Bandziorno

Telefon widzi kartę sim mimo to ciągły brak sieci

Recommended Posts

Mój Redmi 2 nie widzi kompletnie sieci.

Wchodząc w ustawienia -> Sieci Komórkowe i SIM, w kartach sim rozpoznaje że jest coś wsadzone i że jest to Orange ale mimo to na górze ekranu paski zasięgu zawsze z X i 0. Próbując wykonać połączenie mam komunikat że "Trzeba wyjść z trybu samolotowego" i klikam OK ale to nic nie daje (a tryb samolotowy i tak jest wyłączony bo nie ma ikonki samolotu).

W informacje o telefonie wersja MIUI 7.4 by xiaomi.eu 6.5.26 (rozwojowa).

Karta sim wrzucona do innego telefonu śmiga bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpal i wyłącz tryb samolotowy, albo walnij wipe cache/dalvik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbowałem uruchomić tryb samolotowy i go wyłączyć czy to ręcznie czy z poziomu wybierania numeru i bez rezultatu.

Uruchomiłem telefon w trybie recovery (z poziomu telefonu, ustawienia, o telefonie, aktualizacje systemu i tam opcja restartu w recovery). Z Wipe'n'Reset wybrałem wipe cache, wipe user data i w sumie to wybrałem jeszcze wipe all data i dałem potem reboot to system i niestety dalej to samo.

Dodam że sprawdzałem obydwa sloty kart sim, i dodatkowo wrzuciłem do telefonu jeszcze inną kartę sim z innego telefonu (tym razem plus) i na niej też "brak sieci" od samego początku.

Telefon jest w  wersji 2014811, powinien mieć LTE i karty sim, które mam też są z LTE. Probówałem też np. wejść do ustawienia karty sim i tam kliknąć w kartę sim i preferowany typ sieci ustawić na 3G ale kiedy to klikam to system momentalnie znowu przestawia się na 4G i cofa mnie jeden poziom menu do tyłu. To samo jak bym chciał ustawić 2G, telefon sam się przestawia z powrotem na 4G.

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Antek Szprycha napisał:

Wgraj modem od drugiego modelu.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Modem od drugiego modelu? czyli żeby do mojego 2014811 (sprawdzałem na opakowaniu, pod baterią ) wgrać modem od 2014813 czyli zrobić coś takiego jak opisane w tej instrukcji http://en.miui.com/thread-166002-1-1.html

?

Zajrzałem przed chwilą do Ustawienia-> Status urządzenia i tam Status SIM i w menu jest taka pozycja "Stan usługi - Radio wyłączone". Czy to może być związane z problemem albo jego przyczyną czy to może po prostu innymi słowami podane że "brak zasięgu"?

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym walnął w takim razie MiFlash, a nie bawił się w zmianę modemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Nezumi napisał:

Dokładnie, tylko polecam wgrać rom china dev.

Telefon jakoś trzeba przygotować? Zezwoliłem na debugowanie USB, zainstalowałem MiFlash, podłączam telefon w trybie fasboot ale MiFlash nadal nie widzi telefonu. Przy pierwszym podłączeniu instalator sterowników windows (win 8 pro 64bit) coś popracował ale w menadżerze urządzeń jest urządzenie "Android" z wykrzyknikiem że brak sterowników.(kod 28)

Pobrałem sterownik USB dla Xiaomi z tego linka http://en.miui.com/thread-5610-1-1.html i spróbowąłem uaktualnić sterowniki z poziomu menedżera urządzeń ale pojawi a się komunikat "System windows odnalazł sterowniki Android ADB Interface  ale napotkał błąd Wartość skrótu dla pliku jest nieobecna w określonym pliku wykazu. Prawdopodobnie plik został uszkodzony lub naruszony."

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem sterowniki na tej stronie http://xiaomiadvices.com/download-xiaomi-usb-drivers/

paczka Universal ADB drivers, i MiFlash widzi teraz telefon ale wyświetla go jako device d4b60ce, czy to normalne?

Dodatkowo, w trakcie szukania sterowników ADB uruchomiłem MI PC Suite i jak podłączyłem telefon i zauważyłem coś dziwnego. Mimo że na opakowaniu telefonu i pod baterią wszędzie jest napisane że jest to wersja 2014811 to MI PC Suite rozpoznaje telefon jako 2014813?

Spróbowałem przed chwilą flashować china dev wt88047_images_6.6.16_20160523.0000.23_4.4_cn_a05d7067de ale jest błąd 0x80004005 Mismatching image and device error)

Zrobiłem kolejną próbę, wykasowałem wszystkie sterowniki i jeszcze raz zainstalowałem MiFlash ale wcześniej uruchomiłem windows w trybie testu i zablokowałem weryfikację certyfikatów sterowników. Tym razem sterowniki się zainstalowały ok tuż po wpięciu telefonu w trybie fastboot. Mimo to dalej ten sam błąd przy flashowaniu:

yoheQrL.png
 

[00000FA0]CreateManagedObject(1392): Nieokreślony błąd.(0x80131604)
[00000FA0]GetFactoryObject(1436): Nieokreślony błąd.(0x80131604)
[00000FA0]CreateManagedObject(1392): Nieokreślony błąd.(0x80131604)
[00000FA0]GetFactoryObject(1436): Nieokreślony błąd.(0x80131604)
[00000FA0]GetFactoryObject(1457): Określona usługa nie istnieje.(0x800704db)
[00000FA0]GetSearchPath(1512): Określona usługa nie istnieje.(0x800704db)
[00000FA0]StartFlash(13): Parametr jest niepoprawny.(0x80070057)
[00001D74]d4b60ce	0.00	execute C:\ROM\flash_all_except_data_storage.bat
[00001D74]d4b60ce	0.11	
[00001D74]d4b60ce	0.11	$echo "Fastboot Tool Ver 7.0" 
[00001D74]d4b60ce	0.11	"Fastboot Tool Ver 7.0"
[00001D74]d4b60ce	0.11	ROM
[00001D74]d4b60ce	0.11	M
[00001D74]d4b60ce	0.45	Missmatching image and device error
[00001D74]CScriptReport::DoWork(428): Nieokreślony błąd.(0x80004005)
[00001D74]GetFactoryObject(1457): Określona usługa nie istnieje.(0x800704db)
[00001D74]SaveFlashResult(1478): Określona usługa nie istnieje.(0x800704db)

 

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo widocznie masz telefon 813 i pewnie dlatego nie znajdowało Ci sieci, był zły modem, zły rom... Wgraj rom pod 813.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Nezumi napisał:

Bo widocznie masz telefon 813 i pewnie dlatego nie znajdowało Ci sieci, był zły modem, zły rom... Wgraj rom pod 813.

Próbowałem flashować z http://en.miui.com/a-234.html które mowisz że są pod 811 i dlatego nie działały?

china dev wt88047_images_6.6.16_20160523.0000.23_4.4_cn_a05d7067de

global dev wt88047_global_images_6.5.27_20160516.0000.22_4.4_global_9b1a207e20

Gdzie mogę znaleźć rom pod 813? znalazłem stronę http://en.miui.com/thread-126437-1-1.html i tam pobrałem china dev który ma nibyć być dla 813

wt86047_images_6.3.3_20160129.0000.14_4.4_cn_2f4f6838ef

ale wszystkie trzy, które próbuję flashować zwracają ten sam błąd

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites

MiPCSuite 3.2.1.3111 nie jest w stanie nic zrobić, jak robię recovery albo backup to pojawia się "Couldn't backup device". Jak podłacze z Mi PC Suite w fastboot to pojawi a się okno o tytule "Flash [2014813]" i komunikat "Couldn't flash device".

 

Także dziękuję za wytrwałą pomoc ale ja na tym etapie poddaje się, pakuje telefon do kartonika i odsyłam do sklepu, sprawdzą czemu nie ma sieci i po drugie dlaczego mimo iż kupiłem telefon 2014811 z WDCMA 900MHz to identyfikuje się jako 2014813

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 18.06.2016 o 14:02, Bandziorno napisał:

 odsyłam do sklepu, sprawdzą czemu nie ma sieci i po drugie dlaczego mimo iż kupiłem telefon 2014811 z WDCMA 900MHz to identyfikuje się jako 2014813

No i jak - sprawdzili, coś poradzili?

Czy ten sklep to nie DCCTrade (Topkamerki.pl)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 18.09.2016 o 01:35, [email protected] napisał:

No i jak - sprawdzili, coś poradzili?

Czy ten sklep to nie DCCTrade (Topkamerki.pl)?

Telefon naprawiłem sam. Miałem weekend czekania zanim był odesłał go samemu ostatni dzień wieczorem nastąpił przełom.

 

Źródłem problemu była zła wersja ROM wgrana do telefonu i w efekcie nieprawidłowy sterownik modemu (wgrana wersja była prawdopodobnie do HM2014813 który nie ma WDCMA900 a mój telefon zarówno pod baterią jak i na opakowaniu i pod hologramem ma informację że wersja hardware to HM2014811).

 

Rozwiązaniem problemu było flashowanie w trybie fastboot prawidłowej wersji ROM dla HM2014811, używałem tego poradnika http://en.miui.com/thread-126437-1-1.html Wersja ROM, którą wgrałem to wt88047_global_images_6.5.27_20160516.0000.22_4.4_global_9b1a207e20

 

Dodam, że w przy próbie flasha pojawiał się nieustannie "Device mismatch error" (być może z powodu iż w telefonie siedział ROM dla 2014813 a ja chciałem go nakarmić wersją 2014811, która notabene jest prawidłowa dla mojego telefonu). Ten problem został rozwiązany według tego poradnika http://en.miui.com/thread-178314-1-1.html

 

Po wykonaniu powyższego kroku telefon bez problemu hapnął global rom z prawidłową wersją modemu dla HM2014811 i po flashu sieć śmigała bez problemu.

 

Po tym kroku można już normalnie uaktualnić sobie with MIUIPL albo tak jak ja, wgrać np. CyanogenMod 13 http://forum.xda-developers.com/redmi-2/how-to/rom-install-official-cyanogenmod-13-t3374589

 

 

Edited by Bandziorno

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, Bandziorno napisał:

(wgrana wersja była prawdopodobnie do HM2014813 który nie ma WDCMA900).

Dzięki za wyjaśnienia - też spróbuję sam to załatwić, choć to dla mnie trochę czarna magia.

A dokładnie po czym poznałeś, że może być nie ta wersja ROM?

(Zainstalowałem właśnie Mi PC Suite, ale tam też nie mogę znaleźć takiego info.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 19.09.2016 o 18:20, Bandziorno napisał:

Wersja ROM, którą wgrałem to wt88047_global_images_6.5.27_20160516.0000.22_4.4_global_9b1a207e20

Powyższej wersji w ogóle nie znalazłem - być może została zastąpiona nowszymi. Trochę na czuja wgrałem wt88047_pro_global_images_6.8.18_20160805.0000.29_5.1_global_b9951b6005 i "przyjęła się".

Co więcej, telefon zaczął działać ... Ale jakość połączeń pozostawia wiele do życzenia: głos w słuchawce jest b. cichy a wskaźnik siły sygnału pokazuje 2-3 kresek, -111--115 dBm - to jakość o kilka klas gorsza niż egzemplarz Redmi 2A, który również mam na stanie i mogę na bieżąco porównywać. 

Rozumiem, że Ty takich problemów z siłą sygnału nie odnotowałeś po flashu - prawda? 

Pytam, bo nie wiem czy w takiej sytuacji zwrócić go i kupić nowy gdzie indziej - np. w Technosie, licząc, że będzie lepszy; czy jeszcze czegoś próbować ... Np. chciałem pościągać jakieś mierniki sygnału, speedtesty, (internet na przemian pokazuje H+ i 4G, ale chciałbym go porządnie sprawdzić) -  to też się nie da, bo Google Play odmawia współpracy z tym urządzeniem, a próby wgrania Sklepu Play zakończyły się fiaskiem. Tymczasem ten ostatni był na wyposażeniu do bólu chińskiego Redmi 2A (bez FDD i WCDMA).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.