wlod Posted June 19, 2016 Posted June 19, 2016 Proszę o pomoc! Od kilku dni "walczę" by zainstalować MIUIPolska. Robię dokładnie (przynajmniej tak mi się wydaje) jak w Poradniku "Instalacja MIUI 2016" dla Mipad 2. Utknąłem w kroku 3 "Instalacja recovery w Windows. Po wpisaniu "Flash_TWRP.bat" i wykonaniu poleceń dostaję komunikat "Brak połączenia" "Naciśnij enter". Niezależnie czy robię to na fabrycznym romie (oczywiście chińskim), czy po zainstalowaniu china dev rom. Zawsze to samo. Próbowałem w trybie Fastboot, również żadnej reakcji. Na forum są podawane różne sposoby, ale jak dla mnie zbyt zawiłe. Może gdyby instrukcje były podane w sposób bardziej "przyswajalny". Tablet owszem bardzo fajny, ale w takiej sytuacji niepraktyczny (brak języka polskiego, a przede wszystkim Sklepu Play. Bardzo proszę o jakieś sugestie. Z góry dziękuję za pomoc.
hhunter22 Posted June 21, 2016 Posted June 21, 2016 (edited) w cmd komp widzi tablet? adb zainstalowane? pewnie stały problem z sterownikami w windowsie... wgl tablet jest widoczny po podłączeniu go do kompa? sklep play mozna dograc i bez miui polska. ja nawet robie to i nie robie wipe zeby potem na miui.pl banglało bez kombinowania z rootem i grzebaniu potem... zrobiłeś to: http://en.miui.com/thread-203226-1-1.html po odblokowaniu bootloader : 2.- reboot fastboot and type with the cmd: fastboot OEM unlock and confirm on the mipad wgrywasz twrp wg poradnika z miui.pl albo tego z linku... co do sklepu play, ja robiłem po swojemu, nie robiłem wipe na chińskim miui, tylko na stablu wrzuciłęm sobie paczkę z usługami googla i tak zostało do dziś... nie ma potem potrzeby rootowania i grzebaniu w plikach googla. działa nie muli, syfu chińskiego i tak nie ma... Edited June 21, 2016 by hhunter22
wlod Posted July 5, 2016 Author Posted July 5, 2016 Dnia 21.06.2016 o 15:54, hhunter22 napisał: w cmd komp widzi tablet? adb zainstalowane? pewnie stały problem z sterownikami w windowsie... wgl tablet jest widoczny po podłączeniu go do kompa? sklep play mozna dograc i bez miui polska. ja nawet robie to i nie robie wipe zeby potem na miui.pl banglało bez kombinowania z rootem i grzebaniu potem... zrobiłeś to: http://en.miui.com/thread-203226-1-1.html po odblokowaniu bootloader : 2.- reboot fastboot and type with the cmd: fastboot OEM unlock and confirm on the mipad wgrywasz twrp wg poradnika z miui.pl albo tego z linku... co do sklepu play, ja robiłem po swojemu, nie robiłem wipe na chińskim miui, tylko na stablu wrzuciłęm sobie paczkę z usługami googla i tak zostało do dziś... nie ma potem potrzeby rootowania i grzebaniu w plikach googla. działa nie muli, syfu chińskiego i tak nie ma... Po przerwie spowodowanej urlopem dalej "walczę" z tabletem mipad 2. Tablet oczywiście jest widoczny po podłączeniu do kompa. Widoczny jest również w cmd w trybie fastboot oraz adb. Niestety nie mogę zrobić żadnego dalszego kroku, a mianowicie po wpisaniu w cmd:" fastboot OEM unlock and confirm on the mipad2" (wg. http://en.miui.com/thread-203226-1-1.html) nic się nie dzieje. Dodatkowo od jakiegoś czasu po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu pojawia się taki obraz .......................twrp nadal nie mogę wrzucić
hhunter22 Posted July 8, 2016 Posted July 8, 2016 coś robicie nie tak... kurde już nie pamiętam dokładnie jak to było ale wiem że robiłem wszystko po kolei i działało... ten błąd zniknie to nic takiego.. po wgraniu miui pl nie bedzie go... jeżeli bootloader jest odblokowany i można do niego wejść, komp widzi tablet w cmd to coś robisz źle. ale co to nie wiem wg mnie na forum jest wszystko dobrze opisane co i jak zrobić żeby zrobić. nie jestem pro w tym temacie i sobie poradziłem z 3 sprzętami od xiaomi (rn2 rn3 i mipadem) więc tu musi być czynnik ludzki... wpisuje sie tylko to przy odblokowaniu oczywiscie fastboot oem unlock . wczesniej bootloader musi być odblokowany w opcjach tabletu czyli developer options oem unlock i usb debbyg odznaczone.. jak na zdjeciach z tego linku co podałem - tak robicie??? i jak sie odblokuje bootloader musi działać wgranie twrp.
wlod Posted July 11, 2016 Author Posted July 11, 2016 Ok. Udało się wgrać MIUI Polska! Robiłem krok po kroku wg postu kol. Rb ( http://disq.us/p/19nvq85). Niestety zapomniałem o problemie z google play services (brakuje sklepu Play). Wygląda na to, że będę musiał wykonać całą procedurę od nowa. Chyba, że jest jakiś sposób na wgranie brakującej paczki na ten room. Proszę o odpowiedź.
hhunter22 Posted July 13, 2016 Posted July 13, 2016 (edited) jest na forum opisane jak usunąć nie działający skle googla i wgrać nowe usługi googla..ja osobiście po wgraniu od nowa stabla china potem deva china i aż do miui pl nie robię wipe i google działa... bez grzebania w titanium i bez roota.. Edited July 13, 2016 by hhunter22
Recommended Posts