Jump to content

Question

Posted

Witam.

Przymierzam się do zakupu pierwszego urządzenia Xiaomi, pod uwagę biorę dwie słuchawki - Redmi 3 Pro i Redmi Note 3 Pro.

Dwa główne kryteria, którymi się kieruję, to bateria i jakoś dźwięku z wyjścia słuchawkowego. Kwestia baterii w obu modelach jest jasna i tu nie ma co wnikać.

Kwestia audio - przyznam że jestem lekkim świrem jeżeli chodzi o audio i jest to dla mnie bardzo ważny aspekt. Przez ostatnie kilka lat przerobiłem multum słuchawek w cenie do 1500 zł, jak również sporo DAPów, od Sansy Clip+/Zip, po Fiio X1, Fiio X5, Ibasso DX50, Xduoo X2/X3, Ipod Video 5,5G, itp.

Z tego co wyczytałem wynika, że żadne z tych urządzeń nie posiada dedykowanego DACa i cały proces audio idzie przez Snapdragona.

Mój obecny setup to:

- odtwarzacz Sony NWZ A15

- AKG K551, K545, Etymotic HF5, Superlux HD669

Prosiłbym o jakieś info. odnośnie brzmienia obu urządzeń - jaki dźwięk prezentują( neutralny, jasny, ciepły, ciemny, itp), jak z poziomem szczegółów, wielkością sceny, itp. Ważna kwestia - czy występują jakieś szumy, przestery, itp.? Mile widziane odniesienia do popularnych DAPów obecnych na rynku.

p.s.

Doczytałem, że seria Redmi Note 3 Pro bywa dosyć awaryjna - jak to wygląda w praktyce, jest aż tak źle?

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Jak chodzi ci o dźwięk to mi note.

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

• 0
Posted

Ale jakości audiofilskich się nie spodziewaj :)

Kup sobie kino domowe harman/kardon :) bo telefonów oni jeszcze nie zaczęli robić... i raczej nie zaczną...

• 0
Posted (edited)

Mi Note niestety odpada - jest za duży. Redmi Note 3 Pro ze swoim ekranem może być problematyczny, więc tym bardziej 5,7 w Mi Note.

Kolejna sprawa - słabsza bateria niż w serii Redmi i zdaje się, że brak możliwości rozbudowy pamięci za pomocą kart microsd. Brak slotu na karty to dla mnie automatyczna dyskwalifikacja.

8 minutes ago, bergmen said:

Ale jakości audiofilskich się nie spodziewaj :)

Kup sobie kino domowe harman/kardon :) bo telefonów oni jeszcze nie zaczęli robić... i raczej nie zaczną...

Spokojnie, aż tak skrzywiony nie jestem ale nie lubię typowo konsumenckiego grania. Nie znoszę ciepłego, basowego plumkania z wykastrowaną górą i średnicą.

Kina domowego nie potrzebuję, wystarczą mi monitory bliskiego pola od Fostexa.

Edited by Mihu83
  • 0
Posted

może ściągnięcie  ViperFX lub jakiegoś equalizera wystarczy z dobrymi słuchawkami . Ale wiesz przecież że linia redmi to budżetowce. 

• 0
Posted (edited)

Pewnie, że budżetowce ale patrząc na bebechy jakie Xiaomi upycha do tej serii(względem innych  producentów), można mieć nadzieję, że zagra to znośnie... nawet mimo braku dedykowanego DACa.

Edited by Mihu83
  • 0
Posted
10 godzin temu, Mihu83 napisał:

Mi Note niestety odpada - jest za duży. Redmi Note 3 Pro ze swoim ekranem może być problematyczny, więc tym bardziej 5,7 w Mi Note.

No i tu cię zaskoczę. Mi note ma dokładnie takie same wymiary jak redmi note lte 5,5 cala . Wiec mimo 5,7 cala wymiary się nie zmieniają za bardzo bo ramka w mi note jest strasznie cienka. Popatrz dokładnie na wymiary fonów. A redmi note 3 pro to 5,5 cala więc różnicy w wymiarze nawet nie zauważysz.

• 0
Posted (edited)
6 hours ago, MD13 said:

No i tu cię zaskoczę. Mi note ma dokładnie takie same wymiary jak redmi note lte 5,5 cala . Wiec mimo 5,7 cala wymiary się nie zmieniają za bardzo bo ramka w mi note jest strasznie cienka. Popatrz dokładnie na wymiary fonów. A redmi note 3 pro to 5,5 cala więc różnicy w wymiarze nawet nie zauważysz.

Dzięki za wyjaśnienie, problem w tym, że jest jedno duże "ale" związane z Mi Note... brak slotu na karty microSD. Obecnie używam karty 128GB, na której mam zajęte ponad 80GB, więc wbudowane 64GB w Mi Note Pro to słaba opcja.

Opcje mam dwie - zostać z obecną słuchawką i dalej korzystać z DAPa Sony, badź pójść na kompromis.

Edited by Mihu83
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...