mrosi Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 55 minut temu, tofic napisał: Witam, Mam taki problem zrobiłem w TWRP format data i instaluje rom MIUI 9 z 7.9.7 wszystko przebiegło prawidłowo, ale telefon już od godziny stoi z logo MI na ekranie, poniżej pisze Android i poruszają się 3 kropeczki. Czy zrobiłem coś źle? pierwszy raz tak długo włącza się telefon po aktualizacji... co zaczyna mnie już niepokoić W TWRP (Czyszczenie zaawansowane) wyczyść Cache oraz ART/Dalvik. Jeśli nie pomoże, to czeka Cię reset telefonu w sekcji Czyszczenie - przy tym ostatnim stracisz dane z urządzenia, więc po przełączeniu telefonu do TWRP, podłącz go do komputera i skopiuj swoje dane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) 27 minut temu, mrosi napisał: W TWRP (Czyszczenie zaawansowane) wyczyść Cache oraz ART/Dalvik. Jeśli nie pomoże, to czeka Cię reset telefonu w sekcji Czyszczenie - przy tym ostatnim stracisz dane z urządzenia, więc po przełączeniu telefonu do TWRP, podłącz go do komputera i skopiuj swoje dane. Co chciałem skopiować z telefonu to już skopiowałem, więc jestem przygotowany na to że w telefonie nic nie będzie. Sekcja czyszczenie? czyli masz na myśli to https://miuipolska.pl/instalacja-micenter/ edit. niestety czyszczenie Cache oraz ART/Dalvik nie pomogło nadal stoi w miejscu. Edited September 24, 2017 by tofic Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 14 minut temu, tofic napisał: niestety czyszczenie Cache oraz ART/Dalvik nie pomogło nadal stoi w miejscu. W takim razie, w sekcji Czyszczenie (Wipe) -> Zaawansowane (Advanced) zaznacz wszystko poza System i kartą SD (o ile masz ją w telefonie) i przesuń suwak. Po tej operacji uruchom telefon do systemu. Powinno zadziałać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 6 minut temu, mrosi napisał: W takim razie, w sekcji Czyszczenie (Wipe) -> Zaawansowane (Advanced) zaznacz wszystko poza System i kartą SD (o ile masz ją w telefonie) i przesuń suwak. Po tej operacji uruchom telefon do systemu. Powinno zadziałać. bez zmian... ucegliłem telefon logo i pływające kropeczki i nic więcej się nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 bez zmian... ucegliłem telefon logo i pływające kropeczki i nic więcej się nie dzieje.Poczekaj tak że 30min po czyszczeniu pełnym bo Redmi 3 potrafi tyle się włączać na nowoWysłane from Sagit by TapaTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 57 minut temu, grzegorz.lki napisał: Poczekaj tak że 30min po czyszczeniu pełnym bo Redmi 3 potrafi tyle się włączać na nowo Wysłane from Sagit by TapaTalk włącza się już godzinę, nic to czekam do skutku Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 35 minut temu, tofic napisał: włącza się już godzinę, nic to czekam do skutku Jaki ROM instalowałeś? Podaj konkretny link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 42 minuty temu, mrosi napisał: Jaki ROM instalowałeś? Podaj konkretny link. https://www.androidfilehost.com/?fid=817550096634797798 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 2 godziny temu, tofic napisał: bez zmian... ucegliłem telefon logo i pływające kropeczki i nic więcej się nie dzieje. Nie ucegliłeś. Coś tylko poszło nie tak. Jak migają kropeczki to żyje. Jak nie uda się przez TWRP, to zawsze możesz wgrać fastboot global dev MiFlashem w trybie fastboot i potem TWRP i rom eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 @tofic a telefon masz redmi 3 czy 3s? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) Cytat Nie ucegliłeś. Coś tylko poszło nie tak. Jak migają kropeczki to żyje. Jak nie uda się przez TWRP, to zawsze możesz wgrać fastboot global dev MiFlashem w trybie fastboot i potem TWRP i rom eu. Chyba tak będzie najlepiej pobiorę co trzeba a tel Redmi 3 Edited September 24, 2017 by tofic Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 @tofic to rom pobrałeś dobry. To tylko zapytam czy po format data w TWRP uruchomiłeś tel ponownie do TWRP i dopiero instal romu, czy od razu instalowałeś po format? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 1 minutę temu, grzegorz.lki napisał: @tofic to rom pobrałeś dobry. To tylko zapytam czy po format data w TWRP uruchomiłeś tel ponownie do TWRP i dopiero instal romu, czy od razu instalowałeś po format? instalowałem od razu Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 21 minut temu, FromWP napisał: wgrać fastboot global dev MiFlashem w trybie fastboot i potem TWRP i rom eu. Instalacja globala MiFlashem blokuje bootloader? Bo jest dużo sprzecznych informacji i zgłupiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 @tofic to skorzystaj z tego pkt. 3 https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Lub jeśli jest nie jasne to według tego Ja miałem tak samo na moim. Okazało sie że partycja po format data się zaszyfrowała. Zrób jeszcze raz format data uruchom ponownie w TWRP do TWRP zezwól na modyfikowanie i dopiero instal systemu mnie to pomogło i wstał po 5 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 3 minuty temu, paveu napisał: Instalacja globala MiFlashem blokuje bootloader? Bo jest dużo sprzecznych informacji i zgłupiałem. Nie powinna (u mnie nie zablokowała), a jakby nawet to odblokowuje się w chwilę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 2 minuty temu, paveu napisał: Instalacja globala MiFlashem blokuje bootloader? Bo jest dużo sprzecznych informacji i zgłupiałem. Jeśli w MiFlash zaznaczysz flashall_and_lock to tak (domyślnie to jest zaznaczone) jak uruchamiasz pierwszy raz MiFlash Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 2 minuty temu, grzegorz.lki napisał: do TWRP zezwól na modyfikowanie Tego nie rozumiem, jak mam zezwolić na modyfikowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 1 minutę temu, FromWP napisał: odblokowuje się w chwilę Nie trzeba czekać tych 72h? 1 minutę temu, grzegorz.lki napisał: flashall_and_lock to tak (domyślnie to jest zaznaczone) jak uruchamiasz pierwszy raz MiFlash W Miflashu 2016.04.01.0 nie widzę tej opcji wcale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 @tofic takiego okienka nie miałeś w TWRP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 2 minuty temu, paveu napisał: Nie trzeba czekać tych 72h? Nie trzeba czekać, jak już wcześniej tel. odblokowałeś. Te 72h dotyczy nowych telefonów odblokowywanych po raz pierwszy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) 1 godzinę temu, grzegorz.lki napisał: @tofic takiego okienka nie miałeś w TWRP? W ogóle w TWRP tak ciężko się wchodzi mignie na ekranie logo i robi się podświetlony ekran, kilka razy muszę próbować Edited September 24, 2017 by mrosi Po co przewalasz cały cytowany post, łącznie z obrazkiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 1 minutę temu, tofic napisał: W ogóle w TWRP tak ciężko się wchodzi mignie na ekranie logo i robi się podświetlony ekran, kilka razy muszę próbować A wchodzisz do twrp kombinacją trzech klawiszy? Inne sposoby na ostatnich romach szwankują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 tak, +/- i power off/on Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 5 minut temu, paveu napisał: W Miflashu 2016.04.01.0 nie widzę tej opcji wcale... Rzeczywiście ta opcja jest dopiero od ver. 2016.08, ale chyba że wczytuje domyślnie ten skrypt w MiFlash 2016.04.01 4 minuty temu, tofic napisał: W ogóle w TWRP tak ciężko się wchodzi mignie na ekranie logo i robi się podświetlony ekran, kilka razy muszę próbować Ale jak jesteś w TWRP po format to wybierz Reboot > Recovery i samo się uruchomi ponownie do TWRP Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 2 minuty temu, grzegorz.lki napisał: chyba że wczytuje domyślnie ten skrypt w MiFlash 2016.04.01 To dla pewności można ten plik wywalić z folderu z romem, jak go nie będzie, to nie wczyta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) Cytat Zrób jeszcze raz format data uruchom ponownie w TWRP do TWRP zezwól na modyfikowanie i dopiero instal systemu mnie to pomogło i wstał po 5 min @grzegorz.lki ta metoda nie działa, nic instaluje przez MiFlash szkoda czasu Dzięki pomocy FromWP udało mi sie zainstalować rom global dev, teraz chciałbym powrócić do romu eu i stoje pod ściana Pobieramy aplikację Flashify Przechodzimy do aplikacji Pliki (Files) i próbujemy zainstalować Flashify (zgadzając się na odblokowanie instalacji z nieznanych źródeł), klikamy na plik .apk, a następnie musimy odczekać kilka sekund aż przycisk Allow once stanie się dostępny. Uruchamiamy Flashify (przycisk Launch w instalatorze). Po informacji o braku root wychodzimy (przycisk Home) Przechodzimy na pulpicie do Security > Permissions > ROOT i zaznaczamy dostęp do root dla Flashify (będziemy musieli wybrać „Next” kilka razy i na końcu „Accept”). Należy także wyrazić zgodę na pobranie ROOTa gdyż domyślnie w romie dev nie jest on już dodawany. W aplikacji Flashify > Recovery image > Choose a file i wybieramy pobrane wcześniej recovery (plik .IMG) W komunikacie Flashify wybieramy Reboot now co w efekcie przeniesie nas do recovery TWRP. pobrałem ta aplikacje, zainstalowałem informacja o braku root, wchodzę w panel sterowania i tam wygląda to trochę inaczej jak było kiedyś, (skanowanie bezpieczeństwa, ustawienia, i poniżej jest wiele elementów i root, opcje mam zaznaczona jako włączoną) Edited September 24, 2017 by tofic Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 @tofic a czemu tak utrudniasz sobie życie? Nie możesz po prostu w fastboot przez komendy zainstalować TWRP.Wysłane from Sagit by TapaTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) 1 godzinę temu, grzegorz.lki napisał: @tofic a czemu tak utrudniasz sobie życie? Nie możesz po prostu w fastboot przez komendy zainstalować TWRP. czyli przez to? Instalujemy Fastboot wg FAQ Umieszczamy pobrane wcześniej recovery (twrp.img) w katalogu z fastboot.exe Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora) Przechodzimy do fastboot na telefonie (przycisk głośność-dół + power) Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID) Następnie: fastboot flash recovery twrp.img Na koniec fastboot boot twrp.img Dla urządzeń z fabrycznym Androidem 6 (np. MI5, MIMAX, MI5S, HMNote4, HMPro itd) w TWRP przechodzimy do menu Wipe > Format data i wpisujemy yes co usunie fabryczne szyfrowanie partycji danych. Jeśli recovery ma chiński język to wg tego filmu zmienimy go na Polski Z menu Reboot wybieramy Reboot recovery i ponownie podłączamy urządzenie do komputera, którego pomięć wewnętrzna powinna być teraz widoczna po wybraniu w TWRP przycisku Mount > Mount internal storage pisze ze mam jakiś bład z plikiem TWRP, ok może nie mam błędu tylko nie wiem gdzie mam ten plik wrzucić, czy to ma być w folderze tam gdzie jest zainstalowany fastboot? Edited September 24, 2017 by tofic Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 to pobierz TWRP jeszcze raz pod ido. Tylko nazwę pliku ido_twrp.img zmień na twrp.img wtedy komendy wykona poprawnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 wrzuciłem TWRP do tego folderu z fastboot zmieniłam nazwę na twrp.img i po komendzie mam błąd error: cannot load 'twrp.img' Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 wpisz tak fastboot.exe flash recovery twrp.img fastboot.exe boot twrp.img powinno być już ok. W folderze fastboot masz takie pliki oczywiście Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) 6 minut temu, grzegorz.lki napisał: wpisz tak fastboot.exe flash recovery twrp.img fastboot.exe boot twrp.img powinno być już ok. W folderze fastboot masz takie pliki oczywiście Udało się, problem w tym że ja do pliku twrp dopisywałem .img i to był błąd plik powinien nosić nazwę TWRP i tyle doszedłem po Twoich plikach bo ty masz z rozszerzeniem .exe a ja nie Edited September 24, 2017 by tofic Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 wystarczy w windows w opcjach folderów włączyć "Pokaż rozszerzenia plików" i będzie tak samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofic Posted September 24, 2017 Share Posted September 24, 2017 (edited) 1 minutę temu, grzegorz.lki napisał: wystarczy w windows w opcjach folderów włączyć "Pokaż rozszerzenia plików" i będzie tak samo tak jasne, gdybym nie zobaczył twoich plików to w życiu bym o tym nie pomyślał, w dodatku najpierw musiałbym uruchomić google ale rom eu sie już instaluje uff Edited September 24, 2017 by tofic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts