betonixx Posted November 7, 2013 Share Posted November 7, 2013 Czy doszło do kogoś coś ostatnio z chin? Moja przesyłka weszła od PL ale nic od soboty się z nią nie dzieje. Nazwa zdarzenia Data i czas Jednostka pocztowa Wysłanie przesyłki 2013-10-27 14:14 SINGAPORE SŘ5 Nadejście przesyłki 2013-11-02 20:06 WER Warszawa Zazwyczaj najpóźniej 3 dni po przyjęciu były przesyłki u mnie. Po jakim czasie można dzwonić i ew gdzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 No dzwoń do DHL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalo Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Zadzwonic do wer warszawa podac numer przesylki i zapytac sie ocb. Poczta singapore tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Niestety przyszło pismo z urzędu celnego. Szło przez singapore post. Wsyłałem maila z pdf do uc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Trzeba było brać DHL Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 A jakie ma to znaczenie? Jeszcze więcej bym zapłacił jak by zatrzymało się na cle bo za pośrednictwo bym musiał bulić jak za zboże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Nie wiem jak inni, ale ja brałem DHL i przesyłka przez kontrolę celną przeszła praktycznie błyskawicznie bez żadnych niespodzianek Ale tak to jest jak się chce oszczędzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Ojej to nie ma nic do oszczędności, prędzej stanie Ci na cle jak idzie kurierem niż pocztą, ale listy również zatrzymują jak widać a już sporo zamawiałem i pierwszy raz zatrzymali. Jak by zatrzymali dhl to dodatkowo musisz zapłacić za pośrednictwo w załatwianiu odprawy celnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Cła podobno dla telefonów nie ma - więc zostaje podatek Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Tak, czyli mi2s będzie pewnie około 3 stówek więcej kosztował Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Zrobiłeś kompletną bzdurę. Wystarczyło przeczytać na stronie o ibuygou. Wszyscy co kupili i zamówili przez DHL nie mieli problemu z VATem. Sklep wysyła w gifcie i nie ma znaczenia czy DHL czy poczta. Wybrałeś najgorszą opcję czyli ten singapore post. I właśnie kolega wyżej dobrze napisał, że tak to jest jak się chce zaoszczędzić. DHL to obecnie jedyna pewna i szybka opcja. 28$ to nie majątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Co w się czepiliście formy przesyłki, przesyłka oczywiście miała być zadeklarowana jako gift. Wcześniej jedna sztuka mi2s przyszła pocztą i nie płaciłem podatku. Mase rzeczy już zamawiałem z chin i musiało się w końcu trafić na UC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Chodzi nam raczej o to, że jakbyś wybrał DHL to może uniknąłbyś tych konsekwencji Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Być może, jak już dostane odpowiedz lub przesyłkę z UC to opiszę jak to dokładnie wygląda i ile wyniosło łacznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Wiesz być może to tylko oświadczenie celne. Bo z Zabrza wysyłają takie jak nie wiedzą co jest w paczce. Pamietam, że MI-2 dostałem EMSem i przyszło pismo z prośbą o oświadczenie celne. To była przesyłka od Xiaomi więc nie było pakowania jako gift. I odpisałem zgodnie z prawdą, że był to prezent na święta i skoro prezent to ja nei wiem co w nim jest ;p i prawdopodobnie jakiś gratis od firmy Xiaomi. A tam telefon Jak tylko wysłałem pocztą oświadczenie to do mnei przyszła paczka bez gadania. Oświadczenie pisałem też przy paczce ciuchów od Xiaomi. Też napisałem, że gratisy i nic nie było. Ostatnio Hongmi przyszedł DHLem na drugi dzień od wysyłki i obyło się bez papierków i pytań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Znam te tematy bo sam importowałem różne towary z Chin. Sądzę, że nie ma co się sprzeczać, czy DHL jest lepiej czy pocztą. Bo sprowadzanie takich rzeczy z chin wiąże się z ryzykiem. Większość takich paczek agencja puszcza. Zwłaszcza jak mają dużo roboty i muszą się uwijać. Ale wyrywkowo sprawdzają takie przesyłki (które teoretycznie nie podlegają procedurze celnej) niezależnie od tego w jaki sposób trafiły do naszego kraju. Więc może popaść, ze akurat nasza sprawdzą. Gdyż oni idiotami nie są i też znają metody uniknięcia zapłacenia VAT. Trzeba bowiem sobie zdawać sprawę, że w ten sam sposób niektórzy ludzie przemycają do naszego kraju spore ilości towarów. Oprogramowania w gazetkach, drobnej elektroniki itd. itp. Z DHL może być tyle lepiej, że DHL w przeciwieństwie do poczty ma z założenia krótki czas dostawy i kładzie się nacisk na to, żeby te przesyłki były dostarczane w deklarowanym czasie a nie zalegały czekając na sprawdzenie. Więc przy ich ilościach wiadomo, że takie drobne przesyłki nie da się weryfikować dokładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Z tego co czytam na telchina teraz jest jakiś szał ze sprawdzaniem przesyłek. Piszą tam też, że DHL sprawdzają tak samo często jak pocztę a doliczony wat jest powiększony o 60 zł pośrednictwa DHL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinG Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Może tak być bo co jakiś czas celnicy muszą się czymś wykazać i trzepią bardziej. A druga rzecz teraz święta się zbliżają i ruch przesyłek jest dożo większy. Dlatego i kontrole zawsze są wzmożone bo na święta przemyt wśród handlarzy kwitnie. W chinach jest masa towarów na potencjalne prezenty. Dlatego sądzę, że jak ktoś chce kupić xiaomi lepiej poczekać do nowego roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturrro Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Według mnie im więcej sie o tym mówi tym gorzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
betonixx Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 Ja opisałem dokładnie co i jak w innym wątku o kosztach dodatkowych w Polsce(przesylka-z-chin-a-podatek-vat-t179-70.html#p2647), ale po krótkim czasie używania telefonu muszę przyznać że i z vatem warto, bo świetny telefon Link to comment Share on other sites More sharing options...
gala Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Warto brać teraz MI-2S 32GB z ibuygou + DHL? Na Podkarpacie (okolice Rzeszowa). Z daleka od Poznania i Zabrza. Jedni mówią: bierz przed Świętami bo taki #*%@(#* mają, że nie sprawdzają paczek. A inni: przeczekaj Święta bo teraz czatują. No i aktualnie jest Crazy Discount. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted November 27, 2013 Share Posted November 27, 2013 Warto brać teraz MI-2S 32GB z ibuygou + DHL? Na Podkarpacie (okolice Rzeszowa). Z daleka od Poznania i Zabrza. Jedni mówią: bierz przed Świętami bo taki #*%@(#* mają, że nie sprawdzają paczek. A inni: przeczekaj Święta bo teraz czatują. No i aktualnie jest Crazy Discount. Z tego co piszą ludzie to teraz robi się znacznie więcej problemów, ale nie wiem czy spowodowane to jest zaostrzeniem kontroli ,czy większą ilością zamówień. Btw. zmieniają się przepisy celne od nowego roku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gala Posted November 28, 2013 Share Posted November 28, 2013 Zamówiłem MI-2S 32GB plus folia (DHL). Zobaczymy. Najwyżej się dorzucę do państwowego budżetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athame Posted December 2, 2013 Share Posted December 2, 2013 Na 99% do niczego nie będziesz musiał się dorzucać. Przesyłka przyszła do mnie z prywatnego adresu, bez jakiegokolwiek rachunku w środku oznaczona jako prezent - w moim przypadku urodzinowy (trafili dokładnie co do dnia) - teraz to pewnie będzie oznaczone jako prezent świąteczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czamarek Posted December 21, 2013 Share Posted December 21, 2013 to czy pisze gift czy próbka nic obecnie nie znaczy, zatrzymują tyle drobnych paczek ile zdolają, najwazniejsze są kontenery. Te nasze małe paczuszki to tylko utrapienie dla UC. Na forum telchina.pl jest ciekawe zestawienie rejonów polski i częstotliwości zatrzymań przez UC Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted December 21, 2013 Share Posted December 21, 2013 @Up zapodałbyś konkretnym linkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwu13 Posted December 26, 2013 Share Posted December 26, 2013 Bralem 14 grudnia na slask. Pudelko z telefonem bylo zapakowane w kolorowy papier na prezenty, akcesoria osobno w normalnej bialej bombelkowej kopercie, do tego rachunek na naprawe "media playera" i to wszystko bylo w plastikowym worku z DHL...nic nie doplacalem Link to comment Share on other sites More sharing options...
sleyoo Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Witam Zamówiłem Red Rice z ibuygou ,telefon wysłali dhl 25,teraz stoi od 26 (Arrived at Sort Facility LEIPZIG - GERMANY LEIPZIG - GERMANY). Czy to normalne w dhl? zamawialem wczesniej z ali zopoc2 platinium i od wyjscia z chin praktycznie co dzien zmienial sie status i to normalną pocztą szło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwu13 Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Poczytaj i poogladaj wczesniejsze posty i zrzuty histori przesylki to bedziesz wiedzial, ze Niemcy lubia sie opierdzielac P.S. Inna sprawa, ze byly kurde swieta P.S.2 Czemu nie sledzisz przesylki przez polska wersje strony dhl? Link to comment Share on other sites More sharing options...
n1tro Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Moja też stoi w Leipzig, zauważyłem że większość przesyłek które trafiają na weekend do Niemiec, są wypuszcane dopiero w niedzielę/poniedziałek. Pewnie w poniedziałek będzie kurier Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwu13 Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 U mnie wlasnie tak bylo...o 12 w poniedzialek kurier zadzwonil do drzwi Link to comment Share on other sites More sharing options...
sleyoo Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 No niestety d*pa:( Odprawa celna przesyłki jest wstrzymana do czasu przedłożenia wymaganych przez Urząd Celny dodatkowych informacji. Przedstawiciel DHL będzie się kontaktował z odbiorcą lub nadawcą w celu uzyskania dodatkowych informacji. czekam więc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
n1tro Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 A mi się udało Zleksza się zdziwiłem jak odbierałem paczkę od kuriera (waga): Paczka z ibuygou, DHL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Popraw fotki Link to comment Share on other sites More sharing options...
czamarek Posted January 3, 2014 Share Posted January 3, 2014 Mi DHL atrzymał ok 50% przesyłek, a dostraczał od 3 do 5 dni. Kupując na ali i wybierając poczty lotnicze zatrzymania przez UC nie przekraczają 20%. Dodatkowo DHL drogo sobie liczy za obsługę celną. zerknij na opłaty celne za towary z Chin jest tam tez o wymaganych dopuszczeniach na telefony i gdzie się o nie czepiają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts