lukas4u Posted July 25, 2016 Posted July 25, 2016 Cześć, otóż zakupiłem redmi 3s. System, który był zainstalowany to MIUI 7.3, Stable 7.3.10.0.Telefon postanowiłem odblokować i uruchomiłem miflash unlock (mam zgodę na odblokowanie). Niestety wyskoczył następujący błąd przy dojściu do 50%. Postanowiłem więc, że wgram najnowszą wersje developerską. Próbowałem przez wewnętrzny updater (system updates) , ale ciągle wyskakiwał błąd "can't verify update", to samo jak chciałem zaktualizować do wersji stabilnej 7.5.1.0. Ściągnąć też nie mogę romu bo ciągle mam komunikat "Can't connect to the network". Na domiar złego nie mogę się wylogować na telefonie z mi account, bo mówi, że podaję złe hasło.... W każdym razie pomyślałem, że może jakimś cudem ten telefon jest już odblokowany: Z powyższego obrazka wynika, że tak. Postanowiłem zatem wgrać twrp, sposobem z tego link z kompendium wiedzy o redmi 3. Wg komunikatów zainstalowało się. Niestety telefon nie uruchomił mi się do recovery, ciągle był w fastboot. Zresetowałem go trzymając volume - volume + i power, i uruchomił się normalnie do zwykłego systemu. Po wciśnięciu volume + i power uruchamia mi się do czegoś takiego: A po wybraniu recovery, jest cały czas czarny ekran z logo mi. Postanowiłem jeszcze raz odpalić ten sposób na instalację ale teraz mam komunikat can not load twrp-3.0.2-0-ido.img Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co mam teraz zrobić w celu instalacji romu od .EU xiaomi.eu_multi_HM3SHM3X_6.7.21_v8-6.0 Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
grzegorz.lki Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Uruchomić w trybie download, odpalić Miflash, wgrać china dev najnowszy, zalogować się do konta xiaomi, w opcjach deweloperskich włączyć debugowanie usb, uruchomić telefon w fastboot i uruchomić MiUnlock, zalogować się w nim na konto xiaomi, odblokować bootloader, wgrać TWRP, uruchomić w twrp i zrobić wipe data, system, cache, cache/art dalvik, potem w twrp wybrać install, odszukać plik zip z romem na telefonie i zainstalować. === Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk
ahr Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Użyć twrp właściwego dla modelu? Twój to LAND, nie IDO.
stan48 Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Witam, czytałem na forum http://en.miui.com/thread-297781-1-1.html że TWRP twrp-3.0.2-0-ido.img pasuje i jest uniwersalne, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym Redmi 3S
FromWP Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 41 minut temu, stan48 napisał: Witam, czytałem na forum http://en.miui.com/thread-297781-1-1.html że TWRP twrp-3.0.2-0-ido.img pasuje i jest uniwersalne, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym Redmi 3S Jakby miał to już by wołał o pomoc, jak odceglić telefon. 3s to land nie ido, zupełnie inne twrp i romy. Już podałem ci linka do właściwego twrp w odpowiedzi na twoje identyczne pytanie w innym poście.
bergmen Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 1 godzinę temu, stan48 napisał: Witam, czytałem na forum http://en.miui.com/thread-297781-1-1.html że TWRP twrp-3.0.2-0-ido.img pasuje i jest uniwersalne, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym Redmi 3S uniwersalny to może być pokrowiec na telefon posłuchaj bardziej doświadczonego kolegi. zmień twrp
maker3 Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Tylko dodam, że na fabrycznym MIUI (najnowsze OTA, stan na 25.07.2016) można odblokować bootloader bez wgrywania softu deweloperskiego. Skrypt z kompendium wiedzy jest dobry (ten wymagający ręcznego włączenia fastboota), wystarczy tylko podmienić twrp.img na land z xiaomi.eu. Nie działał mi natomiast ten, który włącza fastboota przez debugowanie usb. Do recovery trzeba wchodzić przez VOL+ i PWR. Przytrzymanie 3 klawiszy nie działa. Wszystko idzie zrobić normalnie na Windows 10 64bit. Nie trzeba nic kombinować z wyłączaniem podpisów sterowników.
jarekm95 Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Potwierdzam to co piszą koledzy wyżej - póki co kompedium nie ma linków dla 3s, wgrałeś złe recovery. Jak znajdę trochę czasu to postaram się dodać linki, myślałem że będzie nowy dział dla 3s. Zastanawiające jest to że wg @maker3 nie działa wejście do recovery przez vol+, vol- i power, chyba w każdym innym xiaomi działa. Taki stan rzeczy wymusza podłączanie telefonu do PC jeśli usuniemy system, bo to menu (vol+ i power) jest ściśle z nim powiązane.
jarekm95 Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Znalazłem tą chwilę czasu i zaktualizowałem kompedium - są linki dla 3S/3X. Zapraszam 1
stan48 Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Dzięki za podpowiedzi, trochę zamieszania z tym nowym Redmi 3S, ale na stroni https://twrp.me/Devices/ nie można wybrać tego modelu, natomiast twrp-3.0.2-0-ido.img do Redmi 3 działa super na wcześniejszych TWRP do Ido z https://www.androidfilehost.com/?w=files&flid=50678 miałem na ekranie ten nieszczęsny kabel
lukas4u Posted July 26, 2016 Author Posted July 26, 2016 Cześć, dziś kolejny dzień walki. Postanowiłem, ze wgram to twrp versja land od @jarekm95 ale nie udaje się: trwa flashowanie TWRP... error: cannot load 'twrp.img' Zatem teraz sie zastanawiam czy mam odblokowanego bootloadera czy nie. (komunikaty mam takie same jak w pierwszym poście)
ahr Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 To już chyba pora zaprzestać nierównej walki i wziąć się za poradnik.
lukas4u Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 @ahr Myślałem, ze skoro w tym wątku napisano, że mam odblokowany bootloader Dnia 2016-07-26 o 07:40, cincin27 napisał: "Couldn't verify device. No need to unlock this device" oznacza, że telefon posiada już odblokowany bootloader to nie muszę wykonywać etapu z miflash i wgrywaniem romu china dev tylko od razu wgram twrp. No cóż, ponieważ twrp się nie chce wgrać/uruchomić to mogę i zrobić flash do china dev. Jakkolwiek trochę się obawiam, że telefon wpadnie w bootloopa lub pojawi się inny problem (ale innych pomysłów nie mam więc dziś wieczorem cos pokombinuje)
grzegorz.lki Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 W opcjach programistycznych włącz opcje ze screen'a i pójdzie wgranie twrp jak po maśle === Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk
lukas4u Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 (edited) @grzegorz.lki u mnie to masło jest takie z lodówki na telefonie nie widzę opcji z trybem fast boot, reszta już wcześniej była zaznaczona Nie wiem jakim cudem.... ale zaskoczyło... w końcu twrp się wgrało, tym sposobem od jarekm95 (jedyne co zrobiłem to suwaki poprzesuwałem jeszcze raz tzn przesunąłem na disabled i z powrotem na enabled - usb debugging) Podsumowując: telefon redmi 3s wersja 2/16 z romem MIUI 7.3, Stable 7.3.10.0 zakupiony w xiaomi.com.pl (czas realizacji 7 dni) telefon okazał się o dziwo odblokowany (screeny z pierwszego postu z tego wątku) włączyłem opcje developerskie, debuggowanie przez usb początkowo wgrywałem TWRP dla modelu redmi 3 (ido) - coś się wgrało, ale TWRP się nie uruchamiało(czarny ekran z logo MI, przed wgraniem był czarny ekran z obrazkiem telefonu i kablem) następnie próbowałem wgrać TWRP dla modelu redmi 3s (land) - nie chciało się wgrać ponownie wyłączyłem->włączyłem debuggowanie przez usb TWRP wersja land się wgrało wgrałem miu 8 wersje .EU system działa (jedyny mankament na pierwszy rzut oka to funkcja szukaj ciągle wyświetla mi błąd - odmówiłem jej dostępu do lokalizacji i podejrzewam, ze to przez to, ale jak wyjdzie nowy rom .EU to przeinstaluje i mam nadzieje, ze problem zniknie) PS. Dziękuje wszystkim za pomoc. Edited July 28, 2016 by lukas4u Podsumowanie
bergmen Posted July 28, 2016 Posted July 28, 2016 z 2 godziny walczyłem na 3s z recovery - ostatni port USB w drugim kompie był tym którego xiaomi polubił
cukru Posted August 30, 2016 Posted August 30, 2016 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Recommended Posts