa z radiem? Coś się już ruszyło w tej sprawie? Mam rozumieć, że Gateway działa tylko po wifi? bluetooth nie ma nic do rzeczy? Jest opcja uruchomienia światła w bazie nie będąc w domu poprzez połączenie pakietowe? sprawdzenie czy dzwonek był w użyciu? Pozdrawiam i troszkę zrozumienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 19, 2017 Share Posted June 19, 2017 (edited) @EBE97400 Gateway nie ma czujnika ruchu więc musisz dokupić moduł: http://www.gearbest.com/smart-light-bulb/pp_257678.html W takiej konfiguracji tworzysz scenę aby działała w określonych godzinach po wykryciu ruchu. Do dzwonka potrzebny klawisz http://www.gearbest.com/smart-light-bulb/pp_257679.html Jest opcja aby przy każdym zadzwonieniu aplikacja Mi Home otrzymała powiadomienie (telefon musi być OnLine). Radio myślę ze chodzi o polskie stacje, to raczej nic się nie zmieniło. Trzeba zmienić DNS dodać stacje i DNS można zmienić. Gateway wykorzystuje WiFi do łączności ze światem (z Twoim ruterem), wszystkie moduły działają pod ZigBee, ale za pomocą włącznika z linka powyżej można włączyć/wyłączyć moduły WiFi (listwa zasilająca, gniazdko WiFi). Sterowanie tylko urządzeniami (modułami) Xiaomi i Aqara (włączniki do światła). Wszystkim co masz podpięte pod Gateway, może lepiej napisać wszystkim co masz dodane do aplikacji Mi Home można sterować z poza domu przez telefon z włączonym transferem danych lub jakiś innym punktem dostępowym (hotspot WiFI). Edited June 19, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 (edited) Będzie czujka zalania ale jaka apka do niej? Obawiam się że nie Mi Home Edited June 20, 2017 by milenium17 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 20, 2017 Share Posted June 20, 2017 (edited) Tak się dziwie ze nie mają czujnika oświetlenia. Bardzo przydatny moduł byłby to. Edited June 20, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
EBE97400 Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 @Lector Dzięki za odpowiedź. Czyli mam rozumieć, że muszę kupić to By działał czujnik oraz przycisk tak? Montuję się gniazdko-przejściówka-zigbee-baza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 [mention=2684]Lector[/mention] Dzięki za odpowiedź. Czyli mam rozumieć, że muszę kupić to By działał czujnik oraz przycisk tak? Montuję się gniazdko-przejściówka-zigbee-baza? Ja kupiłem takie gniazdko i okazało się że aplikacja mi home nie widzi go. To samo mam z gatewayem xiaomi ktoś ma pomysł jak to uruchomić żeby działało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 (edited) @EBE97400 To gniazdo co pokazałeś to dodatkowy moduł (urządzenie) do sterowania zasilaniem tego co tam podepniesz. Są dwa takie gniazda, jedno na WiFi i drugie na ZigBee (to posiada "watomierz"). Centralka to Gateway czyli to http://www.gearbest.com/living-appliances/pp_344667.html to jest cały mózg systemu Xiaomi. @Peter W czym dokładnie masz problem? Gniazdka są dwa jedno gniazdko działa na WiFI i tu Gateway jest nie potrzebny, drugie gniazdko działa na ZigBee i tu już musi być Gateway. Sprawdź jakie gniazdko kupiłeś w opisie produktu na stronie gdzie kupowałeś. Aby Gateway działał musisz mieć aplikację Mi Home i w niej dodajesz Gateway oraz tu dodajesz gniazdko WiFi. Gniazdka ZigBee jak i inne "ZigBee" od Xiaomi (klawisze, czujniki ruchu, czujnik okna, czujnik temperatury) dodajesz w pluginie Gateway. Jak dodawać znajdziesz tu https://www.youtube.com/channel/UC15AWWnS2fW44trLmtnu8mA na moim kanale. Edited June 21, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 Nowe gniazdko od Aqary http://www.gearbest.com/power-strips/pp_640724.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 24, 2017 Share Posted June 24, 2017 (edited) Dziś na swoim Xiaomi Mi 4 wgrałem ROM Global. Jakoś nie kojarzę tego na romie Xiaomi.eu Ktoś z Was ma coś takiego przy przewijaniu na ekranie blokady od lewej do prawej? Edited June 24, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
Axon Posted June 24, 2017 Share Posted June 24, 2017 Na xiaomi.eu nie ma tego ustawionego z automatu jak na globalu lub dev. Ale wystarczy to ustawić w ustawieniach.Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 24, 2017 Share Posted June 24, 2017 (edited) A gdzie te ustawienia się znajdują? EDIT OK, znalazłem, ale nigdy bym się nie spodziewał ze uruchomi się widget zamiast aplikacji Mi Home. Edited June 24, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 (edited) Panowie, Zakupiłem lampę Xiaomi Philips. Teraz potrzebuję włącznika do niej. Jaki mam wybrać? Chodzi mi o to aby zawsze lampa była online a włączam ją dodatkowo przez włącznik na ścianie. Ten będzie ok? http://www.gearbest.com/access-control/pp_626696.html Edited June 25, 2017 by milenium17 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 Wydaje mi się ze tak, na pewno by działał ten okrągły od Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 On ma być jako ścienny zamiast standardowego przełącznika - może źle to opisałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 Ja mam okrągły naklejony na ścianie do sterowanie gniazdkiem WiFi pod które mam podpiętą pompę od basenu Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted June 25, 2017 Share Posted June 25, 2017 Czytałem jak pisałeś o tym wcześniej - fajnie - i wiem że tak można ale moi domownicy już się przyzwyczaili do standardowego przełączania i muszę im podmienić i właśnie nie wiem czy ten zwykły to obsłuży czy muszę kupić ten z podtynkowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted June 26, 2017 Share Posted June 26, 2017 Takiej konfiguracji nie miałem, ale wyobrażam sobie to tak, żeby zlikwidować normalny przełącznik, włożyć jakaś kostkę żeby połączyć kable i lampa ma cały czas zasilanie. Na dziurę nakleić przełącznik, który sceną będzie włączał i wyłączał świecenie lampy. Ja mam taki przełącznik tylko z dwoma klawiszami. Generalne można przycisków używać do dowolnych scen nie tylko powiązanych ze światłem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zachowania Posted June 26, 2017 Share Posted June 26, 2017 mam problem z gniazdami XIAOMI. Już 4 przejściówka się stopiła. W środku to tylko stykające się ze sobą blaszki. Dzisiaj stopiła się przejściówka z podłączoną lodówką. Obciążenie 100-120 W. Macie jakiś patent na te gniazda, żeby to było bezpieczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts