Arkadiusz

Mi5 nie działa tryb LTE

105 posts in this topic

Według mnie nie ma już znaczenia czy w Play lecimy w roamingu czy nie. Wcześniej jak były ograniczenia do 2Mbitów/s w roamingu to mogło denerwować - teraz jak jedynym ograniczeniem jest 3G zamiast LTE i brak ograniczeń w transmisji - nie ma co sobie tym głowy zawracać. U mnie jak zostaje na T-mobile albo Plus to i tak mam po kilkanaście Megabitów/s transmisji i w niczym mi to nie przeszkadza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorzej jak masz jakieś nielimitowane LTE, a podstawowego pakietu mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 26.08.2016 o 07:17, waldzias napisał:

No dobra, to moje pytanie jest takie:

Czy ktoś może potwierdzić, że na MI5 działa mu LTE w sieci Plus?? Jeżeli tak, to w jakim mieście?

Z góry dzięki.

Hej, potwierdzam Mi5 z MiuiPolska 7, centrum Zielonej Góry właśnie zrobiłem test, biuro w poniemieckiej kamienicy - 42dl, 16upl. Mam ustawioną auto sieć, preferowaną 4G w opcjach baterii ustawiłem 3G/4G na włącz. APN domyślny od plusa, ale nie zadziałało od razu musiałem się trochę pobawić - wyłączałem auto sieć, przestawiałem ręcznie na 4G, wymuszałem 2G itd, w końcu się poddałem i stwierdziłem że zostanę przy H+ i wtedy wskoczyło 4G jak na razie trzyma :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

do usunięcia, pomyłka:(

Edited by Bohyn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 30.08.2016 o 00:57, sp4ubw napisał:

Według mnie nie ma już znaczenia czy w Play lecimy w roamingu czy nie. Wcześniej jak były ograniczenia do 2Mbitów/s w roamingu to mogło denerwować - teraz jak jedynym ograniczeniem jest 3G zamiast LTE i brak ograniczeń w transmisji - nie ma co sobie tym głowy zawracać. U mnie jak zostaje na T-mobile albo Plus to i tak mam po kilkanaście Megabitów/s transmisji i w niczym mi to nie przeszkadza.

nie zgodzę się. mieszkam w trójmieście i zasięg 4g oraz jakość transmisji  w sieci Play bez roamingu jest zadowalająca czasem wyjadę na wieś, tam też mam 4G ale już transfer to bieda bo na roamingu siedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

W virgin mobile telefon loguje mi się do 4G lub 4G+ chodzi o Gdańsk prędkości pobieranie 40Mbps wysyłanie 7,5Mbps

Edited by wojtrac

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam ustawioną auto sieć, preferowaną 4G w opcjach baterii ustawiłem 3G/4G na włącz. APN domyślny od plusa, ale nie zadziałało od razu musiałem się trochę pobawić - wyłączałem auto sieć, przestawiałem ręcznie na 4G, wymuszałem 2G itd, w końcu się poddałem i stwierdziłem że zostanę przy H+ i wtedy wskoczyło 4G jak na razie trzyma

U mnie na RNP3pro też zaskoczyło po ręcznym ustawieniu apn

Wysłane z RMN3pro

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, tpawel napisał:

Na bank nie masz 4g w roamingu.

masz słuszność. właśnie jestem na wsi na roamingu t-Mobile i mam H+ :(. Zdawało mi się że jest inaczej. jednak jakość połączenia nadal pozostawia wiele do życzenia. To nie jest nawet 1/3 jakości H+ w macierzystej sieci.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/9/2016 at 10:17 AM, kagaw said:

U mnie na RNP3pro też zaskoczyło po ręcznym ustawieniu apn

Wysłane z RMN3pro

Podaj proszę jak ustawiłeś apn na plusa 4g?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałem, ustawiłem i nie działa. Dlatego pytam, może jest coś więcej w ustawieniach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popatrz dokładnie czy jest tak samo. Tam jest jedna spacja z tego co pamiętam,ktora robi roznice

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem ze spacją i bez. Nie działa, bynajmniej w Płocku, w weekend przetestuję w Łodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Próbowałem ze spacją i bez. Nie działa, bynajmniej w Płocku, w weekend przetestuję w Łodzi.

Spróbuj wyłączyć i włączyć urządzenie, po samym przestawieniu u mnie też nie działało, reset pomógł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na poprzednim urządzeniu Miałeś LTE? W każdym mieście powinno działać

Share this post


Link to post
Share on other sites

a co w przypadku gdy mam ikonkę 4G+ a internet chodzi z predkoscia 10-100 kb/s? Na innych telefonach nie miałem tego problemu a Internet po prostu śmigał sprawnie, zmieniali mi w Playu APN, na starsze ustawienia. Nic nie pomaga..nie wiem jak rozwiązać problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Mk91 napisał:

a co w przypadku gdy mam ikonkę 4G+ a internet chodzi z predkoscia 10-100 kb/s? Na innych telefonach nie miałem tego problemu a Internet po prostu śmigał sprawnie, zmieniali mi w Playu APN, na starsze ustawienia. Nic nie pomaga..nie wiem jak rozwiązać problem.

Zadzwonić do Play i zgłosić problem, nie zdziwię się, jeżeli problem jest u nich. U mnie na 4G+ mam te same prędkości praktycznie co na 4G :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety PLAY przez to że ma najmłodszych userow ma mega zapchaną sieć. Druga strona barykady czyli sieć z najmniej obsciązonymi nadajnikami to T-M

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Mialem telefon z play htc one m8 i nie bylo zadnego problemu, łącze chodzilo dobrze, po 2 tygodniach kupilem xiaomi i lata fatalnie...nagle problem stanowi sieć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, tpawel said:

A na poprzednim urządzeniu Miałeś LTE? W każdym mieście powinno działać

Miałem Redmi 2 Pro, działało bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi na mi5 dzialalo lte po wymienieniu karty, pozniej ponad miesiac za granica, wracam znow 4g nie lapie, net tylko na h+/3g jak wchodze w preferowane sieci to bylo 4g od plusa, reczne przestawienie nie dzialalo, pobralem apke 4g switcher, wlaczylem i 4g sie pojawilo. Nie wiem od czego to jest zależne :v 

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem, jeżeli przerzucam się na zasięg 3g to chodzi jeszcze wolniej co jest już w ogóle nieporozumieniem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy działa wam agregacja pasm 1800 + 2600 w plusie? Testowałem w kilku miastach gdzie agregacja na tych pasmach jest aktywna i Mi5 nie agreguje. W playu działa bo osoby dodają screeny z 4G+ a co z orange, t-mobile i plus? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, domell98 napisał:

Czy działa wam agregacja pasm 1800 + 2600 w plusie? Testowałem w kilku miastach gdzie agregacja na tych pasmach jest aktywna i Mi5 nie agreguje. W playu działa bo osoby dodają screeny z 4G+ a co z orange, t-mobile i plus? 

T-mobile i Orange działa, Plus'a nie miałem jak testować, ale znając Plus'a... pewnie znowu trzeba będzie się z nimi użerać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No pewnie tak ... , ciekawe na jak na innych urządzeniach iphone, s7, huawei p10 , nie mam jak sprawdzić

Pisałem o tym na forum plusa ale oni twierdzą że wszystko działa na tych nadajnikach na których testowałem.

Możliwe jest również że ich agregacja działa tylko na telefonach z brandem plusa (softem)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mylisz się. Nie ma różnicy czy z brandem czy bez. Kup starter tego Playa i zobacz na Twoim czy działa. To że inni wrzucają screeny nie oznacza że u Ciebie będzie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę to sprawdzić ale znalazłem na forum miui wątek w którym osoba pisze że trzeba zmienić wpisy w pliku konfiguracyjnym modemu qualcomm, w rosji udało mu się uruchomić agregacje po dodaniu nowych wartości z agregacją, spróbuje to zrobić u nas i po testach dam znać czy działa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Podłączam się do tematu problemów z LTE. Mój telefon to Xiaomi Mi5 64GB, MIUI Global 8.2 (8.2.2.0), Android 7.0. Odkąd kupiłem telefon 4G pokazało się dokładnie jeden raz i to tylko przez parę sekund w Krakowie na Rynku Głównym. Po włączeniu transmisji danych internet był i tak H+. Oto co robiłem:

APN i cała konfiguracja zgodna ze stroną Orange, tryb preferencji sieci LTE, próbowałem wymusić poprzez "LTE only" jednak wtedy nie ma żadnej sieci. Karta jest ok, obsługuje LTE, mieszkam w Warszawie, gdzie zasięg powinien być super. Co ciekawe, po wielu próbach udało mi się złapać 4G i 4G internet na karcie Plusa (wymuszenie LTE only, ale działa i ma pełen zasięg). Co ciekawe, jak zmienię tryb pracy urządzenia i ma używać karty Orange jako tej od internetu, Plus automatycznie spada z 4G na 3G. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak mi pomóc? Przekopałem wszelkie fora polskie i zagraniczne i bez skutku. W żadnej konfiguracji nie znajduje sieci 4G Orange. I tak, restartowałem telefon za każdym razem gdy coś zmieniałem ;)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie na play-u nie ma problemów działa ładnie 4G i 4G+ , proponuję włożyć sima w 2 gniazdo w telefonie i sprawdzić . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli na LTE działa karta PLUSa, a Orange ma problemy i zmiana miejscami nie pomaga to:

1) Karta Orange jest uszkodzona

2) Nieprawidłowa konfiguracja APN

Może sprawdź w innym telefonie albo wymień kartę.

Ja mam u siebie slot 1 PLUS, a slot 2 Orange - w Ustawienie > Sieci komórkowe > Internet mam [1] Plus.

Przeważnie łapie LTE, ale przy gorszych warunkach H+ lub 3G. Zmieniłem, aby Internet był z [2] Orange, i od razu pełny zasięg Orange LTE.

 

2a3f4c2518f489cb29cb6661717c7431.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie orange tez często ucieka z lte na H mimo tego, że na pewno jest na pobliskich lokalizacjach. Nie mam również agregacji mimo tego, że jednocześnie jest lte 1800 i 2600.

Plus chodzi super, mimo najmniejszej liczby bts w moim miasteczku, ale agregacji także nie doświadczyłem. Jedyny + przy znaczku LTE widzę na karcie Virgin Mobile. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy objaw: kilka dni temu będąc w Poznaniu telefon złapał 4G i trzymał bardzo długo, prawie do samej Łodzi jadąc autostradą. Za to w Warszawie w Orange ani razu w żadnej konfiguracji 4G nie złapał..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now