Michał92 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Witam Panowie i Panie, mam problem. Od dłuższego czasu męczę się z wgraniem Polskiego softu do mojego nowego Redmi Note 3 Pro. Dzisiaj otrzymałem zgodę na odblokowanie bootloadera więc postanowiłem ogarnąć temat tym poradnikiem: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Wszystko było ok, do momentu wgrania MIUIPolska, był to dokładnie ten soft https://www.androidfilehost.com/?fid=24591000424948946 Jestem tego pewien w 95% ale gdybym jednak się pomylił powiedzcie mi jak naprawić błąd, objawy są następujące: -po reboocie pojawiła się logo MI i nic dalej nie idzie, po próbie wyłączenia telefonu mrygnęła czerwona dioda i telefon uruchomił się ponownie sam ale stanęło na tym samym. -mogę wejść w tryb fastboot. -komputer nie wykrywa telefonu. Proszę bardzo Was o pomoc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 No to jak odblokowałeś bootloader jak komputer nie wykrywa w trybie fastboot? Uruchom Miflash i podłącz telefon (w trybie fastboot oczywiście). Daj screen'a z oknem Miflash. Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Przytrzymałem dłużej Power, jakieś 30-40 sec i zaczęła migać czerwona dioda, komputer wykrył telefon, próbowałem coś zdziałać MIFlashem ale już wcześniej miałem jakieś problemy ze sterownikami i nie potrafiłem tego ogarnąć w żaden sposób, teraz wykrywa też telefon w trybie fastboot a oto screen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 No już powinno pójść dalej wg poradnika, rom (odpowiedni) rozpakować, ścieżka do niego w Miflash itd. Jak połączy z pc to nie ruszaj kabla ani telefonu, bo czasem może rozłączyć Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Czy to jest jakiś zły rom? Dalej nie idzie... Dołączam screena: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Zły, próbujesz flashować zipa rozpakowanego. Czytaj poradnik, rom pod Miflash musi być. Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Czy Ty aby nie próbujesz flashować romem do recovery? E: Jak masz odblokowany bootloader to wrzucaj twrp i z niego instaluj xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Tak, mój błąd. Zasysam mam nadzieję już poprawny rom, dam znać czy się powiodło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Dalej nic... wersja romu którą pobrałem: Redmi Note 3 Qualcomm Latest Global Developer Version Fastboot File Download Link to comment Share on other sites More sharing options...
primek Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Spróbuj najnowszej bety MiFlash: http://en.miui.com/thread-281979-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Screen z katalogiem (ścieżką) z rozpakowanym romem daj i drugi z jego zawartością (tam gdzie jest folder images). I screen z oknem "advanced" z Miflash'a (tam gdzie wybierasz ścieżkę do pliku .bat) Na 100% masz telefon na snapie (peocesor qualcomm) a nie na mtk? Kabel usb zmień, może za cienki lub za długi i czasem wywala błąd Edit: rom china dev pobierz zamiast global jak chcesz xiaomi.eu później instalować Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Bo flashujesz w fastboot zamiast w download. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Bo flashujesz w fastboot zamiast w download. Odblokowany bootloader (chyba)ma Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 15 minut temu, Michał92 napisał: Dalej nic... wersja romu którą pobrałem: Redmi Note 3 Qualcomm Latest Global Developer Version Fastboot File Download Nie masz telefonu w trybie download. To po pierwsze. Po drugie, sam zresztą potwierdzasz, nie zainstalowałeś poprawnie sterowników. W MiFlash, jeśli wszystko jest OK, powinieneś mieć pozycję opisaną nie jako ciąg cyfr i lter, a jako "COM10", "COM8", etc. Nie postępujesz według poradnika. Tyle. Zapraszam do lektury. https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 To jak ma to nie łatwiej wrzucić twrp i z niego xiaomi.eu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Odblokowałem dzisiaj, były 3 zielone ptaszki, wszystko poszło jak należy. Tryb download jest przy migającej na czerwono diodzie? mam wtedy oznaczenie "COM10" ale w menedżerze urządzeń jest żółty wykrzyknik by ikonie sprzętu Qualcom HS... odinstalowywałem sterowniki, czyściłem rejestr i próbowałem innych rzeczy ale instalacja także nie dochodziła do skutku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 6 minut temu, Michał92 napisał: Odblokowałem dzisiaj, były 3 zielone ptaszki, wszystko poszło jak należy. Tryb download jest przy migającej na czerwono diodzie? mam wtedy oznaczenie "COM10" ale w menedżerze urządzeń jest żółty wykrzyknik by ikonie sprzętu Qualcom HS... odinstalowywałem sterowniki, czyściłem rejestr i próbowałem innych rzeczy ale instalacja także nie dochodziła do skutku. Czyli potwierdza się to co napisałem. Wykrzyknik w menadżerze urządzeń systemu oznacza brak poprawnego zainstalowania sterowników. Masz Windows x64? Wyłączyłeś wymuszanie cyfrowego podpisywania sterowników w systemie? Wymuszanie podpisu cyfrowego sterowników w Windows 8 To działa na systemy od Windows 8 wzwyż, w razie pytań... Po operacji wyłączenia podpisu zainstaluj MiFlash na nowo - on podinstaluje brakujące stery. Ewentualnie możesz też zainstalować Mi PC Suite, Też ma jakiś pakiet sterowników w instalatorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Jak masz odblokowany to flash pójdzie w fastboot. Power i Vol- na ekranie fastboot będzie napisane, tak masz? Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 2 minuty temu, tomek0768 napisał: Jak masz odblokowany to flash pójdzie w fastboot. Power i Vol- na ekranie fastboot będzie napisane, tak masz? Taptalk HM Note 1s Przeczytaj poradnik instalacji ROMów na Redmi Note 3 Pro, a zorientujesz się, że wypisujesz bzdury. Nie udzielaj porad, jeśli nie masz pojęcia o tym, o czym piszesz. Flash wykonuje się tu w trybie download, a nie fastboot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Mam Windows 7 64bit, wyłączyłem w msconfig, wszystkie ustawienia rozruchu jako trwałe zaznaczyłem tak jak ktoś podpowiadał z jednym z tutoriali. Jestem w trybie fastboot... mrosi, tryb download to migająca na czerwono dioda tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 8 minut temu, Michał92 napisał: Mam Windows 7 64bit, wyłączyłem w msconfig, wszystkie ustawienia rozruchu jako trwałe zaznaczyłem tak jak ktoś podpowiadał z jednym z tutoriali. Jestem w trybie fastboot... mrosi, tryb download to migająca na czerwono dioda tak? Tak. Migająca, czerwona dioda i czarny ekran. W tym trybie robi się flash z użyciem ROMu fastboot. Pytanie, czy zaznaczyłeś obydwa pliki w MiFlash ("Browse" i "Advanced"... Wyłączanie cyfrowego podpisywania sterowników, z tego co wiem, można wyłączyć tylko w sposób podany w linku. Nie da się tego zrobić z poziomu msconfig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Tak,w browse dałem ścieżkę do folderu z romem a w advance ścieżkę do pliku .bat. Jak mogę wejść w tryb download? w poprzednim przypadku gdy długo trzymałem power telefon został wykryty przez komputer i został w trybie download. Teraz komputer nic nie wykrywa a telefon ciągle uruchamia się ponownie. A gdybym spróbował jeszcze raz zainstalować rom w recovery mode? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Przeczytaj poradnik instalacji ROMów na Redmi Note 3 Pro, a zorientujesz się, że wypisujesz bzdury. Nie udzielaj porad, jeśli nie masz pojęcia o tym, o czym piszesz. Flash wykonuje się tu w trybie download, a nie fastboot. http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/11931-Zablokowany-EDL-w-Xiaomi.-#entry174326 post #7 czytaj Note 3 pro jest jakiś inny, wyjątkowy że się nie flashuje w fastboot? Oczywiście odblokowany bootloader Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał92 Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 Podłączyłem się w trybie fastboot do innego laptopa i przez MiFlash instaluje się rom, zobaczymy co z tego będzie. Wszystko było tak samo jak na moim laptopie, u mnie jednak stało tak jak na screenach. Dobra, wina leżała w moim laptopie... na drugim poszło przez MiFlasha, zainstalowałem rom Global ale jutro pobawię się z MIUIPolska, dziękuję wszystkim za odzew, temat do zamknięcia.Miłej nocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djchester22 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Ja tym sposobem ratowałem swoje XRN3Pro. http://en.miui.com/thread-257227-1-1.html Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 20 godzin temu, tomek0768 napisał: http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/11931-Zablokowany-EDL-w-Xiaomi.-#entry174326 post #7 czytaj Note 3 pro jest jakiś inny, wyjątkowy że się nie flashuje w fastboot? Oczywiście odblokowany bootloader Cały czas obstaję przy tym, żebyś przeczytał co nieco. Masz rację co do odblokowania bootloadera - tę czynność wykonuje się przy telefonie wprowadzonym do trybu fastboot. Flash telefonu natomiast - i tu nie masz racji - wykonuje się w trybie EDL/download, jakkolwiek zechcesz to nazwać. Kiedyś, i pewnie w dalszym ciągu w starszych urządzeniach, flash wykonuje się przez fastboot. Nowe urządzenia - przez tryb download. Ten tryb można uzyskać poprzez (najprościej) skrypt dostępny do pobrania, który przełącza telefon do download z trybu fastboot: http://en.miui.com/thread-290959-1-1.html Na temat flashowania poczytaj tutaj: http://en.miui.com/thread-235865-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek0768 Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 Nie mówię o procesie odblokowywania bootloadera. Nieco inne narzędzie tu jest aczkolwiek korzysta z tego samego protokołu komunikacji (z fastboot). Mówię o przypadku gdzie program rozruchowy czyli bootloader jest już odblokowany. Kolega @Michał92 właśnie wczoraj w trybie fastboot wgrał rom używając Miflash do telefonu RN3pro. Tak jak mu radziłem ponieważ sam to wykonywałem kilkakrotnie (na Redmi 3 wprawdzie ale to też telefon z 2016 roku z fabrycznie zablokowanym bootloaderem) W przypadku zablokowanego bootloadera niestety nie można chyba nic wgrać w trybie fastboot. To mnie trochę dziwi że nawet oryginalnego romu nie pozwalają wgrać Taptalk HM Note 1s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts