Jump to content

Wady Mi2S

actian

Recommended Posts

Grubość telefonu. Mam też Hongmi 4.7 cala i mimo wielkości lepiej leży w dłoni bo jest cieńszy i lekko zaokrąglony na tylnej obudowie.

Bateria. No mogła by być lepsza pomimo zapewnień MIUI o jego specjalnym systemie oszczędzania energii. Aczkolwiek prawdopodobnie wynika to z usług Google które nieznane w Chinach u nas powodują większe zużycie baterii. Choć Hongmi i potrafi trzymać ponad 2 dni na Wi-Fi, mało używany. Bez wifi i gsm tydzień.

Złącze micro-usb. Nie wiem jak oni to zrobili ale jakiej bym nie dał wtyczki od kabla to łatwo ona wypada. Bardzo mnie to wkurza bo łatwo podczas transmisji trącić telefon i wtedy kabel wypada. W Hongmi mam za to super i złącze mocno trzyma wtyczkę. Może mam wyrobione gniazdo ale mam to chyba od dawna (choć telefon ma rok...).

Bateria!! Nawet w głupim czuwaniu z synchronizacja w tle leci dużo za szybko. Galaxy S2 z takim samym ekranem i bateria 2000mAh potrafił działać 2x dłużej. Poza tym denerwuje mnie brak podświetlenia przycisków pod ekranem- wiedziałam o tym, ale dalej mnie to wkurza.

Tapatalk @ Galaxy S4

Bo nam brakuje otwartych źródeł kernela. W S2 możesz wgrać z 5 różnych kerneli, z różnymi governorami i poprawkami. W Mi2 jest domyślny od MIUI.

A bez podświetlenia klawiszy da sie żyć. Przecież masz 3 klawisze i na prawdę nie da się nie nauczyć po 5 minutach gdzie co jest. Gdyby były 4 klawisze to tak ale przy 3 jest oczywiste gdzie leżą. Gorzej z tym jest w Hongmi bo tam większy ekran wymusił większe odległości między klawiszami i dla mnie użytkownika Mi2 było trudniej trafić.

Grubość telefonu. Mam też Hongmi 4.7 cala i mimo wielkości lepiej leży w dłoni bo jest cieńszy i lekko zaokrąglony na tylnej obudowie.

Bateria. No mogła by być lepsza pomimo zapewnień MIUI o jego specjalnym systemie oszczędzania energii. Aczkolwiek prawdopodobnie wynika to z usług Google które nieznane w Chinach u nas powodują większe zużycie baterii. Choć Hongmi i potrafi trzymać ponad 2 dni na Wi-Fi, mało używany. Bez wifi i gsm tydzień.

Złącze micro-usb. Nie wiem jak oni to zrobili ale jakiej bym nie dał wtyczki od kabla to łatwo ona wypada. Bardzo mnie to wkurza bo łatwo podczas transmisji trącić telefon i wtedy kabel wypada. W Hongmi mam za to super i złącze mocno trzyma wtyczkę. Może mam wyrobione gniazdo ale mam to chyba od dawna (choć telefon ma rok...).

MI2S to najcieńszy telefon jaki używałem (a mam powiększoną baterię). Grubość nie jest problemem.

Bateria nie jest zła - jest taka jak w innych topowych smartfonach.

Złącze micro-usb trzyma bardzo mocno (aż za bardzo momentami). Nie tylko nic nie wypada, ale też czasem trudno wyciągnąć wtyczkę jedną ręką.

No ale ja używam MI2S, a Acid MI2. Nie wykluczone że zarzut 2 i 3 jest prawdziwy dla starszego modelu. Grubość jednak jest ta sama więc to może być przyczyną niewygody.

A bez podświetlenia klawiszy da sie żyć. Przecież masz 3 klawisze i na prawdę nie da się nie nauczyć po 5 minutach gdzie co jest. .
Ale ja mam stale 2-3 telefony, plus średnio co miesiąc jakis na testy. A LG czy HTC maja przyciski już inaczej, więc skacząc po urządzeniach nietrudno się pomylić. Dla mnie jest to wada i koniec, a w końcu wątek jest o wadach, prawda?

MI2S to najcieńszy telefon jaki używałem (a mam powiększoną baterię). Grubość nie jest problemem.
To wyraźnie mało używałeś. Mi2S ma ze standardową baterią 10.2mm, powiększona bateria to podobno 2mm więcej. To dużo jak na dzisiejsze standardy, ostatnio miałem Z Ultra, która ma 6.5mm- to jest naprawdę cienki telefon.

Nie twierdzę, że Mi2S jest za gruby, bo jego proporcję są bardzo dobre i wyważone, ale cieńszy mógłby być...

Ale to już wina Windows. Siódemka od razu montuje Mi2 w tryb PTP. Do MTP trzeba coś pogrzebać (ale nie inaczej jak dla innych urządzeń z pamięcią USB np N4). Na Ubuntu oczywiście nie ma problemu.

-- 23 paź 2013, o 18:58 --

A takie pytanko: wtyczka USB wchodzi wam do końca gniazda? Bo w Hongmi wchodzi do końca a w MI2 ok 2 mm wystaje a mimo tego jest połączenie.

Ja choć się bałem ciężaru i grubości jestem zadowolony po przesiadce z S2

Bateria mi trzyma jak w S2 około 2 dni przy normalnym użytkowaniu. A wiadomo że jak ktoś się bawi telefonem to cztery rdzenie muszą swoje wciągnąć :)

Co mogę napisać to wydaje mi się że z zasięgiem nie jest najlepiej. Mam włączone tylko 2G a mimo że podczas rozmowy pokazuje mi 2 kreski potrafi ostro rwać głos. Zdarza się nawet dzwoniąc na stacjonarne.

Klapka tylna mogła by być matowa :)

Ogólnie jestem zadowolony z MI-2S w 98%. Wszystko mi odpowiada: wygląd, wielkość ekranu, grubość telefonu, ciężar, rom. Niestety jakieś ALE zawsze muszą być. Te 2% obejmują zasięg Wi-Fi. W poprzednim moim smartfonie - HTC Wildfire S - zasięg był o wiele lepszy w porównaniu z chińskim cudeńkiem. Kiedyś miałem router EDIMAX z anteną 7 dBi. Gdy korzystałem z Wi-Fi w HTC siedząc w najdalszym pokoju od anteny, zasięg w smartfonie miałem o jedną kreskę mniej od max, a sygnał z routera musiał przechodzić przez 3 ściany, nie prostopadle ale ukośnie. W Xiaomi w tych samych warunkach zasięg był na granicy 1 kreski, kropki i braku zasięgu. Tłumaczę się tym, że nie tylko w MI-2S widzę tak słaby zasięg. Co jak co, ale Wildfire S mimo słabych gabarytów to w tym aspekcie rządził :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...