spayker Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 (edited) Witam, jak mam zainstalować oficjalny room na Xiaomi Redmi note 3 pro prime na zablokowanym bootloaderze (robiłem według tej instrukcji zawartej w FAQu i napis " Device unlocked" zwraca na false)?)(link skąd to robiłem: https://miuipolska.pl/forum/topic/9512-instalacja-systemu-na-zablokowany-bootloader/ Do tego według tego podpunktu: Cytat ROM MIUIPolska/Xiaomi.eu (wiele języków w tym polski): tutaj (z opisem "Zablokowany"). musimy pobrać ROM zablokowany, problem jest taki, że wszędzie te ROM'y na tej stronie są odblokowane. Ktoś pomoże jak się z tym uporać? Dziękuję i pozdrawiam. Prosiłbym o wyrozumiałość, gdyż jest to mój 1 telefon od Xioami. Edited July 31, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Jak masz zablokowany bootloader to na miuipolska.pl nic nie znajdziesz. Twoją stroną jest en.miui.com i romy Global. Z Mi5 Pro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 (edited) 2 godziny temu, Acid napisał: Jak masz zablokowany bootloader to na miuipolska.pl nic nie znajdziesz. Twoją stroną jest en.miui.com i romy Global W takim razie czy romy z en.miui.com dadzą mi możliwość spolszczenia mojego telefonu czy nie? Poza tym jak za ich pomocą wgrać ROM? według tego co jest napisane w moim telefonie posiadam Miui polska w wersji 7 25 minut temu, ZduneX25 napisał: Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Poprawione. Edited July 31, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeepingTom Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Wersje Global też mają język polski, więc jak nie chcesz odblokowywać telefonu i zależy Ci tylko na polskim języku, to śmiało korzystaj z Globala. A mogę wiedzieć, co powstrzymuje Cię przez odblokowaniem bootloadera? Gwarancji nie tracisz, a masz dużo większe możliwości personalizacji telefonu I to, co masz wgrane na telefonie, to prawdopodobnie jakiś syfmiui, bo nigdzie w sklepach nie wgrywają tego softu. Czym prędzej wgraj sobie któryś Global i możesz zastanowić się nad MIUI Polska (oczywiście po wcześniejszym odblokowaniu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 (edited) Dzwoniłem do sklepu w którym kupowałem telefon i powiedzieli że po odblokowanie bootloadera tracę gwarancje;/ dlatego prosił bym jakiś tutorial jak mam zaktualizować miki do wersji 8 bo nigdzie nic znaleźć nie mogę. Pozdrawiam Edited July 31, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 To podaj tu ten sklep a przy okazji wpiszemy go na czarną listę Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 1 godzinę temu, spayker napisał: Dzwoniłem do sklepu w którym kupowałem telefon i powiedzieli że po odblokowanie bootloadera tracę gwarancje;/ Czyli tak jakbyś nie miał gwarancji wcale, bo i tak będą za wszelką cenę próbowali odrzucić Twoją reklamację. Spróbuj zainstalować globala dev, znajdziesz na en.miui.com. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 1 godzinę temu, Acid napisał: To podaj tu ten sklep a przy okazji wpiszemy go na czarną listę LuxeShop 1 godzinę temu, ahr napisał: Spróbuj zainstalować globala dev, znajdziesz na en.miui.com. No tak, ale co i jak mam robić? Tego nie wiem, pierwszy raz mam ten telefon. Jakaś instrukcja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 6 minut temu, spayker napisał: LuxeShop Prestiż aż się wylewa oknami... Poradnik o formatowaniu telefonu (MiFlash) i rom fastboot stable http://update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=kenzo_global&b=F&r=global&n= abo dev http://bigota.d.miui.com/6.7.29/kenzo_global_images_6.7.29_20160712.0000.26_5.1_global_7bd098cea7.tgz Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 Dziękuję bardzo, ale coś ten link do wersji stable nie chodzi, a developerskiej nie chce pobierać, bo pewnie będą bugi albo coś: 3 godziny temu, ahr napisał: i rom fastboot stable http://update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=kenzo_global&b=F&r=global&n= Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 W poradniku o formatowaniu masz linka do strony z romami fastboot i tam znajdziesz tego globala stable. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 http://update.miui.com/updates/v1/fullromdownload.php?d=kenzo_global&b=F&r=global&n= Czy ten będzie odpowiedni do mojego telefonu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Jeśli masz Redmi Note 3 Pro to chyba kenzo powinien być ok. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 (edited) No to mi coś nie idzie z poradnikiem... Jak wybieram folder to mam coś takiego: Nie chce mi przeflashować telefonu... Może mam podać jakies parametry telefonu? Edited July 31, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 (edited) ten mi flash jest stary proponuje zainstalowac wersja 2016.04 .01 http://xiaomitips.com/download/miui-rom-flashing-tool/ i dlaczego nie masz tego image na C (sciezka w uj dluga) Edited July 31, 2016 by skay77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 13 minut temu, skay77 napisał: ten mi flash jest stary proponuje zainstalowac wersja 2016.04 .01 http://xiaomitips.com/download/miui-rom-flashing-tool/ i dlaczego nie masz tego image na C (sciezka w uj dluga) Dzięki, zaraz sprawdzę, nie mam na C tego, bo można na jakiekolwiek mieć i nie będzie to raczej robić różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 ty masz zablokowany bootloader? wszystkie stery masz dobre ,wlaczone opcje debugowania i zdjecie blokady w opcjach programistycznych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Zwróć też uwagę na folder który wskazujesz w Mi Flash. Powinien być poziom wyżej, czyli ten w którym się znajduje folder "images". Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 (edited) 19 minut temu, skay77 napisał: ty masz zablokowany bootloader? Czytaj temat proszę... 18 minut temu, ahr napisał: Zwróć też uwagę na folder który wskazujesz w Mi Flash. Powinien być poziom wyżej, czyli ten w którym się znajduje folder "images". Próbowałem domyślny, rozpakowany i folder images, na wszystkim sypało błędami. No nic będę musiał iść do serwisu, aby w ramach gwarancji odblokowali bootloader i zainstalowali najnowszą wersję, albo się będę męczyć jeszcze z tym przed zdalne odblokowanie urządzenia. Dziękuję za porady. Edited July 31, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
primek Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 @spayker Zapewne próbujesz wgrać rom w trybie fastboot, a powinieneś w trybie EDL Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted July 31, 2016 Author Share Posted July 31, 2016 1 minutę temu, primek napisał: Zapewne próbujesz wgrać rom w trybie fastboot, a powinieneś w trybie EDL A jak wejść w ten tryb? Power + volume up? Jeśli tak to mi nie wykrywa w ogóle telefonu, windows nie może znaleźć w ogóle sterownika :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 masz http://xiaomiadvices.com/download-xiaomi-usb-drivers/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
primek Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 2 minuty temu, spayker napisał: A jak wejść w ten tryb? Power + volume up? Jeśli tak to mi nie wykrywa w ogóle telefonu, windows nie może znaleźć w ogóle sterownika :/ Przypięty temat: Poradnik nr 3 to cały proces wgrywania softu przez MiFlash, w tym wyjaśnione jak wejść do EDL (komendą adb reboot edl) i skąd wziąć sterownik. Poradnik nr 5 - dwie kolejne metody wejścia w EDL, z trybu fastboot i za pomocą klawiszy głośności. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted August 1, 2016 Author Share Posted August 1, 2016 (edited) Po wielu zmaganiach uwaliłem fona. Włączam go i pokazuje się tylko na logu MI.com. Nie mam już na to siły ani pomysłu. miflash ciągle coś wykrzacza i tym razem wykrzaczył mi cały telefon Co mogę w tym wypadku zrobić? A może ktoś to zrobi mi zdalnie przy pomocy teamveawera? Mogę tylko wejść w fastboot, ale miflash nie chce przeflashować, wywala błąd, że bootloader jest zablokowany. Jakieś rady? Edited August 1, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted August 1, 2016 Share Posted August 1, 2016 No to jest zablokowany tak? Co to za filozofia? Skoro MiFlash mówi Device is locked to jest locked i tyle. Z Mi5 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted August 1, 2016 Author Share Posted August 1, 2016 1 minutę temu, Acid napisał: No to jest zablokowany tak? Co to za filozofia? Skoro MiFlash mówi Device is locked to jest locked i tyle No pisałem w pierwszym poście czy tam kolejnych. Tylko co mam teraz zrobić, żeby unbrickować fona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted August 1, 2016 Share Posted August 1, 2016 Wgrać Global przez edl i już więcej nie grzebać w telefonie. Z Mi5 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
spayker Posted August 1, 2016 Author Share Posted August 1, 2016 (edited) A co jeśli mi nie znalazło telefonu przez edl? W cmd nie pokazuje w ogóle urządzeń, a teraz z uwalonym fonem nic nie zrobię. Może jakiś teamviewer, @Acid? Pomoże ktoś? Edited August 1, 2016 by spayker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Zmień kompa. Z Mi5 Pro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swider Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 (edited) Cześc, po aktualizacji telefonu redmi 3 pro mam problem z listą kontaktów. Nie działa prawidłowo szybkie przewijanie kontaktów- mogę maksymalnie scrolować do litery K dalej tylko ręcznie więc jak szukam kogoś z nazwiskiem na W to robi się problem. Czy da się jakoś wrócić do fabrycznej wersji bez utraty danych? obeznie mam soft miui 8 6.8.4 Edited August 5, 2016 by Swider Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 W opcjach kontaktów przebuduj indeks t9 albo zmień łukasza na lukasza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyrosh Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 Przebudowa indeksu T9 nic nie daje. Do zmiany miałbym dużo więcej niż tylko Łukaszów więc nie jest to opcja. Na MIUI7 spokojnie działało - może to jednak bug? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeepingTom Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 (edited) U mnie występuje to samo, ale do litery L. Siedzę na xiaomi.eu Stable 7.5.2, więc chyba nie ma reguły na jakim sofcie wystąpi błąd. Sam radzę sobie z tym z wpisywaniem u góry pierwszej litery bądź kilku pierwszych, ale to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę, bo trochę dłużej z tym schodzi. Pewnie jakiś bug i ponowne wgranie oprogramowania na czysto by pomogło, ale nie chce mi się robić obecnie kopii i sprawdzać, bo za długo by mi z tym zeszło, biorąc pod uwagę jak zapchany mam telefon. Edit: Dodam, że zmiana wszystkich Łukaszów na Lukaszów u mnie nie pomogła, a na poprzednim sofcie nawet z "Ł" działało. Edited August 16, 2016 by PeepingTom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts