sajgonimexyk Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Witam, skuszony licznymi pozytywnymi ocenami telefonu Xiaomi Redmi 3 Pro postanowiłem dokonać zakupu tegoż modelu, dużo osób pisało, że jest to bardzo fajny telefonik za dobre pieniądze - czego chcieć więcej? Problemy zaczęły się drugiego dnia, mianowicie telefon ma problemy z synchronizacją - przez roaming danych jak i przez wifi, jednak problem dotyczy jedynie synchronizacji konta Gmail, kontaktów i sporadycznie informacji o osobach. Kiedy wejdę i spróbuję zrobić to ręcznie to po kilku próbach zazwyczaj załapuje, lecz nie zawsze.. Kolejna sprawa, która denerwuje mnie i przeszkadza mi najbardziej jest ciągły problem z sklepem Google play, nieustannie po włączeniu aplikacji na moim ekranie pojawia się komunikat, który brzmi "Wymagane jest uwierzytelnienie. Zaloguj się na swoje konto Google." - szczęście w nieszczęściu jest takie, że problem nie dotyczy jedynie telefonów marki Xiaomi a zdarza się również na innych telefonach różnych marek. W internecie przeczytałem o próbach usunięcia danych tymczasowych tej aplikacji, zrobiłem to, pomogło na ściągnięcie jednej aplikacji i przestało działać, potem przyszła kolej na usuwanie aktualizacji, w końcu hard reset i.. po dwóch aplikacjach ściągniętych po hardresecie problem wrócił. Kolejna sprawa, która jest bardziej zagadką niż problemem ( a może czegoś nie wiem? ) jest nieustannie pokazujący się komunikat, który mówi mi, że "karta sim jest niezarejestrowana" - nie wiem co to może w ogóle znaczyć gdyż kiedy klikam na ten komunikat telefon nie przenosi mnie do żadnego miejsca ani nie wyświetla się żadne oko dialogowe. Oprócz nowinek ze świata telekomunikacji i telefonów jestem totalnie zielony jeżeli chodzi o softy, romy, hardware telefonowe więc nie wiem co mógłbym zrobić, co może być przyczyną tych problemów. Co ciekawe, to raczej nie problem ale spostrzeżenie - tam, gdzie na moim poprzednim sony Z3 ( nie zamieniłbym go na nic ale się popsuł ) miałem zasięg i nierzadko dostęp do internetu, na Xiaomi nie mam często obydwu albo przynajmniej internetu - to wina prawdopodobnie możliwości jeżeli chodzi o pasmo przenoszenia danych ( czy jak to się nazywa ) czy to też może być problem mojego telefonu? Próbowałem teraz zrobić nowe konto gmail i znów zhardresetować telefon ale podczas próby hardresetu pokazuje mi się komunikat, który mówi coś o próbie wyłączenia mojej lokalizacji, a potem o niemożności przeprowadzenia tej czynności w wyniku czego nie mogę zresetować telefonu i spróbować z nowym kontem. Powoli zaczynam tracić nadzieję i zaczynam wierzyć, że jednak próba przekonania się do chińskich telefoników bez europejskiej produkcji to może był błąd. Te najistotniejsze dane techniczne mojego telefonu są następujące: Wersja MIUI: MIUI Global 7.3 ( stabilny ) 7.3.2.0.0 (LHPCNDD) Wersja Android: 5.1.1 LMY47V Mam nadzieję, że rozświetliłem sprawę w dostatecznie dobry sposób i ktoś może mi pomóc. Jeżeli nie, mam jeszcze 6 dni na zwrot telefonu, więc przynajmniej jeżeli nic nie będzie można zrobić to zwrócę telefonik choć bardzo bym nie chciał, bo wydaje mi się być bardzo fajny. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 (edited) Rozwiązanie jest jedno - odblokuj bootloader i wgraj system miuipolska/xiaomi.eu, a Twoje problemy powinny zniknąć. Komunikat "karta sim niezarejestrowana", to kwestia komasa xiaomi - załóż konto, zaloguj się, następnie ustaw telefon na język angielski. Następnie reboot, poczekaj kilka chwil - komunikat powinien zniknąć - wtedy ustaw telefon na język polski - reboot i powinno być ok. Edited July 19, 2016 by Zexon72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajgonimexyk Posted July 19, 2016 Author Share Posted July 19, 2016 Telefon kupiłem na allegro, ma wgrany soft w języku Polskim. Kiedy wejdę w informacje o telefonie, " o tłumaczeniu " napisane jest, że tłumaczenie i rom MIUIPOLSKA.PL zapewnili(...) więc czy właśnie na moim telefonie nie jest wgrany soft miuipolska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarekm95 Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Raczej nie. Każdy sobie pożycza te tłumaczenia. Ale żeby mieć pewność to mozesz sprawdzic informacje o telefonie w ustawieniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zexon72 Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 To jest jakaś kombinowana "proteza" na zablokowany bootloader. Wysłane z mojego SM-T700 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajgonimexyk Posted July 19, 2016 Author Share Posted July 19, 2016 Ok, brzmi obiecująco. Z tego co mówicie to rozumiem, że to co mam wgrane na telefon to jakieś okrojone, pobugowane minimum dla zmydlenia oczu, żeby było Polskie menu. Poczytam po powrocie z pracy więcej n.t. odblokowywania bootloadera i pokombinuję to i owo, jeżeli mogę o coś prosić o tylko o to, żebyście jeszcze tutaj zajrzeli i ewentualnie doradzili gdyby problem nie ustal. Dzięki wielkie i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Problem sam nie ustanie, a prawie na pewno winny jest rom z którym go kupiłeś. Z odpowiednim romem ten model ma bardzo dobry zasięg sieci gsm, wi-fi i bluetooth. Na pewno nie gorszy od Z3. Usługi googla też działają prawidłowo, niestety nie z twoim obecnym oprogramowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Zanim doczekasz się na zgodę na odblokowanie bootloader, spróbuj wgrać Rom z tego wątku http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/10752-Kompedium-wiedzy-Redmi-3---rom,-root,-recovery,-bootloader,-faq Punkt I.d Jest to Rom na zablokowany BL do wgrania przez Miflash w trybie download. Twoje problemy na pewno miną. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
cukru Posted July 19, 2016 Share Posted July 19, 2016 Tytuł wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem. Popraw proszę tytuł, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radar Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Witajcie. Jestem nowy i całkiem zielony... Jest tu może ktoś z Łodzi, zeby pomóc to ogarnąć?? Mam ten sam problem... Zaraz będę wszystko ( to KOMPENDIUM ) czytał, ale zabezpieczam się zanim wątek zostanie zablokowany Jak cukru napisał komuś, mam też "syfiasty soft" -bo to samo co na zrzutach. Tylko nie wiem czy sam to ogarnę... Pozdrawiam.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek37 Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 (edited) Siema! Ja jestem z Łodzi i mogę Ci pomóc w graniu dobrego softu.Teraz można wgrać wersję global(stable lub dev) bez odblokowywania bootloadera.Ja obecnie używam global dev(MIUI 8) i jestem zadowolony.Jest tam język polski i aktualizacje OTA. Edited September 24, 2016 by Jarek37 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts