meDarq Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Cześć. Wczoraj przyszedł do mnie telefon zakupiony z Aliexpress od Goldwaya, Redmi 3S. Od razu go zaktualizowałem do 7.5.8.0, nie było z tym problemu, więc raczej żaden chiński tandetny rom to nie jest. Niestety, domyślnie logowany jestem do sieci Orange 2G. Gdy wyszukuje sieci ręcznie, to czasami pojawia się dodatkowo Orange 3G PL(tutaj jest dopisek PL, którego nie ma przy 2G), jednak gdy próbuje się przełączyć, to najczęściej się nie udaje, poza jednym przypadkiem. Oczywiście mam w ustawieniach, że preferowane LTE, później robiłem, że 3G, nie pomogło. "Stukając w pamięć wewnętrzną" wszedłem w ustawienia, tam wymusiłem, żeby domyślny typ sieci był WCDMA i teraz, loguje siędo sieci 3G, intrernet jest już H+, zamiast edge, przy któym nawet otworzyć strony się nawet nie da... Czy istnieje na to jakieś remedium? Bo tak obejście, to chyba jednak słabe jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Może trzeba poczekać aż global będzie bardziej dopracowany? Chyba go na szybkości sklecali przez wejście na rynek indyjski tego telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meDarq Posted August 11, 2016 Author Share Posted August 11, 2016 Obstawiam, że downgradu nie da się zrobić tak łatwo jak aktualizacji? I miui ma jakiś oficjalny kanał, gdzie można zgłaszać bugi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted August 11, 2016 Share Posted August 11, 2016 Dobrze obstawiasz; jest forum miui.en Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 12, 2016 Share Posted August 12, 2016 Odblokuj bootloader, wgraj rom xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BAchu Posted August 22, 2016 Share Posted August 22, 2016 Witam. Także posiadam Redmi 3s i problem występuje także w najnowszych romach xiaomi.eu. Chyba narazie nie ma rozwiązania, jedynie można wymusić korzystanie z 3G/LTE. Wklepując *#*#4636#*#*# i ustawiając tam preferowany typ sieci na WCDMA/LTE .Wtedy telefon będzie będzie przełączał się poprawnie pomiędzy sieciami 3G/LTE. Wiadomo że pomija wtedy GSM więc na peryferiach nie będzie zasięgu.Można też spróbować ustawienia sieci na TD-SCDMA,LTE,CDMA,EVDO,GSM,WCDMA jednak po zgubieniu 3G lub LTE telefon przełączy się na GSM i tak zostanie nawet będąc ponownie w zasięgu sieci 3G lub LTE Mało tego czasami sam potrafi sobie zmienić ustawienia preferowanego typu sieci i trzeba tą operację powtórzyć. Nie znam się jakoś specjalnie ale jak dla mnie wygląda to na ewidentny błąd romu. Pozdrawiam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 22, 2016 Share Posted August 22, 2016 ja też mam 3S i problemów nie mam żadnych. żadnego buga ROM nie ma. Nie wiem jak Wy instalujecie te systemy że są jakieś byki... Pewnie tak jak jeden z kolegów który zarzekał się że zmienił na xiaomi.eu a zrzut dał ze śmieciówką... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dongron Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 Mam ten sam problem, ta sama sieć, a rom najnowszy dev eu. Problem jest taki, że jak spada do E, to często już lepszej sieci nie łapie. Czasem nawet jak się wymusi to trzeba zresetować tel. Rom miałem chiński stable, global stable, a teraz europejski dev jak na screenie, wszędzie tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denro Posted September 14, 2016 Share Posted September 14, 2016 *#*#4636#*#*# z opcją TD-SCDMA i WCDMA załatwia sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lippi Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 Hej, Jest jakiś ogólny światowy problem z przełączaniem się pomiędzy sieciami 2G, 3G czy 4G na Redmi 3S. Niestety ale jeśli telefon straci dobry sygnał i spadnie na 2G, czyli EDGE to sam już automatycznie nie wraca na 3G czy 4G. Ludzie ten sam problem zgłaszają na globalnym forum: http://en.miui.com/thread-320293-1-1.html Ja mam ten problem na 2 urządzeniach wgrane najnowsze MIUI 8.1 by xiaomi.eu 6.9.22 (rozwojowa). Wymuszenie WCDMA/LTE nic nie daje bo często jestem w okolicy gdzie zasięg jest słabszy i w ogóle nie ma możliwości połączenia z telefonu przy tym ustawieniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 to ja chyba mieszkam w innym świecie. Nie mam tego problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lippi Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 @bergmen ja widać problem już potwierdziło ponad 100 osób w różnych krajach na świecie i piszą o tym ci co siedzą na oficjalnym sofcie producenta. Ja myślałem że xiaomi.eu rozwiąże problem, ale niestety tak nie jest. I faktycznie dopóki jestem w zasięgu 3G wszystko jest OK, ale jak tylko sygnał jest słabszy spada do E i tylko ręczny ponowny wybór sieci powoduje że mam dostęp do 3G do czasu aż sygnał znów nie będzie za słaby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted October 10, 2016 Share Posted October 10, 2016 @Lippi problem występuje jeśli używasz tylko jednej karty SIM, jeśli dwóch to nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lippi Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 @Blom Tylko po cholerę pakować do telefonu drugą kartę SIM jak ona mi do szczęścia niepotrzebna. Akurat w drugim slocie mam kartę SD, więc żeby pakować tam drugiego SIM'a musiałbym bawić się w jakieś przycinanie czy szlifowanie. Pytanie czy po to kupuje się telefon aby robić takie wywijasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 @Lippi masz rację i jeśli ci to nie pasuje, dwa razy się nie zastanawiaj, tylko zwróć telefon. Lub poczekaj na fixa od Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksziaomowiec Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 Blom, a jeśli to nie kwestia soft'a? Skoro na każdym sofcie, takie akcje się dzieją, to albo ten soft to totalna lipa, albo przyczyna może leży jeszcze gdzie indziej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 @Ksziaomowiec może i to jest kwestia sprzętu, ale najbardziej prawdopodbny jest problem z softem. Bo np. na dwóch kartach to nie występuje, gdyby to była wina sprzętu to problem na pierwszej karcie by nie ustępował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 16, 2016 Share Posted October 16, 2016 Dnia 10.10.2016 o 21:54, Lippi napisał: @bergmen ja widać problem już potwierdziło ponad 100 osób w różnych krajach na świecie i piszą o tym ci co siedzą na oficjalnym sofcie producenta. Problem dotyczy wyłącznie Redmi3S? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted October 16, 2016 Share Posted October 16, 2016 Na razie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted October 16, 2016 Share Posted October 16, 2016 1 minutę temu, Blom napisał: Na razie tak. Także wersji "INT" (takiej, jak sprzedawana oficjalnie w Polsce)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roberttt Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 nie tylko, Ma redmi not 3 pro i "dokladnie" mam taki sam problem jak LIPPI. A dokladnie: Uzywam 2 kart sim ( virgin oraz a2mobile), oczywiscie jestem w zasiegu LTE. A2mobil bez problemy 4G wiec przelaczma internet na virgin a tam maks H+ za choler nieche wskoczyc 4 G Dlaczego? Zrobiłem nawet myk z zamiana kart miejscami i wtedy była sytuacja odwrotna Virgin 4 G A2mobile H+. Ale oczywiscie nie chodzi tu o sloty pogrzebałem w ustawinich: *#*#4636#*#*# ( ja w to wszełem inaczej--- informacje o telefonie / pamieć wewnetrzna). Zmienialem tam tylko rodzaj zasiegu i jakby sytuacja sie znow odwrocila. Czyli A2 mobie 4G Virgin H+. Wniosek dlamnie jest jedne LTE moze byc tylko na 1 karcie, w takim razie jak ustalic na ktorej mam byc?. Moze sie myle, a czy ktoś z was ma tak ze raz ma na jednej LTE potem zmienia na druga karte i ma LTE na tej drugiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ksziaomowiec Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 Próbuję doraźnie rozwiązać problem, wchodząc do informacji i telefonie i 5 razy "tapując" pamięć wewnętrzną. W ustawieniach telefonu, ustawiam TD-SCDMA/WCDMA. Pomaga na kilka godzin, potem wraca do "normy". Zaobserwowałem jednak ciekawą rzecz - za każdym razem, kiedy wymuszam 3G, przestaje mi działać czujnik zbliżeniowy. Pojawia się błędny komunikat, że jest zasłonięty, albo nie ma komunikatów, a czujnik po prostu nie wygasza ekranu przy połączeniach. Czy ktoś zaobserwował podobne objawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwagru11 Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 czy ten problem występuje również w wersji international? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radius Posted October 18, 2016 Share Posted October 18, 2016 6 minut temu, szwagru11 napisał: czy ten problem występuje również w wersji international? Na pewno u mnie działa normalnie na karcie z Orange (wersja International 3/32) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midnite Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 Cześć, miałem to samo ciągle mnie przełączało do 2g mimo tego że powinien być full zasięg lte ewent. 3g bo jestem w dużym mieście, mi pomogło jak ustawiłem preferowany tryb sieci TD-SCDMA,GSM/WCDMA and LTE. Od dwóch dni śmiga cały czas LTE/3g, także spróbujcie ustawić ten tryb,, ale dokładnie ten bo na innych było źle przynajmniej u mnie. A i apn zrestetowałem na ten standardowy co miałem jak dostałem telefon. Dajcie znać czy działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
aero Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 (edited) Szkoda, że nie można normalnie wymusić na stałe 3G czy LTE w ustawieniach telefonu tylko trzeba się bawić w menu serwisowe kodem *#*#4636#*#* Edited October 25, 2016 by aero Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 14 minut temu, aero napisał: Szkoda, że nie można normalnie wymusić na stałe 3G czy LTE w ustawieniach telefonu tylko trzeba się bawić w menu serwisowe kodem *#*#4636#*#* wejdź w Informacje o telefonie i poklikaj w Pamieć wew 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 @MiD i tak po czasie zmienia na automaty/prefer. LTE. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted October 25, 2016 Share Posted October 25, 2016 @Blom pewnie masz rację, u mnie problem nie występuje, po prostu podałem tylko krótszą drogę do menu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krist Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 U mnie w wersji international 3/32, jest ten sam problem, jak zrzuci mi do 2G to już nie wróci na automacie do 4g. Teraz mam ustawione ręcznie 4g i dopóki jestem w mieście może jest ok, ale trochę słabo, by się kurde stresować o zasięg gdy gdzieś się pojedzie. Minęły 3 tygodnie, może znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted November 16, 2016 Share Posted November 16, 2016 Na ostatniej becie xiaomi.eu ładnie przełącza. Można też wsadzić drugą kartę sim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrew2 Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Teraz testują betę global stable 8.1.1 ciekawe czy ten problem nadal istnieje ? Ja osobiście wolę siedzieć na oficjalnym romie ale jak tak będzie cały czas z tym ciągłym 2G to chyba zmienię na EU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyBB Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 Na ostatniej becie xiaomi.eu ładnie przełącza. Można też wsadzić drugą kartę sim. A miałeś ten problem na jakimś romie wcześniej ?Wysłane z MI5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 1 godzinę temu, Andrew2 napisał: Teraz testują betę global stable 8.1.1 ciekawe czy ten problem nadal istnieje ? To masz oficjalny global dev i na ostatnim 6.11.10 też powinno być dobrze, na stable raczej wątpię, a to 8.1.1 to też chyba beta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blom Posted November 17, 2016 Share Posted November 17, 2016 1 godzinę temu, zielonyBB napisał: A miałeś ten problem na jakimś romie wcześniej ? Wysłane z MI5 Miałem. Na pewno jest lepiej na 6.11.10. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts