woj_ciech Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Dzień dobry wszystkim, Po zakupie telefonu gdzieś na allegro otrzymałem urządzenie z systemem 7.5 o nazwie MELMIDE czy ktoś wie coś o tym ROM'ie? Mam się go bać czy jest w porządku? W wątku o odblokowaniu bootloader'a znalazłem informacje, że nie da się odblokować z wersji "stable", czy to oznacza, że muszę już zostać przy zainstalowanym ROM'ie i nie pozbędę się go? Aktualizacje nie działają. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi, Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 możesz zmienić rom. poczytaj więcej Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 4, 2016 Author Share Posted August 4, 2016 1 minutę temu, bergmen napisał: możesz zmienić rom. poczytaj więcej Ok dzięki. Po prostu kiedyś zmieniałem ROM w galaxy S2 i telefon przestał reagował w połowie działania. Trochę się boje zaczynać jeśli coś może pójść nie tak. Masz może jakieś namiary na informacje odnośnie mojego aktualnego ROM'a? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 masz śmieciowy ROM, maindrowany przez sprzedawcę. Na Redmi 3S nie ma globala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 4, 2016 Author Share Posted August 4, 2016 bergmen, doczytałem, że muszę przejść na wersję DEV aby odblokować bootloader. Moim pytaniem jest; jeśli mam śmieciowy ROM i poprzez opcję "instaluj z zip" wybiorę oficjalny chinski DEV rom to czy może się coś popsuć czy wgrywanie tą metodą zawsze jest bezpieczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cukru Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Właśnie ciekawa sprawa, bo to nie wygląda jak typowy syfiak. Jakie jest tłumaczenie? Są pełne usługi Google? Jeśli dostaniesz aktualizację przez OTA to to może być prawdziwy Global. Sklep fosttech też twierdzi, że jest Global i nawet go wgrywa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 4, 2016 Author Share Posted August 4, 2016 16 minut temu, cukru napisał: Właśnie ciekawa sprawa, bo to nie wygląda jak typowy syfiak. Jakie jest tłumaczenie? Są pełne usługi Google? Jeśli dostaniesz aktualizację przez OTA to to może być prawdziwy Global. Sklep fosttech też twierdzi, że jest Global i nawet go wgrywa. Jest wszystko co trzeba, usługi google działają bez zarzutu i wszystko jest po polsku. Nie działa system aktualizacji, po wybraniu opcji "pobierz aktualizacje" pojawia się komunikat "spróbuj ponownie później" a changelog ma info, że należy podłączyć telefon do sieci żeby go zobaczyć. W sumie to telefon jest bardzo sprawny i nie mam co do niego zastrzeżeń, po prostu nie ufam czemuś co dał mi ktoś obcy Chciałem wgrać coś swojego żeby być pewnym, że nie ściągają numerów moich kart kredytowych albo innych niecnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 też miałem coś takiego przez godzinę. I wydawał się fajny Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 4, 2016 Author Share Posted August 4, 2016 Przed chwilą, bergmen napisał: też miałem coś takiego przez godzinę. I wydawał się fajny a potem porwali Cię na organy? wracając do pytania; myślicie, że uda mi się wgrać DEV bezpośrednio przez update'r "zainstaluj zip"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 (edited) potem miałem już xiaomi.eu Spróbuj zdjąć na nim bootloadera. Jak pójdzie, to nie zmieniaj ROM Edited August 4, 2016 by bergmen Link to comment Share on other sites More sharing options...
cukru Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Lepiej wgrać coś polecanego mimo wszystko. Jeśli to syfiak to przez updater nic nie wgrasz, tylko MiFlash. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 4, 2016 Author Share Posted August 4, 2016 2 minuty temu, cukru napisał: Lepiej wgrać coś polecanego mimo wszystko. Jeśli to syfiak to przez updater nic nie wgrasz, tylko MiFlash. Ok, czyli ładuje DEV'a officiala przez MiFlash, a potem odblokowuję bootloader i wciskam co chcę? Goooood. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 jeszcze twrp w międzyczasie, ale tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 4, 2016 Author Share Posted August 4, 2016 super, dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 6, 2016 Author Share Posted August 6, 2016 Ok, dostałem pozwolenie na unlock i mam następujący problem: Chcę przejść do wersji DEV, ale MiFlash pokazuje mi taki błąd: Próbowałem też odblokować telefon ale: Odblokowanie bootloader'a nie działa, bo nie mam wersji DEV, ale nie moge przejść do DEV, bo błąd. Jakieś rady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 6, 2016 Share Posted August 6, 2016 Przeczytaj kompendium. W pierwszym poście masz wszystko opisane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 6, 2016 Author Share Posted August 6, 2016 2 minuty temu, ahr napisał: Przeczytaj kompendium. W pierwszym poście masz wszystko opisane. Mogę prosić o namiar? To forum na trylion działów, zanim wszystko przeczytam będę mógł założyć własne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 6, 2016 Author Share Posted August 6, 2016 Udalo mi się wejść w tryb download, wgrywanie paczki się rozpoczęło a potem windows na cały ekran wywalił mi komunikat o nieznanym błedzie i uruchomił się ponownie... ktoś miał coś podobnego? Za drugim razem mam błąd: max buffer sector is 256 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted August 6, 2016 Share Posted August 6, 2016 Windows 64 bity? Z Mi5 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 6, 2016 Author Share Posted August 6, 2016 Acid, tak, Win10 64 a MiPCSuite w ogóle nie widzi mojego telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 7, 2016 Author Share Posted August 7, 2016 Beta w ogóle nie widzi telefonu. Przestał mi działać moduł wifi po próbach z poprzednimi MiFlash... Ktoś ma jakieś pomysły? Mam taki błąd: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 7, 2016 Share Posted August 7, 2016 Próbowałeś tego miflasha: https://drive.google.com/file/d/0B2nl3rTqSisEM3JTQ1VqZWpudkk/view?usp=sharing ? W "Browse > Advanced masz odpowiedni skrypt zaznaczony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 7, 2016 Share Posted August 7, 2016 jesteś pewien że 64 bity? może win 10 32 bit? Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 7, 2016 Author Share Posted August 7, 2016 (edited) Ok udało się, dodałem w Advanced ścieżkę skryptu ręcznie i poszło. Dodatkowe pytanie; przez przypadek uruchomiłem TWRP w trybie Read Only i nie nadpisał mi oryginalnego recovery, próbowałem wgrać TWRP jeszcze raz ale niestety nie zadaje już pytania o uprawnienia na początku. Teraz za każdym razem zamiast recovery TWRP mam tryb "poczłąd kabel" - czy można jakoś podmienić TWRP na stałe ponownie? Edited August 7, 2016 by woj_ciech Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 7, 2016 Share Posted August 7, 2016 7 minut temu, woj_ciech napisał: Ok udało się, dodałem w Advanced ścieżkę skryptu ręcznie i poszło. Dodatkowe pytanie; przez przypadek uruchomiłem TWRP w trybie Read Only i nie nadpisał mi oryginalnego recovery, próbowałem wgrać TWRP jeszcze raz ale niestety nie zadaje już pytania o uprawnienia na początku. Teraz za każdym razem zamiast recovery TWRP mam tryb "poczłąd kabel" - czy można jakoś podmienić TWRP na stałe ponownie? Nie miał byś problemu jakbyś umieścił folder z rozpakowanym romem bezpośrednio na dysku c:\ jak to podają wszystkie poradniki. Musiałeś zaznaczyć przy tym read only, żeby więcej nie zadawał tego pytania to nie zadaje. Jak nie pomaga ponowna instalacja TWRP (a powinna) to chyba wgranie jakiegoś romu fastboot Miflashem przywróci ustawienia podstawowe i potem jeszcze raz wgranie TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ciech Posted August 7, 2016 Author Share Posted August 7, 2016 Ok, rozumiem już. To ostatnie pytanie, i można zamknąć temat; czy nie posiadająć TWRP a mając wgranego najnowszego ROM'a z MiPolska aktualizacje będą mogły się instalować bezproblemowo przez isntalator wewnatrzsystemowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 7, 2016 Share Posted August 7, 2016 Nie, bo ten instalator działa tak, że uruchamia recovery czyli twrp i przez to twrp instaluje aktualizację romu. Jak nie ma twrp, to uruchomi systemowe Mirecovery które nie potrafi zainstalować romu xiaomi.eu. Chyba że przy instalacji romu MiPolska instaluje się też odpowiednie twrp, ale chyba w romach redmi3 nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek2086 Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 Witam, czy wie ktoś skąd pobrać ROM z językiem polskim? Posiadam ROM 7.5.1.0 MALCNDE z chińskimi krzaczkami, nie mogę znaleźć odpowiedniego ROM u, aby wgrać przez update bądź mi flash. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edit: Chodzi o telefon Redmi 3s Jeśli nie ma z językiem polskim, to może być wersja Global. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 wejdź tutaj: Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek2086 Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 wejdź tutaj: Dzięki za odpowiedź, ale nie widzę linka. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edit: znalazłem kompendium wiedzy o redmi 3s, już wszystko wiem. Dzięki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 do tego właśnie dałem Ci linka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 9, 2016 Share Posted August 9, 2016 Dnia 8.08.2016 o 09:32, bergmen napisał: do tego właśnie dałem Ci linka Tapatalk nie ogarnia tej wtyczki forum i nie wyświetla linków, które tak ładnie się wyświetlają na kompie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 9, 2016 Share Posted August 9, 2016 @ahr dzięki, nie zwróciłem uwagi. Nie wiedziałem o co kaman. Note Pro to duży telefon. Ale myślę, że łatwiej będzie odkrywać kolejne karty wiedzy na ciut większym ekranie. Najlepiej zarządzanym Win 7 lub 10 z 64bit... Oto link o ile kolega go jeszcze nie namierzył: https://miuipolska.pl/forum/topic/10752-kompendium-wiedzy-redmi-33spro-rom-bootloader-recovery-root-faq/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 9, 2016 Share Posted August 9, 2016 A wracając do początku wątku to chyba tu wszyscy już wiedzą że to jednak oficjalny global dla Redmi3s na rynek indyjski, który dzisiaj dostał aktualizację do wersji stabilnej 7.5.8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawelek2086 Posted August 10, 2016 Share Posted August 10, 2016 @ahr dzięki, nie zwróciłem uwagi. Nie wiedziałem o co kaman. Note Pro to duży telefon. Ale myślę, że łatwiej będzie odkrywać kolejne karty wiedzy na ciut większym ekranie. Najlepiej zarządzanym Win 7 lub 10 z 64bit... Oto link o ile kolega go jeszcze nie namierzył: https://miuipolska.pl/forum/topic/10752-kompendium-wiedzy-redmi-33spro-rom-bootloader-recovery-root-faq/ Ogarnąłem, dzięki za pomoc Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts